Per Wikholm, NNR hearing 7/5 -08 Författare, f d omvärldsanalytiker och molekylärbiolog Två alternativ för NNR-processen Kort om kolhydrater, insulin och.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Leg sjukgymnast, medicine doktor
Advertisements

Införandet av HPV-vaccin i barnvaccinationsprogrammet
Träningslära med kost.
Ulf P Andersson GMV
Vitamin D Nordiska näringsrekommendationer (NNR 12)
Hälsa ur olika perspektiv
Energigivande näringsämnen
Resultat från en nationell undersökning, Riksmaten vuxna
Det svenska kulturarvet
DIABETES TYP 1 ÄR EN KRONISK (OBOTLIG) SJUKDOM
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Hem – och konsumentkunskap Sjöfruskolan VT-12
Bra mat för dig – som tränar
Mat och hälsa åk 8.
Dietisten i teamet Vivianne Haapalahti, dietist Kalix Sjukhus
kunskap och inspiration
Näring och individuella behov åk 8
Näringsämnen i kroppen
Kolhydrater.
Sammanfattning mat och hälsa
För dig som har typ 2-diabetes
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Sammanfattning mat och hälsa
Hem- och konsumentkunskap
Mat och hälsa åk 6.
Vad innebär hälsa för dig?
SBU kommentar Mindre salt – effekter på blodtrycket.
Fysiskt aktiva individer löper lägre risk att drabbas av bland annat benskörhet, blodpropp, fetma och psykisk ohälsa. Källa:
Vilka sjukdomar lider finländarna av?
1 Statens beredning för medicinsk utvärdering. 2 SBU:s uppgift att vetenskapligt utvärdera tillämpade och nya metoder ur (ett samlat) medicinskt, ekonomiskt,
Vilken kemi behöver vi för att leva?
Ämnesomsättningssjukdomar
Vård, forskning, utbildning för äldres hälsa
Februari 2014 Kristina Yondt arlandagymnastiet
Hur ska man planera upp sina måltider?
ENERGI.
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Fysisk aktivitet, kost och hälsa
Vad är liv? Ämnesomsättning (mat och luft) Fortplantning
Kost i sport Tartu 2014 Ilja-Ülo Nukka Siavash Ehsan Rosta.
Energigivande näringsämnen
Vad finns i maten?.
Vem är jag? Jenny Gadell 33 år
Astma och allergier – effekter av miljön?
TR90 Omvandla ditt liv på 90 dagar. När det handlar om att utveckla en VÄLBALANSERAD SUND LIVSSTIL, finns det MÅNGA HINDER som miljoner av oss försöker.
Näringslära Är man vad man äter?. Näringslära = Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss näringsämnen och den energi vi behöver för att.
Repetition av näringslära
Kostföreläsning med inslag av förebyggande träning för knäskador Rebecca Pedersen Företagssköterska, kostrådgivare och styrketräningsinstruktör.
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Barnfetma: Hur kan vi påverka? Betydelsen av - matvanor - fysisk aktivitet Claude Marcus Rikscentrum för Barnfetma Karolinska Universitetssjukhuset 2005.
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Bra mat för dig som tränar. SömnTräning Kostintag Prestationsutveckling.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
Ät mat du tycker om Utgå ifrån din aktuella kostvana och försök att förbättra den Hitta alternativ som passar dig Man kan äta allt, men inte alltid och.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Law abiding grounds of filing a divorce Jagianilaw.com.
Äta för att behålla en god hälsa
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Mat, måltider & hälsa Årskurs 7.
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Viktiga faktorer för att du ska må bra.
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
Energi och Näringsämnen
Det är eftermiddag och Wilma och Hugo har precis kommit hem ifrån skolan. De ska snart iväg till sin träning, men måste göra sin läxa först. – Vi måste.
Det är eftermiddag och Wilma och Hugo har precis kommit hem ifrån skolan. De ska snart iväg till sin träning, men måste göra sin läxa först. – Vi måste.
Diabetes.
KOLHYDRATRÄKNING - I PRAKTIKEN
Presentationens avskrift:

Per Wikholm, NNR hearing 7/5 -08 Författare, f d omvärldsanalytiker och molekylärbiolog Två alternativ för NNR-processen Kort om kolhydrater, insulin och folksjukdomar

De två typerna av näringsrekommendationer 1. ”Traditionella” – vitaminer, mineraler, essentiella aminosyror och fetter. Relativt god evidensnivå. (Kostcirkeln) 2. Fördelningen av makronutrienterna fett, protein och kolhydrater. Låg evidensnivå. (Tallriksmodellen, matpyramiden, nyckelhålsmärket)

Var är vi idag? 1971 kom de första ”moderna” svenska kostråden om mindre fett och mer bröd, ris och potatis. Första i sitt slag i världen följde USA efter genom en senatskommitté ledd av George McGovern. Via WHO har nu större delen av världen länder liknande kostråd. Det vetenskapliga underlaget var och är fortfarande svagt.

