1 STENHUS Kontrastiv valensanalys Lennart Lönngren.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Husets Historia Så här kan möjligen ett utav de första hemmen ha sett ut på stenåldern- en grotta. Egentligen är det ingen specifik person som har.
Advertisements

S p e g l a r.
Relationsdatabasdesign
Cement, brädor, reglar, spik osv.
Golv, väggar, tak. fönster och en dörr
Satsdelar Orden i en mening delas in i grupper, satsdelar.
Allmän grammatik SATSDELAR
Muntligt Jag kan….
Igår var Lisa på bio..
1 TIL SALGS Kom och köp! Lennart Lönngren. 2 TIL SALGS står det oftast. Men nyss såg jag på ett hus i Tromsø ett alternativ: KAN KJØPES Kan de båda uttrycken.
Lennart Lönngren VALENS Vad är det?.
Prolog, Mån 16/9 Rebecca Jonson.
Logikprogrammering, Mån 23/9 Rebecca Jonson. Repetition P :- Q, R. Deklarativ syn: –P är sann om Q och R är sanna. –Av Q och R följer P Procedurell syn:
SYNTAX Allmän Grammatik.
Ordklasser "Ordklass" är namn på en grupp av ord som fungerar på samma sätt, när du använder dem.
Böja den bestämda/obestämda artikeln.
Lennart Lönngren NUNC Lev i nuet!.
Grammatik.
Logikprogrammering Ons, 25/9
Satsdelar.
Satsdelar Predikat Subjekt Direkt objekt Indirekt objekt Adverbial
Beskriver vilken funktion orden har i en sats.
Malin Junerfält Mitt Syslöjdsarbete.
Affärssystem som en aktör Linda Askenäs Linköpings universitet.
Polymorfism.
Allmän grammatik SATSDELAR
Presupposition gemensam kunskap som inte behöver påstås eller förklaras förutsatt information - bakgrundsantaganden konventionaliserade bärare av implicit.
Vi åkte från Helsingfors. Vi delade upp gruppen i två delar dom ena åkte till Åbo och Mariehamn och dom andra till Jyväsylä.
Programmeringsteknik för Media1 & K1
EcoCraft. Hur det är tänkt…. Härefter kommer ett antal påståenden. Det är inte åsikter eller något slags ”regelverk” Det handlar inte om rätt eller fel.
De eller dem, det är frågan?
Kap 11 Språk Kap 11
En fras består i sin tur av…
Hur gör man en debattartikel?
Satsdelar En satsdel kan vara ett eller flera ord.
Satsdelar Orden i en mening delas in i grupper, satsdelar.
1 MORS Ikke morsomt! Lennart Lönngren. 2 Som bekant löd gladiatorernas hälsning till kejsaren: Morituri te salutant! På gammaldags svenska kan vi väl.
FRASER. En sats, som alltså kan vara antingen en huvudsats eller en bisats, består i sin tur av…
Logikprogrammering 21/10 Binära träd
1 PAX En fridfull analys Lennart Lönngren. 2 Pax är ett vanligt ord i liturgiska sammanhang. Gloria in excelsis Deo Et in terra pax hominibus bonae voluntatis!
-att förstå bildspråk liknelser, metaforer, idiom och ordspråk
1 CATO Ingen vän av Kartago! Lennart Lönngren. 2 Som bekant avslutade Cato varje tal i senaten sålunda: Praeterea censeo Carthaginem esse delendam. Vi.
Syntaktiska funktioner
Föreläsning 13 Logik med tillämpningar Innehåll u Aritmetik i Prolog u Rekursiva och iterativa program u Typpredikat u Metalogiska predikat.
Lennart Lönngren TYSTNA Är Stagnelius otydlig?.
Logikprogrammering 23/10 Binära träd In- och uthantering David Hjelm.
1 Semantik – introduktion Semantik = läran om mening Tvärvetenskapligt filosofi lingvistik psykologi AI Lingvistik motsägelser mångtydighet metaforer Filosofi.
Regler för citatteknik
Andlig Klarsyn En måttstock för den Kristna församlingen.
Obestämd artikel. I svenskan använder vi en/ett. I engelskan använder vi a/an som betyder både en och ett. a är det vanligaste ex) a boy (en pojke)¨ a.
SATSLÄRA Huvudsats och bisats Satsdelar. HUVUDSATS OCH BISATS En huvudsats kan stå för sig själv och bilda mening En bisats kan inte stå för sig själv.
Grammatik.
Marika Granat, Brålanda skola, Brålanda –
En stor bil. Ett stort träd. Flera stora bilar. Flera stora träd.
GRAMMATIK – SATSLÄRA 2 Eleven kan översiktligt (C: med viss precision, A: med god precision) utifrån språkexempel redogöra för hur olika typer av satser,
Adjektiv.
ORDKLASSERNA I SVENSKA SPRÅKET
Sats och mening En fullständig sats består alltid av två delar: subjekt och predikat. Ex. Fåglarna flyger. s p = fullständig sats Saknas subjekt eller.
pro = before in time, place, order etc
Satsdelar Så här hittar du dem!.
Adjektiv Adjektiv är ord som beskriver och ger information om substantiv och pronomen.
Grammatisk terminologi I
Akkusativ.
Svensk grammatik Satslära (Del 2).
Satsschema - Hur använder man det?
Nominativ Ackusativ Dativ
En stor bil. Ett stort träd. Flera stora bilar. Flera stora träd.
Possessiva pronomen.
Relativpronomen.
Presentationens avskrift:

