Bedömning för lärande Workshop för nyckelpersoner i Sundsvalls kommun 2013-09-12.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Nya skolan till hösten Projektarbete En personlig dator Aktivt lärande
Advertisements

I detta bildspel reflekterar kollegor i olika ämnen tillsammans över språkliga handlingar i klassrummet. Underlag till diskussionen är den uppgift som.
Talföljder formler och summor
Skolområde Tuna läsåret 2012/2013 Tillbakablick Fortbildning/kompetensutveckling för våra pedagoger på Skolområde Tuna.
Välkommen till sluta röka för gott! SLUTA RÖKA Dokumenterat hög effekt i kliniska tester DEMO.
BFL Piloter och rektorer 27/8 De 5 nyckelstrategierna
Välkommen! Stormöte 28 april 2013 Ortsutveckling FLENS STAD.
Välkommen till Forskarhjälpen 2014!
Lärdomar från skolor med mer traditionellt undervisningsmönster
Modersmålsenheten 28 oktober 2013
Att välja till gymnasieskolan ………är en process som pågår……
Problemsnack eller bygga lösningar.
Videokonsultation med medborgare
Läroplansträff Välkomna!.
Mötesplats Engagemang Förberedelser pågår… Förberedelser (timmen innan start) 28 augusti 2012.
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Vuxenutbildning Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2008, antagen.
E-Smart våren 2008 Välkomna!. PROGRAM e-utvecklarna inleder Jan Hylén –om lärresurser och trender Paus Samling i seminariegrupp.
Välkomna.
Läroplansträff Välkomna!.
Läroplansträff Välkomna!. Program för dagen 8.30 Inledning och program 8.40 Lars introducerar dagen med några bilder om undervisning och lärande.
Läroplansträff Välkomna. Program för förmiddagen 8.30 Uppföljning av lektioner som planerades förra gången. Berätta för varandra gruppvis om.
Nätverk No/Tk 25/ Välkomna!.
, Hej, Nu har snart en termin gått av det här verksamhetsåret. Vi som jobbar med och för era barn summerar det pedagogiska arbetet på förskolan och konstaterar.
Bastugatan 2. Box S Stockholm. Blad 1 Läsarundersökning Maskinentreprenören 2007.
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Gymnasieutbildning Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2008,
Välkommen till Sundsbroskolan 24 januari 2011
Instruktioner BF12A – BF12B
VÄLKOMNA! ELEVLEDDA UTVECKLINGSSAMTAL S:ta Gertruds skola, Sigtuna.
Kick Off 16 september 2014 Kl 8.30 Ankomstfika med macka
PerUllaIngaEgon 1.Skriv in de tävlandes namn. 2. Per börjar slå med två tjugosidiga tärningar. Han får 15 och 5. Gränsvärdet för första höjden är =10,
IPad-projektet 31 okt Sessionssalen kl 8-16.
Offensiv orientering »Vi ska erbjuda en idrott där alla kan vara med på sina egna villkor »Vi ska utveckla vår idrott i en offensiv anda som tar hänsyn.
Torsång nya skola oktober 2012 Framtidens skola.
KUR Kompetensutveckling inom Rehabilitering Dag 1 Myndighetsgemensam konferens 21 november 2011 Falkenbergs Strandbad.
Träff BFL-piloter 15/11 Kollegiesamtal Dokumentationsmall
Informationsträff för lärare i praktiska och estetiska ämnen :00 – 15:30 Om utvecklingsarbeten på skolor, i syfte att förbättra ämnesundervisningen.
Workshop vägledning Välkomna. Dagens upplägg 9:00-9:30 Kaffe 9:30:-10:15 Introduktion 10:15-10:55 Ramverkets delar 10:55-11:15 E-delegationens vägledning.
Från Gotland på kvällen (tågtider enligt 2007) 18:28 19:03 19:41 19:32 20:32 20:53 21:19 18:30 20:32 19:06 19:54 19:58 20:22 19:01 21:40 20:44 23:37 20:11.
TÄNK PÅ ETT HELTAL MELLAN 1-50
Att sälja Lions Quest-kurser till skolor /14.
Rudbeck - en utvecklingsresa
BFL i Lilla Edet - 2 år 27 oktober 2014.
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Känna till och ha provat metoder och verktyg för processledning
Läroplansträff Välkomna!.
Kunskapande för framtiden - att ELEVEN ser sin egen kunskapsutveckling och sin lärandeprocess SIGTUNABOXEN
Att besöka skolor Camilla Bergvall, ordförande Djurens Rätt Helsingborg & Hanna Eriksson, vice ordförande Djurens Rätt Helsingborg
1(31) Ett omdiskuterat ämne. Vad är det som händer? 2.
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
FORUM 3: PPT material Instruktioner De efterföljande PPT bilderna kommer att guida gruppen igenom Forum 3 med presentationer och övningar steg för steg.
Kvalitetsredovisning Resultat för gymnasieskola 1 Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2007 Antagen av Utbildningsnämnden.
Eller som den allmänt kallas Serviceassistentutbildningen Funktionshindrades rätt till arbete 1 Projektets namn.
Bedömning för lärande En beskrivning av hur bedömning kan förstärka elevernas lärande Sammanfattning Christian Lundahls bok Bedömning för lärande 2011.
Vad kännetecknar en Reggio Emilia inspirerad förskola?
En guide för arbeten i SO
Workshop 7 okt Samling Välkommen Hur ska man agera som inspektör? Frukt Handläggning Egen lunch på stan Förelägganden.
Dagordning Träff med lärledare och skolledare Avesta
Välkommen! Förskoleklass hösten 2013.
Välkomna.
Hälsa och Ledarskapsprogrammet Framtidens utbildning!
Effektiva möten Börja mötet med att klargöra mål. Vad ska ha hänt när mötet är slut för att det ska vara värt tiden? Fånga ”guldkorn” som hänt sedan vi.
STUDENTREKRYTERING.
Elev loggbok.
Att jobba språkutvecklande
Hur får vi Sigbox att bli en helhet? BFL, SUA, IKT.
Formativ undervisning – träff 1. Tankar om att vara förstelärare  Hedrande att få detta uppdrag  Mycket att leva upp till.  Dubbla roller – både kollega.
Att synliggöra det synliga lärandet. Bedömning för lärande Åsaskolan onsdagen den 5/10.
Workshop 5 - Kamratstöd 7/12.
Formativ undervisning – Workshop 2 - Lärandemål
Bedömning för lärande 31/10
Presentationens avskrift:

Bedömning för lärande Workshop för nyckelpersoner i Sundsvalls kommun

Workshop ”2013 är elevens år”…eleverna ska känna sig förtrogna med formativ bedömning…... de ska i alla fall veta skillnaden mellan bedömning för lärande och bedömning av lärande. De ska också känna till att bedömningar kan göras med olika syften och på många olika sätt. De bör också ha provat på hur lärande med formativa förtecken går till och att bedömningar kan bidra till deras eget lärande men även bidrar till att utveckla lärarens undervisning.

Tillbakablick BFL-projektet…

På programmet idag står: • kl Introduktion av Biggan och Carina Vi delger er våra tankar om ”elevens år”. Vad är på gång just nu? Skolforskare börjar nu intressera sig alltmer för frågandets betydelse för elevernas tänkande och vikten av att elever äger sina lärprocesser… och det passar ju bra nu när vi har ”elevens år”. Ny läsvärd BFL-bok presenteras. Gruppindelning. •kl Arbete i lärgrupper (inkl. fika) Ta med Post-it, pennor, blädderblock, dokumentationsmall •Kl Återsamling då varje grupp sätter upp ett blad som sammanfattar de mönster som framkommit under samtalet.

Syfte med denna eftermiddag: Kollektivt lärande Alla ska känna att man har kunnat bidra med något och att man har fått lite påfyllning för att kunna jobba vidare med spridandet av BFL på den egna skolan.

”Att följa lärande – formativ bedömning i praktiken” av forskaren Dylan William har nu översatts till svenska. •Forskare världen runt, bl.a. Christian Lundahl, har inspirerats av Williams forskning och de resultat han kommit fram till. Antagligen kommer hans tankar att inom kort få stor praktisk betydelse för många lärares vardagspraktik. •Om man vill höja skolors resultat så ska man ha fokus på det som sker i klassrummen. Där sker lärande och resultat skapas

•William påvisar bl.a. att lärarens arbete är inte att överföra kunskap eller förenkla lärande. Istället är det att skapa effektiva lärmiljöer för eleverna •Formativ bedömning är inte verktyg utan det innebär att läraren får bästa möjliga bevis för vad eleven lärt sig och sedan använder informationen som ett led i att ta nästa steg i undervisningen

•Läraren måste vara medveten om, och i undervisningen ta hänsyn till, att eleverna inte nödvändigtvis lär sig det som läraren avser. •Det är alltså viktigt att lärarna utforskar elevernas tänkande

VAD och HUR lär sig elever? Hur upptäcker man det? Hur tänker eleverna?

Frågeställning: Hur märks det i våra klassrum att eleverna nu börjar bli medvetna om formativ bedömning och därmed äger sina egna lärprocesser?

Kl Återsamling då varje grupp sätter upp ett blad som sammanfattar de mönster som framkommit under samtalet.

Nuläge och framåtblickar i BFL- projektet… •Nyckelpersonsträff 10/10 •Vecka 44 två halvdagar (prel.) med korta föreläsningar/workshops i samarbete med Net 21 och Matteprojektet •Nyckelpersonsträff 28/11