Kolets kretslopp.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Nedbrytning av plast i Naturen
Advertisements

Kemi är vetskapen om ämnen
Fotosyntes Visste du om att växternas gröna blad är livets solfångare? Om ditt svar är ja, då har du kommit en bit lång i det vi kommer att arbeta med.
Kolets kretslopp Det finns kol i nästan allting som vi äter och dricker. Kol är en viktig byggsten i allt levande och eftersom allt levande föds, växer,
Av: Almir, Martin, Ismail, Edvin
Växthuseffekten – så fungerar den
Syror och baser Syror och baser.
Organisk kemi Läran om kolföreningarnas kemi.
Repetition inför NP i biologi
Kol och kolföreningar.
Den här presentationen går igenom hur energin, klimatet och tillväxten hänger ihop. Den beskriver hur utsläppen globalt sett har ökat kraftigt de senaste.
Växthuseffekt och klimatförändringar
Klimatförändringar.
Kol och kolföreningar.
MILJÖ.
KOL KEMISK BETECKNING: C ATOMNUMMER: 6
Alkaner Alkoholer Organiska syror
Energikällor.
Kemi organisk kemi-fortsättning
MILJÖ.
KLIMAT.
Kretslopp Vad är ett kretslopp? Vilka ämnen kan ha ett kretslopp?
Mat och klimat.
Luft. Luft består av en blandning av olika gaser.
Organisk kemi Kolföreningarnas kemi.
Varför är kolatomer så viktiga ?
Organisk kemi Höstterminen A & 8B BMSL
Växthus-effekten The Greenhouse Effect.
Hållbar utveckling Vad är det för något? Vad handlar det om?
Hållbar utveckling Vårt hem jorden Vårt hem jorden.
LUFT.
Organisk kemi Läran om kolföreningarnas kemi
Kol och kolföreningar Kort och snabbt.
Vattenånga och koldioxid är de viktigaste växthusgaserna, följda av dikväveoxid och metan. Den växthusgas man oftast pratar om är koldioxid. Halten av.
Film.
Försurningen Stor fråga under 1970-talet och 1980-talet
Varför ska vi plantera ett träd, gärna flera?
Både livsnödvändig och kan leda till global katastrof
Väder- och Klimatförändringar
BRÄNSLEN och vår miljö Annika Adolfsson.
Luft Repetition.
Geografi Vad är geografi? Varför ska vi läsa geografi?
Organisk kemi Alkoholer Organiska syror Estrar.
Jordens energibalans.
Kolets kretslopp.
Energi Var kommer energin ifrån Vad är energiprincipen
Ett arbetsområde i kemi Vårterminen 2015 Årskurs 8 BMSL
Organisk Kemi.
Organisk kemi.
Organisk kemi Läran om kolföreningarnas kemi. Det är ett atomslag som är viktigare än alla de andra för att bygga liv Kolatomen.
Icke förnybara energikällor Föreläsning nr 3 Sid
Jordens Klimat & Växthuseffekt. Växthuset Vad är Växthus ? En byggnad av glass eller plast. Tillåta solljus att släppa in. Förhindra värm att slippa ut.
Kemi årskurs 8.
Material Delas in i 5 grupper: Polymerer – långa molekyler som egentligen många korta och likadana molekyler som sitter ihop. Keramer och glas – oorganiskt.
Kemi årskurs 8.
Miljö kemi.
Fotoalbum MÅL: KEMI på 50 minuter!
Alkoholer syror och estrar
Kolets kretslopp Kol är ett grundämne med det kemiska tecknet C i det periodiska systemet. Det finns kol i nästan allting som man äter och dricker. Kol.
Den här presentationen går igenom hur energin, klimatet och tillväxten hänger ihop. Den beskriver hur utsläppen globalt sett har ökat kraftigt de senaste.
Vad är klimat? Vad är väder?
Kolföreningar, alkoholer, syror, estrar, kolhydrater, fett, proteiner…
Klimat och miljö.
Organiska syror i frukt och din kropp
Kolföreningarnas kemi
Kol och kolföreningar.
Vad är klimat? Vad är väder?
DET BLIR VARMARE PÅ JORDEN VARFÖR? VAD SPELAR DET FÖR ROLL?
Presentationens avskrift:

Kolets kretslopp

Växthuseffekten

När man förbränner fossila bränslen bildas koldioxid som är en växthusgas. Gasen går ut i atmosfären och växthuseffekten ökar UV strålningen mot jorden går igenom atmosfären men den infraröda strålningen (dvs värmestrålningen ut från jorden) kommer inte igenom atmosfären Temperaturen ökar på jorden som i sin tur påverkar klimatet och livet på jorden.

