Rawfood 2012-09-21 SIDAN 1 En studie om lågtempererade eller semitillagade livsmedel.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Biogasutlysningen vid Energimyndigheten
Advertisements

Livsmedelsverket om fisk och hälsa
Ett steg in och en ny start Statliga myndigheters skydd mot korruption
Kommentarer om energieffektiviseringsdirektivet
1 Så tryggar vi studiestödet i Norden Erfarenheter om orsaker, åtgärder och omfattning av felaktiga utbetalningar.
Kretslopp av växtnäring - möjigheter och risker
1 Arbetsmarknadens utveckling i Skåne med särskilt fokus på Öresundspendlingen Anders Axelsson Näringsliv Skåne Örestat III Malmö 4 april 2014.
1. Varför finns det pengar?
En bild av debatten Vårdskandaler Vinster
Förvaltningen av guld- och valutareserven & Betalningssystemet RIX
Enhetschef Fastighetsutveckling
TEMA I HÄLSOFRÄMJANDE LIVSSTIL
Uppdrag om utveckling av kvaliteten i introduktionsprogrammet yrkesintroduktion - ett av de svenska uppdragen som inkluderas i LPA-projektet Cristina.
Åsa Lindqvist Miljösamordnare, GF Varuflöde
Bredbandskartläggning 2011 • Bredbandskartläggningen mäter tillgången till bredband där vi bor och arbetar. • Teknikerna som mäts är fiber, kabel-tv-nät,
Work IT smarter – Produktivitet inom Lantmännen
Ulf Wike Ljungblad Barnelege Barnesenteret SiV Tønsberg
Nyheter i BVF 923 version 4.0, gäller från
Socialstyrelsens nationella riktlinjer för god vård och omsorg
Livsmedelskvalitet ur olika perspektiv Vad anser livsmedelsbranschen? Agneta Dreber 19 januari 2011 Foto: Svensk Mjölk.
Senior alert Sverige t om
NetJobs Group AB (publ) Vision och strategi Finansiell plan och finansiella mål 2013.
My Stein/Karin Nordborg 2012
Arbets- och miljömedicinska kliniken i Örebro
ÖREBRO LÄNS LANDSTING 60 % eko i Landstinget... utopi eller möjlighet? Försörjningschef Mia Kling
Regiongemensam utveckling av hälso- och sjukvården Regionstyrelsen
ESBL i systeminfektioner
VÄLKOMMEN!!!.
Handlingsprogram för livsmedel Miljönämnden 18 december 2012.
KONJUNKTURBAROMETERN 28 april 2011 Klas-Göran Warginger.
MBSR: Does mindfulness training affect competence based self-esteem and burnout? Masteruppsats Suvi Rajamäki Psykologiska institutionen, Stockholms universitet.
Kontaktsjuksköterskans roll
Aktivitetsersättningen I november 2010 uppbar personer ersättningen. År 2007 var det personer. Psykisk funktionsnedsättning är den vanligaste.
Säkerhetsaspekter av nanomaterial Hanna Karlsson, Dr. Med. Sci. Enheten för Molekylär Toxikologi, IMM Nobelmuseet 4 maj 2012.
Neuroekonomi – studier av hur människor fattar beslut
”Hållbar affärsutveckling i ett helhetsperspektiv ” PurNet 24 maj 2011 Thomas Bergmark
Din kompetens – vår möjlighet. Övergripande visionärt mål Målet är att hos landstinget som arbetsgivare höja kunskapen om personer med funktionsnedsättning.
Calicivirus små runda virus vinterkräksjuka
Äkta matglädje. Vad gör Middagsfrid? Middagsfrid hjälper hushåll som har en ambition att äta hälsosam och varierad mat lagad från riktiga råvaror, men.
DOKTORN SOM DETEKTIV!.
Planbesked Möjlighet för enskilda Öka förutsägbarheten
Nya föreskrifter och allmänna råd
Översyn av kundvalet inom hemtjänst, ledsagning och avlösning.
Pedagogisk planering Brönjaskolan
Värdet av att slippa tobak
RUS- Internat Kilsbergen Fokus år 2011 Strategimallar – enkätsvar (kartläggning av målområdena) Sätta en grund för organisationen/rollerna – möten.
Revisionsplan – Fullmäktiges revisionsenhet (REV) Ove Olsson, BDO Stockholm AB PROTOKOLLSBILAGA B Fullmäktiges protokoll , §
Handlingsplan för uppföljning om vården som ges är jämlik Anke Samulowitz
Matfusk SIDAN 1. Vad och varför?  Kriminell verksamhet – kontroll granskar legal verksamhet och den främsta uppgiften är inte att hitta fuskare.
1 Strategier för minskad klimatpåverkan - framtidsbilder för markanvändning på landsbygden Rebecka Milestad, Åsa Svenfelt & Kalle Dreborg.
REACH EUs nya kemikalielagstiftning Göran Ahlin Candor Sweden AB
Influensaläget i Världen 2013
En ändamålsenlig och säker läkemedelsbehandling Byavången Tomelilla kommun 2007/2008.
A TT FÖRHINDRA UTSLAGNING BLAND UNGDOMAR Hotell Vallonia Vasa Göte Winé Mail: Mobil:
Klimatanpassning i Dalarna Gustav Wallheden.
Vinster med förebyggande företagshälsovård
Förskoleenkät Föräldrar 2012 Förskoleenkät – Föräldrar Enhet:Hattmakarns förskola.
Avvikelserapporter Fysiologiska avdelningen VO Diagnostik.
Kött, fisk och ägg I kostcirkelns 6:e grupp ingår bara animaliska livsmedel dvs. mat som produceras ifrån djur. I den här gruppen ingår förutom kött,
Riksrevisionens årliga revision HfR 7-8 maj
TYP 1 DIABETES OM DIABETES TYP 1 BRITT-MARIE WEIDBY SEPTEMBER 2013.
Hur kan ett Trackitperspektiv bidra till kvalitetsarbetet?
Konkurrensverkets upphandlingstillsyn 2016
VÄLKOMNA.
Produktion, handel och transport
Mona-Lisa Lundqvist Regional samordnare e-hälsa
Öka er kunskap kring smittspridning vid livsmedelshantering
Intern styrning och kontroll
Syfte med avvikelse- och lex-hantering
Tips för bättre kommunikation
Presentationens avskrift:

Rawfood SIDAN 1 En studie om lågtempererade eller semitillagade livsmedel

Nygamla trender med nygamla risker  Mat ska vara en sensorisk upplevelse  Rawfood både trend och livsstil ”En överraskande gastronomisk era ledd av krav på äkta råvaror och med frihet för fantasi och skapande” – Frantzen/Lindeberg SIDAN 2

Studie i samarbete med SLU  Examensarbete - en mindre kartläggning  Fokus på hamburgare, fisk och fläsk SIDAN 3

Fokus på EHEC  Enterohaemorragisk E. Coli O157:H7 – allmänfarlig och smittspårningspliktig sjukdom enl SmL  58 personer insjuknar i EHEC pga otillräckligt upphettade hamburgare varav 3 utvecklar HUS (hemolytiskt uremiskt syndrom) 1992 (Cieslak et al)  447 personer i Washington av samma orsak och livsmedel 1993 (Alision et al)  4000 personer insjuknar varav 800 utvecklar HUS och 51 personer avlider i Europa (bockhornsklöverfrön fr. Egypten) 2011 (WHO)  VTEC: i 15,5 % av importerat nötkött, resp. 1,1 % av inhemskt nötkött. Sverige importerar årligen ca 125 miljoner ton nötkött och producerar 138 miljoner ton (motsv. 19 resp 1,5 ton) (SLV) SIDAN 4

Stigande trend för EHEC-incidens SIDAN 5

Resultat av studie  Rawfood en fortsatt stark trend, även animalier  Kunskap om riskerna hos VU ofta eftersatt, även hos leverantörer  Störst risker hos VU som inte har kontroll över hela processen, exv. köper in färdigmald färs  Riskerna minimeras effektivt med goda grundförutsättningar, bra hantering och kontroll över råvaror  Nya verktyg – checklistor och bedömningsgrunder SIDAN 6

Åtgärder i kontrollen  Säker rawfood kräver kunskap och kontroll över råvarorna (hantering eller garantier)  Bättre information om riskerna till VU – informationsmaterial tas fram  Öka medvetenheten hos konsumenter - ställ krav på råvaror och hantering, exv. putsad högrev är att föredra över mald färs  Fortsatt granskning av rutiner och råvaror hos VU i alla led för att minimera riskerna i löpande kontroll SIDAN 7