Informationskompetens. Eleven ska kunna… orientera sig i en komplex verklighet med stort informationsflöde och snabb förändringstakt. Deras förmåga att.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
HÄR BOR JAG Skogstrollen vt 2013
Advertisements

Olof Sundin, Fil dr Informationsstrategier och yrkesidentiteter - en studie av sjuksköterskors relation till fackinformation.
VADÅ UPPHOVSRÄTT?.
Heart to Change – att leda förändringsarbete
Hur kan vi arbeta mot mobbning. eller Hur kan vi arbeta för vänskap
Ett filter i huvet …är bättre än ett i datorn!
Ett filter i huvet Här följer ett stolpmanus för föreläsningen. Du kan även ladda hem manuset på om du vill ha manuset separat. Om du.
Barnanpassad utredning
Från Fanta till Fleece Lokal pedagogisk planering Biologi åk 5
Huru vi for västerled för att finna att datorn blott är ett verktyg och att lärandets heliga Graal funnits inom räckhåll hela tiden.
Learning Study / Stöd för genomförande och dokumentation
Gymnasiearbetet Tekniker och resurser för informationssökning
Gå till första sidan Med användarna i fokus Användarundersökning som utgångspunkt för vidareutveckling av sökguide Borås Blekinge Tekniska Högskola.
Sidas attitydmätning om utveckling och bistånd 2008 Magnus Liljeström Vokativ Ab.
Libris som mobilapplikation • Målgrupp • Specifikt mobil • Relaterat till researchprocessen • Kan sträcka sig en bit in i framtiden • Smartphones.
Läsplatta i undervisningen
Prova  Roliga bilder  Spel  Roliga videoz  Musikspelare  Downloads!  Till de minsta  Kontakt.
Fördjupning i historia
Informationssökning & Källkritik
Mål och betygskriterier
”Se mig, se mig se mig” -skolsköterskans arbete med hälsa bland högstadieelever utifrån Georg Henrik von Wrights handlingsteori Anna Stålberg.
VART SKA VI…?.
Sammanfattning Vi gjorde ett studiebesök i Kista Service Hus. Två pensionärer pratade om problem i deras vardagsliv. Utifrån det tänker vi skapa en digital.
Hela världen talar… Global Issues in Context är en lektion i att lyssna! Hulebäcksgymnasiet, Härryda. Västerhöjdsgymnasiet, Skövde.
- Konsten att ge feed-back
Instruktioner Vilken grupp av frågor känner du att du instämmer mest med? Instämmer du i hög grad med de första 10 frågorna är din självkänsla lägre.
Syftet med en personlig handlingsplan
Hur får jag använda digitalt material i min undervisning?
Patients' experience of important factors in the healthcare environment in oncology care. Browall M, Koinberg I, Falk H, Wijk H.
Logga in i Fronter och klicka på:  Rum  Alla rum  Biblioteket  Projektarbetet En plats att börja på Här hittar du massor av råd och tips – följ länkarna!
Centrala innehåll och kunskapskrav
K ALLE K ARLSSON IUP vt J AG GÅR I SKOLAN FÖR ATT …
Ett helt normalt samtal vid frukostbordet:. Hon: Vad skulle du göra, om jag plötsligt dog?
Demokrati och hur Sverige styrs
HaschAvvänjningsProgram
Information till föräldrar Madenskolan Hösten 2014
Turismens historia kapitel 2.
? Gymnasiearbetet Hur kan biblioteket hjälpa dig
Sökrummet. ”På så sätt ska undervisningen bidra till att eleverna utvecklar ett kritiskt tänkande kring sina egna resultat, andras argument och olika.
Medvetande - Yttervärld. Är världen så som den ser ut?
ARBETSRO I SKOLAN S:t Pers skola, december 2010
Källkritik.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Samhällskunskap 1a1 Kursens: mål innehåll kunskapskrav samhällsfrågor
©Else-Britt Hellström
Här kommer det finnas ett stolpmanus för föreläsningen
INFORMATIONSKOMPETENS 1
Förstå, jämföra och föreslå åtgärder Centrala ord och begrepp
Hur ska jag kunna sova gott om natten när jag varje dag filtrerar bort 99,99% av den information jag kunde ha tagit till mig – hur kan jag vara säker på.
Att lära sig att analysera
Samhällsvetenskapligt arbetssätt
Att hamna i skiten För att förstå hur din ekonomi fungerar måste du ha förståelse för ett par grundläggande begrepp; Inkomster – Det du tjänar eller de.
Informationssöknings- processen En lärande process med lärare och bibliotekarie i samverkan med elevens informationskompetens i centrum Carol Kuhlthau.
Etik och moral Vad är rätt och fel?.
Sociala medier för pedagoger och elever. Läroplan ” Eleverna ska också kunna orientera sig i en komplex verklighet med stort informationsflöde och snabb.
IPadpilot. Var, När och Varför? Jag arbetar i år 2 på Svanetorpskolan i Åkarp. Vi är 18 elever i klassen. Vi började arbeta med iPad i februari detta.
Analysförmåga Jämföra: Likheter och skillnader, för- och nackdelar
Men vad är ’fri vilja’ för något?
Formellt, skarpt och snyggt
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Skollagen (2010:800) I 2 kap. 36 § skollagen, som började tillämpas 1 juli 2011, står det att eleverna i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan, sameskolan,
Nationer, ideologier och folkmord genom
Ska Sverige ha dödsstraff eller inte?
ATT LÄRA SIG SKAPA GODA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR ATT MÖJLIGGÖRA LÄRANDE Ann-Charlotte Mårdsjö Olsson
Skolverket och den digitala skolan?  Forskningen om den digitala skolan  Hur påverkas resultaten?  Hur kan ämnesundervisningen bli bättre med hjälp.
Källkritik Plagiat Informationssökning Lästeknik Mindset.
Hur trovärdiga är ungas nyhetflöden?
Ett samarbetsprojekt mellan
Presentationens avskrift:

Informationskompetens

Eleven ska kunna… orientera sig i en komplex verklighet med stort informationsflöde och snabb förändringstakt. Deras förmåga att finna, tillägna sig och använda ny kunskap blir därför viktig. Eleverna ska träna sig att tänka kritiskt, att granska fakta och förhållanden och att inse konsekvenserna av olika alternativ. På så vis närmar sig eleverna ett vetenskapligt sätt att tänka och arbeta. (LGY11) söka fram, samla in och bearbeta information och använda den på ett kritiskt och systematiskt sätt och att kunna bedöma dess relevans och skilja mellan den fysiska och virtuella verkligheten, samtidigt som man är medveten om de samband som finns mellan dem. (EU:s nyckelkompetenser för livslångt lärande)

Hej! Jag har ett arbete i kulturkunskap där jag vill jämföra gamingkultur i två europeiska länder. Jag tänker Sverige jämfört med något medelhavsland. Tyvärr är det svårt att få tag i någon statistik på Google, men om du har lust att hjälpa mig är alla studier om internetanvändning, datoranvändning eller "gaming"/datorspelande bland unga intressant. Frågeställningen är "Varför spelar svenska ungdomar så mycket?". Jag har lite tankar runt och tror mig veta några av anledningarna, men det är ju viktigt att kunna backa upp med fakta.

Olof Sundin Att hantera kunskap och information i den digitala samtiden ”Det verkar alltså som om elevernas många gånger stora förtrogenhet med digitala medier utanför skolan inte får så stora konsekvenser för elevers förmågor avseende sökning och värdering av information i digitala nätverk för skolans räkning.”

Martin Lindqvist ”Sätter dina elever likhetstecken mellan informationssökning och att googla? Du är inte ensam. Många högskolestudenter har inte utvecklat metoder för informationssökning utan kastar sig över första bästa söktjänst.”

Vad googlar vi?

Google personaliserar

Martin Lindqvist ”När du har tappat dina nycklar vet du precis hur du ska börja din sökprocess. Då tittar du först där du brukar lägga dem, sedan där du skulle kunna ha lagt dem och sedan där du har varit tidigare. Men på nätet gör vi märkligt nog inte så utan går direkt till en söktjänst för att be om hjälp. Kanske borde vi istället börja med frågan var informationen skulle kunna finnas.”

En bred repertoar av källor

Global Issues in Context

Ne.se

1. Större fokus på källorna utifrån vårt informationsbehov. 2. Olika typer av källor kräver olika sökstrategier. 3. Informationssökningsprocessen är inte linjär. Hur blir man informationskompetent?

Google Trends

Plötsligt intresse för mat i Louisiana?

Google Public Data