Förstudie - Samlad fastighetsspecifik information

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Program 14:00 Inledning (Malin Lund, Eva Wallander, Henrick Blank)
Advertisements

Att finna rätt lokaler för vattenbruk! Jens Andersson Regionförbundet Jämtlands län.
Framtidens detaljplaner Vad görs för att möta kraven?
MKB Miljökonsekvensbeskrivning
Den nationella planen för kontrollen i livsmedelskedjan - mål, prioriteringar och ständiga förbättringar Presentation av Sveriges fleråriga plan för.
Öppna kranarna till geodatasamverkan!
E-learning/ Comfort Audio Academy
Lars Sandberg Företagares synpunkter på systemet Kreativa grupper, upplägg och resultat.
Samordnare Digital agenda Västra Götalands län
Att bygga en fungerande webbplats
Svenskt Lantmäteri en viktig grund för det goda samhällsbygget
Sammanfattning av gruppdiskussioner Miljömålsdagarna maj Umeå.
Nationell strategi för eHälsa och Socialstyrelsens roll
Hur kan informationsflödet i detaljplaneprocessen effektiveras
Näringsdepartementet Pilotlän för grön utveckling Regional workshop 28 maj 2013 Fredrik von Malmborg, Näringsdepartementet.
1 Använd gärna denna presentation! Presentationen beskriver arbetet i projektet som arbetar med det kommande fiskeriprogrammet Presentationen.
Sammanfattning och summering Offentliga rummet 2014
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 RKG 2 juni 2010.
Tomas Ekelund Samordnare för Klimatanpassning
Kompetensplattform i Västernorrland
Välkomna till en dag om eArkiv
Anpassning – brett arbete som spänner över hela samhället Länsstyrelserna regionalt ledarskap –Samordna arbetet på regional nivå med anpassning till ett.
Projekt eHälsa – Status maj 2013
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
Lantmäteriets informationsförsäljning
Vägen mot handlingsprogrammet… Spela samman – en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet, SOU 2010:11 Litteraturutredningen, SOU 2012:65.
Färdplan 2050 Viktor Rydell. Global nivå Vid FN:s klimatkonferens i Cancún 2010 åtog sig alla industriländer att ta fram nationella långsiktiga strategier.
1 Geoteknisk sektorsportal - datainfrastruktur för tillgång till geotekniska undersökningar Huvudstudie Bengt Rydell och Mats Öberg, SGI SKL referensgrupp.
Vad händer framöver? Linköping Stina Olofsson, Jordbruksverket.
Välkommen till miljömålsnätverket Nationella miljömålsrådet 17 myndighetschefer, ordförande Maria Wetterstrand Åtgärdslista i mars varje år,
Nationell taxa PM den 6 november Varför ändra? Patienterna Saknas öppen kvalitetsredovisning, stödjer inte vårdkedjan, stödjer inte teamarbete EU-rätten.
Miljömålen och förorenade områden
Miljökvalitetsmålet Giftfri miljö - målmanual för uppföljning
1 Använd gärna denna presentation! Presentationen beskriver arbetet i projektet som arbetar med det kommande landsbygdsprogrammet Presentationen.
Förenkla för företagen Företagsträffar Hösten , 9 och 11 november, Malmö.
Sammanfattande redogörelse
Lägesrapport ESF- Strateg Åsa Fichtel Köping 19 maj 2014.
Nationella Geodatastrategin – Geodatasamverkan - Standarder Gunnar Lysell Lantmäteriet 19 november 2013.
Vägen mot ETT Skaraborgs Sjukhus Redovisning av åtgärdsplaner 12 september 2012 Central administration och stab.
LH inleder: Välkomna! Syfte med dagen Lst´s roll
Förenkla för företagen Träff miljökonsulter Hösten oktober, Malmö.
Samarbetsaktörer & projekt Länets alla 12 kommuner Från ord till handling Energibalanser Energi- effektiviserings- strategier Klimat- och energistrategier.
Välkommen till Fördjupningsdag öppna data Fördjupningsdag Öppna data Offentliga rummet, Visby 1 juni 2015.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Länsstyrelsen roll och uppdrag
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar - att uppnå gemensam inriktning och samordning Namn Efternamn Datum Version 1.0,
TILLSAMMANS GÖR VI SKILLNAD. Bakgrund till Mottagningsteamet - Behov av insats, där parterna samverkar i gemensam lokal. - Individen ska inte behöva besöka.
Carl Johan Sanglert Kulturmiljöenheten Miljö- och samhällsbyggnadsenheten Länsstyrelsen i Jönköpings län / RUS
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar #grundSoL Introduktion till gemensamma grunder för samverkan.
En mall för beslutsfattare (utgå från den här PPT-mallen och anpassa den till dina egna behov) Datum, författare, ämne/rubrik osv. "Utmaningar och möjligheter.
Utveckling av Skogsstyrelsens e-tjänster
Wordcloud –Digitalisering 18 oktober
Hur tänker vi i Västernorrland?
Öppna geodata Att tänka på innan presentationen:
Geodatarådets handlingsplan för Nationell Geodatastrategi
Pilotlän för grön utveckling
Fokus i fördjupad utvärdering av miljömålen 2015
Varför ett nytt åtgärdsprogram?
Malin Forssell, Karolina Henningsson
Tidig planeringsdialog för ökad samsyn mellan stat och kommun
Miljömålen består av tre slags mål
Förstudie Friluftslivets år 2020
Åtgärdswebb för miljömålen
ArtDatabanken Till styrmodell .
Att leda och genomföra transformation WS 3 Region 10
Miljömålen består av tre slags mål
Samverkansprojekt för bättre hälsa
Strategi för närvårdssamverkan i Uppsala län
Åtgärdswebb Miljömål Nobelmötet 6 december 2018.
Presentationens avskrift:

