Retorik Konsten att tala Hur håller man ett bra argumenterande tal?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Viktiga ord Tes Argument Motargument/ replik Huvudåsikt Ämnet/rubriken
Advertisements

Muntliga nationella prov i svenska
Retorik Konsten att tala Hur håller man ett bra argumenterande tal?
Innehåll Argumenterande tal Högtidstal Att skriva talet
Att skriva en argumenterande text
Retoriska knep.
Högtidstal Retorik.
Att argumentera.
KONSTEN ATT ÖVERTYGA SIN PUBLIK
Debattartiklar.
Riktlinjer för presentationer
Retorik och argumentation
- Vikten av att kunna sälja in sin idé
Att tala för att övertyga
Insändare Struktur och respons.
Att hålla en presentation
Hur är ett argumenterande tal uppbyggt?
Ett arbetsområde om poesi
Hur är ett argumenterande tal uppbyggt?
Föredragsteknik.
Retorik – vältalighet Retorik handlar om att övertyga
Retorik för politiker Om konsten att fånga väljarens intresse Seminarium med: Jonas Vikman Moderator: Marie Litholm.
Att övertyga ! Disposition och mall.
Debattera.
Retorik – introduktion Argumentation – repetition(?)
Retorik & Argumentation
Argumenterande text Ett argument liknar skottet från ett armborst – det är lika verksamt vare sig det är en dvärg eller jätte som skjuter (Francis Bacon)
Ordkunskap Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.
Bygg ett argumenterande tal
Muntlig presentation.
Vänsterpartiet Retorik Vänsterskolan.
Så bygger du ett argumenterande tal
Argumenterande text.
Språket som redskap- Introduktion
Den retoriska arbetsprocessen
Retorik – Läran om konsten att övertyga
REToRIk.
Att argumentera.
Retorik- Konsten att tala
Retorikens grunder.
Den retoriska arbetsprocessen Från tanke till tal
Del 4 Anteckna och planera
Reportage En journalistisk text som på nära håll beskriver människor, platser, händelser och företeelser Journalisten måste ut i verkligheten för att.
VAD KÄNNETECKNAR EN INSÄNDARE?
Retorikens ”tre musketörer”
Den retoriska arbetsprocessen
Nationellt prov Sv – I andras ögon.
Retoriska arbetsprocessen
Den viktiga konsten att tala
Retorik - vad är det?.
Argumenterande tal.
Olika texter du behöver känna till
Så bygger du ett argumenterande tal
Så bygger du ett argumenterande tal
Den 20 september 2016Språkcentret/EK Provet i 5002 presentation 5-7 min/ person + diskussion i gruppen i 5-7 minuter.
RETORIK KONSTEN ATT ÖVERTYGA SIN PUBLIK. REDAN DE GAMLA GREKERNA... Konsten att tala till publik utvecklades redan under antiken, ca 400 f.Kr. Den grekiska.
Argumenterande text Retorik Arbetsgång Modell Stilfigurer.
© Författarna och Gleerups Utbildning AB. Detta material ingår som en del i lärarmaterialet till Språket och berättelsen. Informerande tal Syftet med ett.
Retorik Vad är retorik? ”Konsten att tala”. Retorik Vad är retorik?  ”konsten att tala”  Konsten att få andra att lyssna på det man säger (inte bara.
RETORIK Att förbereda ett tal. Intellectio – analys av talsituationen SYFTE: Varför ska du tala och hur vill du att lyssnarna ska reagera? ÄMNE: Vad ska.
Presentationsteknik Tips och råd Would you like to take a bite ?
Muntlig presentation Svenska 1.
Om konsten att övertyga (i tal och skrift...)
Retorik.
Genomgång - påminnelse Eget arbete
Retorik.
Retorik Konsten att tala Hur håller man ett bra argumenterande tal?
Tips för bättre kommunikation
Presentationens avskrift:

Retorik Konsten att tala Hur håller man ett bra argumenterande tal?

Argumentation Vad är argumentation? När är det bra att kunna argumentera? Vad är viktigt att tänka på när man argumenterar?

