Lagar och regler vid rökdykning

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kemdykare och kemdykning
Advertisements

När Ella fick plaströr i öronen
Produced by 4C Strategies AB ISPS ÖVNING 6: Tillträde till hamnen BAKÅT FRAMÅT TILL START AVSLUTA ISPS ÖVNING 6 Tillträde till hamnen Klicka på knappen.
Linjära funktioner & ekvationssystem – Ma B
Nulägesanalys genom frågor
Talföljder formler och summor
Nivåanpassad träning För att inkludera alla
78 respondenter. 2 [1] Hur har det varit hemma sedan du var här sist?
Träddiagram - ett sätt att ta fram aktiviteter och prioriteringar för hur man ska jobba med ett visst område.
Förhandling MBL Och Samverkan.
Solanderskolan presenterar
Lagledaren ansvarar för att alla i laget tagit till sig detta.
BEANS NÖJD KUND INDEX (e-survey undersökning)
Bilresan till fjällen. Hos familjen Förberedd: ”- Imorgon ska vi åka till fjällen och då måste vi förbereda oss. Det är bra att titta på väderleksrapporten.”
FMN, MAJ BRA ATT VETA OM Budgivning vid försäljning av fastigheter, tomträtter och bostadsrätter som förmedlas av fastighetsmäklare Vid köp av fastighet,
Utbildning rökdykarledning
Välkomna!. Vård- och omsorgscollege 17 Regionala college 70 Lokala college 145 Kommuner 19 regionala college representerade idag.
Sökteknik Elevhandledning
Lagledaren ansvarar för att alla i laget tagit till sig detta.
Punktprevalensmätning Trycksår och Fall
modell för bättre kommunikation mellan vårdpersonal
Syftet med en personlig handlingsplan
Kommun - Vara (1470), Kommun - Skara (1495), Kommun - Lidköping (1494), Kommun - Grästorp (1444), Kommun - Essunga (1445) 41 respondenter.
Dialogkort - arbetsmiljö och hälsa
Presentation för FOV-nätverket
Ekologisk succession.
, Hej, Nu har snart en termin gått av det här verksamhetsåret. Vi som jobbar med och för era barn summerar det pedagogiska arbetet på förskolan och konstaterar.
Metodmöte den 8 juni 2007 Definitioner TSV Pirjo Svedberg MMS.
2§ Tillämpningsområde ”Föreskrifterna gäller också i tillämpliga delar under utbildning och vid övning av rök- och kemdykning”
Swedex Muntligt test B1 40 poäng.
Fördelning av arbetsmiljöuppgifter operativt
i kommuner, landsting/regioner
Tentamensdags och lab 3…. Större program delas normalt upp i flera filer/moduler vilket har flera fördelar:  Programmets logiska struktur när man klumpar.
Var vänlig svara på nedanstående frågor innan du svarar på frågorna om din hörsel Namn: Datum: Ålder: Jag använder en hörapparat (vänster öra) Jag använder.
Frånvarorutin i förskolan
”Hur gör vi varandra bättre” IFK TUMBA FOTBOLL Ledarutveckling
PerUllaIngaEgon 1.Skriv in de tävlandes namn. 2. Per börjar slå med två tjugosidiga tärningar. Han får 15 och 5. Gränsvärdet för första höjden är =10,
2007 har snart passerat..... Nu ser vi fram emot 2008.
- Gå till adressen kronoby
Förberedelser för arbetet
Rekvirera arbetsgivarstöd via internet
Utbildning rökdykarledning
RIALTO Jenny Alvolin Barn- och ungdomsombud Broschyren: Kartläggning av barnets förmågor och behov. Underlätta för barnets vistelse i fsk/skola.
Att sälja Lions Quest-kurser till skolor /14.
Rollfördelning i funktionärsbåset Vem gör vad i Danicahallen.
Utbildning värmekamera
Förebygga Tersen 1. Förebygga är bättre än ”ta hand om”! Sociologen Aaron Antonovsky flyttade fokus från externa faktorer som orsak till ohälsa till individens.
2012 har passerat..... Nu ser vi fram emot 2013 Det kommer kanske att innebära en hel del risker.
Upplägget av delkursen massmedia:
Uppföljningsbesök Uppföljningsbesöken Besöken har givit Delegationen för IT i skolan värdefull information om hur satsningen genomförs.
Guide till Punktprevalensmätning Trycksår och Fall
F4 - Funktioner & parametrar 1 Programmeringsteknik, 4p vt-00 Modularisering ”svarta lådor” Väl definierade arbetsuppgifter Enklare validering Enklare.
Leda Avdelning Leda Kår Ditt Personliga Ledarskap
Ett år med Nätverks RTK i Sandvikens Kommun. Korta fakta Kommunen är ca 6,5 mil lång och 3,7 mil bred på det bredaste stället Folkmängd ca personer.
Referensgruppen 23/ Leveranser av programloggar Pirjo Svedberg MMS.
Herman & Brita Uppföljningsmöte Utskrivningsprocessen
Först fanns all materia som bygger upp universum samlat i en liten punkt. Mindre än en knappnålsspets. Plötsligt expanderade den utåt till en enormt mycket.
Detta är en introduktion till ROBIS systemet Innehåll
Bra planering skapar trygghet
Om HSA och HSA-ansvarigs roll
Pulpetenbladet Juni 2015 Uppfräschning av lokalen Tvärtom om vad vi skrev under aktuellt fliken i förra pulpetenbladet så kommer vi inte att ta in någon.
MER ”EGENTID” – SÅ STÄRKER VI BARNENS MÖJLIGHET TILL SJÄLVBESTÄMMANDE OCH INTEGRITET Bambi Ekonomisk förening – Bambi Korttidshem, Matilda.
Farliga situationer och hur man känner igen dem. 1.VID VAPENHANTERING vapnets skick patroner vapnet är obekant för användaren.
DIVISION Närsjukvård Samordnad individuell plan - SIP SIP är lagstadgad sedan Hälso- och sjukvårdslagen -Socialtjänstlagen.
Mall för Lokalt jobbspår
Normaliseringsprocessen
Arbetsgrupp start juni 2017
Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
Ledningens genomgång: Informationssäkerhet mall kortversion – underlag i annat underlag Datum 2018-XX-XX.
Trapphusmodellen ”Sollefteå-modellen”. Målsättning Deltagaren ska efter genomförd övning ha kunskap om hur slangutläggningen går till samt i vilka situationer.
Presentationens avskrift:

