Lokala åldershierarkier och varierande fysiska krav

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Det första du bör göra är att rita horisonten
Advertisements

Thomas Lindén IT-ansvarig / Cytodiagnostiker Patologisk/Cytologisk klinik Lund/Kristianstad.
Göran Bergdal ´- April 2006 OK Inte OK X •Detta är utgångsbilden vi skall jobba med framöver. Och den gäller högerhänta. Inte Bill Clinton. •De första.
Brukarnas perspektiv: KUNSKAP/INFORMATION
Hur kan vi arbeta mot mobbning. eller Hur kan vi arbeta för vänskap
 METODIK  Hur gör man en brukarstyrd enkätundersökning?  Hur går man sedan tillväga?  Peer-to-peer som insamlinsmetod  Problem, svårigheter och begränsningar.
Rapport Allmänheten om vegetarisk mat Djurens Rätt
Spelstrategi.
En sammanfattning på saker som man inte får glömma till provet
Patientenkät sommaren -13
Psykisk ohälsa, stigma och arbetsliv
AB HANDELNS UTREDNINGSINSTITUT RAPPORT TILL ALCOHOL UPDATE 2009 SVENSKARNAS ATTITYDER TILL GRÄNSHANDEL MED ALKOHOL.
Learning Study / Stöd för genomförande och dokumentation
Spänst 5 Veckors program för att förbättra din SPÄNST
VÄRDEGRUNDSARBETE Åmålsgården, Åmåls Kommun
En genomgång av spelet: Dubbelkrig-Grön
FUNKTIONSSKATTNINGSSKALA
”Vården kände sig drabbad av mig och jag kände mig drabbad av vården”
Täckningsgrad kollektivavtal – alla arbetsplatser
Utveckla dina möjligheter MIND…your life
hej och välkomna EKVATIONER Ta reda på det okända talet.
En utbildningssatsning i samproduktion mellan
Hälsa och Kondition.
Hur bör samhället organiseras
Inlärningsmiljö för att öka motivation
Instruktioner Vilken grupp av frågor känner du att du instämmer mest med? Instämmer du i hög grad med de första 10 frågorna är din självkänsla lägre.
Syftet med en personlig handlingsplan
SkolPlus Skol- Positivt Lärande Utifrån Samarbete.
Kondition och träning.
Ränta och inflation Företagen Ränta Konsumenter
Ränta och inflation Företagen Konsumenter Ränta
UNIONEN - tillgänglighet under semestern 2014
Fastighetsbyrån Konjunkturundersökning Oktober 2012.
Barnens egna ord om sin psykiska ohälsa
Av: Johan, Adam och Caroline =)
Elizabeth Odalen Bjord
Allmän kursutvärdering Introduktionskurs HT 2007 Introduktionskurs VT 2008 Funktionell cellbiologi HT 2007 Funktionell histologi VT 2008 Fysiologi.
Loa kattskatt Ja, vem är han nu då ? Har han ”itt page bojjer i bagafiggan?”
Opinion Pension - Oro och levnadsstandard Maj 2008.
Bakgrund! Piteå kommun skall lägga om strukturen i det befintliga nätverket. Det kommer att gå från tre system som löper paralellt med varandra till ett.
© Synovate Ungas attityder till rökning
Tillvägagångssätt 1-sidig enkät
”Lär dig säga jag och nej”
Debattera.
Linnéa. Gode Gud Jag skriver för att säga förlåt för att jag var arg igår när du ignorera mina böner och ingenting blev som jag ville.
Att rita en instruktion
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten – brukarmedverkan vid brukarundersökningar inom LSS • • SKAPAD.
MIND -Konceptet ® Utveckla dina möjligheter
Livskarriär Din väg mot ett arbete som kommer att göra dig lycklig.
Brukarundersökning individ- och familjeomsorg Resultat från pilotundersökningen hösten 2014 Sveriges Kommuner och Landsting, SKL Rådet för främjande av.
Sjukgymnastik vid myelom
Hur vill vi svara? Stefan Johansson Svara på frågor – webb, papper, telefon Webb 4 Ja, gärna. 9 Det funkar. 3 Nej eller Helst inte Papper 1 Ja gärna.
Samhällsvetenskapliga metoder
En mycket vanlig frågeställning gäller om två storheter har ett samband eller inte, många gånger är det helt klart: y x För en mätserie som denna är det.
Nordiska Undersökningsgruppen /2005 års brukarundersökning Hemtjänsten och Äldreboendet Nacka kommun
Hemtjänst.
Att förstå beteenden- grundläggande inlärningsteori
Självvärdering.
Teorigenomgång Teori – ca. 30 minuter. Vilka är vi? Vad är puls?
ANDRAGOGIK andragogi´k (bildning till grek. an \ ´r, genitiv andro´s '[vuxen] man', parallell med pedagogik), en i sen tid konstruerad benämning på undervisning.
Hälsa och Kondition.
Dessutom leder de värme väldigt väl. Leder ström Har metallglans
PROJECT NO – UK/13/LLP-LdV/TOI-624
ATT LÄRA SIG SKAPA GODA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR ATT MÖJLIGGÖRA LÄRANDE Ann-Charlotte Mårdsjö Olsson
Rapport till Örebro läns landsting om Medarbetarundersökning
Skyddsfaktorer Riskfaktorer Livsvillkor Levnadsvanor Hälsa Ekonomiska konsekvenser Vårdkontakter Jämställdhet Jämlikhet Skyddsfaktorer Riskfaktorer.
Invånarnas inställning till digitalisering i välfärden Undersökning genomförd av KANTARSIFO på uppdrag av Sveriges kommuner och landsting våren 2018.
Presentationens avskrift:

Lokala åldershierarkier och varierande fysiska krav Clary Krekula, forskare vid Karlstads universitet. Stefan Karlsson, forskare vid Karlstads universitet. Lars-Göran Uddholm, räddningschef Södertörns brandförsvarsförbund. Eva Löwbom, räddningschef Landskrona räddningstjänst. Håkan Dahm, förbundsdirektör Räddningstjänsten Östra Götaland.

Frågor vi diskuterar… Finns det en åldersnorm/åldershierarkier? Vad blir i så fall konsekvenserna av det? Vad är det problematiska; avgränsade åldersgrupper eller organisationerna? Hur ska vi förstå attitydskillnader mellan olika räddningstjänster?

Material Enkät till 1176 anställda vid 25 räddningstjänster Analys av omkring 1200 Skriftliga kommentarer i enkäten. 27 Intervjuer med brandmän, främst heltid. Ca 200 timmar Observationer på tre räddningstjänster

”Att kvinnor generellt sett är fysiskt svagare än män är ett stort problem med kvinnliga brandmän” − 50 % instämmer ”Att den fysiska förmågan försämras med ökande ålder är ett stort problem för brandmän” −60 % instämmer Äldre brandmän beskrivs som ett problem pga antaganden om sämre fysik…..

Yngre och äldre diskrimineras 6-7 % har iakttagit diskriminering på grund av ålder på sin station. ─ Fick höra av förvaltningschefen att det inte är kostnadseffektivt att vidareutbilda mig med tanke på min ålder. ─ När man uppnått en ålder av 56 år händer det att jag blir kallad gubbjävel ─ De gamla brandmännen blir ibland påminda om deras ålder av de yngre brandmännen ex. vid fysträning ─Yngst ska göra skitjobbet! Yngre och äldre diskrimineras

─Många av de äldre anställda har någon slags skada som hindrar dem att utföra vissa uppgifter. ─Det är t ex inte lika lätt att rökdyka när man kommer upp i ålder och knäna börjar ta stryk. ─Rökdykning är ett moment som vid hög ålder kan vara farligt för kroppen trots god fysik då kroppens förmåga att bland annat avge värme sjunker. ─ När man slutar med rökdykning kan man bara vara chaufför eller styrkeledare. ─ Många gånger hamnar de äldre som chaufförer och pumpskötare. Äldre brandmän framställs som problematiska … …som behöver reträttpositioner

─ Tidigare fick vi inte rökdyka efter att fyllt 50 år ─ Tidigare fick vi inte rökdyka efter att fyllt 50 år. Det får vi idag, begränsningarna har förskjutits. ─ Vi har en gräns vid 50 år för rökdykning. Detta på grund av den tunga arbetsuppgift rökdykning innebär. Nu ses detta över och det kommer förmodligen bli frivilligt att rök-kemdyka efter 50 år. ─ I mitt brandförsvar har tyvärr 50-års gränsen för att rökdyka precis tagits bort på grund av att vi är för få anställda. Åldersgräns för rökdykning kommer och går…. ..och synes bero på organisationens storlek.

─ Tyvärr kan man inte ha mer än en chaufför så därför är man väldigt beroende av att man bibehåller sin fysiska status. Vi har ju inga reservplatser. ─ Jobbar man på en mindre station med styrka 1+4 så har de flesta brandmän här fått 'rulla' på alla arbetspositioner till pension. Det kan vara lättare för äldre brandmän att få lite lättare arbetsuppgifter på de större styrkorna. Möjligheten till reträttposition beror på antal anställda, antalet äldre etc.

Personer från mindre kommuner uppger i mindre utsträckning än de från större kommuner att äldres förändrade fysik är ett bekymmer för brandmän. Anställda på de mindre räddningstjänsterna har en mer positiv attityd till kvinnors fysik än de som arbetar på större räddningstjänster På mindre arbetsplatser är de i högre grad positivt inställda till jämställdhetsarbeten. Storleken spelar roll

Frågor? Kommentarer? Andra erfarenheter?

Tack för att ni deltog!