Förstudie - Samlad fastighetsspecifik information Ett samverkansprojekt mellan Länsstyrelsen i Jönköping, Kronoberg och Kalmar län samt Skogsstyrelsen Genomförs i samarbete med Lantmäteriet, Jordbruksverket, Riksantikvarieämbetet, Naturvårdsverket, WWF, RUS, LRF, Egendomsmäklarna och Borgholms kommun.

Samlad fastighetsspecifik information -vad är det? Information om natur- och kulturvärden för fastighetsägare Helhetsperspektiv – kända natur- och kulturvärden, oberoende av markslag och ansvarig myndighet Målgruppsanpassad information Möjlighet för myndigheter att nå ut med information

Bakgrund Kundbehov Ökad efterfrågan av samlad lättillgänglig information Regeringsuppdrag, -strategier, -programförklaringar Uppnå miljömålen Bättre service och att sätta dem vi är till för i centrum Ökad samverkan mellan myndigheter Förnyat arbetssätt hos myndigheter I större utsträckning använda digitaliseringens möjligheter

Syfte Att bidra till ökad miljömålsuppfyllelse genom att skapa intresse och engagemang för bevarande och utveckling av natur- och kulturvärden och samtidigt förenkla för både fastighetsägare och för myndigheter.

MODELLEN ? Generell beskrivning av känt natur- eller kulturvärde Planerad åtgärd Behov Idé/fråga/ intresse Paketering (natur- och kulturvärde inkl. tilläggsinformation) Specifik beskrivning av känt natur- eller kulturvärde Fastighetsägare Samlad fastighetsspecifik information Skötselåtgärder Gemensam infrastruktur geodata Befintligt natur- eller kulturvärde Rådgivning och stödmöjligheter Info om natur- o kulturvärden Myndighet A Info om natur- o kulturvärden Myndighet B Info om natur- o kulturvärden Myndighet C Vad säger lagen?

nYTTOeffekter Förenkling, bättre service för fastighetsägare m fl. Ökad miljömålsuppfyllelse till följd av höjd kompetensnivå, större engagemang och inspiration hos fastighetsägare m.fl. Modernare, effektivare myndigheter som i samverkan är bättre rustade att möta samhällets krav och behov. Nya möjligheter till företagsutveckling.

