Öppenhet och trygghet.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Brukarnas perspektiv: KUNSKAP/INFORMATION
Advertisements

Det problemorienterade föräldrasamtalet Hur reagerar du själv när du ska få veta något jobbigt?  Ni kan till exempel föreställa.
Att hålla lektion i ämnet Idrott & Hälsa
Vi utvecklar människor. Människor utvecklar företag Utvärdering Säljutbildning Öppen utbildning Vt 2010 Utbildare: Johan Skogström Plats: Consensus Utvärderingen.
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
Lösningsinriktad Pedagogik.
Hej på er alla! ETT STORT TACK för den fina blomman med tillbehör. Jag ska njuta av den en vacker sommarkväll i min trädgård.
Vad är feedback? Vad ska jag tänka på för att feedback ska bidra till studentens lärande?
Bildtolkningar Hälsa.
Svenska som andraspråk
Aktiva möten, metoder för lärande seminarier och konferenser
Les meilleures photos de
Om att nå fram med sina budskap Susanna Uppling Gullers Grupp
1) Ni har kommit överens om att barnet ska ta bort sin tallrik från bordet efter måltider. Det går bra ibland och ibland inte. Den här gången går ditt.
Kräkseminarium Bo Ahrenfeldt
Samtalet På Arbetsplatsen.
Intervju inför ViV-projektet.
Kommunikation.
Förra måndagen gick vi igenom:
Läroplansträff Välkomna!.
Inlärningsmiljö för att öka motivation
Att skriva en artikel.
70 % av alla förändringsprojekt fallerar…
- Vikten av att kunna sälja in sin idé
Passion, Samhörighet och Kärlek
Röd & Grön Zon I RÖD ZON Pratar jag till … DIG! I GRÖN ZON
K ALLE K ARLSSON IUP vt J AG GÅR I SKOLAN FÖR ATT …
I taket lyser stjärnorna Johanna Thydell
Ett arbetsområde om poesi
- Forældre coaching v/ Allan Scherfig. Stress Glädje Mentale færdigheder Flow -ängslig -fruktan -ledsen -frustreret -arg -tvivel - bra nog (identitet)
Grunderna - Från ett logiskt perspektiv André Bodin, Anders Edholm – 2011.
”Hur gör vi varandra bättre” IFK TUMBA FOTBOLL Ledarutveckling
Välkommen till STs påbyggnadsutbildning i Arbetsmiljö.
Debattera.
MG Production Den 75-årige Stig besöker sin läkare för att få sin sperma undersökt !
GRUNDKURS TRÄNARE BANGOLF.
TÄNK TILL VÄRDEGRUNDSMATERIAL 2014.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Röd zon Grön zon Grön zon Röd zon.
Informationsmöte Furulidsskolan VÄLKOMNA! Furulidsskolan - med målet i sikte -
Mening eller fråga TRYCK F5.
Var har vi vår trygghet och tillit? Jesaja 30:
Lönesamtalet.
LäksyHelppi Rollspel i läxläsningsklubben. LäksyHelppi Rollspel i läxläsningsklubben Målet med rollspelet är inte att testa eller utvärdera någon handledares.
Strategisk plan för Svensk Skid- och snowboardidrott.
FORUM 3: PPT material Instruktioner De efterföljande PPT bilderna kommer att guida gruppen igenom Forum 3 med presentationer och övningar steg för steg.
Marknadsföring av Projekt X
Att argumentera.
Diskussionstillfälle 4
Varför UNIKUM? Genom att arbeta med IUP via Internet och verktyget Unikum vill vi uppnå flera saker: Ökad delaktighet i planeringen från föräldrar och.
Idrottspsykologi.
Leda Avdelning Leda Kår Ditt Personliga Ledarskap
Identitet Vad formar oss till oss?.
Välmående ledarteam Tomas Ekeberg & Cecilia Blanckert
Personligt brev.
De tolv sämsta personliga breven enligt Jessica Liebman,
Aktiva möten, metoder för lärande seminarier och konferenser
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Tillgänglighet ___________ ___________ ___________ ___________ ___________ ___________.
Case Aneby Kommun 20-22/ Hur ser Aneby kommuns vision ut kontra verkligheten, område förskolan?
Ge och ta konstruktiv, förstärkande och utvecklande feedback
GRUPPUTVECKLING & INDIVIDUTVECKLING
Socialpsykologi.
Vad tycker du? När man diskuterar berättar man vad man tycker om något. När jag tycker något har jag en åsikt. Ett finare ord för att säga något är att.
FÖRÄLDRAMÖTE P Agenda Information om Täby Basket Presentation av tränare Information om RM spel Information om seriespel Information om.
Livsfrågor Vad är meningen med livet? Vem är jag egentligen?
Feedback Detta kommer du att utöva i olika former i framtida utbildning och yrkesliv.
Hur får vi Sigbox att bli en helhet? BFL, SUA, IKT.
Ska Sverige ha dödsstraff eller inte?
Presentationens avskrift:

