Sociala företag & egenmakt

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

Är du vår nya kollega i Stockholm?
Tävlingens syfte TBS Stockholm vill att unga engagerar sig. Unga ska få möjligheten att göra skillnad, både i sitt eget liv och i andras. Därför bjuds.
Projekt Handelsplats - Internationella affärer i Sverige
Unga och arbetslöshet En sammanfattning av publikationer sedan 2003 Susanne Zander Utredare Ungdomsstyrelsen.
BOSTAD FÖRST ÖREBRO VERDANDI OCH RIA-DORKAS 3 ÅR ( )
Rose-Marie Gudmundsson 48 ÅR
Trygghetsmätningen 2011 Borås
Markör Marknad och Kommunikation AB 2009
Socialt engagemang Som föreningsresurs
En guide till SKLs Millenniemålsprojekt (2015)
Arbetsintegrerande sociala företag är företag som driver näringsverksamhet (producerar och säljer varor och/eller tjänster): med övergripande ändamål.
Arbetslivsintroduktion
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH Jönköping 27 februari 2012 Sociala företag behövs! - och vad behöver sociala företag 1.
Pyramis 19 mars Har alla rätt till arbete? Har alla rätt till arbete? Har man kanske skyldighet att arbeta och därmed öka tillväxten i kommunen/regionen/riket?
Vilka är vi? Utväg barn/ungdom
Konsten att leda sig själv
Interreg Sverige-Norge kvadratkilometer Yta som halva Sverige eller 2/3 av Norge Det berör 3 miljoner människor.
Arbetsförmedlingens uppdrag inom socialt företagande
Klippankooperativen Socialstyrelsen 10 milj. Arbete sysselsättning för personer med funktionshinder 1990 Förmiddagsskola Dalheimers Hus/Folkuniversitet.
United Sisters Sommaren 1996 var det flera tjejer som ville ha någon egen, riktad aktivitet just för dem. Tjejgrupper startades och den första gruppen.
Det kreativa konceptets användning i rekryteringsannonser
Självständighet Företagsamhet Lust att lära Introduktion - den röda tråden Kommunledning Finansinspektionen Förebild Ämnesintegration Privatekonomi…….
En presentation av projektet om hur intresse och måluppfyllelse kan utvecklas för teknik och naturvetenskapliga ämnen. Paul Pakkala 25/
Mitt liv med Aspergers syndrom Hanna Danmo Källman.
Arbetsintegrerade socialt företag Pär Olofsson
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Samverkan i partnerskap vid psykisk ohälsa !? 27 januari 2012 Birgitta Johansson Huuva Psykiatridirektör.
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 INTRODUKTION AMBASSADÖRER FÖR KVINNORS FÖRETAGANDE
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1.
Välkomna Alla ni fantastiska föreningsledare. Unga som idrottar tror mer på samhället än andra ungdomar. De. litar på andra människor och tycker att man.
Novus Opinion Föräldrar om skolan Första diagramrapport Arne Modig Viktor Wemminger.
Nannette Büsgen Facebook/Volontär i Nacka Twitter/volontarinacka Instagram/volontarinacka.
Försäkringskassans roll i samverkan
Funktionshinder i tiden 1-2 april, Stockholm Samling för social hållbarhet – åtgärder för jämlik hälsa i Västra Götaland.
Socialt engagemang och entreprenöriellt handlande Fil.dr. Malin Gawell Illustration: Jeanette Wahl Malin Gawell, Estradföreläsning 11 december 2007.
Dubbelt så bra Kvalitetssäkrings- arbete. Dubbelt så bra Kvalitetssäkring Kvalitetssäkringsarbete Bakgrund Belysta metoder Kartläggning av önskemål och.
Goda exempel från tema Asyl inom Equalprogrammet Det nya socialfondsprogrammet
Lokal Arbetsförmedling
One-stop shops i Europa Samordningen av sociala och arbetsmarknadspolitiska åtgärder Renate Minas, Docent, forskare, Institutet.
Värdegrund, Vision och Verklighet.
Vilket stöd kan IPS-modellen erbjuda
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
och tankar har lika mycket värde som vuxnas.
Linkooperativet Den Sociala ekonomiska föreningen Amir ČirkićJalal MohammadiKhalid Neshati
Bildserie: mar -15 Socialt företagande 100 % engagemang till 100 % av min kapacitet.
Behöver den lokala samverkan stärkas och kompetensen inom psykisk ohälsa utvecklas? KUR- projektet ger möjligheten! KUR-projektet vänder sig till anställda.
Socialt Entreprenörskap
Luleå 4 juni 2012 Arbetsförmedlingen och Arbetsintegrerande sociala företag.
- Ett samarbetsprojekt mellan KLARA i Varberg och Coompanion Halland
Strategisk plan MEDICINSKA FAKULTETEN VID LUNDS UNIVERSITET.
Projektet DUBBELT SÅ BRA. P rojektet DUBBELT SÅ BRA delfinansieras av ESF-rådet och är ett PO1-projekt Budget är på drygt 10 miljoner Projekttiden är.
Enheten för regional tillväxt, Näringsdepartementet
Equal – fas lll Nätverk mot fattigdom Spridnings- och påverkansaktiviteter.
Tjäna pengar & Rädda världen Tjäna pengar och rädda världen! Om nya former av entreprenörskap med fokus på samhällsnytta. Erika Augustinsson 26 februari.
Integrations- och jämställdhetsdepartementet Dialog om värdegrund.
Passion för livet utvecklas och stödjs av Region Jönköpings län
Socialt entreprenörskap i ideell verksamhet En studie om de aktiva eldsjälarnas motivation och drivkraft som gör skillnad i samhället.
Attraktiv Hemtjänst Deluppdrag Införa välfärdsteknologi Max Domaradzki.
Införa välfärdsteknologi Åsa Ericson. 2 HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Kunskapen om och användandet av tjänster via teknik som kan bidra till ökad trygghet,
Världens bästa idrottsförälder
Ungdomsprojektet TD Samarbetsprojekt mellan personalutskottet, koncernstab HR och avdelning rättighet, TD-enheten.
De svenska ideella organisationerna är grundade i folkrörelser, har stor omfattning och bredd. Ca 48% av befolkningen har varit aktiva i olika föreningar.
VAD ÄR DET?.  Socialtjänsten skall se till att alla människor har en ekonomisk och social trygghet.  Socialtjänsten skall se till att alla kan ta del.
För mer information, kontakta:
Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg
Fler I Arbete Effekter - Bidragsberoende - Utanförskap
Närvarande ledarskap för en hållbar välfärd
Olika är normen!.
Win-win när sociala företag gör affärer med andra företag Mona hallström hjorth 21 februari
Presentationens avskrift:

