Text A-F, Nyhetstidningar

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Utredande text - källkritik.
Advertisements

KIELIOPPI: VASTAUKSET
Behandlingsfas 1, hjälpmedel
Källkritik.
Ett filter i huvet …är bättre än ett i datorn!
Frågor på ytan, under ytan och på djupet
Ett filter i huvet Här följer ett stolpmanus för föreläsningen. Du kan även ladda hem manuset på om du vill ha manuset separat. Om du.
Textrespons Vad är bra i berättelsen? En händelse? En formulering
Kulturell och ideologisk jämförelse
Aktör / Struktur.
Traktorer då och nu.
Demokrati och diktatur
Kända berättande verk samt ord och begrepp som används i analys.
Informationssökning & Källkritik
= att visa istället för att berätta
Formellt, skarpt och snyggt
kommunikation kommer av latinets communicatio
Den massmediala bilden av kvinnor
Att göra: Nyhetsartikel
Att skriva en artikel.
Artikel – reportage - debattartikel
DÖDSBRAND OFFRENS HÄMND
Innehåll  Introduktion  Profeten Nuh (Noa)  Profeten Ibrahim (Abraham)  Profeten Musa (Moses)  Profeten ’Isa (Jesus)  Profeten.
IT-kompetens Svenska & Engelska. IT-kompetens Svenska & Engelska.
Så styrs Sverige.
©GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Depressioner hos barn Konferens Draken Länsstyrelsen, GR, FoU i Väst/GR.
Artikeluppgifter Minst 120 ord.
Reportage Något som bärs eller förs tillbaka!
Riktad skrivning Hur tyckte att boken Alex Dogboy verkade utifrån det du hittills läst och fått veta? Motivera ditt svar. Skriv tills jag säger stopp,
När ska man använda de och när ska man använda dem.
Politiken måste ha ett innehåll, de utvalda ska tycka något.
1. Uppgiften presenteras
Om konsten att bedöma trovärdigheten hos det du ser, hör och läser
Skrivarskolan KÄLLHÄNVISNING.
Det här arbetar vi med för att du ska kunna nå kunskapskraven
Stig Dagerman Född 1923 i Älvkarleby (Uppsala län) Dog 1954 (tog sitt liv) Svensk författare och journalist Han var en av de mest framträdande författarna.
Hållbar utveckling Vad är det för något? Vad handlar det om?
Tryck på F5 för att börja. ”Klicka” sedan för att fortsätta.
ATT BLI EN EXPERTLÄSARE.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Ordkunskap Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.
Lässtrategier Att använda lässtrategier innebär att få mentala verktyg för att förstå en text. Lässtrategier är riktade handlingar som utförs medvetet.
Luncha & lär! Tänka, tycka eller tro?.
TEXTER Texter i tidningen
Hur gör man en debattartikel?
Skriva noveller.
Enkäten Arbetsmiljöundersökning. Enkät - Massor med problem  Er ”klient” har massor med problem. Ta fram de tre viktigaste.
KÄLLKRITIK.
Vad är sant? Vem kan man lita på?
Sanning eller myt…. Kontrollfrågor WWW  Vem säger….  Vad är det som sägs?  Varför sägs det?
Nyheter & Källkritik.
Massmedia.
En guide för arbeten i SO
Av Ewa Ögren Tullengymnasiet 2008
Identitet Vad formar oss till oss?.
Utveckla skrivandet.
Referat Vad är det?.
Källkritisk informationssökning
Att referera och ange källa!
Formellt, skarpt och snyggt
I KONTAKT MED MEDIA MÅNGA LÄSER VIA NÄTET ELLER TALTIDNINGAR EN DEL LÄSTER VANLIGA TIDNINGAR INSÄNDARE I TIDNINGEN VANLIGT FRÅN HANDIKAPPRÖRELSEN NOTISER.
Artikeluppgifter Minst 120 ord.
Vad måste jag kunna? SFI kurs D.
Olika texter du behöver känna till
STUDIETEKNIK.
Att skriva vetenskapligt
Källor och källkritik. Källa? En plats där du kan få information –Böcker –Tidning –Faktatexter –TV –Radio –Intervju med någon –Dagböcker från förr i tiden.
Reportage.
Samhällskunskap år 6 Catha Glaas, Thomas Smith
Presentationens avskrift:

Text A-F, Nyhetstidningar

Text A Identifiera texten: Var källkritisk: Tid: Glömma Beroende: Se Tendens: Ljuga Identifiera texten: Vilken genre tillhör texten? (OBS! Det räcker inte med att svara "tidning"!) Vem är författaren? Vad är syftet med texten? Var källkritisk: Ge något exempel i texten där författaren beskriver verkligheten! Motsätter sig Vita huset en begränsad militär insats i Syrien? Är DN:s artikel en första-, andra- eller tredjehandskälla eller något ännu sämre?

