Shahad Majeed & Jorceline Ebwa

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
1.Begränsad klimatpåverkan – MYCKET SVÅRT ATT NÅ •De globala utsläppen av växthusgaser måste minska med 50–70 -procent till år 2050 jämfört med 1990, och.
Advertisements

MKB Miljökonsekvensbeskrivning
Teckenförklaring JA: Miljökvalitetsmålet nås med i dag beslutade styrmedel och med åtgärder genomförda före NÄRA: Miljökvalitetsmålet är nära att.
Namn på presentation. Ändras i Sidhuvud/Sidfot 1 Effektiv och flexibel uppvärmning som tar tillvara energiflöden som annars skulle gå förlorade.
Länsstyrelsens uppdrag transporter och miljö
Kort om miljön och vår konsumtion
SGAs NATUR- OCH MILJÖPRIS.
Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram med Nya skånska klimatmål Tommy Persson Miljöstrategiska enheten Miljöavdelningen
Når vi miljökvalitetsmålen till 2020*?
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
Teckenförklaring JA: Miljökvalitetsmålet nås med i dag beslutade styrmedel och med åtgärder genomförda före NÄRA: Miljökvalitetsmålet är nära att.
Informationscentrum för Ekologiska Produkter
Svensk konsumtion och global miljöpåverkan Hur fortsätter arbetet ?
DEFINITIONER AV DE 16 SVENSKA MILJÖKVALITETSMÅLEN
Varuinformationsblad
Miljömål och klimatstrategi
Fossilfri Kollektivtrafik 2025 Miljömålsmiljonen, Länsstyrelsen
Människan eller naturen i centrum?.  Syftet med rapporten är att klargöra avsikten med de nationella miljökvalitetsmålen och belysa möjligheterna och.
Miljö och. Scientific America, 1899 Bild från Naturvårdsverket.
1. Begränsad klimatpåverkan
”Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade.
Hur miljöanpassar man kostråden?
Hållbar Utveckling Vad är det?.
Anpassning – brett arbete som spänner över hela samhället Länsstyrelserna regionalt ledarskap –Samordna arbetet på regional nivå med anpassning till ett.
”Ett hållbart Blekinge” – Hur ska vi nå miljömålen?
Miljödepartementet Regeringens arbete för att nå miljökvalitetsmålen Anders Flanking Statssekreterare, Miljödepartementet.
Sigtunastiftelsen 17 maj 2006
1 Regional bild av vatten- och avloppssituationen i omvandlingsområden Bernhard Jaldemark Andreas Egbäck Martin Bunn Länsstyrelsen i Jönköpings län.
Göteborgs arbete med ett hållbart transportsystem.
1. Begränsad klimatpåverkan
1. Begränsad klimatpåverkan
MKB-processen i infrastrukturprojekt
Vem ansvarar för miljön?
DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET
Nationell utvärdering 2015 Tre fokusområden av stor vikt näringslivets miljöarbete hållbar konsumtion hållbara städer.
Miljömålen och förorenade områden
Miljöarbete i Västerbottens läns landsting
Naturvårdsverket | Swedish Environmental Protection Agency 1/9 Naturvårdsverkets utgångspunkter för efterbehandling av förorenade områden.
Miljömålen – regional dialog Amanda Palmstierna miljömålsamordnare.
Miljökvalitetsmålet Giftfri miljö - målmanual för uppföljning
Miljömålen Vems mål? Vems ansvar?
Nyttan med den svenska livsmedelsprodutionen
MILJÖKVALITETSMÅL OCH PRECISERINGAR De sexton miljökvalitetsmålen och det miljötillstånd som ska nås förtydligas genom ett antal preciseringar.
Näringslivet och miljömålen Richard Almgren Green Business AB
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
Miljömålen Linda Tollemark
LH inleder: Välkomna! Syfte med dagen Lst´s roll
Kerstin Lundin-Segerlund Miljömålsarbete i Norrbotten Jörgen Naalisvaara ”Norrlandsmöte”, Umeå 19 oktober 2011.
Sveriges miljökvalitetsmål
Susanne Dahlberg, miljöstrateg Miljö- och vattenstrategiska enheten Företagsträffar hösten 2011.
God bebyggd miljö. Övergripande vision Gäller alla kommuner Glömmer inte landsbygd Nu miljömål På sikt total hållbarhet Ta sats för snabb ökning Ett län.
Miljömålsberedningen Miljömålen – grunden för svensk miljöpolitik.
Hälsa i Miljömålen? Hälsofrågor, en självklar del av miljöarbetet? Området hälsa i den fördjupade utvärderingen av de svenska miljömålen 2007.
Miljöhandlingsprogram
Regional årlig uppföljning av Hav i balans samt levande kust och skärgård Lyncmöte 2 september 2015.
Nya regionala miljömål för Västra Götaland. Miljömålsarbetets styrgrupp (Länsstyrelsen, Skogsstyrelsen och VGR) har beslutat att vi behöver regionalisera.
bostäder36203 elproduktion333 service36137 industri fjärrvärme transporter97 95 Andel fossilt av tillförd.
Ekonomistyrning i staten Gästföreläsning vid Uppsala universitet den 3 mars 2010 Ingvar Mattson.
Carl Johan Sanglert Kulturmiljöenheten Miljö- och samhällsbyggnadsenheten Länsstyrelsen i Jönköpings län / RUS
Trafikens betydelse för att nå miljömålen Fredrik Holm RUS/Länsstyrelsen i Värmland.
Miljömål och klimatstrategi
Inrätta tätortsnära, kommunala naturreservat!
Miljö Ekonomiska Sociala
Fokus i fördjupad utvärdering av miljömålen 2015
Smidigt uttag från en databas: VISS
Miljömålen består av tre slags mål
Energiförsörjningen och miljön
Miljömålen består av tre slags mål
Miljömålen nu och framåt!
Aktuellt från miljömåls-uppföljningen
Presentationens avskrift:

Shahad Majeed & Jorceline Ebwa Miljöförgiftning Shahad Majeed & Jorceline Ebwa

Miljökvalitetsmålen i EU Begränsad klimatpåverkan Frisk luft Bara naturlig försurning Giftfri miljö Skyddande ozonskikt Säker strålmiljö Ingen övergödning God bebyggd miljö Ett rikt växt och djurliv Levande sjöar och vattendrag Grundvatten av god kavlitet Hav i balans, samt levande kust och skärgård Myllrande våtmarker Levande skogar Ett rikt odlingslandskap Storslagen fjällmiljö

Generationsmål: vägledning för att kunna uppnå målen Det krävs ekosystem som hunnit återhämta sig. Säkrade ekosystems tjänster. En god hushållning sker med naturresurserna. Den biologiska mångfalden, naturen och kulturmiljö ska bevaras, främjas och nyttjas hållbart. Andelen förnybar energi ökar och att energianvändningen är effektiv med minimal påverkan på miljön. Miljöns positiva inverkan på människors hälsa ska främjas. Konsumtionsmönstren av varor och tjänster orsakar så små miljö- och hälsoproblem som möjligt.

Hur miljökvalitetsmålen följs i Sverige Kommuner och myndigheter har huvudansvaret för att målen följs. Några verksamhetsutövare har ett visst ansvar för miljömålen. Enligt miljöbalken ska alla ha kunskap om sin miljöpåverkan och självmant utföra rimliga åtgärder för att begränsa verksamhetens hälso- och miljöopåverkan. Miljökvalitetsmålen ska följas när kommuner och myndigheter planerar och planlägger, ger tillstånd till att driva anläggningar.

Åtgärdsprogram Åtgärdsprogram är ett övergripande planeringsinstrument som ska ligga till grund för de beslut kommuner och myndigheter behöver fatta för att miljökvalitetsnormer ska kunna följas. Syftet med åtgärdsprogrammet är att finna kostnadseffektiva och de i övrigt mest lämpade åtgärderna och styrmedel så att miljökvalitetsnormer följs. När en miljökvalitetsnorm inte följs finns det ett behov av att minska utsläppen från en mängd olika utsläppskällor. Ett helhetsperspektiv behövs då för att kunna avgöra vilka källor som mest påverkar förutsättningarna att följa normen och hur utsläppen ska begränsas.