Sociala företag & egenmakt

Vad är sociala företag? Företag som driver näringsverksamhet med mål att skapa arbete och rehabilitering för personer med svårigheter att etablera sig på arbetsmarknaden skapar delaktighet för sina medarbetare återinvesterar sina vinster är fristående från offentlig sektor Företag med dubbelt uppdrag – dels säljs en produkt eller tjänst och dels skapas arbete för människor som står långt ifrån arbetsmarknaden. Sociala företag säljer tjänster eller produkter. Vinsten används till att starta nya företag som ger fler riktiga jobb. Det betyder att de har ett socialt mål med företagandet. I sociala företag startar och driver medarbetare företag tillsammans och kombinerar affärsmässighet och demokrati med egenmakt och självhjälp.

Regeringsuppdrag till Tillväxtverket för ökad kännedom om sociala företag Arbetsförmedlingen, Socialstyrelsen, Försäkringskassan, Sveriges Kommuner och Landsting och de sociala företagens organisationer Tillväxtverket fd Nutek har fått ett regeringsuppdrag att genomföra informationssatsningen i nära samarbete med Arbetsförmedlingen, Socialstyrelsen, Försäkringskassan, företrädare för redan etablerade sociala företag och Sveriges Kommuner och Landsting.

Varför? Öka kunskapen om de sociala företagens potential för nya arbeten och rehabilitering Öka kunskapen om de sociala företagens potential när det gäller rehabilitering och arbete. "Arbete är viktigt för att jag ska vara en förebild för mina barn. Och en förebild som kvinna" Kooperatör Hawa Tako

Starten av Vägen ut! - Brett partnerskap inom EU programmet Equal Föreningen Bryggan i Göteborg  KRIS, Kriminellas Revansch I Samhället, i Göteborg  Vävstugan, Föreningen Skyddsvärnet i Göteborg  Ateljé Trädet, Stiftelsen HWH  Coompanion, Göteborgsregionen GFC, Göteborgs Föreningscenter  Arbetsförmedlingen  Kriminalvården Försäkringskassan Göteborgs stad Öka kunskapen om de sociala företagens potential när det gäller rehabilitering och arbete.

