Rawfood SIDAN 1 En studie om lågtempererade eller semitillagade livsmedel
Nygamla trender med nygamla risker Mat ska vara en sensorisk upplevelse Rawfood både trend och livsstil ”En överraskande gastronomisk era ledd av krav på äkta råvaror och med frihet för fantasi och skapande” – Frantzen/Lindeberg SIDAN 2
Studie i samarbete med SLU Examensarbete - en mindre kartläggning Fokus på hamburgare, fisk och fläsk SIDAN 3
Fokus på EHEC Enterohaemorragisk E. Coli O157:H7 – allmänfarlig och smittspårningspliktig sjukdom enl SmL 58 personer insjuknar i EHEC pga otillräckligt upphettade hamburgare varav 3 utvecklar HUS (hemolytiskt uremiskt syndrom) 1992 (Cieslak et al) 447 personer i Washington av samma orsak och livsmedel 1993 (Alision et al) 4000 personer insjuknar varav 800 utvecklar HUS och 51 personer avlider i Europa (bockhornsklöverfrön fr. Egypten) 2011 (WHO) VTEC: i 15,5 % av importerat nötkött, resp. 1,1 % av inhemskt nötkött. Sverige importerar årligen ca 125 miljoner ton nötkött och producerar 138 miljoner ton (motsv. 19 resp 1,5 ton) (SLV) SIDAN 4
Stigande trend för EHEC-incidens SIDAN 5
Resultat av studie Rawfood en fortsatt stark trend, även animalier Kunskap om riskerna hos VU ofta eftersatt, även hos leverantörer Störst risker hos VU som inte har kontroll över hela processen, exv. köper in färdigmald färs Riskerna minimeras effektivt med goda grundförutsättningar, bra hantering och kontroll över råvaror Nya verktyg – checklistor och bedömningsgrunder SIDAN 6
Åtgärder i kontrollen Säker rawfood kräver kunskap och kontroll över råvarorna (hantering eller garantier) Bättre information om riskerna till VU – informationsmaterial tas fram Öka medvetenheten hos konsumenter - ställ krav på råvaror och hantering, exv. putsad högrev är att föredra över mald färs Fortsatt granskning av rutiner och råvaror hos VU i alla led för att minimera riskerna i löpande kontroll SIDAN 7