Argumenterande tal Du ska ha en klar tes/ståndpunkt/åsikt Du presenterar din tes med hjälp av argument Dina argument ska bygga på fakta och erfarenheter Du ska presentera motargument och kunna bemöta dessa Du ska kunna presentera minst en ”lösning” på problemet

Att tänka på Din tes ska framgå tydligt Du ska se till att du har en röd tråd genom hela ditt tal Du ska inleda talet på ett intresseväckande sätt Du kan avsluta genom att sammanfatta dina åsikter eller lägga fram ditt starkaste argument.

Retorik Ett bra tal har en bra balans mellan följande delar. Logos – förnuft Pathos – känsla Etos – trovärdighet

Logos Att hålla sig till fakta Att tala till lyssnarens förnuft Att vara saklig Att tala sanning Att föra fram relevanta argument Logos är grunden för all argumentation. Utan ”fakta” har du ingen grund att stå på.

Pathos Att beröra Att väcka känslor Att använda värdeladdade ord Att skapa engagemang Ett starkt pathos gör åhöraren engagerad. Ett bra argumenterande tal ska väcka känslor!

Ethos Att skapa trovärdighet Att visa att man vill väl Att tala av egen erfarenhet Att vara ärlig Vissa yrken eller personer skapar en naturlig ethos, t.ex. läkare, forskare, experter, ögonvittnen.

Tänk på att! För mycket logos kan ge ett ganska torrt eller ointressant tal. Bara fakta är sällan roligt. För mycket pathos kan ge ett oseriöst intryck. Är det verklig sant det som sägs eller överdriver bara talaren? För mycket ethos kan också göra talet mindre trovärdigt och få åhöraren att känna att det inte berör henne själv.

Att skriva samt hålla ett tal Olika faser i arbetet Intellectio – att tänka igenom uppgiften . Vad vill du ha sagt med ditt tal? Vem vänder du dig till med ditt tal? Vad vill du att dina åhörare ska tänka, känna eller göra när de hört ditt tal? Behöver du förklara något extra noga? Redan här ska du bestämma din tes. Den bör kunna sammanfattas med en mening och bör vara ett påstående t.ex. ”Sex före äktenskapet är fel”

Inventio – att samla fakta och argument Anteckna källan och hänvisa gärna till den om den kan stärka ditt ethos. Har du har en balans mellan ethos och logos? Vilka motargument kan du hitta, hur kan du bemöta dem?

Dispositio – hur ska talet byggas upp? Hur ska jag inleda talet? Hur ska jag avsluta talet? Ska jag börja med det viktigaste eller låta det komma sist? Har jag en röd tråd genom hela talet?

Elocutio – hur ska budskapet framföras? Vilka ord fungerar bäst? Vilka ord ska jag välja för att skapa pathos? Vilka värdeladdade ord ska jag ha med? Hur många värdeladdade ord ska jag använda?

Memoria – att komma ihåg Försök att lära dig talet så att du inte behöver läsa innantill. Skriv ner stödord istället för hela talet Träna mycket och prova dig fram med olika ord, olika sätt att betona orden och det du vill ha sagt.

Actio – att hålla talet Lyft blicken och ha ögonkontakt Sänk axlarna, räta på ryggen så utnyttjar du din röst bättre och du ser säkrare ut Tala lagom fort Betona viktiga ord Använd gärna olika gester för att förstärka det du säger och ge ett mer engagerat intryck

Informerande tal Välj ett ämne Ställ frågan ”Vad är intressant för min publik att veta om det här ämnet?” Vilken information behöver jag? Jag vet att… Jag tror att… Jag undrar …

Planera innehållet Inledningen kort intressant fånga uppmärksamhet ge förklaring till vad talet handlar om

Huvuddelen tar upp det viktigaste förklarar och ger exempel använd bilder, kartor, föremål förklara alla svåra ord

Avslutningen ska vara tydlig får inte komma för plötsligt sammanfattar det du kommit fram till ibland kan man avsluta med en fråga eller en ”knorr”, ett skämt eller liknande

Manus Skriv stöd ord Gärna på små kort och inte ett enda papper Läs inte innantill Träna genom att hålla talet högt för dig själv

Framförandet Tala lugnt, tydligt och högt Ha ögonkontakt med din publik Använd hjälpmedel Kommer du av dig, ta ett djup andetag och titta på stödorden Tänk på hur du står och vad du gör Håll koll på tiden så att det blir lagom långt