Åtgärdsprogrammet omfattar: Olika typer av styrmedel Fysiska åtgärder Byggande av nya anläggningar Informationsinsatser Riktlinjer vid planering Hur andra regelverk ska tillämpas eller ändras inom relevanta områden De åtgärder som behöver vidtas, av vem och när de behöver vara genomförda De källor som orsakar problemen Åtgärdernas bedömda effekter

Statistik och Forskning Forskning visar att luftföroreningar orsakar cirka 3 000 tidiga dödsfall årligen i Sverige. Exponeringen för luftföroreningar medför 600 ungdomar växter upp med nedsatt lungfunktion. Det medför också att 200- 300 personer får lungcaner Luftföroreningar bidrar till klimatpåverkan. Det gör att glaciärer smälter snabbare . Men däremot så hjälper statistik och forskning att hålla reda på våra utsläpp. Vilket kan göra att vi begränsar utsläppen, nationellt och internationellt. FN: s luftvårdskonventionen (CLRTAP) sammanställer Sverige varje år data om utsläppen av luftföroreningar.

Vem gör vad? Inom EU Internationellt samarbete: IUCN, internationella naturvårdsunionen, är en organstation. Den har 140 länder, blad dessa är 82 stater, 111 statliga myndigheter och över 800 frivilligorganstationer. Genom projekter arbetar IUCN med att tillämpa hållbar skötsel av ekosystem. De tycker att det är det enda sättet för att skapa en hållbar försörjning för de människor som är beroende av naturresurserna. IUCN är aktivt involverad i att återskapa ekosystem och förbättra människors levnadsförhållanden, ekonomi och samhällen.

Vem gör vad? Sverige Naturvårdsverket: samordnar uppföljning, information och tillämplig av samhällsekonomiska konsekvensanalyser inom miljömålssystemet. Organstationen bidrar till att förbättra miljöpolitiken genom att ge regeringen bra beslutsunderlag och genom att skapa en drivkraft i arbetet inom EU och internationellt. De redovisar varje år en uppföljning och bedömning av möjligheterna att nå miljökvalitetsmålen till regeringen.

FRANKRIKE I Frankrike följs inte miljökvalitetsmålen ordentligt. Frankrike tillhör de sämsta i klassen inom EU när det gäller luftföroreningar, användning av bekämpningsmedel och satsning på förnyelsebar energi. 13 mars drabbade Frankrike av luftförorening som orsakades av disel partiklar. Det fick många människor att stanna hemma pga. Föroreningar. Varje år dör mer än 40 000 personer i Frankrike pga. Luftföroreningar.

Hälsorisker vid dålig luftkvalitet Astma, kroniskt bronkit Långsiktig minskning av lungkapacitet hos barn Kardiovaskulära händelser Vuxna kan få lungcancer Den orsakar allergiska reaktioner eller astma Båda barn och vuxna drabbas av det Man kan få inflammatoriska manifestationer i luftvägarna

Åtgärder, minskning av luftföroreningar Staten lägger förslag på att: begränsa den maximala hastigheten på motorvägen till 110km/h . Det är förbjudet att använda gas-spisen eller elda upp tillsatsvärme hemma. Det är också förbjudet att bränna grönt avfall.

Hälsovårdsmyndigheten (OMS) rekommenderar: Minska hastigheten på motorvägar och landsvägar. Inte bränna grönt avfall Minska användning av dieselfordon Hälsovårdsmyndigheten (OMS) rekommenderar: Organstationen rekommenderar att: använda kommunal transport Använda låga utsläpp fordon Man kan använda cykel eller promenad

Hälsovårdsmyndigheten rekommenderar…… om symtomen känns. Undvika att gå ut tidigt på morgonen och sent på eftermiddag Undvika att finnas nära motorvägarna Man ska minska ansträngande aktiviteter om symtomen uppstår (trötthet, halsont, nästäppa, hosta, andnöd, väsande andning, hjärtklappning) Kontakta läkare eller apotekspersonal vid obehaglig känsla

Källor http://miljömål.se/sv/Miljomalen/Uppfoljning/ http://miljömål.se/sv/Vem-gor-vad/ http://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Klimat- och-luft/Luft/Utslapp/ http://www.naturvardsverket.se/Stod-i- miljoarbetet/Vagledningar/Miljokvalitetsnormer/