1 STENHUS Kontrastiv valensanalys Lennart Lönngren

2 Låt oss jämföra uttrycken stenhus, stone house och kamennyj dom: Dessa har som synes olika struktur. Stenhus är ett sammansatt ord. Stone house är en fras. Substantivet stone är attribut (modifier). Kamennyj dom, till sist, är också en fras men med adjektivattribut.

3 Vi har ett predikat, ’göra’, ’tillverka’, som är treställigt. Aktanterna är agent, objekt och material. I de anförda uttrycken är agenten inte realiserad. Här är en mer primär och semantiskt komplett konstruktion: Han byggde (ett) hus (av) sten.

4 Vid passivisering och åtföljande nominalisering kan agenten elimineras: Huset (är) byggt (av) sten. (ett) hus byggt (av) sten

5 Om vi avlägsnar verbet blir prepositionen semantisk: (ett) hus av sten Vi ser att predikatet, företrätt av prepositionen, här ingår i attributet.

6 Jämför nu analyserna av uttrycken stenhus, stone house och kamennyj dom: «av»hus stone «of» house nyj dom

7 I uttrycken stenhus och stone house är predikatet med nödvändighet implicit. Detta är f.ö. möjligt även i engelskan: (a) en house I kamennyj dom uppbärs motsvarande betydelse av det relativa adjektivet. Predikatnoden motsvaras alltså av ett ord, inte av ett morfem (adjektivsuffixet).

8 Andra möjliga predikat i hithörande uttryck är ’bestå (av)’ och ’likna’. stone «consist (of)» meteorite «likna»ansikte

9 Här är ett par exempel med adjektiven stony och stenig. y heart ig kust Ibland används dock dessa adjektiv olika. Vi säger inte *stenigt hjärta utan stenhjärta eller kanske hellre hjärta av sten. Här kan adjektiven föras tillbaka på predikaten ’consist of’ resp. ’full av’.

10 Agenten kan faktiskt också nämnas, men då får objektet stryka på foten. stone «dress/build» mason N Som dessa exempel visar använder vi oss av implicita noder bara om så är nödvändigt. ”dresser of or builder in stone”

11 I ett fall som stenhuggare kan man faktiskt argumentera för att sten är både objekt och material. re Observera dock att det ena är mass noun, det andra physical object. Jfr: hugga gravstenar av granit.

12 КОНЕЦ