Vilken ska bort och varför

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Riksdag och regering.
Advertisements

Så styrs Sverige -en introduktion.
Demokrati och diktaturer
Demokrati.
Kommuner & landsting. Så funkar det Riksdag och regering har lämnat över en del av sin makt till Sveriges kommuner. Alla som bor och är folkbokförda i.
Politikens grundfrågor
Demokrati.
Att kunna till provet i…
Till nästa vecka Läs i Millennium, s och svara på följande frågor:
Från teori till praktik
Demokrati och diktatur
Hur använder vi demokratin?
Repetition inför nationellt prov SO
Varför ska vi läsa om franska revolutionen?
PRIVATJURIDIK Lagar och andra rättskällor, kap 3.
Så styrs Sverige.
Så styrs Sverige.
Demokrati och hur Sverige styrs
Imorgon tänkte jag bjuda på något gott att äta. Ni får välja
Den oroliga chefen kollar på klockan, Hans bästa arbetare är sen, Och snart börjar ett viktigt möte. Chefen bestämmer sig för att ringa hem till honom.
Riksdagens uppgifter! Riksdagen beslutar om lagar i Sverige
Inför provet.. Här får du lite hjälp med vad du ska träna på och vad du kan ha med på din stödlapp. Provet är till för att mäta dina kunskaper om hur Sverige.
Demokrati, politik och val.
Vilken ska bort. Fundera TYST och skriv ert svar i skrivboken
Det beskrivs i författningen, alltså de fyra grundlagarna.
Så styrs Sverige.
Demokrati (=folkstyre)
Demokrati (= folkstyre) Från grekiska orden ”demo” (folk) och ”kratia” (välde eller styre) Började i Aten för ca 2500 år sedan Där fick alla vuxna fria.
Statsskick.
Den svenska författningen
SÅ STYRS SVERIGE.
Demokrati och diktatur
Vem är det som bestämmer?
Så har vi organiserat oss
Välfärd och Ideologier
Sveriges politiska system Parti och ideologi
Hur styrs Sverige? Sverige styrs på tre nivåer.
Sveriges grundlagar Regeringsformen – hur Sverige styrs
Så styrs Sverige.
Riksdag, Regering och ett ärendes gång
Viktiga ord och begrepp
Demokrati och vår Riksdag
Demokrati och vår Riksdag
Så styrs Sverige.
Demokrati.
Tolkningsverktyg Historia är inte “det som har hänt” utan tolkningar av det som har hänt. För att kunna organisera historisk information finns olika verktyg.
Riksdagen.
DEMOKRATI Skriv ner dina tankar kring begreppet Demokrati. Vad betyder det för dig? Vad tänker du när du hör ordet? Går det att föreställa sig hur det.
Vem gör vad i svenskt parlament?
Utkik Historia: s , Frihetstiden
D EMOKRATI OCH MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER Sh1b. S IDOR I A RENA Om demokrati och diktatur, s Om demokratiska beslutsformer, s Om mänskliga rättigheter,
Sverige är en parlamentarisk demokrati och en monarki.
Vem ska besluta om vad? Grundlagar och val i Sverige.
Demokrati, politik och val. Demokrati = folkstyre För att ett land ska kunna kallas demokratiskt måste det ha: 1.Återkommande fria val. Folket ska fritt.
Genom demokrati. Ordet demokrati betyder folkstyre. Alla människor i samhället får vara med och bestämma. 9 miljoner i Sverige – Vi skall dela på makten.
Politiska system Demokrati & diktatur.
Riksdagen- 349 personer från åtta partier. Stiftar lagar. Bestämmer kring inkomster/utgifter. Kontrollerar regeringen.
Sidor i Arena  Om demokrati och diktatur, s  Om demokratiska beslutsformer, s  Om mänskliga rättigheter, s
Demokrati, politik och val. Demokrati = folkstyre För att ett land ska kunna kallas demokratiskt måste det ha: 1.Återkommande fria val. Folket ska fritt.
A TT PÅVERKA I SAMHÄLLET. G RUPPRESENTATION OM SOCIALA MEDIER Facebook WhatsApp Twitter Skype Instagram QQ Förslag på flera?
Hur styrs Sverige?.
SÅ STYRS SVERIGE Demokratiska val vart fjärde år
En lättläst sajt om politik
Så styrs Sverige.
Val i Sverige.
SÅ STYRS SVERIGE Demokratiska val vart fjärde år
Demokrati, politik och val.
Sverige är en parlamentarisk demokrati och en monarki.
Sveriges grundlagar Regeringsformen – hur Sverige styrs
Land ska med lag byggas Sveriges Grundlagar.
Presentationens avskrift:

Vilken ska bort och varför Vilken ska bort och varför? Fundera tyst och skriv ditt svar i skrivboken. När jag säger till läser ni upp.

Vad har vi hittills pratat om? Vad demokrati är. Vad skatt är och vad Sverige behöver använda skatten till. Vad mänskliga rättigheter är.

Hur hänger allt ihop? När folket har röstat ( var 4:e år) bildas riksdag och regering. Riksdagen blir alla partier som fått över 4% i valet. Det finns 349 platser i riksdagen. Om ett parti får 10% av rösterna så får de 10% av platserna i riksdagen. Hur många blir det? Regeringen blir det eller de partier som får flest röster av folket. Chefen för regeringen kallas statsminister. Regeringen kommer med förslag om vad Sverige ska använda skatten till och vilka lagar som behövs och har myndigheter som ser till att folk följer lagen. Ingen lag får bryta mot de mänskliga rättigheterna eller mot grundlagarna. Riksdagen röstar om förslagen med skatten och lagarna och bestämmer hur det blir. Om man inte följer lagarna så finns polis och domstolar.

Så här ser det ut i riksdagen som finns i Stockholm.

Fråga Om Pamela-partiet har 20% av platserna i riksdagen och går ihop med Jenny-partiet som har 31% av platserna i riksdagen – kan vi då tillsammans rösta ja till ett förslag som regeringen har kommit med och få som vi vill?

I Sverige finns det fyra lagar som är mycket svåra att ändra I Sverige finns det fyra lagar som är mycket svåra att ändra. De kallas grundlagar. 1. Lagen om hur Sverige ska styras. (Makten delas upp mellan riksdag, regering och domstol) 2. Lagen om att man får säga vad man vill. 3. Lagen om att man får skriva vad man vill. 4. Lagen om hur man blir kung/drottning/prins och prinsessa.

Frågor Varför behöver Sverige skatt? Vilka bestämmer över skatten? Varför behöver Sverige lagar? Vilka bestämmer över lagarna i Sverige? Kan man hitta på en lag som säger att alla som har blont hår inte får gå i skolan? Vilka är det som ser till att lagarna följs? Varför är det mer demokratiskt att riksdagen och inte regeringen bestämmer lagar och budget?