Flexibla Lärmiljöer! ”Förskolan ska erbjuda en trygg, miljö som samtidigt utmanar och lockar till lek och aktivitet. Den ska inspirera barnen att utforska.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
HÄR BOR JAG Skogstrollen vt 2013
Advertisements

Välkomna till förskolan Akvarellen
Granskningsområden Måluppfyllelse och resultat Tillsynen granskar inom detta område förskolornas måluppfyllelse gällande resultatet av förskolornas arbete.
UTVECKLINGSARBETE I FÖRSKOLAN - måste vi göra det så svårt?
Välkomna till Förskolan Lodet
Välkomna till Blåa Skor!
Järva förskoleenhet Ljus på kvalitet Järva förskoleenhet
Musik, ljud och teknik i Lpfö 98 rev 2010 ”Att skapa och kommunicera med hjälp av olika uttrycksformer såsom bild, sång och musik […]” (s.7) ”Multimedia.
En förskola att förundras i!
Inkludering av barn med hörselnedsättning i förskolan.
Pedagogisk verksamhetsidé
Förskolan Körsbäret Handlingsplan Ht-10, Vt-11
Säters förskolor fastställd vt.2009 ( rev.ht. 2010)
Konkurrerar vi om förskollärare på Södertörn?
Källbystugans kvalitetsarbete
Systematiskt kvalitetsarbete 2012/2013
Möta utmaningar………………
Kvalitetssäkring 2010/2011 Tullens förskola, avdelning: Kobben
Föräldramöte 11/ Välkomna till Syskonavdelningarnas föräldramöte 2011.
Norrtälje södra förskoleområde Länna förskoleenhet Köpmanholm förskoleenhet Frötuna förskoleenhet Hysingsvik förskoleenhet 2014/15 Alla har förutsättningar.
Kvalitetsäkring , avd. Holmen, Tullens förskola, Tema: Matematik i vardagen Varför matematik? Matematik används dagligen i många olika situationer.
Pedagogisk dokumentation i det systematiska kvalitetsarbetet
Likabehandlingsarbete mot diskriminering och kränkande behandling
En reviderad läroplan för förskolan
Struktur och ledning Rektor Styrelse samt ansvar: Tony Roth, rektor
Naturvetenskap och teknik i förskolan
Reggio Emilia.
, Hej, Nu har snart en termin gått av det här verksamhetsåret. Vi som jobbar med och för era barn summerar det pedagogiska arbetet på förskolan och konstaterar.
En plats för UTMANING UPPTÄCKSFÄRD ÄVENTYR
Föräldrar enkäten Här är resultatet av föräldrar enkäten om fritidshemmet Rubninen`s verksamhet. Den bygger på 38 inlämnade enkäter.
Pedagogiska året förskolan solrosen reviderad juli 2013
Föräldramöte Ht
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
Välkommen till Skogsduvans föräldramöte!
Språklig medvetenhet.
Välkommen till Kattfots föräldramöte!
Systematiskt kvalitetsarbete Björnkällan, Sjöhagen och Skogstorp
Humlans förskola öppnades någon gång på 70 talet. Fyra avdelningar som hette: Granen, Enen, Tallen och Kotten. Det har varit fritids, späd och syskon avdelningar.
Södertörns nyckeltal - förskolan. Många texter.
Barnens bild av Sigtuna, Sigtunas bild av barnen Avdelning: År:
SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE I FÖRSKOLEVERK-SAMHETEN
Prioriterat utvecklingsområde 10/11
Vilken betydelse har miljön för barns lärande och utveckling?
Peterslunds förskola med ny utemiljö
”Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar förmåga att ta hänsyn till, och leva sig in andra människors situation samt viljan att hjälpa andra.”
En arena för lek och kompisskap
Uppdragsbeskrivning Ateljéristans roll innefattar:
Datorn som skrivredskap på förskolan
Förskolans pedagogiska uppdrag. Förskolorna klarar inte sitt pedagogiska uppdrag fullt ut  Alla pedagoger har inte tagit till sig målen som handlar om.
pedagogisk dokumentation
Hur kan vi förstå begreppet?
Sävja Danmark- vår plats i världen -barns inflytande och delaktighet
Pedagogiska året Vattentornet 15/16
Välkommen till Brunna, Gröna Lund och Stamvägens förskolor
Norrtälje södra förskoleområde Länna förskola Köpmanholm förskola Frötuna förskola 2015/2016 Alla har förutsättningar att lyckas!
VÄLKOMNA TILL NALLENS FÖRÄLDRAMÖTE Information Presentation av personal. Stängningsdag under hösten 26 oktober.
Sege parks förskola våren 2016 Utvecklingsområde Miljö Material Alla barns rätt till stöd 1.
VÄLKOMNA TILL MYGGANS FÖRÄLDRAMÖTE
9/20/2016 Föräldraenkäten 2015 Förskola Trollet. 9/20/ Vilken avdelning går ditt barn på? Trollet 1.Kottarna18 (47%) 2.Trollsländan20 (53%)
Välkomna till styrd helpdesk: Lek
Föräldramöte Välkomna!.
Barnkonventionen i förskolan
Föräldraenkäten 2015 Förskola Nunnebo
Föräldraenkäten 2015 Förskola Emmabo
Ale Kommuns avtal NE.se.
Verksamhetsbeskrivning
Helhet och allsidighet
Drakarna går på utflykt!
Lek, lärande och rörelse 15 hp
Hur skapar vi förutsättningar för digitalisering i förskolans undervisning? Mona Hansen fsk chef Öster 1, Örebro Kommun skolledarkonferens.
Presentationens avskrift:

Flexibla Lärmiljöer! ”Förskolan ska erbjuda en trygg, miljö som samtidigt utmanar och lockar till lek och aktivitet. Den ska inspirera barnen att utforska omvärlden.” rev. Lpfö 98

”Den pedagogiska verksamheten ska genomföras så att den stimulerar och utmanar barnets utveckling och lärande. Miljön ska vara öppen, innehållsrik och inbjudande” rev. Lpfö 98

”Verksamheten ska främja leken, kreativiteten och det lustfyllda lärandet, samt ta tillvara och stärka barnets intresse för att lära och erövra nya erfarenheter, kunskaper och färdigheter.” rev. Lpfö 98

Synliggöra barns lärande

Utomhus

IT som lärandeverktyg Här samtalar pedagog och barn omkring vad vi var med om dagen innan. Vi använder oss av bilderna som vi tagit med digitalkameran som stöd Vad lärde vi oss?

Analys av resultat från en av förskolorna i falkenberg. Vi känner att vi i den utsträckning det har fungerat och varit möjligt, gett barnen möjlighet att hitta egna lösningar på vad och var man kan använda material och leksaker till. Fantasin frodas då hos barnen och de blir då mer öppna för både sina och andras idéer. Detta ser vi tex genom att barnen tar med olika material dit man inte vanligtvis gör den aktiviteten. Åtgärder att vidta: Använda våra ytor på ett flexiblare och mer tillåtande sätt. Vara öppna för barnens idéer och behov, dvs att vi gärna hämtar det material som barnen frågar efter och när det sedan inte används längre så byter man igen, allt för att verksamheten inte ska hamna i slentrian utan vara så flexibel, rolig, utmanande och inspirerande som möjligt.

Vi har möblerat om på avdelningen för att skapa nya ”rum”, få ner material till barnens nivå, bättre överblick etc. Öppenheten mellan avdelningarna ger möjlighet för barnen att välja ytterligare aktiviteter. Vi arbetar vidare med att synliggöra verksamheten för barnen genom att ta fotografier på allt material, dels på t ex duplot i sig och ett foto på duplot som aktivitetskort. Vi utvecklar en tavla med dagens aktiviteter.

Här kan barnen välja en lek eller aktivitet. Här är ett urval av alla aktiviteter barnen kan välja att göra under dagen. Bilderna gör det tydligt för barnen att se vad som finns att göra.

Skapande verksamhet