Krav på högre evidens för kostråd Am J Prev Med 2008, mar: 34 (3): , Marantz et al

Övervikten tar fart under 90-talet

…trots att fettandelen minskat!

Marantz et al – slutsatser: ” Such guidelines could have unanticipated and adverse effects. To avoid this possibility in the future, specific and transparent classification of the quality of the evidence should attend guideline development and promulgation. Public health, just like personal-encounter medicine, should be guided by the dictum “first, do no harm.” Sometimes, in the absence of clear and convincing evidence of net benefit, that will mean: do not issue dietary guidelines at all.

Folksjukdomarna och kostråden Fetma och diabetes har ökat när vi ökat på snabba kolhydrater. Alzheimers har ett starkt samband med båda och har nyligen kallats för diabetes typ 3. Allt fler stora folksjukdomar relateras till kosten och har ökat under samma tidsperiod. Försiktighetsprincipen kan inte innebära att man fortsätter med kostråd som inte är bevisligen ofarliga!

Konsekvenser för NNR- processen Om det inte finns stark evidens för att generella närings- och kostrekommen- dationer gör mer nytta än skada, är det bättre att avstå från att utfärda sådana!

Alternativ 1 Avstå från att utfärda näringsrekommen- dationer om fördelning av makronutrienter. Erkänn att evidensläget för att utfärda sådana generella rekommendationer är svagt.

Alternativ 2 a) Även kritiska forskare skall ingå i NNR- gruppen b) Redovisa reservationer i NNR (precis som görs i statliga utredningar). Visa att dissensus råder istället för att låtsas att koncensus råder när 75 % tycker likadant (Delfi-processen som nyligen föreslagits i SoS grupp för diabeteskostråd).

Alternativ 2 c) Evidensgradera alla näringsrekom- mendationer, typ SBU:s evidensgradering. d) Vad orsakar våra stora folksjukdomar? Utred både fetthypotesen och kolhydrat- hypotesen.

Blodsocker, GI och insulin Snabba kolhydrater som bröd, potatis, socker och ris ger en snabb blod- sockerhöjning. Kroppen svarar med ett stort påslag av hormonet insulin för att minska blodsockret.

Insulinet reglerar fettbildningen Ett stort insulinpåslag gör att fettförbrän- ningen stängs av och att fettbildning stimuleras. Basal biokemi. Insulinet är det hormon som reglerar fettinlagring hos djur som ska gå i dvala. När insulinet upptäcktes på 20-talet fann man snabbt att det resulterade i viktuppgång hos diabetiker och kunde häva anorexi. Cancern insulinom ger snabb viktuppgång.

NNR och vår naturliga föda NNR 2004Cordain et al Am J Clin Nutr 2000;71:682– E% kolhydrat22-40 E% kolhydrat E% protein19-35 E% protein E% fett28-58 E% fett

De tusenåriga fetmaexperterna Under 1400 år har sumobrottarna utvecklat en diet för maximal bukfetma. De lever ca 10 år kortare än den genomsnittlige manlige japanen. Drabbas oftare av diabetes och hjärt- kärlsjukdom

Sumobrottarnas fetmarecept Ät betydligt mindre fett än vad till och med Livsmedelsverket rekommenderar. Ät betydligt mer kolhydrater än vad till och med Livsmedelsverket rekommenderar. Ja, sumobrottarna äter betydligt mer kalorier än normalbefolkningen. Men de har genom mer än tusenårig erfarenhet kommit på ett sätt som gör det möjligt att lura mättnaden. Nyckeln är att äta mycket kolhydrater.

Dags att tillämpa försiktighetsprincipen Evidensen för att de högglykemiska kostråd som bygger på nuvarande NNR gör nytta av svaga. Risken för att de istället gör skada är betydande. Försiktighetsprincipen – bevisbördan vilar tungt på dem som fastställer NNR och kostråd, att säkerställa att skada inte orsakas.