Perspektiv på Stad, Land och ungas förutsättningar

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Stadsledningskontoret Medborgarundersökning 2013 Norrmalm.
Advertisements

Presseminarium Arbetsmarknaden i september Nyheter i Arbetsförmedlingens redovisning av månadsstatistik Clas Olsson Analyschef Håkan Gustavsson.
I- eller U-land?.
Geografi Henrik Carlsson.
Vem bor i HSB 2009?. Sammanfattning •Ca bostadsrättsföreningar i HSB • personer bor i HSB.
Människorna i världen Var bor det flest människor?
Typologisering av FA-regioner utifrån ett stad-land perspektiv
Statistik från Årsrapport 2014
Geografiska begrepp svåra ord
Här ser ni några sidor som hjälper er att lösa uppgifterna:
Utmaningar och de europeiska målen till år 2020
Befolkningsgeografi För cirka år sedan fanns de första människorna av arten Homo sapiens, de levde i Östafrika. Idag lever över 6,5 miljarder människor,
Vision 2025 Foto: Hanna Maxstad I Katrineholm är lust den drivande kraften för skapande och utveckling – för liv, lärande och företagsamhet. Lust är passion,
Regionens nuläge Utmaningar och de europeiska målen till 2020.
Levnadsvillkor och resursfördelning
Några fakta om Jämtland
Näringsdepartementet Attraktions kraft Sverige - världens bästa land att vistas, verka och växa i.
Tryck på datorns piltangenter för att gå fram och tillbaka i presentationen.
LANDSBYGDENS ´OSYNLIGA´ BEFOLKNING: EN ANALYS AV FRITIDSBOENDES RELATIONER TILL DEN SVENSKA LANDSBYGDEN Dieter K. Müller & Roger Marjavaara Kulturgeografiska.
Ett tema om befolkningen i världen
Att vara företagare i Glesbygd nära storstad - hot eller möjlighet?
Överbefolkning.
Välfärdstjänsternas utveckling 1980 – 2012 Annika Wallenskog SKL
Sysselsättningsgrad 2009 Samtliga år. Sysselsättningsgrad 2009 Kvinnor år.
Tillväxtanalys uppdrag Bl.a. analysera förutsättningar för utveckling och hållbar tillväxt i olika delar av landet, inklusive tillgänglighet till kommersiell.
SCB:s medborgarundersökning våren 2007
Blandstaden - en undersökning av begreppets ursprung, användning och innebörd i svensk stadsplanering Kandidatarbete i landskapsarkitektur Jessica Jansson.
Anne Kolmodin Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingara och analyser Tillväxtanalys.
1 Figur 1.1 Utveckling av Sveriges BNP per invånare under perioden 1990–2010 jämfört med OECD och ett genomsnitt för de sex närmaste konkurrentländerna.
Europeiska socialfonden
Funktionshinder i tiden 1-2 april, Stockholm Samling för social hållbarhet – åtgärder för jämlik hälsa i Västra Götaland.
Stöd till bredband.
Göteborgs arbete med ett hållbart transportsystem.
URBANISERING Kapitel 7 Vad är en stad?  Enligt EU: minst invånare, befolkningstäthet 500inv/km 2  Administrativt område  Område med urban karaktär.
SCB:s medborgarundersökning Resultat för Nacka kommun.
Demografikonsulten 2005 Den demografiska utvecklingen i Gävle med utblick mot 2020.
Skillnader i hälsa bland barn och unga i Uppsala län – vad vet vi? Carin Östling, Regionförbundet Uppsala län och Henrik Andréasson, Landstinget i Uppsala.
Barn i ekonomiskt utsatta hushåll Cecilia Karlsson, Folkhälsocontroller.
Ortsutveckling Bettna Stormöte den 9 oktober 2013 Välkommen!
Ersättningsmodell för Vårdval Rehab
Förslag till resultatmål från och med Den sårbara familjen -Andelen som är behöriga att söka till gymnasieutbildning efter avslutad årskurs 9, ska.
POWERPOINTMALL DET HÄR ÄR MALMÖ HÖGSKOLA Grundad studenter och medarbetare Fem flervetenskapliga fakulteter:  Fakulteten för.
European Islands Ett svenskt perspektiv på studien.
Enheten för regional tillväxt, Näringsdepartementet
LEADER VÄXTLUST VÄRMLAND KARLSTAD 7 FEBRUARI 2013
Regionalt serviceprogram- Jämtlands län
Funktionsnedsättning innebär dubbel utsatthet i det offentliga rummet – och begränsar därmed tillgängligheten Några exempel: En utvecklingsstörd kvinna.
Staden som plats ´sidan 288.
Är du Svensk eller Finskromskestletthollänskfranskskottjudetysksame?
Regionalt serviceprogram- Jämtlands län
Västra Götalandsregionens nya handlingsprogram
Ett axplock från Kommunerna i Stockholms- regionen – En lägesbeskrivning år 2014 Ett stöd för problem- formuleringar och prioriteringar kopplat till KSLs.
Politisk Geografi.
Demografi - Befolkningsutveckling
Industriella Revolutionen i Sverige
Naturlandskap blir kulturlandskap
Produktivitetskommissionen i Skåne Kick-off seminarium 13 november 2015 Pernilla Johansson, PhD Senior Ekonom.
FRÅGESPORT KRING SVERIGE Begrepp och förklaringar.
Folk i rörelse Medborgerligt engagemang i Sverige
AKADEMIKER + LANDSBYGD =SANT Utmaningar och möjligheter.
Vi bor i sverige Geografi åk 4.
I städer, på landsbygder och allt däremellan
Framtid – på landsbygden??
Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2016
Naturlandskap blir kulturlandskap
Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2016
Östra Europa Puls Geografi Europa.
Vad innebär regionbildningen?
Utbildning i lokalt ledd utveckling december 2015
Korta fakta om staten som arbetsgivare
Presentationens avskrift:

Perspektiv på Stad, Land och ungas förutsättningar Arvid Stiernström #UNGAPÅLANDSBYGDENs rikskonferens 21/9 2014

En föreläsning om landsbygdernas särskildhet Vad är landsbygd? En plats? Naturen? Hembygd? Naturbruket? Dit lantbussen går? Sommarstugan? Lantisar? Det som inte är stad? Där jag bor?

Definiera landsbygden Många försök till defintioner internationellt och nationellt Ofta baserade på befolkningstäthet, restid till större tätort, avstånd till tätort eller landskapets utseende.

SJV definierar Landsbygden Tätortsområden (TOT): områden med mer än 10 000 invånare, Tätsortsnära landsbygd (TON): områden omkring tätorter med mer än 10 000 invånare. Tätorter i glest befolkad landsbygd (TOG): områden med mellan 1 000 och 10 000 invånare Glest befolkad landsbygd (GLE): övriga delar av landet, inklusive tätorter upp till 1 000 invånare

SJV definierar Landsbygden Storstadsområden: kommuner där 100 procent av befolkningen tillhör kategorin TOT eller TON. Dessa kommuner finns endast i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö. Stadsområden: kommuner med en befolkning som är minst 30 000 och/eller där den största tätorten har minst 25 000 invånare. Mindre kommuner som gränsar till dessa större kommuner och där utpendlarna som andel av nattbefolkningen överstiger 50 procent kopplas också till respektive storstadsområden.

SJV definierar Landsbygden Landsbygd: kommuner som inte ingår i de två tidigare klassificeringarna (storstadsområden och stadsområden) och som samtidigt har en befolknings-täthet av minst fem invånare per km2. Gles Landsbygd: kommuner som inte ingår i de tre övriga klassificeringarna och som har en befolkning som är mindre än fem invånare per km2. Enligt denna definition bor 34 % Av Sveriges befolkning i Landsbygdskommuner

Landsbygden rör på sig Urbaniseringen 1800, 1950, 1970, 2014 1800-talet: Sveriges befolkning är rural men i takt med att landet börjar industrialiseras så rör sig befolkningen mot städerna och bruken 1950: Städernas population större än landsbygdens 1970: Gröna Vågen 2014: Sverige urbaniseras snabbast i EU

Landsbygden rör på sig Befolkningsförändring 2000-2008 . Tillväxtanalys rapport 2009:10

Sysselsättning 2% av befolkningen i hela landet arbetar i direkt anslutning till primärproduktionen (jord, skog,hav). Arbetslösheten är högre och utbildningsnivån är lägre i många landsbygdskommuner jämfört med städerna. Störst andel har sysselsättning inom service och tjänsteyrken

Infrastruktur och service Längre avstånd till serviceinstanser som vård, skola och högre utbildning. Bredband lyfts ofta upp som en av de viktigaste frågorna inom landsbygdsutveckling. Bredbandsutbyggnad bidrar till en ”ny” sorts mobilisering i bygderna. 20 % av befolkningen i landsbygdskommunerna har tillgång till fiberbaserad internetanslutning.

Föreningsliv och kultur Landsbygderna har ett rikt föreningsliv. De vanligaste ideella organisationerna är häst och idrottsföreningar. Det är även fler som engagerar sig i studiecirklar och i högre ålder.

Landsbygderna Artikelserien Allt om Landet Är kommunnivån representativ? Några exempelkommuner

Heby

Uppsala

Arjeplog

Mjölby

Vad är landsbygd? Diversiteten gör det otympligt att använda en enhetlig definition. Man kan istället tala om landsbygdernas särskildhet. Särskildheten pekar ut landsbygden som ett eget fält.

Landsbygdens särskildhet Det brukade landskapet: Från blåbärssnåren till strandängen. Nästa hela Sveriges yta är kultiverad. Det brukade landskapet påverkar förutsättningarna för all mänsklig aktivitet.

Landsbygdens särskildhet Glesheten Det brukade landskapet och den låga befolkningsdensiteten bidrar till gleshet Glesheten är ett relativt begrepp Glesheten påverkar vardagslivets organisering och sociala relationer Landsbygden: Där man hälsar på varandra från bilen

Bygden Glesheten bidrar till bygdens varande Bygden: en tidsrumslig gemenskap Landskap, historia, gemenskap och normer Plats vs ickeplats

Landsbygden som idé Bildkälla: Wikipedia commons Bildkälla: Metro.se

Landsbygden som idé Bildkälla: Aftonbladet / HANNA TELEMAN

Landsbygden som idé Bildkälla: Mårten Svensson Fotograf Bildkälla: LRF

Landsbygden som idé

Storstadsnormen Sociala koder och samhällsnormer Olika nivåer av påverkan Landsbygden – en plats i periferin

Storstadsnormen Staden och landsbygden, en dikotomi Olikheterna ska tydliggöras när man blandar människor från de olika sfärerna.

Vad är landsbygd? Var finns tolkningsföreträdet? Var formas idén om mig och platsen där jag lever?