Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Organiska syror i frukt och din kropp

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Organiska syror i frukt och din kropp"— Presentationens avskrift:

1 Organiska syror i frukt och din kropp
Frukter innehåller organiska syror Ex: äppelsyra, vinsyra, citronsyra Det finns organiska syror i dig Ex: när du tränar hård bildas mjölksyra i musklerna

2 Organiska syror C = O | OH Alla organiska syror innehåller en karboxylgrupp (COOH) Om man oxiderar en alkohol får man en organisk syra. Den enklaste organiska syran är myrsyra eller metansyra.

3 Organiska Syror Alkan Alkohol Organisk syra (alkanol) (Carbonsyra)
metan metanol metansyra etansyra etan etanol

4 Organiska Syror All tre H-atomer på en C-atom i en ända av en kolkedja ersätts. En H-atom ersätts med -O-H som i alkoholer. Två ersätts med en "O" som binds med en dubbelbindning till kolatomen. I namnet tillfogas helt enkelt "-syra" i slutet, till exempel etansyra.

5 Organiska Syror Olika former av organiska syror förekommer ofta i naturen. Metansyra: myrsyra Etansyra: ättiksyra Butansäure: Smörsyra Octadecensäure: Oljesyra

6 Organiska ämnen kan vara syror
De innehåller ett syragrupp (COOH) Alkohol + syre organisk syra Några exempel på organsiska syror: Metansyra Etansyra stearinsyra

7 Kolväte, alkohol, syra Etan Etanol Etansyra

8 Metansyra (myrsyra) Metansyra kan man märka av om man terroriserar myror i en myrstack. Om man därefter närmar sin näsa till myrstacken kan man känna av en stickande lukt. Har man ett sår på handen och närmar denna till myrstacken kan man även känna att det svider i handens sår. Ett myrbett ger också ett bevis på vad myrsyra kan ställa till med.

9 Myrsyra används som konserveringsmedel till ensilage
Myrsyra används som konserveringsmedel till ensilage. Ensilage är gräs och hö som förvaras i stora silos på bondgårdar. För att de nyttiga mjölksyrabakterierna skall få överhanden i dessa silos så tillsätts en viss del myrsyra. Dessa silos kan sedan förvara gräset och höet maten under vintern så att kor och hästar för bra mat även då.

10 Metansyra Metansyra (HCOOH) Vardagligt namn Myrsyra ,
finns i myror och brännässlor som ett skyddsmekanism

11 Organiska syror är svaga syror
De kan lämna ifrån sig vätejoner HCOOH HCOO H+ Myrsyra formiatjon + vätejon

12 Organiska syror C = O | OH Alla organiska syror innehåller en karboxylgrupp (COOH) Om man oxiderar en alkohol får man en organisk syra. Den enklaste organiska syran är myrsyra eller metansyra.

13 Etansyra Etansyra (CH3COOH) Vardagligt namn ättiksyra
Används som konserveringsmedel , smaksättning av maten Viktig råvara vid plast tillverkning Vin: etanol + syre ättiksyra (vinäger)

14 Etansyra eller ättiksyra
Ättiksyra bildas då etanol får reagera med luftens syre (oxidation). Bra som konserveringsmedel. Vinäger är vin som har oxiderat. Etansyra kan användas för att lägga in gurka eller som ingrediens i fönsterputsmedel.

15 Organiska syror Syror är ämnen som lätt lämnar ifrån sig en proton (eller vätejon, H+). Ju lättare de lämnar ifrån sig protonen, ju starkare är syran. Organiska syror är tämligen svaga syror. Det är vätet på karboxylsyrans OH-grupp som kan avges. Karboxylsyrornas namn följer även de metanserien: Metansyra (kallas också för myrsyra) Etansyra (kallas också för ättiksyra) Propansyra….osv

16 Citronsyra Precis som det finns alkoholer med flera oh grupper så finns det syror med flera karboxylgrupper. Citronsyra är ett exempel på detta.


Ladda ner ppt "Organiska syror i frukt och din kropp"

Liknande presentationer


Google-annonser