Förstudiens delar Analysera och göra urval av vilken information som bör vara med. Testa förslag på fastighetsägare i en mindre målgruppsundersökning. Identifiera och samverka med andra projekt för synergieffekter. Presentera lösningsförslag och kostnadsuppskattningar.

resultat Urval av nationella och regionala skikt som bör vara med i en första version. Synpunkter från målgruppsundersökningen: intresse för information om skötsel, stödmöjligheter och regelverk m.m. dagens information om natur- och kulturvärden är till viss del svår att förstå och svår att hitta Nyckeln till framgång är målgruppens delaktighet vid framtagande av en lösning. Identifierat behov av bättre samverkan mellan myndigheter. Identifierat möjliga sätt att samarbeta, synergieffekter med andra projekt och parter. Förslag på utformning. Idén är värd att gå vidare med – Fas 2.

ETT FÖNSTER UT Välkommen till Ett fönster ut! Natur – och kulturvärden på din fastighet Om Ett fönster ut Denna information kan du hitta i Ett fönster ut Välkommen till Ett fönster ut! Detta är en portal med samlad information från myndigheter om kända natur- och kulturvärden. Här får du också information om skötsel, stöd- och rådgivnings-möjligheter samt vad lagen säger. Logga in för att se en presentation av vad det finns för kända natur- och kulturvärden på just din fastighet. Klicka i kartan för att öppna Ett fönster ut Viktigt att veta om informationen Logga in för att se din fastighet

Lista med kartskikt. Går att tända/släcka lager eller byta bakgrund När du loggat in visas en översikt med fastighetens samtliga skiften i kartan. Kartskikt Bäck 1:1, Ljungby kommun Klicka här för en sammanställning av värden på din fastighet

Klicka vidare för mer information. Kartskikt Bäck 1:1, Ljungby kommun Sammanställning av värden på fastigheten 1 Fornlämning: Hög 2 Fornlämning: Blästbrukslämning 3 Fornlämning: Kvarn 4 Fornlämning: Fyndplats 5 Fornlämning: Lägenhetsbebyggelse 6 Nyckelbiotop: Lövrik barrnaturskog 7 Nyckelbiotop: Blandsumpskog 8 Fornlämning: Naturföremål/-bildning med tradition 9 Fornlämning: Naturföremål/-bildning med tradition 10 Fornlämning: Naturföremål/-bildning med tradition 11 Fornlämning: Fossil åker 12 Fornlämning: Grav markerad av sten/block Infoklicka i kartan eller listan för mer information. Klicka här för en sammanställning av värden på din fastighet

Exempel på generell beskrivning. Kartskikt Generell beskrivning Nyckelbiotop Nyckelbiotoper är skogsområden med mycket höga naturvärden. De har en nyckelroll för bevarandet av skogens hotade växter och djur. Ett skogsområde kan vara en nyckelbiotop på grund av en speciell skogshistoria eller på grund av sällsynta ekologiska förhållanden. Några nyckelbiotoper uppträder bara i vissa terränglägen som till exempel strandskogar, raviner och rasbranter. För ytterligare information om nyckelbiotoper läs mer här (länk till www.skogsstyrelsen.se). Blandsumpskog (länk till pdf hos SKS) 7 Nyckelbiotop: Blandsumpskog Generell beskrivning Klicka här Specifik beskrivning Klicka här Skötselråd Klicka här Rådgivning och stödmöjligheter Klicka här En kort introduktion visas i nytt fönster. Länkar till mer information. Vad säger lagen? Klicka här

Exempel på specifik beskrivning. Kartskikt 7 Nyckelbiotop: Blandsumpskog Generell beskrivning Klicka här Specifik beskrivning Klicka här Skötselråd Klicka här Rådgivning och stödmöjligheter Klicka här Vad säger lagen? Klicka här Specifik beskrivning visar dokument direkt från källan i nytt fönster.

Utmaningar Utforma modellen och anpassa information till målgruppens behov. Ökad samverkan mellan myndigheter Samordna befintliga tekniska system Likartad struktur för myndigheters information Samordnad information kring mål och prioriteringar Upphovsrätt, begränsningar i att använda data, bakgrundskartor med mera

Fortsättning Förstudien = Fas 1 (klar februari 2014) Fas 2 = vidareutveckling med fokus på målgruppsanpassning, mars 2014 – juni 2015 Fas 3 = genomförande av fullskalig nationell lösning, 2015