Text B Identifiera texten: Tid: Glömma Beroende: Se Tendens: Ljuga Vilken genre tillhör texten? (OBS! Det räcker inte med att svara "tidning"!) Vem är författaren? Vad är syftet med texten?

TEXT B Var källkritisk: Tid: Glömma Beroende: Se Tendens: Ljuga Vad har journalisten upplevt själv (när är journalisen ett ögonvittne)? Kan vi lita på följande påstående? ”Muslimska brödraskapets egen tv-kanal, som är fortsatt lojal mot den avsatte presidenten, uppmanade sina anhängare att köra skadade till sjukhus med egna personbilar, enligt AFP.” Kan vi lita på följande påstående? ”Tidigt på torsdagsmorgonen uppgav den statliga tv:n att Mursianhängare angrep polisstationer, sjukhus och regeringsbyggnader, enligt CNN.” Kan vi lita på följande påstående? ”Enligt nyhetsbyrån AFP som citerar egyptiska regeringskällor ska 278 personer har dött, bland dem 43 polismän.”

Text C Identifiera texten: Tid: Glömma Beroende: Se Tendens: Ljuga Vilken genre tillhör texten? (OBS! Det räcker inte med att svara "tidning"!) Vem är författaren? Vad är syftet med texten?

Text C Var källkritisk: Tid: Glömma Beroende: Se Tendens: Ljuga Finns det tendens i följande stycke? "Den ryska publiken, som annars är rätt svältfödd på utrikesnyheter, har under lång tid fått följa tv-reportage från Syrien, där ryska reportrar reser med som 'inbäddade' i al-Assads regeringsstyrkor. 'Terroristerna' används i många ryska medier som en synonym till 'oppositionen', och de offer läsare och tittare får möta är nästan undantagslöst regimens supportrar." Håller du med Nigina Berojeva? "Slutsatsen blir att det vore absurt av al-Assad att beordra en gas­attack om han inte ville röna samma öde som Libyens dödade ledare Khaddafi. 'För oppositionen däremot skulle en sådan utveckling vara förmånlig.'" Kan vi lita på följande påstående? "I Putins ögon var sådana beslut tecken på oförlåtlig svaghet."

Text D Identifiera texten: Var källkritisk: Tid: Glömma Beroende: Se Tendens: Ljuga Identifiera texten: Vilken genre tillhör texten? (OBS! Det räcker inte med att svara "tidning"!) Vem är författaren? Vad är syftet med texten? Var källkritisk: Var relationen våldsam? Var hon drogad när hon hittades?

Text E Identifiera texten: Var källkritisk: Tid: Glömma Beroende: Se Tendens: Ljuga Identifiera texten: Vilken genre tillhör texten? (OBS! Det räcker inte med att svara "tidning"!) Vem är författaren? Vad är syftet med texten? Var källkritisk: Sade Björklund: ”Jag saknar impulskontroll och kan inte hejda mig när jag får lust att stöka i skolan.” Varför skriver skribenten att hon själv har ADD/ADHD?  

Text F Identifiera texten: Tid: Glömma Beroende: Se Tendens: Ljuga Vilken genre tillhör texten? (OBS! Det räcker inte med att svara "tidning"!) Vem är författaren? Vad är syftet med texten?

TEXT F Var källkritisk: Tid: Glömma Beroende: Se Tendens: Ljuga Kan vi lita på följande påstående? "[…] politik ska inte ta plats i idrotten." Kan vi lita på följande påstående? "Vi anser oss vara normala, pojkar lever med flickor och flickor lever med pojkar. Det kommer från långt bak i tiden, vi har aldrig haft problem med sådant här förr och vi vill inte ha det i framtiden." Kan vi lita på följande påstående? "[…] om de marknadsför sådana här relationer ute på gatan är det inte respektfullt mot våra medborgare."