Christina Nordensten Livsmedelsverket

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Väljarnas syn på välfärden Utmaningar, möjligheter, konfliktområden
Advertisements

Förutsättningar försäljning av sedelproduktion i Tumba Bruk
Så styrs Sverige.
Unga och arbetslöshet En sammanfattning av publikationer sedan 2003 Susanne Zander Utredare Ungdomsstyrelsen.
SAMHÄLLSEKONOMI.
Intervju inför ViV-projektet.
Omsorg Projektet: Bättre introduktion genom kommunal samverkan
Lag om skydd mot olyckor
Nyttobeskrivning för pågående gemensamma IT-insatser i VG
Det blommar i Botkyrka Hans Lindgren.
Klimatanpassning i den fysiska planeringen
Anpassning till ett förändrat klimat
Folktandvården Norrland
V AD ÄR DET FÖR SAKER SOM VÅRA POLITIKER BEHÖVER BRY SIG OM …
Hygienrutiner i förskolan
Gränslös vård och omsorg Morgonrock, Norrbottens Läns Landsting, 18 april Jörgen.
”Vägen mot e-samhället”
Lära Använda Testa 1 september 2013 – 31 augusti 2014 Offentliga tjänster - Lokalt - Regionalt - Nationellt Internetfonden – Regionförbundet Kalmar län.
Konkurrensutsättning – vilka möjligheter finns det?
Oktoberrapport Oktoberrapport
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
Säkerhetskrav vid informationsutbyte med aktörer inom vård och omsorg
Vilket stöd finns vid rehabilitering?
Storstockholms brandförsvar
Praktisk arbetslivsorientering
ÅRJÄNGS KOMMUN Välkomna till Fokusgrupp i Projektet CREARE VIVERE finansierat av Europeiska Socialfonden.
Så tycker småföretagarna om Kassaregisterlagen …eller historien om riktigt kassa register Undersökning FöretagarFörbundets webbpanel oktober 2009.
Östersund Vem är jag? Vem är jag? Labbchef Norrvatten och Käppala Labbchef Norrvatten och Käppala Krischef på Norrvatten Krischef på Norrvatten.
1 Vem ska äga och driva idrottsanläggningen? 26 november, Stockholm.
Gemensam Folktandvård i Norrland?
Samhällets krisberedskap – kommunen i fokus
Förskolans förutsättningar och aktuell lagstiftning.
Lex Sarah Lex Sarah är en del i det lagstadgade systematiska kvalitetsarbetet. Gäller för verksamheter inom SoL och LSS. Syftet är att verksamheten ska.
Ulrika Palme, Hållbara urbana VA-system Ulrika Palme Miljösystemanalys, Energi & Miljö Chalmers tekniska högskola.
Tema: Hållbar utveckling
Vad är smittskydd? Eva Gustafsson Smittskydd Skåne
1 Vilket stöd finns vid rehabilitering?. Arbetsplatsnära stöd Mars 2014 Sida 2 Arbetsplatsnära stöd Nytt bidrag till arbetsgivare för att förebygga och.
Risker med förorenade områden i länet
VÄLKOMNA TILL Länsplandag Klimatanpassning i den fysiska planeringen 17 april 2012.
Ortsutveckling Skebokvarn Välkommen! Stormöte 18 november 2013.
Varför e-förvaltning och e-strategier? Skapa NYTTA För samhället, medborgarna, företagen och för verksamheterna.
Frågor och svar Svensk e-legitimation VästKom
1 Det kommunala uppdraget! 2 Verksamhetsidé för SKL En fråga om demokrati. SKL är en arbetsgivarorganisation för kommuner och landsting.
ANALYS AV TURISMRELATERADE FÖRETAG I JÖNKÖPINGS LÄN Anna Löfmarck, Håkan Wolgast och Mina Mashouri
Framtida va-organisation i Stockholmsregionen Vattentankar från EKO-VASK-Gruppen Vattentankar från EKO-VASK-Gruppen Strukturidén utgår från en relativt.
Patientlagen ur ett hjälpmedelsperspektiv Karlskrona den 26 maj 2016.
Lex Sarah - ett verktyg för bättre kvalitet Riktar sig till dig som jobbar inom Sektor LSS, VoF, Östersunds kommun Bildspelet tar upp: - vilket ansvar.
Av: Sanna Andersson Vet du att.. I SVERIGE SLÄNGS DET ÖVER TON, FULLT ÄTBAR MAT I SKOLORNA VARJE ÅR DETTA MOTSVARAR VAD 2000 ELEFANTER VÄGER TILSAMMANS.
1 Utvärdering arbetsplatser För utvärdering av sommarjobb 2016 skickades en enkät till samtliga arbetsplatser som tagit emot ungdomar. Resultatet.
Exploateringsavtal och LOU Är det någon som vet vad som gäller?
Hälsa på samhället nivå
Minska matavfall i skolorna
Vi är din IT-avdelning Alla storföretag har IT-avdelning / IT-chef. Mindre företag har inte resurser till samma lösningar. Vi erbjuder småföretag samma.
Landsbygdskommittén.
Regional vattenförsörjningsplan för Stockholms län
Ha koll på din finansiering Eget Företag Mässan
EAK
Standardisering i energibranschen Förutsätter ett innovativt företag att grundläggande standardisering är på plats då omvärlden digitaliseras med ökat.
Utbyggnad av kommunala vatten- och spillvattenledningar i Skärsta
Dagens tema Samverkan i arbetet med att förebygga och bekämpa användandet av Alkohol, Narkotika, Droger och Tobak – och kopplingen till folkhälsa och hållbar.
Varifrån kommer kranvattnet?
Vägledning för samhällsviktig verksamhet
Produktion, handel och transport
Invånarnas inställning till digitalisering i välfärden Undersökning genomförd av KANTARSIFO på uppdrag av Sveriges kommuner och landsting våren 2018.
Varifrån kommer kranvattnet?
Test & Kvalitetssäkring
Lanpro Internetwork AB
Vägval Älgö - Analys av genomförande och risker
Ha koll på din finansiering Eget Företag Mässan
ÄR VAS-rådets rapporter aktuella? En titt på rapport nr 1-9
Presentationens avskrift:

Christina Nordensten Livsmedelsverket Cryptosporidium i Östersund Undersökning av konsekvenser och kostnader MSB finansierat projekt Initiativtagare Livsmedelsverket Utförare FOI Christina Nordensten Livsmedelsverket

Uppdraget Belysa konsekvenserna och kostnader för samhället Göra en jämförelse med andra stora utbrott av vattenburen smitta med Giardia och Cryptosporidium Rapporten tar också upp; Krishanteringsåtgärder, kvarstående frågor och kommentarer

Genomförande: Intervjuer och webbenkät till ett urval aktörer Kommunal verksamhet Vatten Östersund Miljö och Hälsa Team IT/säkerhet Informations- och sekreterarservice Barn och ungdomsförvaltningen; Grundskola, förskola och särskola Vård och omsorg Måltidsservice Jämtlands läns landsting Kansliet för smittskydd och vårdhygien Näringsliv Milko Petterssons fisk Grilstad AB Webbenkätsvar från 24 företag inom hotell, restaurang, handel

Konsekvenser - kommunen Vatten Östersund, Miljö och hälsa, Informations- och sekreterarservice, Team IT/säkerhet, Barn- och ungdom Förändrad verksamhet Liten sjukfrånvaro Personalen i jobb när orsak var känd Vård- och omsorgsförvaltningen + Måltidsservice Hög sjukfrånvaro i 2 skov Behov av nödvatten Omprioritering av arbetsuppgifter ”Det fanns uppenbara problem med att ge tillräcklig vård”

Konsekvenser - näringsliv Livsmedelsproducerande företag Personalfrånvaro Inställd/förändrad produktion Inköp varor och UV-anläggning Restaurang Avbokningar Turism och hotell Inköp av UV-anläggning

Sammanfattning rapporten Det kostar stora pengar! Minst 45% sjuka i samhället Lönsamheten har påverkats hos privata näringslivet Sjukligheten har inneburit inhopp av vikarier och omfattande personalplanering Många har kokat vatten o/e ställt om verksamhet

Beräknade kostnader

Vems är ansvaret och vilka lösningar finns för att reducera konsekvenser och kostnader? Vad kan förberedas hos kommunala aktörer? Alternativ plats för verksamheten? Alternativ lösning – dvs. annat system, annan producent? Avstå från verksamhet – till vilken kostnad och får vilka konsekvenser?

Vems är ansvaret och vilka lösningar finns för att reducera konsekvenser och kostnader? Vad kan näringslivet förbereda? Anläggande av egna brunnar? Företags-cooperationer med gemensamt vattenverk? Koppling till annan dricksvattenproducent? Försäkringslösningar? Stängning av verksamhet?

3 Centrala frågor Vi lever i tron att vi alltid har ett säkert vatten och i tillräcklig mängd – vilka förpliktelser medför det för producenten? Var slutar dricksvattenproducentens juridiska o/e moraliska ansvar för samhället? Hur mycket ska samhället tåla av konsekvenser och kostnader?

Det kostar stora pengar när vattnet inte kan användas – det glöms ofta bort! Användarna är omedvetna om sårbarheten och sitt behov av vatten i kranen! Medborgaren får betala priset Via en VA-taxa Via skattemedel för de konsekvenser och kostnader för samhället Med högre pris på varor och tjänster som en konsekvens av företagens kostnader

Image och varumärke Befolkningens förtroende och samhällsapparatens funktion Förebyggande arbete Håll koll på risker och hot, och tänk klimatförändringar Och om det händer det som inte får hända – ta ansvar! Bra planering, reservdelar, nödvattenförmåga, övningar.

Bättre stämma i bäcken än i ån! Tack för mig!