Sveriges första miljöcertifierade passivhus I Sverige enl Energimyndigheten för passivhus byggas i Umeå och det görs av framtidens branschfolk: eleverna.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
EEF:s 6 steg till Energieffektivisering
Advertisements

Klimatmodellering i perspektiv
Att hålla lektion i ämnet Idrott & Hälsa
Energieffektivisering i befintliga fastigheter
Värme i villan.
POSITIVT ATT GÅ PÅ HELENEHOLM Mål: •Eleverna skall med bild och text gestalta det positiva med att vara elev på Heleneholms gymnasiet. •Gör en utställning.
”Ett energieffektivt hus med hållbart tänkande och trivsamma lösningar” Villa Falk.
Passivhus.
E N DEL AV VÅRT SAMHÄLLSENGAGEMANG. SAMHÄLLSENGAGEMANG OCH HÅLLBARHET  CSR - Självklarhet och en konkurrensfördel  Bra sätt att sprida vårt goda namn.
”Vi skapar möjligheter för affärer och erbjuder en marknadsplats för dina miljöinnovationer” Mikael Öhlund VD.
Nackas arbete med hållbara upphandlingar
Värme i villan.
Den hållbara skolan! Klass 8D Stavsborgsskolan.
Kurs för småhusägare: Ta hand om ditt hus – spara energi och pengar!
en produkt i tiden? Anders Eriksson, vd, Glommershus AB
NCC Bygger Stockholms första Passivhus lägenheter
Kortare text Vår butik är Svanenmärkt! Miljön, klimatet och en hållbar utveckling är frågor som ligger oss nära. Därför har vi tagit steget till att.
Galgvreten, Enköping.
5. Viktigt att få in skolbibliotekarier tidigt i arbetet för att ta hänsyn till de som har lässvårigheter.
Kort om | Funktionsmembran
Global Sustainable Cities Network
Sustainable City Hyllie - Framtidens stad redan idag
Vår hållbara skola.
Kvalitetsarbete Lindängehus förskola.
Norrbottens energikontor AB Europas nordligaste regionala energikontor - Bildades Är oberoende och icke-vinstdrivande - Ägs av kommuner och landsting.
Interreg IV A Nord Gränslösa möjligheter Skellefteå 7 dec Pontus Albertsson, Forskare, AKMC, VLL HarshNet.
Arrangeras av Voltimum.se – portalen för elproffs Framtidens energieffektiva elinstallationer Det vi inte mäter kan vi inte förbättra Per Carlberg, Schneider.
Vindkraftsplanering för Umeåregionen Bjurholms kommun Nordmalings kommun Robertsfors kommun Umeå kommun Vindelns kommun Vännäs kommun.
Och bedömningen av laborationen Vad ska vi lära oss?
Folkbildning som del av energi- och klimatstrategi.
Energieffektiviserings direktivet
Utveckling av indikatorer för Uthållig kommun Uppdrag från Energimyndigheten: Ta fram indikatorer som stöd för den aktiva processen mot hållbar energianvändning.
Färdplan 2050 Viktor Rydell. Global nivå Vid FN:s klimatkonferens i Cancún 2010 åtog sig alla industriländer att ta fram nationella långsiktiga strategier.
Ishallen Helsingborg Från uterink till framgångsrikt energiprojekt.
Mervärden och aha-upplevelser
Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö
Hållbara Ålidhem- ett unikt pilotprojekt för hållbar stadsutveckling Goda exempel inom affärsdriven miljöutveckling AC-lst Jörgen Carlsson Umeå.
Nybyggnation med låg energianvändning
Presentation hållbart byggande Galären PRESENTATION HÅLLBART BYGGANDE Privatägt fastighetsbolag med kontor i Luleå och Stockholm 26 anställda.
Green citizens - Åbo 2011 Individuell mätning av el, kallt vatten och varmt vatten i AB Bostadens lägenheter Projektledare Harry Jonsson Inom ramen för.
Strategi för minskad energianvändning i nya byggnader och vid ombyggnation Information MSN, 13 okt 2010 Anna Green, Miljöenheten Energieffektivt byggande.
Giftfria förskolor.
Ett samarbete för en hållbar stadsutveckling med sikte på 2030 Världsnaturfonden, WWF Tjänstepersoner från Umeå kommun Elever från Tegs Centralskola, Fridhemsgymnasiet.
Översiktsplanering – hyllvärmare eller strategiskt dokument.
EN DEL AV VÅRT SAMHÄLLSENGAGEMANG
Hälso- och sjukvårdsberedningarna Beredningarna består av fritidspolitiker från hela länet. Alla partier i landstingsfullmäktige är representerade (utom.
FN-huset ProjektöProjektöversikt Lärarplanering Exempel och reflektioner Bedömning och standard Utbildningsområden Nivåer Mål Program Beskrivning Geometri.
Vår hållbara skola. Vi kommer att ta upp: Grön el Hur man kan minska energianvändningen Bra energikällor för uppvärmning av vatten och el Vad vi har valt.
Agnes Ö, Petter B, Hannah, Sabina. Rådslaget – tema hållbar konsumtion Vad vi gjort under projektet Kickoff Filmer om hållbar konsumtion Stilmedveten.
Välkomna! 9:15 - Inledning Kia Andreasson
Presentation om hösten
Europas sista vildmark
Passivhus SUNDSBRO ”Halvera Mera” Ljungheden Bollnäs Kommun Folkmängd: personer, varav invånare i centralorten. Yta: kvadratkilometer.
Ekologi Vetenskapen om de levande varelsernas relation till sin omvärld.
Nära-nollenergibyggnader. Vad är nära-nollenergibyggnader? EU har bestämt detta Byggnad som har en mycket hög energiprestanda Nära-nollmängden eller den.
 Vardagslivet i en hållbar framtid innebär minskad energiförbrukning om 60% per person bla som konsekvens av att vi är fler invånare på jorden. 45% teknik-
Incitament för energieffektivisering Bakgrund till projektet: -Ett projekt finansierat av Nationella regionalfondsprogrammet Att stödja övergången.
Finska pilotbyggnader inom EEBAK-projektet
Luleå Tekniska Universitet
Kort om | Funktionsmembran
UMEÅ Vad behöver göras? Vad kan vi börja med redan nu? 3. Beskriv det smarta och hållbara Umeå år Hur är det? Hur ser det ut? Vad har hänt.
På gång hos Vattenmyndigheterna
Hybricons miljö bussar hur är dom miljö vänliga?
Insatsprojekt 2017 Energimyndigheten.
Tema energi.
Bakgrund Göteborgs Stads budgetmål: Göteborg ska vara en jämlik stad.
Miljöanpassat byggande vid ett regionsjukhus i drift
Hållbar utveckling? Hållbar framtid?
SPELPLANEN Implementering Identifierat BEHOV! Välj väg!
Presentationens avskrift:

Sveriges första miljöcertifierade passivhus I Sverige enl Energimyndigheten för passivhus byggas i Umeå och det görs av framtidens branschfolk: eleverna vid Dragonskolans byggprogram. Sweco Umeå leder projektet. Det blir det nordligaste i Sverige enligt FEBY´s normer, 95% av byggnadskonstruktionen är med förnybara och träbaserade byggvaror, boytan 158 kvm Det nya passivhuset kommer att bli referensobjekt för Nätverket för hållbart byggande och förvaltande i kallt klimat, som samlar branschaktörer i Umeå. Dessutom ska huset uppnå Miljöklassad Byggnad Guld, alltså högsta nivå inom den miljöklassificering som görs inom Bygga-Bo-dialogen. Text: Claes Björnberg, på uppdrag av Umeå kommun

Energieffektivt Målet är alltså att uppföra ett passivhus. Enkelt uttryckt är det ett välisolerad byggnad med maximal energieffektivitet. Uppvärmningen klaras till stor del med den energi som redan finns i huset. En förutsättning för att klara detta är att undvika köldbryggor, alltså möjlighet för värme att smita ut och kyla tränga in. Energikällan för huset blir en bergvärmepump och minst 92% av inomhusvärmen återvinns i ventilationen. Huset ska med god marginal underskrida den svenska gräns för värmeenergibehov. Miljökrav Alla föreslagna material har en byggvarudeklaration och en miljövarudeklaration. Klimatskalet ovan markplattan, inklusive bjälklag och golvkonstruktion, består till 98% av förnybara och träbaserade ekologiska byggvaror Jan-Eric Hellman