Lagar och regler vid rökdykning 2003-02-23 Utbildning rökdykning 9.2 Radiosamband 9.2 Radiosamband 1 9.2 Radiosamband

Lagar och regler vid rökdykning 2003-02-23 Syfte 9.2 Radiosamband 2 Att visa exempel på hur man kan uppnå ett betryggande radiosamband vid rökdykning. 9.2 Radiosamband

AFS 1995:1 krav på radiokommunikation Lagar och regler vid rökdykning 2003-02-23 AFS 1995:1 krav på radiokommunikation 9.2 Radiosamband 3 Till 3 § Av paragrafen följer att de två rök- eller kemdykarna och rökdykarledaren skall ha var sin kommunikationsradio. 1986 beslutade Arbetarskyddsstyrelsen (numera Arbetsmiljöverket) att samtliga i rökdykargruppen skall ha radio. 9.2 Radiosamband

Vad menas med ”betryggande samband”? Lagar och regler vid rökdykning 2003-02-23 Vad menas med ”betryggande samband”? 9.2 Radiosamband 4 Några viktiga punkter: Radion skall fungera tillförlitligt hela tiden insatsen pågår. Rökdykarna och rökdykarledaren skall vistas i en miljö där det är möjligt att kommunicera med varandra. Kvalitén på radiotrafiken måste var så bra att det inte kan uppstå misstag. Radion skall fungera tillförlitligt hela tiden insatsen pågår. Radion och batterierna får inte vara i så dåligt skick att de kan sluta fungera mitt under insatsen Rökdykarna och rökdykarledaren skall vistas i en miljö där det är möjligt att kommunicera med varandra. Ett exempel kan vara om man startar en PPV fläkt nära baspunkten, vilket kan göra att rökdykarledaren inte kan höra rökdykarna Kvalitén på radiotrafiken måste var så bra att det inte kan uppstå misstag. Det får inte vara sådana störningar så att det rökdykarna eller rökdykarledaren hela tiden måste upprepa anropet. Ett väl fungerande radiosamband vid rökdykning är en förutsättning för att kunna fullfölja arbetsuppgiften på ett säkert och effektivt sätt. Dåligt fungerande radiosamband är en av de vanligaste orsakerna till att insatser går dåligt. 9.2 Radiosamband

