Grundkurs 10 sp 1.Introduktion a) resursfördelningsteori 1.Introduktion a) resursfördelningsteori b) ekonomiska system 2.Mikroekonomi (konsumenter, marknader o. företag) 3.Makroekonomi (den ekonomiska politiken teori)
Varför ekonomi? Behov Biologiska, sociala och psykologiska determinanter Subsistensbehov (primära, absoluta) mat, kläder, boende självbevarelse Överflödsbehov (sekundära, relativa) Socialt sammanhang; livsstil, livssituation yuppies, dinks, barnfamiljer, pensionärer, stadsbor, landsbor
Varför ekonomi? Behov Överflödsbehov… iögonenfallande konsumtion (J.K. Galbraith). “Du är vad du konsumerar”. begär (konsumism) leva för att konsumera ? självhävdelse konsumtionen som signal och del av identiteten Psykologiska behov (andliga, “djupandliga”, kulturella) självförverkligande Behoven ackumuleras hierariskt
Produktionsfaktorerna att transformera (omvandla) resurser till produkter initiativ, koordinering, risktagning entreprenör som varseblir “luckorna” på marknaden output = resultatet av resursanvändningen (input)
Produktionsfaktorerna forts… Arbete arbetskraft, entreprenörer kvantitet och kvalitet Realkapital konkreta insatser i produktionen, till skillnad från monetärt kapital = pengar av mänskan tillverkade produktionsfaktorer Naturtillgångar (jord) allt det som kan erhållas från naturen
Produktionsfaktorerna forts… Teknologi, kunskap vad som kan produceras och hur det bäst görs inbäddat i realkapital, arbete, naturtillgångar, energi kvantitet och kvalitet Energi ingår i all ekonomisk aktivitet; både i produktion, distribution och konsumtion Resurserna ger gränserna för vad som kan produceras på kort sikt
Nyttigheter: Indelning Privata exkluderar andra från konsumtion t.ex. bostad, våra inköp i butiken Kollektiva samtidigt tillgängliga för andra t.ex. luft, TV-program, försvarsmakten Semikollektiva mix av privat och kollektiv konsumtion t.ex. parker, landsvägar, broar trängseleffekter minskar kollektiv nytta
Nyttigheter: Indelning forts… Materiella fysiska produkter, “varor” Immateriella tjänster Varaktiga ger nytta under en lång tid, ex. bostad, bil, utbildning Icke-varaktiga förbrukas vid konsumtion, ex. mat, taxiresa Semidurabla varor med begränsad livslängd, ex. kläder, skor
Effektivitetsbegrepp Allokeringseffektivitet (subjektiv) rätt mängd resurser tilldelas för olika nyttigheter, så att vi varken producerar för mycket eller för litet av någon nyttighet optimum: när resurserna inte kan omfördelas utan att totala nyttan minskar Produktionseffektivitet (objektiv) den tilldelade resursmängden bör användas så effektivt som möjligt optimum: när man inte längre kan få lika mycket av samma sak med mindre mängd resurser … eller mera av samma sak med lika mängd resurser