Beskrifning öfver Örebro län 1849 Folklynnet i detta län ej just något utmärkande från det Svenska nationallynnet i allmänhet, men väl den i hela riket.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
TEMO Organisationsindex 2004 Riksförbundet BRIS T
Advertisements

Regionalt utvecklingsprogram för hållbar framtid i Norrbotten
Folkhälsan i Sverige: Årsrapport 2012
1 Tillväxtfakta - Så växer Sverige och dess regioner Ett urval av figurerna i Tillväxtfakta.
SCB i Almedalen 2012 Statistikens betydelse för samhället
1 Arbetsmarknadens utveckling i Skåne med särskilt fokus på Öresundspendlingen Anders Axelsson Näringsliv Skåne Örestat III Malmö 4 april 2014.
PROGNOS hösten 2011 Arbetsmarknadsutsikter för Kalmar län
Utmaningar och de europeiska målen till år 2020
Demografikonsulten 2005 Den demografiska utvecklingen i Norrtälje med utblick mot 2020 Demografikonsulten Åke Nilsson Edsvägen 2C Upplands.
Restauranger och service Våren 2005 T SHR: Leif Holmström Temo: Arne Modig, David Ahlin Datum:
Mottagna och överenskommelser i Västernorrland
Den här presentationen går igenom hur energin, klimatet och tillväxten hänger ihop. Den beskriver hur utsläppen globalt sett har ökat kraftigt de senaste.
Regionens nuläge Utmaningar och de europeiska målen till 2020.
Marknadsanalys MKB Sammanfattning
Hållbara, attraktiva, kreativa miljöer för
Mottagandet av flyktingar och ensamkommande barn – en resurs i Västernorrland
Norrbottens energikontor AB (Nenet) Ulrika Lundberg Projektledare nenet.se.
Källa: SCB Folkmängd 31 december 2013 och befolkningsförändringar under året.
Sysselsättningsgrad 2009 Samtliga år. Sysselsättningsgrad 2009 Kvinnor år.
SoRAD: A BRIEF OVERVIEW SoRAD: Alkohol och droger bland unga Utvecklingen av alkohol- konsumtionen under åren Utvecklingen av alkohol- konsumtionen under.
Tillväxt i Lidköping Tillväxtrapport för Lidköping Utveckling åren och benchmarking med Grupp24 och Hela landet
Hur mäter man välstånd?.
1 Figur 1.1 Utveckling av Sveriges BNP per invånare under perioden 1990–2010 jämfört med OECD och ett genomsnitt för de sex närmaste konkurrentländerna.
Slutanalys inför den regionala utvecklingsstrategin
TILLVÄXTFAKTA 2014 ULRICEHAMN. Beskrivning Tillväxtfakta ger en översiktlig deskriptiv kommunbeskrivning i ett tillväxtperspektiv. Tillväxtfakta belyser.
RTS Konjunkturbarometer RTS konjunkturbarometer Presenteras årligen av RTS i samarbete med regionala turistorganisationer Syftar till: att följa.
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Målområde 4: Ökad hälsa i arbetslivet Trender och förändringar  Saknar indikator: Att få ett arbete är en viktig del i etableringen.
Hur ska landstingen klara de framtida utmaningarna? Forum Vårdbyggnad Av Björn Sundström Sveriges Kommuner och Landsting.
Det regionala planeringen och växande arbetsmarknadsregioner
VÅREN 2013 KONJUNKTURLÄGE VÄSTERBOTTEN Anna Norin, utredare Regional utvecklingsplanering ,
Hur fortsätter vi stärka konkurrenskraften i näringslivet? Regionala tillväxtprogrammet Handlingsprogram för regionens näringslivsutveckling.
1 PROGNOSMODELLENS RESULTAT I BILDER Jouko Kinnunen & Richard Palmer 10 mars 2006.
Demografikonsulten 2005 Den demografiska utvecklingen i Gävle med utblick mot 2020.
Undersökning om ålänningars alkohol- och narkotikabruk samt spelvanor år 2011.
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Hur påverkar det som händer i omvärlden – det lokala, regionala och nationella sociala välfärdsarbetet? Fredrik Eliasson 17 januari.
Befolkningsstruktur i Västa Götaland år 1968 och 2004 Källa: SCB
Läget i Västmanland Partnerskapsmöte Kolsva 6 maj
Analys & nuläge inför uppdatering av det regionala tillväxtprogrammet Fredrik Eliasson.
BNP  Bruttonationalprodukt  Samlade värdet av alla varor och tjänster som produceras i ett land under ett år BNI  Bruttonationalinkomst  Värdet av.
PROGNOS hösten 2014 Arbetsmarknadsutsikter Gävleborgs län.
Vision Västra Götaland det goda livet - ur ett medborgarperspektiv
BNP (BruttoNationalProdukt):
1 PROGNOSMODELLENS RESULTAT I BILDER Jouko Kinnunen & Richard Palmer Februari 2006.
Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2014 Prognos för arbetsmarknaden i Jämtlands län 2015 Maria Salomonsson Analysavdelningen
Ökad användning av antibiotika i Sverige. Sedan 1998 har antibiotikaförsäljningen i Sverige minskat. År 2004 vände dock trenden och under de senaste två.
Ett axplock från Kommunerna i Stockholms- regionen – En lägesbeskrivning år 2014 Ett stöd för problem- formuleringar och prioriteringar kopplat till KSLs.
BNP i fasta priser.
Konjunkturen i Stockholmsregionen Stockholm Business Alliance Konjunkturläget kv Juni 2016.
Produktivitetskommissionen i Skåne Kick-off seminarium 13 november 2015 Pernilla Johansson, PhD Senior Ekonom.
Vad är fattigdom? Fattigdom kan mätas på många sätt. UNICEF anser att barn kan räknas som fattiga när de går miste om sina grundläggande rättigheter till.
PROGNOS hösten 2015 Arbetsmarknadsutsikter Gävleborgs län.
Om Småföretagsbarometern Småföretagsbarometern produceras i samverkan mellan Företagarna, Swedbank och Sparbankernas Riksförbund Småföretagsbarometern.
PROGNOSMODELLENS RESULTAT I BILDER
Småföretagsbarometern 2016
Hur kan man mäta välstånd?
Småföretagsbarometern 2016
Småföretagsbarometern 2016
Om Småföretagsbarometern
Ekonomisk utveckling & Samhällsekonomiska målen
Småföretagsbarometern 2016
Småföretagsbarometern 2016
Ekonomisk tillväxt Produktion och levnadsstandard
Arbetsmarknadsläget för sjuksköterskor
Småföretagsbarometern 2016
Om Småföretagsbarometern
Småföretagsbarometern 2016
Småföretagsbarometern 2016
Småföretagsbarometern 2016
Korta fakta om staten som arbetsgivare
FAKTA OM MALMÖ Demografi Arbetsmarknad Stadsutveckling.
Presentationens avskrift:

Beskrifning öfver Örebro län 1849 Folklynnet i detta län ej just något utmärkande från det Svenska nationallynnet i allmänhet, men väl den i hela riket märkbara skillnaden mellan bergsboen och slättboen: den förre mer tilltagsen, djerf, verksam och fyndig, med större, erhuru föga mera uppbrukad fallenhet för slöjd- och konstfärdighet, med större sjelfständighet, större tillgifvenhet för fädrens drägt och bruk, men tillika håg att, när det gäller, täfla med herremannen i prakt, och i allmänhet att med vällefnad ersätta ett hårdare lifs ansträngningar; slättboen kanske lifligare, men mindre trygg och sjelfständig, mindre händig, mera tarflig och förnöjsam. För öfrigt visar åtminstone medelklassen, och förmögna i allmänhet, en driftighet i ekonomiskt och industriellt hänseende, som uthärdar jemnförelse med nästgränsande provinsers. Ansträngningarne för nykterhetens befordrande hafva ej heller varit alldeles fruktlösa.

Varför en beskrivning av tillståndet? För att kunna säga något om framtiden behöver man känna till nuläge och utveckling till dags dato Tillståndet i länet utifrån 3 områden: Den företagsamma regionen Den tillgängliga regionen Den attraktiva regionen Bred ansats där syftet i första hand är att ge en övergripande bild och god överblick av tillståndet i Örebroregionen

Tillståndet i Örebro län? En inledande beskrivning utifrån några centrala mått Bruttoregionalprodukt (BRP) Värdet på de varor och tjänster som produceras inom regionen under ett år. Motsvarar på regional nivå en nations bruttonationalprodukt (BNP). Sysselsättningstillväxt Årlig sysselsättningstillväxt Produktivitetstillväxt Producerat värde (BRP) per sysselsatt

Tillväxt i Örebro län Källa: SCB

Branschstruktur i Örebro län, år 1995 och 2005 Källa: SCB

Den företagsamma regionen Antal nystartade företag, Källa: ITPS.

Den företagsamma regionen Hur benägna är vi att starta företag? Kvinna per 1000 Man per 1000 Samtliga per 1000 Östergötlands län Värmlands län Örebro län Västmanlands län Riket Källa: ITPS.

Den företagsamma regionen Utbildningsnivå Källa: SCB

Den tillgängliga regionen Tillgänglighetsmått Företagens tillgänglighet till arbetskraft Invånarnas tillgänglighet till arbetsplatser

Total arbetspendling i Mälardalen 2004

Lokala arbetsmarknader

Den attraktiva regionen Källa: Eliasson (2007) Befolkningsutveckling efter regionstorlek

Den attraktiva regionen Befolkningen i Örebro län ökar Positiv nettoflyttning Örebro kommun stod för 80 procent av nettoflyttningen år 2006 Negativt födelseöverskott i länet och i alla kommuner utom Örebro Nyproduktion av bostäder ökar Antalet kommuner som redovisar överskott av bostäder minskar I hälften av länets kommuner finns behov att öka byggandet Dessa två faktorer är tecken på att Örebro län idag attraherar boende

Den attraktiva regionen, forts. Ohälsotalet är högre än i riket och gapet till riksgenomsnittet har ökat under 2000-talet Socialbidrag vanligare i Örebro län än i riket Barnfattigdom: En högre andel barn lever under svåra ekonomiska förhållanden Trygghet Antal anmälda våldsbrott per capita är något lägre än i riket Antal trafikdödade per capita något högre än i riket för 2005 och 2006

Ungdomars tro om var dom själva bor om 10 år Källa: Svenskt Näringsliv 60 %