Hur säkerställer vi ett betryggande radiosamband? Lagar och regler vid rökdykning 2003-02-23 Hur säkerställer vi ett betryggande radiosamband? 9.2 Radiosamband 5 ”Vi har gått in ett rum och hittat en stol och en säng vi skall söka vidare under sängen sedan skall vi ta oss ut igen för att fortsätta till nästa rum där vi tänker……………” Exempel: Inte överbelasta radiokanalen med onödig information. Felfri radioutrustning Korrekt hanterande Inte överskrida radioapparatens räckvidd Bra position Bra miljö (fri från störningar och buller) ”Nytt rum, andra dörren, höger hand. Typ sovrum, kom! 9.2 Radiosamband

Repetition av viktiga uppgifter Lagar och regler vid rökdykning 2003-02-23 Repetition av viktiga uppgifter 9.2 Radiosamband 6 Repetera alltid information som är viktig eller sådant du inte är säker på att du förstått. ”Vi går upp till 2:a våningen nu, kom!” ”Det är uppfattat Kalle ni går upp till 2:a våningen” 9.2 Radiosamband

Nödställd person funnen! Lagar och regler vid rökdykning 2003-02-23 Nödställd person funnen! 9.2 Radiosamband 7 Om rökdykarna finner en nödställd så skall de omgående rapportera detta till rökdykarledaren. Rökdykarledaren kan då hjälpa till med slangutmatning samt förbereda för att ta emot den nödställda. ”Vi har funnit en nödställd vi påbörjar livräddning!” ”Uppfattat ni har funnit en nödställd” Ett mycket frustrerande problem är när flera rökdykare arbetar på samma kanal är när det är upptaget på kanalen och rökdykarna har funnit en nödställd. Rdl kan hjälpa till med slangmatning vilket underlättar samt förbereda mottagandet av nödställd (ambulans etc) 9.2 Radiosamband

Lagar och regler vid rökdykning 2003-02-23 Informationsflöde på radion 9.2 Radiosamband 8 Rökdykarledaren till rökdykarna: Tillkommande risker Tid för luftkontroll Förändringar i brandförloppet Nya insatta rökdykarpar Tid för återtåg Hur långt in 9.2 Radiosamband

Lagar och regler vid rökdykning 2003-02-23 Informationsflöde på radion 9.2 Radiosamband 9 Rökdykarna till rökdykarledaren: Rumsbyte Rumskaraktär Våningsbyten Lufttryck Risker Värme Nödställda Start av återtåg Trötthet Grundprincipen = rökdykarna förmedlar information ut till rökdykarledaren och all annan personal lyssnar. Om ett rökdykarpar är inne så är det ok att tala mycket på radion, detta ger rökdykarledaren möjlighet att följa med och höra hur rökdykarna mår. Om två eller fler par skall samsas på samma radiokanal så krävs det att man disciplinerar trafiken och inte talar mer än nödvändigt 9.2 Radiosamband

Räddningsverkets radioprinciper Lagar och regler vid rökdykning 2003-02-23 Räddningsverkets radioprinciper 9.2 Radiosamband 10 Vid rökdykning skall alla i rökdykargruppen ha var sin radio. Om en radio skulle slås ut, skall rökdykningen avbrytas. 9.2 Radiosamband

Räddningsverkets radioprinciper Lagar och regler vid rökdykning 2003-02-23 Räddningsverkets radioprinciper 9.2 Radiosamband 11 Allt radiosamband vid rökdykning med en och samma angreppsväg sker alltid på samma kanal av all insatt personal (kontrolleras av rökdykarledaren). Vid flera angreppsvägar tilldelar ansvarigt befäl lämplig kanal. 9.2 Radiosamband

Räddningsverkets radioprinciper Lagar och regler vid rökdykning 2003-02-23 Räddningsverkets radioprinciper 9.2 Radiosamband 12 Samband mellan ansvarigt befäl och Rdl bör ske muntligt, men kan länkas via pumpskötare, som skall ha medhörning på Rd kanalen. 9.2 Radiosamband

Räddningsverkets radioprinciper Lagar och regler vid rökdykning 2003-02-23 Räddningsverkets radioprinciper 9.2 Radiosamband 13 Vid mycket stora insatser: Om hjälp erhålls från närliggande kommuner eller regioner, krävs att dessa tilldelas de gällande Rd frekvenser och lokalfrekvenser som finns i uppgjorda sambandsnät och planer. Ansvarigt befäl ansvarar för detta. 9.2 Radiosamband

SLUT 9.2 Radiosamband 14