Vägen ut! startade 2002 2002 – inga kooperativ 2003 – 3 kooperativ – 5 anställda 2005 – 5 kooperativ ca 15 anställda 2007 – 7 kooperativ < 25 anställda 2010 – 12 kooperativ < 80 anställda Dessutom deltar fler än 250 kvinnor och män dagligen i verksamheterna

Konsortiemodellen Stärkt konkurrenskraft Ömsesidig nytta Delar på arbete och risker Skapar karriärvägar Stöd för nystartade företag Stärkt konkurrenskraft Gemensamt utvecklings- och kvalitetsarbete Erfarenhetsutbyte De tre första Vägen ut! kooperativen som startade såg nödvändigheten av att samarbeta för att lösa gemensamma behov. Efter italiensk förebild startade de ett konsortie. Idag har elva företag avtal med konsortiet. Punkt 1: De såg att de tjänade på att ha gemensamma lösningar för personal- och arbetsgivarfrågor, försäkringar, utvecklingsfrågor, marknadsföring och styrning. De delar även på risktagandet. Det är också enklare att bygga upp ett gemensamt kapital för att möjliggöra nya investeringar och utveckla nya företag. Punkt 2: Genom att medarbetare kan gå vidare till systerkooperativ inom koncernen skapas nya karriärvägar för medarbetarna. Punkt 3: Konsortiet spelar en viktig roll när nya företag ska starta. De andra stöttar då med personal, kunskap och resurser. Det blir för mycket för de flesta människor som stått långt från arbetsmarknaden att börja arbeta och samtidigt på egen hand bygga upp och driva ett socialt företag. De etablerade företagen går in som juridiska medlemmar under starttiden och lämnar sedan över till de nya kooperatörerna.

Skapar arbete Integration Utveckling Socialt entreprenörskap Egenmakt Delaktighet Eget ansvar Drogfritt Egenerfarenheten Forskningen har bekräftat det vi redan visste, att egenerfarenheten spelar en avgörande roll i vårt arbete med att stötta människor som brutit med missbruk och kriminalitet. Vi är övertygade om att egenerfarenheten spelar stor roll i alla former av utanförskap. Inte minst för att ge människor hopp om och visa att det går att ta makten över sitt liv. Tillgänglighet och mångfald Mångfald betyder ”allt som gör oss unika”, det vill säga olikheterna. En del är synliga och hörbara så som språk och funktionshinder. De djupare olikheterna kan vi inte se vid första anblicken, exempelvis etnicitet och sexualitet. Vägen ut! är en inkluderande organisation. Det innebär att alla människor är välkomna till våra företag. Vi ser mångfald som en tillgång och förutsättning för att vi ska kunna utvecklas. Arbetsplatser med mångfald skapar kreativa och problemlösande medarbetare. Vårt mål är att skapa arbete genom att starta sociala företag

Halvvägshus med dubbelt uppdrag erbjuder boende för människor som är aktuella inom kriminal-vård och/eller social-tjänst.

Boende Drogfritt 12-stegsmöten Frivilligt Delaktighet Arbete eller studier Vilja till förändring Samtalsgrupper Egenerfarenhet Barn och föräldrar Hemlik miljö

Villa Vägen ut! Karin och Villa Vägen ut! Susanne

Arbetsträning & arbetsrehabilitering Drogfritt – 12 steg Frivilligt Delaktighet Vilja till förändring Egenerfarenhet Barn och föräldrar Arbetsträning Vägen ut! erbjuder arbetsträning och har upphandlingsavtal (ramavtal) med flera kommuner och Kriminalvården. Hos oss får den arbetstränande stöd att komma igång med ett vardagligt liv. Målet är att den som arbetstränar ska bygga sig en ny plattform, både kunskapsmässigt och socialt. Vi ger det stöd som behövs för att man efter arbetsträningen ska kunna börja studera eller gå vidare till arbetspraktik. Individuellt anpassade lösningar Ett Vägen ut! kooperativ är alltid en liten och personlig arbetsplats. Arbetsträningen anpassas efter den arbetstränandes utvecklingsprocess. Tack vare våra olika företag inom konsortiet kan vi erbjuda såväl varierande arbetsuppgifter som verksamheter. Den arbetstränande har också möjlighet att välja utifrån särskilda intressen. Arbetsträningen har tydliga målsättningar, konkreta individuella planer och bygger på gott samarbete med den arbetstränandes övriga nätverk. Arbetsträning inom Vägen ut! kräver ARBETE OCH DELAKTIGHET – De arbetstränande deltar i den vardagliga driften av verksamheten. Arbete har ett stort värde när det gäller att bygga upp självförtroende och identitet. Det är viktigt både som grundstruktur i vardagen och som utgångspunkt för samtal och gemenskap. VILJA TILL FÖRÄNDRING – Den arbetstränande ska vilja utvecklas och arbeta med sig själv. Det är också viktigt att vara öppen för förändringar och kunna ändra attityder och beteenden.