Koldioxid (CO2) Koldioxid är viktigast av de växthusgaser människan bidrar med. Orsaken till ökningen av koldioxidhalten är framför allt förbränningen av olja och kol Även avskogning bidrar. Halten koldioxid är idag cirka 30 procent högre än före industrialiseringen. Utsläppen måste minska kraftigt för att halten inte ska fortsätta att stiga.

Dikväveoxid (N2O) Dikväveoxid har lång uppehållstid i atmosfären, i medeltal ca 120 år. Ungefär en tredjedel av de totala utsläppen beräknas vara av mänskligt ursprung. Dessa utsläpp ökade enligt internationell statistik med 40 procent mellan 1970 och 1995

Metan (CH4) Utsläppen globalt rapporteras ha ökat med 20 procent mellan 1970 och 1990 Men sedan dess har halten i luften varit stabil. Livslängden för metan i atmosfären är relativt kort, i medeltal 10-15 år. Metan bildas naturligt vid nedbrytning under syrefria förhållanden. Olika former av mänsklig aktivitet har fördubblat utsläppen Globalt utgör risodling, boskapsskötsel, utsläpp från kolgruvor och naturgas betydande källor, liksom avfalls- och avloppshantering

Partiklar i luften Flourföreningar Bidrar också till växthuseffekten Vad blir konsekvenserna? Ökad medeltemperatur? Golfströmmen ändrar riktning eller avstannar i sin cirkulation? Varmare klimat/varmare framtid? Isarna smälter/förhöjd havsnivå?

Plast Är konstgjorda polymerer = jättemolekyler Dessa är byggda av monomerer = småmolekyler Råvaran kommer från råolja och naturgas Det finns olika typer av plast. De är uppbyggda av olika molekyler och får olika egenskaper

Olika sorters plast Polyeten PVC Polyester Termoplaster Härdplaster

Plast bryts inte ner naturligt De egenskaper som gör plasten så hållbar medför även att den inte bryts ned naturligt i naturen. Istället åldras plasten och blir spröd av solljus. Plast kan med tiden sönderdelas till små, små mikroskopiska plastpartiklar som finns kvar i miljön.

Partiklar binder miljögifter Även när man t.ex. tvättar en fleecetröja bildas det en massa sådana partiklar som går rakt genom reningsverket och ut i havet. Till dessa partiklar binds olika typer av miljögifter som PCB och partiklarna kan sedan tas upp av plankton och därefter ta sig vidare upp i näringskedjan.

Vi får i oss partiklarna Den plast vi gör oss av med får vi på så sätt tillbaka med lite miljögifter som extra bonus i fisken eller musslorna vi äter. Ganska läskigt när man tänker på hur mycket plast vi använder och hur mycket av denna som hamnar i fel kretslopp

Återvinning Idag går endast 40 % av plasten till återvinning och att resten hamnar i miljön där den kan göra skada. Här måste vi bättra oss! Vi behöver dra ned på den onödiga plastanvändningen och det även med tanke på plastens ursprung i den icke förnyelsebara oljan. I många länder har man ju numera förbjudit olika typer av plastpåsar, så här ligger vi efter. Dessutom måste vi se till att den plast vi använder hamnar rätt när den blir till avfall. Kanske något att tänka på efter utflykten i sommar.

Organiska syror Äppelsyra, vinsyra, citronsyra – i frukt Ättiksyra – inlagd gurka Acetylsalicylsyra – verktabletter Stearinsyra – stearinljus Alla syror innehåller en –COOH grupp Syror med fler än sex kolatomer är fasta ämnen tex stearin (18 kolatomer)

Den enklaste syran är metansyra även kallad myrsyra (finns i myror) HCOOH Etansyra även kallad ättiksyra CH3 COOH Används som konserveringsmedel eller vid tillverkning av plast

Estrar Om en organisk syra och en alkohol reagerar med varandra bildas en ester. Estrar ger smak och lukt i tex godis och glass Även alla fetter och matoljor är estrar Används också i lösningsmedel Även oorganiska syror kan bilda estrar Nitroglycerin är ett sprängämne Glycerol + Salpetersyra = Nitroglycerin