Beroendeskolan.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Atomer, molekyler och kemiska reaktioner
Advertisements

Politiska ideologier Socialism Ekologism.
Marxism ”Historien om alla hittillsvarande samhällen är en historia om klasskamp.” Det kommunistiska manifestet Ekonomi, materialism. Människan.
Samhällskunskap B Moment: Samhällets ekonomi Oskar Walther
Konstruktivismens syn på krig och konfliktorsaker
regler för orsaksforskning John Stuart Mills ( ) regler för orsaksforskning fyra (eller 5) induktiva metoder (enligt Nordisk familjebok)
Samhället är mer än summan av sina delar
Sjöbris Cirkulation som uppstår då en landyta pga solinstrålning värms mer än en näraliggande vattenyta. Även andra situationer där differentiell uppvärmning.
En av de främsta samhällsteoretikerna.
Hantering av forskningsdata Birgitta Bergvall-Kåreborn Professor i Informatik.
Geografisk information
Att jämföra två klassiker
Årskurs 8 Entréskolan vt 2013
Historiebruk.
Att visa fotnot, datum, sidnummer Klicka på fliken ”Infoga”och klicka på ikonen sidhuvud/sidfot Klistra in text: Klistra in texten, klicka på ikonen (Ctrl),
Orsaker Effektiviseringen av jordbruket.
Det svenska politiska systemet: Introduktion
Det handlar också om hur människor ska vara mot varandra.
Revolution Vad är en revolution?.
För att kunna göra varor och tjänster behöver man produktionsfaktorer.
Vad vet du om ……. Franska revolutionen.
Internationell Ekonomi
Region.
Hälsa i ett globalt perspektiv.
Sverige och Mälardalen
Välkommen till Ledardagen!
Vad innebär det? EU Vad är det?. Sverige blev medlem Först och främst är det en ekonomisk organisation för samarbete mellan medlemsländerna. Man.
Historia arbetsuppgifter v.47
1/ – 31/ AT AT/SG 1992 ÄDEL – skattevxl av hjälpmedel och resurser. HSL till kommunerna – gemensamt forum för hjälpmedelsfrå.
Kunskapskrav och matriser
Konflikt teori.
Den protestantiska etiken
Barns delaktighet _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
NAFTA: ett exempel på marknads-regionalism
Systematisk kvalitetsarbete med kunskapsuppföljning - Skolinspektionens bild av hur det ser ut.
Makt och Demokrati.
Ansvar och möjligheter Nya Moderaternas Europaplattform.
Utbildningsdepartementet Budskap från rekommendationen om EQF En gemensam referensram - ett översättningsverktyg mellan olika kvalifikationssystem och.
Välfärd och Ideologier
Förstå, jämföra och föreslå åtgärder Centrala ord och begrepp
Varför krig och inte fred?
Kausalitet Teorier och hypoteser gäller ofta orsakssamband.
LFA Steg 1: OMVÄRLDSANALYS
Strukturalisterna. Orsaker Underutvecklingens orsaker borde sökas i relationerna mellan länderna i det internationella ekonomiska systemet, och inte inom.
Konflikter. Vad är en väpnad konflikt? ”uttalad oförenlighet som gäller regeringsmakten eller territorium där det väpnade våldet mellan två parter, av.
Årskurs 9 Entréskolan vt 2013
Epokerna – del 1.
Kapitel 15 Budgeten.
Globalisering.
Hållbarhetsportalen är webbaserad, vilket möjliggör enkel, gemensam och kontinuerlig uppföljning av mål i Kalmar län. Inga installationer krävs.
Politiska ideologier Analys Utopi Strategi Innehåller tre delar
Samhällskunskap C & Geografi B, 2011/2012
Politisk filosofi Politik är precis som etik och estetik en fråga om värderingar. Ofta bottnar en politisk uppfattning i en rad etiska ståndpunkter och.
De fattiga och de rika.
K A R L MARX. Grundtanke: Att visa att kapitalismen är omöjlig. (Dvs. inte att den är orättvis eller ineffektiv!)
Industriella Revolutionen
KONSUMTIONSSAMHÄLLET. V AD ÄR KONSUMTIONSSAMHÄLLET ? Vi handlar mer än vi behöver för att överleva – ökad konsumtion av mat, kläder, saker mm Massproduktion.
ATT LÄRA SIG SKAPA GODA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR ATT MÖJLIGGÖRA LÄRANDE Ann-Charlotte Mårdsjö Olsson
Makroteorier om samhället Hedvig Ekerwald Uppsala universitet, Sociologiska institutionen Sociologi /Socialpsykologi Sociologi med inriktning.
GLOBALISERINGEN. VAD INNEBÄR GLOBALISERINGEN?  En av orsakerna bakom förändringar i dagens samhälle (men som hållit på länge)  Är den process som innebär.
Vad är ett samhälle?. Ett nätverk som består av flera individer och relationerna mellan dem Samhället påverkar människors liv (regler, man måste beakta.
Politisk filosofi Politik är precis som etik och estetik en fråga om värderingar. Ofta bottnar en politisk uppfattning i en rad etiska ståndpunkter och.
Re-visioning world politics
Tre utvecklingsteorier
Moderna tider Inledning.
Lisa Fröst Björnsdotter Leg. Psykolog Föräldra- barnhälsan
Kvinnohistoria Strukturperspektiv.
Ideologier.
Geografi / samhällskunskap
Ett klasslöst samhälle
Presentationens avskrift:

Beroendeskolan

är inte en enda homogen teori om underutvecklingens orsaker i ett historiskt perspektiv, består av en rad forskare och verk med en gemensam ansats och ett antal gemensamma utgångspunkter

Beroendeskolans utgångspunkt var att u-ländernas problem hade sina rötter i kolonialismen och en för stor snarare än otillräcklig integration i världsekonomin.

Industriländerna hade utvecklats på bekostnad av u-länderna. Kapitalismen innebär, enligt beroendeskolan, en utveckling och underutveckling på samma gång.

Värdeströmmarna går från Syd till Nord, vilket innebär att Syd blir ekonomiskt beroende av Nord

Franks beroendeteori: Vinsten kommer från många, men tas hand om av få. Det kapitalistiska systemet innebär en uppdelning i centrala metropoler och perifera satelliter. Pengarna går vertikalt, inte horisontellt U-ländernas interna struktur måste även förändras, och den förändras endast genom revolution.

Galtungs beroendeteori: Galtung modell gör ingen skillnad mellan kapitalistiska och icke-kapitalistiska länder. Galtung arbetar med två typer av samhällen, centrum och periferi, och vilka består av en central och en perifer grupp. Det råder intresseharmoni mellan de två centrala grupperna i de båda samhällstyperna, medan det finns en intressekonflikt mellan de båda centrala och perifera grupperna inom varje samhälle, men även mellan de två samhällstypernas periferier.