I taket lyser stjärnorna Johanna Thydell

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Året var 2004, i en liten stad som heter Laholm, blev en trygghet totalt omkullkastad. En liten brun nallebjörn blev helt utkastad i kylan! Och blev liggande.
Advertisements

Kanske är vi goda vänner i ett år...
Samtala om böcker.
Hur kan vi arbeta mot mobbning. eller Hur kan vi arbeta för vänskap
Behandlingsfas 1, hjälpmedel
Sagan om Piffy.
Tips och råd som hjälper dig läsa, lära och plugga
Ett bildspel om dig och dina kompisar.
Muntliga nationella prov i svenska
Barnanpassad utredning
78 respondenter. 2 [1] Hur har det varit hemma sedan du var här sist?
Metodstöd.
KKME – Livsfrågor Oktober 2007
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Pronomen.
Härnöstudier.
Åk 9 - året då det händer -.
Vi vill sända denna lilla saga som en extra tanke till julen
1) Ni har kommit överens om att barnet ska ta bort sin tallrik från bordet efter måltider. Det går bra ibland och ibland inte. Den här gången går ditt.
Hur du skriver en bra historia
En utbildningssatsning i samproduktion mellan
Ann-Charlotte Roupé, Lerbäckskolan, Lund –
Barnkonventionen Rätt att utvecklas som person
Intervju inför ViV-projektet.
Minna Hedberg Hjort och Melwin Eklund
God Kharma! Detta är en kort men trevlig läsning. Njut! Det här är vad Dalai Lama har att säga inför Allt tar bara några få sekunder att läsa och.
I taket lyser stjärnorna
Att skriva en artikel.
Den uppsats ni är på väg att skriva skall en vacker dag presenteras muntligt. I betygskriterierna för Svenska C står det att eleven, skall använda sig.
Kafka hos familjeterapeuten Diskussionsövning. Förberedelser Ni ska bli fyra grupper. – Gregor – Mamma – Pappa – Syster.
För att ta några lektioner Om vänskap & Livet
- Vikten av att kunna sälja in sin idé
Att hålla en presentation
IT-kompetens Svenska & Engelska. IT-kompetens Svenska & Engelska.
Skriv till jag säger stopp, sen läser ni upp.
K ALLE K ARLSSON IUP vt J AG GÅR I SKOLAN FÖR ATT …
Riktad skrivning Hur tyckte att boken Alex Dogboy verkade utifrån det du hittills läst och fått veta? Motivera ditt svar. Skriv tills jag säger stopp,
Vad är du för typ av person?
Den oroliga chefen kollar på klockan, Hans bästa arbetare är sen, Och snart börjar ett viktigt möte. Chefen bestämmer sig för att ringa hem till honom.
Raka rör - så här kommunicerar vi på webben
Att skriva efter en litteraturdiskussion
Riktad skrivning Vad kommer du ihåg för några läsförståelsese- medhjälpare ? Vad minns du om dem? Skriv tills jag säger stopp, sen läser ni upp vad ni.
Music: Nightengale Serenade
Moa hjärta Jesse *Boken är lättläst och har 111 sidor.
Hur gör du för att förstå en text?
Brukarundersökning socialpsykiatri Kön 1. Man16 (44%) 2. Kvinna20 (56%)
Att rita en instruktion
Etik Moral Filosofi.
Att sälja Lions Quest-kurser till skolor /14.
ATT BLI EN EXPERTLÄSARE.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Ordkunskap Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Webbkollen hemma Ålder 65+ Respondenter: 65.
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
Kanske är vi goda vänner i ett år...
Skriva noveller.
Hur man lär sig saker på bästa sätt!
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför. När man funderar över skillnader i vad som anses.
Jobbansökan När du ska söka ett jobb är det viktigt att fundera över på vilket sätt du matchar de kvalifikationer som efterfrågas i platsannonsen. Skriv.
Vem är jag, Vem är du?.
Caroline Hansson, Pilbäckskolan
Formellt, skarpt och snyggt
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
 SYFTE: Utveckla kunskaper om och intresse för arbete, ekonomi och konsumtion i hemmet.  Utveckla kunskaper om konsumtionens villkor, om sparande, krediter.
Elev loggbok.
Livsfrågor Vad är meningen med livet? Vem är jag egentligen?
Dag Justin Vilket intryck får du av En? Justin? Rhiannon?
Presentationens avskrift:

I taket lyser stjärnorna Johanna Thydell

Kort skrivuppgift Vad betyder din familj för dig? Berätta om hur din relation till de olika familjemedlemmarna ser ut! Om något hemskt skulle hända dig eller någon som stod dig nära, vem eller vilka skulle du vända dig till för hjälp och stöd? Varför just dessa personer? Berättar du allt för dina närmaste vänner, eller finns det saker som du inte kan eller vill berätta ens för dem? Motivera din tankar! Hur ska man bete sig mot någon vän eller klasskamrat som varit med om något jobbigt? Finns det saker man bör undvika att göra eller säga?

Diskutera Läs baksidestexten till romanen och diskutera sedan tillsammans! Vad får man reda på om bokens handling? Vilka personer nämns? Vad är det för saker som oroar huvudpersonen Jenna? Tror ni att det är möjligt att välja bort vissa jobbiga tankar och bekymmer, om man har ett annat större problem att oroa sig för? Eller om det är tvärtom bara innebär att man får mer att grubbla över?

PLANERING Boken är 223 sidor lång vilket innebär 50 sidor/vecka. Vi kommer att läsa i skolan men du kan också läsa hemma. Obs! Förändringar kan ske under läsningens gång! Vecka 36 mån: Läs fram till sidan 50 Vecka 37 mån: Läs fram till sidan 105 Vecka 38 mån: Läs fram till sidan 162 Vecka 39 tors: Läs framtill sidan 223.

NÄRA TEXTEN sid 3-50 I första kapitlet presenteras några av romanens viktigaste personer. Visa med ett citat för varje person vad huvudpersonen Jenna tycker och tänker om Sakke, Ullis och mamman. Skriv gärna en kommentar till varje citat Det finns vissa lagar som gäller för om man ska vara någon på Jennas skola. Känner du igen dem från din egen skola? Skriv och berätta! Hur tänker och känner Jenna inför sin mammas sjukdom? Var det något som du förvånades över eller på annat sätt reagerade på när du läste om hennes tankar om mamman?

NÄRA TEXTEN sid 51-105 Redogör kort för Jennas förhållande till sin mormor. Vad får du för bild av Jennas mormor? Jenna och Susanna har varit bästisar sedan dagis. Vad är det som håller på att hända med deras relation? Varför? Vad får läsaren reda på om Jennas pappa?

Nära texten sid 106-162 ”Tretton, säger dom. Men jag tror inte på det” Så tänker Jenna om sin ålder på sid 112. Varför tänker hon så? Har du någon gång känt så? Beskriv det! Jenna har alltid hatat Ullis. Nu börjar de bli riktiga vänner. Vad tänker Jenna till en början om Ullis vänskapliga närmanden? Vad tror du förvånar Jenna mest med Ullis? Välj ett eller ett par citat som berörde dig och kommentera dem!

NÄRA texten sid 163-223 Ett par dagar efter att Jenna kommit hem från sjukhuset träffar hon Ullis. ”Det bästa som skulle kunna hända händer”, tänker hon på sid 189. Vad är det Ullis gör som är så rätt? Hur ska man bete sig när en vän varit med om något jobbigt? Hur känner Jenna inför att komma tillbaka till skolan efter mammans död? Är hennes oro förståelig? Skriv under ett par minuter ner dina intryck av boken. Låt pennan flöda fritt!