Reportagets delar Rubrik Underrubrik Ingress Brödtext Mellanrubrik

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Året var 2004, I en liten stad vid namn Laholm
Advertisements

Mitt liv som elev Att skriva uppsats, att ordna sin text, den röda tråden, hur ska jag börja, att använda datorn som hjälp i skrivande m.m.
om företaget där du gör din praktik!
Sagan om Piffy.
Tips och råd som hjälper dig läsa, lära och plugga
Viktiga ord Tes Argument Motargument/ replik Huvudåsikt Ämnet/rubriken
En Modern Saga Grodkonungen.
Ett bildspel om dig och dina kompisar.
Metodstöd.
Högtidstal Retorik.
GRÖNA SIDAN UPP, TRÄFF , Kjell Persson.
IT-kompetens Svenska & Engelska. IT-kompetens Svenska & Engelska.
Det va en gång en katt och hund del 1
Att göra: Nyhetsartikel
Krönika av latinets Chronika= tid (årskrönika)
Att skriva en artikel.
Artikel – reportage - debattartikel
DÖDSBRAND OFFRENS HÄMND
Unga poeters sällskap Av Mårten Melin Lättläst.
Klok filosofi … ?.
På andra sidan Skrivuppgift hösten 2012.
Insändare Struktur och respons.
Att hålla en presentation
IT-kompetens Svenska & Engelska. IT-kompetens Svenska & Engelska.
Röd & Grön Zon I RÖD ZON Pratar jag till … DIG! I GRÖN ZON
Distrikt 21 Area 05 AD Monica Rosander Vi ska skapa zontavärldens bästa hemsida! Distrikt 21 Area 05 Areamöte i Katrineholm den 6 maj 2006.
I taket lyser stjärnorna Johanna Thydell
Så snickrar du en artikel
Reportage Något som bärs eller förs tillbaka!
Info class Internal CC/Lovisa Appelberg/Att skriva för webb Att skriva för webb Pia Törner och Lovisa Appelberg
BO OCH LEVA. Jag ska resa ett halvår och tänkte slå två flugor i en smäll – min kompis behöver en lägenhet och jag slipper betala hyra, så jag hyr ut.
Retorik Konsten att tala Hur håller man ett bra argumenterande tal?
Att skriva efter en litteraturdiskussion
Att övertyga ! Disposition och mall.
Riktad skrivning Vad kommer du ihåg för några läsförståelsese- medhjälpare ? Vad minns du om dem? Skriv tills jag säger stopp, sen läser ni upp vad ni.
BO OCH LEVA INTRODUKTION AV KAPITLET Hur undvika vräkning Samboregler
Hur gör du för att förstå en text?

Att rita en instruktion
Ordkunskap Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.
Röd zon Grön zon Grön zon Röd zon.
Personligt Brev ”Berätta om dig själv!”.
Studieteknik och inlärning
Att inleda och avsluta en berättelse
TEXTER Texter i tidningen
Den magiska dörren.
Skriva noveller.
Stilgrepp.
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför. När man funderar över skillnader i vad som anses.
En guide för arbeten i SO
Av Ewa Ögren Tullengymnasiet 2008
Reportage En journalistisk text som på nära håll beskriver människor, platser, händelser och företeelser Journalisten måste ut i verkligheten för att.
VAD KÄNNETECKNAR EN INSÄNDARE?
om företaget där du gör din praktik!
Identitet Vad formar oss till oss?.
Hej där allihopa!!! Så har då ännu ett år gått och ännu en jul står för dörren. Inte mycket till julstämning med grå och brun mark.
NOVELL En novell är en kort berättelse. Det kan vara en djupdykning i en persons tankar under en kort tid, eller en spännande återgivning av en enda händelse,
Olika texter du behöver känna till
STUDIETEKNIK.
Skrivardagar januari Artikel - Reportage - Nyhet - Notis - Inledare/ledare - Krönika - Insändare - Debattartikel - Pressmeddelande.
Torsdagen den 3 december. Dagens lektion Fortsatt jobb med den muntliga presentationen (utformning, bilder, kanske lite träning om vi hinner) Boksamtal.
R EDOVISNINGS AFFISCH V ETENSKAPLIG POSTER. A FFISCHEN Affischen är en sammanfattning av en kurs eller projekt för att väcka intresse och ge en snabb.
Reportage.
4 processer att behärska:
Att skriva en nyhetsartikel
Att skriva en resonerande text
Att skriva essä.
Rubrik Förnamn Efternamn (klass)
Din företags-broschyr
Vilka vi är Northwind Traders
Presentationens avskrift:

Reportagets delar Rubrik Underrubrik Ingress Brödtext Mellanrubrik Bild Bildtext Signatur

Brödtexten Sovra = välj ut Disponera = organisera Välj ut det mest intressanta Disponera = organisera Börja med det mest intressanta, då vill man ofta fortsätta läsa Skriv enkelt men korrekt Inte krångliga ord Inte talspråk Skilj på fakta och åsikter! Var noga med citat!

Använd spalter Gör stycken Mellanrubriker Ger tidningskänsla En luftig text är lättare att läsa Mellanrubriker Underlättar läsningen Hjälper dig att disponera (organisera) texten

Förslag på hur man kan göra Ha intervjun bredvid dig, handskriven eller i datorn FLYTTA OM bland frågorna – det som handlar om samma sak ska stå tillsammans Gör en FAKTARUTA om du har flera korta svar Var beredd att flytta om i texten MÅNGA gånger! Börja med INLEDNINGEN – den ska väcka intresse

Förslag på inledningar Ex 1: Tillbakablick Idag lever Mats ett bra liv. Han har ett jobb, en lägenhet och många vänner. Men det har inte alltid varit så. Mats liv kunde ha slutat redan på BB… Ex 2: In media res Det är en kall och grå novemberdag. Regnet vräker ner utanför, men inne på det lilla kaféet är det varmt. Kvinnan mitt emot mig har mörkt, kortklippt hår och värmer sina händer runt kaffekoppen. ”Det var den bästa dagen i mitt liv”, svarar hon när jag ber henne berätta om…

Fortsätt skriva om resten av intervjun. AVSLUTA, det behövs för att läsaren ska känna att du bryr dig. Ex: Sammanfatta Vägen till ett lyckligt liv är inte alltid enkel. Mats väg har varit lång och krokig, men idag är han glad och har förlåtit alla som gjort honom illa. ”Det”, säger Mats allvarligt, ”är det viktigaste beslutet man kan fatta.” Ex: Återknyt När kaffet är urdrucket och det är dags att avsluta intervjun, tackar jag för att hon tagit sig tid. Jag ser henne försvinna ut ur kaféet och runt hörnet, men det hon berättat för mig kommer aldrig att försvinna.

Glöm inte MELLANRUBRIKER NU skriver du rubriken! Sen INGRESSEN. Glöm inte MELLANRUBRIKER När all text är inskriven, infoga BILD och skriv BILDTEXT. LÄS IGENOM Stavning? Stycken? Står allt i bra ordning? Behöver man vara tankeläsare någonstans?