Barnperspektivet – Medarbetarna kan ge stöd och mod att återknyta en kontakt när det är bra för barnen.

Medarbetarnas egna ord Självrespekt – Självkänsla - Självförtroende Empowerment – Egenmakt Arbeta efter egen förmåga "Jag har känt mig utanför samhället i hela mitt liv. Nu är jag med."  Anställd Villa Karin  Vi har hittills visat bilder och siffror på de vinster som samhället gör genom de sociala företagen. De allra största vinsterna är de mänskliga vinsterna som varje person gör som går från ”utanförskap” till arbetsmarknad. Inför denna informationssatsning har vi frågat kooperatörer i Västra Götaland vad det betyder för dem att arbeta i ett socialt företag. Här är en sammanfattning över deras svar.

Riktiga anställningar In i välfärdssystemet Kollektivavtal Betala skulder

”Min självkänsla har blivit större sen jag blivit självförsörjande ”Min självkänsla har blivit större sen jag blivit självförsörjande. Jag känner mig mer som en människa i samhället. Tidigare var jag bidragstagare." Anställd Villa Karin Göra något bra Får vara en del i samhället Bidra till samhällsnyttan Få ansvar – Ta ansvar Meningsfullt – Kul – Arbetskamrater – Gemenskap – Socialt – Känna sig behövd – Utvecklas – Komma ur misär – Bryta isolering

Vad vinner samhället? Socioekonomiska bokslut för Vägen ut! och Basta • Samhällsvinst ca 1 miljon kr/ år och medarbetare • Störst vinnare - Rättsväsendet, socialtjänsten och försäkringsbolagen Socioekonomiska bokslut är samhällsekonomiska analyser som gjordes för Vägen ut! kooperativen och Basta. Det handlar då om medarbetare som brutit med missbruk och kriminalitet. Dessa genomfördes 2005 och visade på följande vinster för samhället: samhällsvinsten för de två företagen är mycket stor – ca 1 miljon kronor per år och medarbetare (fd missbrukare och/eller kriminella) vinsten består av alla samhällskostnader som försvinner eller reduceras och av produktionsvärdet i företagen störst vinnare är rättsväsendet, socialtjänsten och försäkringsbolagen den totala samhällsvinsten för dessa två företag var ca 120 miljoner kronor per år "Jag kan betala mina räkningar och ta hand om min familj. Känna att jag behövs på morgonen när jag vaknar”  Kooperatör Karins Döttrar

Internationellt arbete European Social Franchising Network – ESFN Vägen ut! har varit med och startat det europeiska nätverket av sociala franchisingkedjor. Syftet med samarbetet är att utveckla och sprida kunskap om social franchising för att skapa fler jobb genom socialt företagande. ESFN stödjer och utvecklar social franchising på den europeiska nivån och delar framgångsrika affärsidéer. Läs mer www.socialfranchising.coop Le Mat Europa Le Mat sprids i Europa genom social franchising och har utvecklats till ett europeiskt samarbete för sociala entreprenörer. Vägen ut! har medverkat till att lägga grunden för Le Mat Europa som bildades 2007 på Le Mat hotellet Il posto delle fragole i Trieste av Le Mat Italien och Le Mat Sverige. Syftet är att tillsammans skapa ett starkt varumärke, sprida Le Mat till fler länder och på så sätt starta fler sociala företag och nya jobb. Läs mer www.lemat.coop FLARE - Freedom Legality and Rights in Europe Vägen ut! var med och bildade det europeiska nätverket FLARE som arbetar för att bekämpa den organiserade brottsligheten. FLARE bildades i Bryssel 2008 och har medlemmar från fler än 30 länder. Initiativtagaren till FLARE är Libera, ett omfattande italienskt nätverk som arbetar för att involvera och stötta allt arbete och alla initiativ mot den organiserade brottsligheten. Libera arbetar på bred front för att erbjuda lagliga alternativ till framförallt unga människor. Bland annat tar de hand om mark exproprierad från den organiserade brottsligheten. Libera brukar marken och skapar på så sätt lagliga arbeten som alternativ till att arbeta för maffian. Läs mer www.flarenetwork.org

Vägen ut! utvecklar företag för en hållbar värld. Vi behövs! www.vagenut.coop