Cuba.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Resedagbok Eliel Villaroel och Ghazal Valatabar. En resedagbok visar hur man f ö rflyttar sig Används för att undersöka hur vi använder kommunikationer.
Advertisements

Demokrati och diktaturer
Året var 2004, i en liten stad som heter Laholm, blev en trygghet totalt omkullkastad. En liten brun nallebjörn blev helt utkastad i kylan! Och blev liggande.
Ett gott liv i ett livskraftigt län
Källkritik.
Optik Läran om ljus.
IPad grundkurs.
~ Den första mobiltelefonen ~
Barnanpassad utredning
Soldater i trettioåriga kriget
Bosnien - Hercegovina Hampus Holmgren Christina Svensson 5B.
Grekland bestod av flera små riken/stater
Lektion 4 Kort om olika typer av statsskick/politiska ideologier.
Demokrati.
Christofer Columbus
Vi vill sända denna lilla saga som en extra tanke till julen
Traktorer då och nu.
Demokrati och diktatur
Levnadsvillkor och resursfördelning
Människans äldsta historia
Barnkonventionen Rätt att utvecklas som person
Jag heter Carl X Gustav. Jag är kung i Sverige
Det industriella genombrottet
Jämställdhet i hemmet! Pappan jobbar. Mamman är hemma med barnen.
Mattias Johansson, Tullbroskolan, Falkenberg –
I taket lyser stjärnorna Johanna Thydell
Diktatur Diktatur är motsatsen till demokrati. I en demokrati får folket rösta och vara med att bestämma. Medans i en diktatur är det en ledare eller en.
Den äldsta tiden i människans Historia f. Kr f. Kr
Demokrati och hur Sverige styrs
Sektorn för Socialtjänst
Imorgon tänkte jag bjuda på något gott att äta. Ni får välja
BO OCH LEVA. Jag ska resa ett halvår och tänkte slå två flugor i en smäll – min kompis behöver en lägenhet och jag slipper betala hyra, så jag hyr ut.
Av: Johan, Adam och Caroline =)
Vilken ska bort och varför
En del dagar funkar Inget.
Frihetstiden
Norge.
Jordbruk i Sverige och Australien
Mål:  Börja arbeta med grundkursen i demokrati.  Avsluta arbetet med I Stormens öga (9.00). Metod:  Enskilt arbete med frågor om demokrati.  Diskutera.
Italien Fakta om italien.
Fakta om Sverige Sveriges största landskap är Lappland. Det minsta landskapet är Öland. Det landskapet som har mest befolkning är Uppland och det landskapet.
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
MAT OCH JORDBRUK För att alla människor ska få mat år 2020 så behövs det att livsmedelsproduktionen fördubblas.
Välfärd och Ideologier
FRANKRIKE! Frankrike ligger i västra Europa och är (544000) kvadratkilometer stort och Frankrikes huvudstad heter Paris och är väldigt känd över Eiffeltornet!!!
S V E R I G E.
skola. hamarkfilm. se/index
Industriella revolutionen
Uppstart projekt oktober 2014
Av: Jossan, Ellen, Nicklas, Gustav
Ämnesövergripande kunskapskontroller
Denmark :).
Planet fakta.
DEMOKRATI Skriv ner dina tankar kring begreppet Demokrati. Vad betyder det för dig? Vad tänker du när du hör ordet? Går det att föreställa sig hur det.
MAKTLEKAR.
Norge Bild tagen från clipart.
1800-talet.
Norge.
Judendomen k.
Det stora utvandringen.
Industriella Revolutionen
Vad är landstinget? I Värmland finns tre sjukhus. De finns i Arvika, Karlstad och Torsby. Det finns cirka 30 vårdcentraler. Några är landstingets och några.
Genom demokrati. Ordet demokrati betyder folkstyre. Alla människor i samhället får vara med och bestämma. 9 miljoner i Sverige – Vi skall dela på makten.
G LÄDJEÅR OCH EXTREMA RÖRELSER. D EMOKRATI ELLER DIKTATUR ? Många nya stater uppstod efter första världskriget En stor del av dem blev diktaturer på grund.
La07a frågeställningar.
Ryska revolutionen 1917.
Den ryska revolutionen
Jämställdhet.
Japan.
Presentationens avskrift:

Cuba

Fakta Cuba är ett land vid Karibiska havet. Ligger i nordamerika. Landets yta är 110 860 km2, inte ens ¼ av Sverige. Det bor 11,4 miljoner människor på Cuba. Folket är ganska fattigt.

Fakta, forts. Huvudstaden heter Havanna. Om ni vet vad Havanna-cigarrer är så är dom gjorda i Havanna. Språket dom talar är spanska. Deras valuta är cubansk peso. Deras högsta berg är 1974 m ö h. (Sveriges högsta berg är 2114 m ö h.)

Havanna Havanna har kommit långt i utvecklingen. (Faktiskt längre än vad jag trodde.) Men det finns fortfarande saker man måste göra t ex: Renovera lägenheter, men det är inte lätt att göra för regeringen har knappt några pengar.

Havanna forts. del 1 Havanna är väldigt omodernt om man jämför med Stockholm det är knappast så många affärer i Havanna och gatorna och husen är nästan alla förfallna.

Havanna, forts. del 2 I Havanna finns det många sjukhus (4 stycken) Om man vill göra något i Havanna så kan man gå på museum, teater och även bio. I Havanna bor det 2,7 miljoner människor (I Stockholm 1,1 miljoner)

Bra saker på Cuba Saker som Cuba har kommit långt med: Jämställdhet mellan kvinnor och män är nästan lika. Alla har gratis sjukvård och alla barn 5-15 har skolplikt som inte kostar något.

Skolan Skolgång är obligatorisk mellan man är 5 till 15 år. Man har skoluniformer. I klass 1-6 har man röda och i klass 7-9 har man gula.

Skolan, forts I skolan lär man sig ungefär samma sak som vi i Sverige, men man lär sig också att odla och hur man sköter skördar. Det är inte många som åker buss eller tåg till skolan för dom är nästan alltid överfulla. Dom flesta cyklar eller går.

Arbete Folket i stan har nästan alltid två jobb för att kunna försörja sin familj. Ett normalt jobb är lärare, snickare m m. Sen har dom allra flesta ett jobb till som skoputsare eller artist på gatan

Sjukvård På landet finns det ofta inga sjukhus men det finns vårdcentraler i nästan varje by. Till vänster ser du sjukhusets symbol.

Sjukvård, forts. Man kan behandla nästan alla på vårdcentralen, men dom med allvarligare skador eller sjukdomar skickar man till ett sjukhus för behandling. Sjukvård är gratis för alla.

Demokrati eller diktatur? I Cuba har dom diktatur och dom har haft det väldigt jobbigt. Det är Fidel Castro som har styrt landet väldigt länge (50 år). Staten är kommunistisk, då äger staten det mesta och det är inga demokratiska val.

Diktator När jag hör ordet diktator tänker jag på Saddam Husein. Men Fidel Castro har inte varit lika elak. Han har faktiskt gjort bra saker för Cuba också.

Jordbruk På Cuba finns det inte så många maskiner som traktorer och skördetröskor Istället använder man fortfarande oxar som drar plogen och man sår för hand Man odlar mycket bananer, tobak, ris men det dom odlar mest är socker det kan man säga att det är deras naturresurs

Fakta kommer från boken Cuba. Skrivet av Oscar Stenqvist