Vilken ska bort. Fundera TYST och skriv ert svar i skrivboken

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ideologiernas framväxt
Advertisements

Riksdag och regering.
Så styrs Sverige -en introduktion.
Källkritik.
Politikens grundfrågor
Demokrati.
Att kunna till provet i…
Till nästa vecka Läs i Millennium, s och svara på följande frågor:
Från teori till praktik
Demokrati och diktatur
Repetition inför nationellt prov SO
Så styrs Sverige – Riksdag & Regering
Varför ska vi läsa om franska revolutionen?
Det handlar också om hur människor ska vara mot varandra.
Politik och ideologi.
Rådslag – vad är de? Problembaserat lärande, Kanada Tillverkningsindustrin, Tyskland Områden för utveckling Demokratiskt arbetssätt – alla delaktiga Allas.
Så styrs Sverige.
Demokrati och hur Sverige styrs
Polisens registrering av romer. Gå in på DN.se (och svd.se) och läs på om registreringen av romer i Sverige. Rapporteringen började med följande artikel:
Imorgon tänkte jag bjuda på något gott att äta. Ni får välja
Riksdagens uppgifter! Riksdagen beslutar om lagar i Sverige
Inför provet.. Här får du lite hjälp med vad du ska träna på och vad du kan ha med på din stödlapp. Provet är till för att mäta dina kunskaper om hur Sverige.
Demokrati, politik och val.
Vilken ska bort och varför
Det beskrivs i författningen, alltså de fyra grundlagarna.
Så styrs Sverige.
Statsskick.
Demokratiska beslut För att ett beslut i riksdagen, kommunen eller i skolan ska vara demokratiskt krävs följande:
Val 2014 och riksdagen.
Så styrs Sverige - Riksdag & Regering
Vem är det som bestämmer?
Olika sätt att tänka om samhället och världen…
Välfärd och Ideologier
Sveriges politiska system Parti och ideologi
Hur styrs Sverige? Sverige styrs på tre nivåer.
Att lära sig att analysera
Sveriges grundlagar Regeringsformen – hur Sverige styrs
Så styrs Sverige.
Viktiga ord och begrepp
Årskurs 9 Entréskolan vt 2013
Demokrati och vår Riksdag
Mannen som hatar julen Det var en gång en man som hata julen.
Demokrati och vår Riksdag
Demokratins metoder ”Folket ska styra”
Politiska ideologier Ideologi kallas en uppsättning tankar, idéer och föreställningar om vad som är viktigt i världen och i livet. Det handlar också om.
Så styrs Sverige.
Demokrati.
Tolkningsverktyg Historia är inte “det som har hänt” utan tolkningar av det som har hänt. För att kunna organisera historisk information finns olika verktyg.
Ideologier.
Riksdagen.
Hur såg deras perfekta stat ut?
Varför läsa ett språk till i åk 8 och 9?
Parti och ideologi.
Vem gör vad i svenskt parlament?
”Kommunpolitik for dummies”  Vad är det för drag i en föredragningslista?  Vad sjuttsingen är KSAU?  Vad är skillnaden mellan kommunchef.
Demokrati, politik och val. Demokrati = folkstyre För att ett land ska kunna kallas demokratiskt måste det ha: 1.Återkommande fria val. Folket ska fritt.
 Prata om två former av demokrati.  Prata om vad ett parti har för uppgift och hur de jobbar.  Diskutera begreppet lycka och uttrycket ”största möjliga.
Genom demokrati. Ordet demokrati betyder folkstyre. Alla människor i samhället får vara med och bestämma. 9 miljoner i Sverige – Vi skall dela på makten.
Politiska system Demokrati & diktatur.
Demokrati, politik och val. Demokrati = folkstyre För att ett land ska kunna kallas demokratiskt måste det ha: 1.Återkommande fria val. Folket ska fritt.
Så styrs Sverige – Riksdag & Regering
SÅ STYRS SVERIGE Demokratiska val vart fjärde år
5. Vem gör beslut till verklighet?
En lättläst sajt om politik
Politiska partier och ideologier
Ideologier.
Val i Sverige.
SÅ STYRS SVERIGE Demokratiska val vart fjärde år
Demokrati, politik och val.
Sveriges grundlagar Regeringsformen – hur Sverige styrs
Presentationens avskrift:

Vilken ska bort. Fundera TYST och skriv ert svar i skrivboken Vilken ska bort? Fundera TYST och skriv ert svar i skrivboken. När jag säger till läser ni upp.

Hur hänger allt ihop? När folket har röstat ( var 4:e år) bildas riksdag och regering. Riksdagen blir alla partier som fått över 4% i valet. Det finns 349 platser i riksdagen. Om ett parti får 10% av rösterna så får de 10% av platserna i riksdagen. Hur många blir det? Regeringen blir det eller de partier som får flest röster av folket. Chefen för regeringen kallas statsminister. Regeringen kommer med förslag om vad Sverige ska använda skatten till och vilka lagar som behövs och har myndigheter som ser till att folk följer lagen. Ingen lag får bryta mot de mänskliga rättigheterna eller mot grundlagarna. Riksdagen röstar om förslagen med skatten och lagarna och bestämmer hur det blir. Om man inte följer lagarna så finns polis och domstolar.

Frågor Varför behöver Sverige skatt? Vilka bestämmer över skatten? Varför behöver Sverige lagar? Vilka bestämmer över lagarna i Sverige? Kan man hitta på en lag som säger att alla som har blont hår inte får gå i skolan? Vilka är det som ser till att lagarna följs? Varför är det mer demokratiskt att riksdagen och inte regeringen bestämmer lagar och budget?

Det finns tre grundläggande idéer (ideologier) om hur samhället ska styras Konservatism Liberalism Socialism Alla partier har sin grund i någon av dessa. Dessa ideologier kommer näst vecka handla om. Läxa till nästa vecka.

Läxa till onsdag: Gå in på bloggen: http://frokenf.4th-dim.net och gå på fliken ämnen och årskurser och sedan samhällskunskap åk 8 och klicka på länken som heter: http://www.ur.se/Produkter/182098-Ideologiernas-historia-Konservatism På bloggen finns också allt vi gjort och tips.