Mänskliga rättigheter

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Men det här är väl ingenting nytt?
Advertisements

Folkhälsa och funktionshinderspolitiken - hälsa på lika villkor
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
Disposition - Hållbar utveckling
Regionalt resurscentrum för jämställd tillväxt
En strategi för genomförande av funktionshinderspolitiken
Nuläges Analys - utse en bordsvärd - utse en tidshållare - utse en sekreterare Runda Vilka framgångar ser du att ni redan har gjort i i ert projekt? Vilka.
Socialdepartementet Strategi för funktionshinderpolitiken Nationell konferens 16 mars 2011 Ulrik Lindgren Politisk sakkunnig för Maria Larsson.
JAG Föreningen r.f. Kalevalavägen ESBO Finland
Bemötande o etiskt förhållningssätt med utgångspunkt i lagstiftning
Mikael Klein, Intressepolitisk chef, Handikappförbunden 27 oktober 2011 Svenska funktionshindersrörelsens alternativrapport till FN:s kommitté för rättigheter.
Mänskliga rättigheter i Västra Götaland
Förskolan Matrisens Likabehandlingsplan
Hur gick FN-granskningen?
Myter om mänskliga rättigheter - fritt efter Elisabeth Abiri
VFU-ledarkonferens 15:e augusti 2012 Wallenbergs konferenscentrum
Mänskliga rättigheter
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER & BARNENS RÄTTIGHETER
RÄTTEN TILL BÄSTA MÖJLIGA FYSISKA OCH PSYKISKA HÄLSA
Om vi fick bestämma. För, med & av unga Vad är en ungdom?
Vad är identitet?.
Pict-O-Stat Enkätverktyg för daglig verksamhet
Grunden i den nya strategin grunden för uppföljning och rapportering ett ramverk, verktyg och vägledning Konventionen och den nationella handikappolitiken.
Vad innebär ett barnperspektiv
Civil AB Stödjer Civilförsvarsförbundets ideella verksamhet för ett säkrare liv hela livet – även i utsatta lägen.
i kommuner, landsting/regioner
Vad händer på LSS-området 1 Lagrådsremiss (propp) utifrån LSS-kommitténs betänkande Ändrade föreskrifter för arbete i enskilt hem (AMV) Ändrad biståndsbedömning.
Om funktionshindersrörelsens rätt att vara delaktig i beslutsfattandet… …för att skapa förutsättningar för människor med funktionsnedsättning att delta.
Barnrättsperspektiv på inflytande och delaktighet med underrubrik: Om barn och unga i fysisk planering – en fråga om social hållbarhet Gabriella Olofsson.
Vård- och äldreförvaltningen Vår gemensamma värdegrund
Jämlika och Jämställda beslut " Jämställdhet betyder att mamman och pappan producerar barnen tillsammans. Förr i tiden var det bara mamman som födde upp.
Eva 10 år -Jag vet att det kostar, men hur lång tid kan det ta.
Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet.
Välkommen till årets Ordförandeseminarium 4 – 5 oktober 2014 Här möts vi som vill göra skillnad! 1.
Jämställdhetspolitiken
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
TÄNK TILL VÄRDEGRUNDSMATERIAL 2014.
En utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina. (Brundtlandkommissionen) De åtgärder.
Elizabeth Englundh Socionom, Fil. Dr I PEDAGOGIK
Religionskunskap 1, 50 p. Religionskunskap 1, 50 p.
Hur arbetar Västra Götaland med uppföljning och utvärdering Presentation inom lärprojektet uppföljning av regional tillväxt (Reglab) Göteborg 12 april.
Globalt till lokalt! Arbete för mänskliga rättigheter i Sverige
1 Barnkonventionen - en introduktion Fisksätra
Konferens om Forskning och utvecklingsarbeten inom funktionshinderområdet i Öresundsregionen 5 april 2011 Rafael Lindqvist Från sociala rättigheter.
Förbättra villkoren för det civila samhället – ideella föreningar, stiftelser, trossamfund, nätverk och andra aktörer – som en central del i demokratin.
Rädda Barnen Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Mänskliga rättigheter
Folkhälsoinsatser utifrån ett rättighetsperspektiv
Mänskliga rättigheter – maktdimension
Musikens funktioner The soundtrack of my life. Musikens funktioner  I detta arbetsområde utvecklar vi kunskaper om musikens funktioner för individen,
Etik och ledarskap.
Vad är identitet?.
Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER I HISTORIEN. ORIENTALISKA RÖTTER f kr Mesopotamien (runt Eufrat och Tigris ”Om en bra åsna föds åt någon av kungens undersåtar.
Samarbete i teamet och ett rehabiliterande synsätt i myndighetsutövningen IngaLill Karlström, Östersunds kommun. E-post:
Ordförande från Regionstyrelsen (utses av RS) Vice ordförande från organisationerna (förslag av representantgruppen, Tillgänglighetsrådet fastställer)
Delaktighetsdagen 2015 Myndigheten för delaktighet.
Idrottslyftet – mer och fler Utformning av kommande arbete.
Workshop 24 november Utvärdering 28 januari.
Barnkonventionen i förskolan
Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll
Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg
HANDIKAPPFÖRENINGARNA SÖRMLAND
Barnkonventionen.
IBIC/ICF Digital delaktighet Öppna jämförelser
Uppsala Public Management Seminar 14 mars
SMART HUDIKGYMPANS VÄRDEGRUNDER
Utveckling och lärande
Länsstyrelsens roll i funktionshinderpolitiken
Presentationens avskrift:

Mänskliga rättigheter Politik Juridik Etik Universella, odelbara, delaktighetsprincipen och icke-diskriminering

Hur fungerar mänskliga rättigheter? Mänskliga rättigheter är allas ansvar Familjer Stater Internationella samfundet Företag Civila samhället Kommuner Individer

FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Antogs av FN 2006 Trädde i kraft (blev giltig) 2009 Innehåller inga nya rättigheter Förtydligar samhällets ansvar, och allas lika värde Består av förord, principer, rättigheter och procedurregler

Ett rättighetsperspektiv RÄTTIGHET VÄLGÖRENHET Skyldighet Val Autonom Omgivningen kontrollerar Egenmakt Maktlös Anpassa omgivningen Anpassa svaghet Oberoende Beroende Lika värde Diskriminering Inkludering Institutionalisering Integration Segregering

FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Respekt för människors inneboende värde och självbestämmande Icke-diskriminering Fullständigt och faktiskt deltagande i samhället Respekt för olikheter och accepterande av den mänskliga mångfalden Lika möjligheter Tillgänglighet Jämställdhet mellan män och kvinnor Respekt för den fortlöpande utvecklingen av förmågorna hos barn med funktionsnedsättning

Rättighetsperspektivet Allas lika värde och rätt Icke-diskriminering, positiv diskriminering och jämlikhet Delaktighet och deltagande Kunskap och trygghet Inflytande Påverka sitt eget liv Synliggöra ansvaret Alla samhällsaktörer Implementering av rättigheterna Kvalité, tillgänglighet och normgivande

Frågor?

FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Diskutera! Vad tycker du att principerna innebär för dig? Vad betyder principerna i ditt arbete?

FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Gemensam diskussion

Använda mänskliga rättigheter i ditt arbete Utgå från ditt arbetsområde och/eller din intressepolitiska fråga Skaffa kunskap och bli experter! Kartläggning och utvärdering Styrdokument Påverkan/skapa opinion Utbildning Kommun och landstingsanställda Föreningar och medlemmar Alla tillsammans Direkta insatser (samarbeta) MR är stort och brett. Det är förståeligt om det känns övermäktigt, men det är inte nödvändligt att kunna allt för att börja göra något. UTNYTTJA DET FAKTUM ATT NI REDAN ÄR EXPERTER PÅ ERT OMRÅDE OCH LÄR ER KOPPLA TILL RÄTTIGHETER Utbilda - sätt er in i konventionen och vad den betyder för er och er fråga. Bli duktig på det, och bjud sen in politiker eller/och tjänstemän till diskussion utifrån materialet från Agenda 50, eller skapa egna frågeställningar. Ha en föreläsning/diskussionsforum med medlemmarna, som ska leda både till mer kunskaper om rättigheter hos dem och material för er att föra vidare uppåt.

- Konkreta förslag? - Vad behöver ni? Gemensam diskussion - Konkreta förslag? - Vad behöver ni? En gemensam diskussion – fokusera gärna på de konkreta förslag ni kom fram till, och vad som behövs för att ni ska kunna genomföra dom. Vad behöver ni? Behövs med politiks vilja? Saknas det resurser, vad kan ni göra i så fall? Saknas det kunskap och medvetenhet om vad rättigheter är och vad det kan innebära för dig? Saknas samordning? Hur ser du på detta? Viktigt att se att det behövs mycket utbildning av detta slag för full förståelse. Vilka rättigheter är av störst relevans för den verksamhet där ni arbetar? Varför är de särskilt betydelsefulla? Gemensam diskussion i ca 15 min Frågeställningar

Använda mänskliga rättigheter i ditt arbete Agenda 50 Lär känna FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Använd FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning HANDISAM Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning – Lättläst Den nya konventionen! –utbildningsmaterial för kommun-, region- och landstingsanställda Riv hindren – riktlinjer för tillgänglighet Svenska funktionshindersrörelsens alternativrapport En strategi för genomförande av funktionshinderpolitiken 2011-2016 (S2012.028) Kommitténs slutsatser och rekommendationer