Öppenhet och trygghet

Tillitsspiralen ÅPENHET OCH TILLITSSPIRALEN UPPGAVES KOMPLEKSITET Operativ: Enkel nivå Tillitsspiralen RELASJONSDYP Taktisk: medelsvår nivå CF – Vid en start av ett projekt, gruppen är ny eller något annat oförutsägbart händer så kan det vara bra att ta sig tid till att öka relationsdjupet. Genom att jag öppnar mig så får jag andras tillit som kan öppna sig för mig och då kan jag öppna mig mer för den. Så fungerar öppenhet och tillitsspiralen. Desto mer öppenhet desto mer relationsdjup som gör att uppdraget kan klaras ut på en högre nivå. Strategisk komplex nivå

Komfortzone Utrygg Trygghet CS – Komfortzonen är en modell som illustrerar att ni har en gul yta som du är trygg i, och den blåa otrygga zonen. Man lär sig om sig själv om man är i den blåa zonen, så tänk på att det kan vara bra att gå utanför den tryggazonen. Exempel att jag skulle hoppa bangyjump. Det är att gå utanför min komfortzone, men när jag väl har gjort det så lär jag mig mycket om mig själv.

Feedback

Feedback Feedback er et av de aller viktigste instrumentene i individuelle og gruppdynamiska utviklingssituasjoner. Derfor er også feedback en av de største gaverne dere kan gi en medmenneske. Feedback får ikke gis med de fire h:na Hat, Trusler, (Hot) Hån, Hevn CS

Feedback ”regler” Rätt tid/ när mottagaren är mottaglig Rätt plats Förändrings bara beteenden Feedback bör vara specifik Den som ger feedback säger jag, inte vi eller man. Lagom mycket CF

JAG budskapet Beteende: Berättar vilket beteende jag ser eller hör hos den jag ska ge feedback till Känsla: Berättar vad för känsla som framkallas av beteendet Konsekvens: Berätta varför jag reagerar så och vad jag eventuellt önskar hända i stället. CS Rollspel exempel ”När du skrattar, känns det bra och jag blir glad. Önskar att du gjorde det oftare”.

Feedback trappan FORANDRE FORSTÅ FORKLARE FORSVARE FORKASTE Ditt eget val FORANDRE ” Du mener…” ”Jo, men du forstår…” FORSTÅ FORKLARE ” Nei, du har missoppfattet det hele …!” FORSVARE CF – Jag kan förhålla mig till Carolines feedback som jag vill, men strävan är att man skall vara högst upp på feedbacktrappan. Jag kommer nu nerifrån och upp illustrera hur man beter sig på de olika nivåerna. ”Äsch, de va hele laget” FORKASTE

De tre frågorna 1. Är det nödvändigt? 2. Är det genomtänkt? 3. Är det kärleksfullt? Kan du svara ”ja” på samtliga tre frågor, då är du på god väg att ge någon en stor gåva. Ofta uppstår behovet att ge någon feedback i situationer där vi är känslomässigt mycket berörda. Glada, arga, ledsna eller besvikna. Känslor kan ibland få oss att säga saker vi sedan ångrar. Starka känsloreaktioner kan ibland också bottna i ett problem som ligger hos mig själv. Ett problem styrt mer av mina egna behov än motpartens beteende. Därför är en av de främsta och viktigaste reglerna att stanna upp! Ta ett par minuter och ställ dig följande tre frågor:

Övning Dela upp er i era grupper Diskutera kring feedbacken och hur ni bäst ni skapar ett öppet feedbackklimat. Ge feedback till alla i gruppen om något som ni uppskattar hos personen. En post-it till varje person i gruppen. Glöm inte att använd JAG budskapet. Fundera även kring: Hur tycker de andra att jag fungerar i gruppen? Är stämningen sådan att jag kan tala om för de andra hur jag tycker att de fungerar? Kan jag tala om hur jag känner mig?