Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Geodatarådets handlingsplan för Nationell Geodatastrategi

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Geodatarådets handlingsplan för Nationell Geodatastrategi"— Presentationens avskrift:

1 Geodatarådets handlingsplan för Nationell Geodatastrategi 2016-2020
Version

2 Rådets handlingsplan 2017 - 11 aktiviteter
Definiera basdata i den nationella infrastrukturen för geodata Ta fram utvecklat beslutsunderlag för öppna geodata Finns det basdata som inte bör öppnas upp? Vision, kravställning och prototyp på gemensam nationell baskartetjänst Strategifördjupning – Skogsdata Strategifördjupning - Krisberedskap och blåljus Strategifördjupning - Grön infrastruktur Strategifördjupning - Geodata för Sveriges kust- och strandzoner Tydliggjord bild av initiativ/samverkan inom samhällsbyggnadsområdet Hur samverkar vi kring samordningen geodata – miljödata? Hur kan vi samverkan kring produktion och produktionsplanering

3 Rådets handlingsplan 2017 - Definiera Nationella basdata
LM SGU SjöV Kommunerna Basdata i den nationella infrastrukturen för geodata Definiera vilka geodata från grundläggande nationell och kommunal kartläggning som bör vara basdata i den nationella infrastrukturen för geodata samt föreslå styrmedel och påvisa behov av datavärdskap. För att säkerställa kvalitet ska förslaget innehålla krav på täckning, upplösning, kombinerbarhet, dokumentation och förvaltning av dessa nationella basdata. Förslaget bör bygga på internationella initiativ kring basdata (core data) samt befintliga nationella ramverk t.ex. Svensk Geoprocess, Ramverk för geodata i 3D etc. Förslaget ska även innehålla lösningar för datavärdskap, d.v.s. hur de myndigheter som producerar geodata i ökad utsträckning ska kunna ta emot, kvalitetssäkra, förvalta och tillgängliggöra geodata som har tagits fram av externa aktörer. Det bör här även framgå vilken typ av informationsslag som det är lämpligast att börja med samt nytta och bedömd kostnad. Ansvar: SGU (kopplar till delmål 2A-C samt 2E) TrV

4 Rådets handlingsplan 2017 - Öppna Nationella basdata
Utvecklat beslutsunderlag för öppna geodata I dialog med berörda departement förse regeringen med underlag för att ta ställning till vilka finansiella och andra åtgärder som krävs för att öppna upp sådana geodata som är basdata i den nationella infrastrukturen för geodata. Ansvar: Lantmäteriet (kopplar till delmål 1D) Basdata som inte bör öppnas upp Klarlägga om det bland dessa basdata finns geodata som av integritets eller säkerhetsskäl inte bör göras tillgängliga som öppna geodata Ansvar: Lantmäteriet (kopplar till delmål 1F)

5 Rådets handlingsplan 2017 - Tillgängliggöra Nationella basdata
LM SGU SjöV Kommunerna Rådets handlingsplan Tillgängliggöra Nationella basdata TrV Gemensam nationell baskartetjänst Ta fram en vision, kravbild, plan samt prototyp för utveckling och förvaltning av en gemensam nationell baskartetjänst (API) för öppna basdata ingående i den nationella infrastrukturen för geodata Ansvar: Lantmäteriet (kopplar till delmål 3F)

6 Rådets handlingsplan 2017 - Strategifördjupningar/sektorsvisa planer
Skogsdata Vi skapar förutsättningar för ett löpande strategiskt samarbete inom skogssektorn kring geodataförsörjningen och användningen av geodata. Ett viktigt mål är att säkra tillgången till uppdaterade och fritt lättillgängliga geodataprodukter, t.ex. Skogliga grunddata, till nytta för en bred skara användare som behöver bra beskrivande underlag av skogen och terrängen. Ett annat viktigt mål är att klarlägga förutsättningarna för gemensamma lösningar där myndigheters och skogsföretags behov samordnas och eventuellt även samfinansieras. Ansvar: Skogsstyrelsen (kopplar till delmål 4C)

7 Rådets handlingsplan 2017 - Strategifördjupningar/sektorsvisa planer
Krisberedskap och blåljus Vi skapar en gemensam strategi för geodataförsörjningen inom krisberedskap och blåljusverksamhet och ett löpande strategiskt samarbete inom området. Ett viktigt mål är att säkra tillgången till enhetliga, uppdaterade och lättillgängliga geodataprodukter till nytta för en bred skara användare inom krisberedskap och blåljus på såväl nationell, regional som lokal nivå. Ett annat viktigt mål är att klarlägga vilka principer som bör tillämpas för hantering av sekretess för sammanställningar av geodata som var för sig inte är sekretessbelagda. Ansvar: MSB (kopplar till delmål 4C)

8 Rådets handlingsplan 2017 - Strategifördjupningar/sektorsvisa planer
Grön infrastruktur Vi ser till att grön infrastruktur är ett lättanvänt verktyg för prioritering inom samhällsplanering. Vi gör en gemensam analys av utformning och utvecklingsbehov av de relevanta geodata som finns och tas fram för grön infrastruktur (bl.a. nytt marktäckedataskikt och de kartunderlag som länsstyrelser och kommuner använder i översikts- och detaljplanering) samt gör en bedömning av hur dessa geodata lever upp till Strategin för miljödatahantering. Eventuella hinder respektive utvecklingsområden identifieras och beskrivs. Genom ett nära samarbete med den planerade produktionen av nationella marktäckedata säkerställs att resultat från den produktionen snabbt och smidigt kan göra nytta i arbetet med grön infrastruktur. Ansvar: Naturvårdsverket (kopplar till delmål 4C) Grön (inkl. blå) infrastruktur är ett nätverk (strukturer och formationer) av natur som bidrar till fungerande livsmiljöer för växter och djur och människors välbefinnande där också artperspektivet är en viktig bas. Informationen om GI ska ge underlag för bedömning av förutsättningar för fungerande ekosystemtjänster till samhällets nytta.

9 Rådets handlingsplan 2017 - Strategifördjupningar/sektorsvisa planer
LM SGU SjöV Rådets handlingsplan Strategifördjupningar/sektorsvisa planer Geodata för Sveriges kust- och strandzoner Ett nationellt program tas fram för kartläggning av Sveriges kustzoner (strandzonen och de grunda kustområdena med 0-10m vattendjup). Ett sådant program behövs för utveckling av kust- och strandzonerna och är viktigt för bl.a. samhällsplanering, krisberedskap och miljöarbete, t.ex. översvämningsmodellering, erosionskartering, klimatanpassning, miljöforskning, spridningsmodellering, habitatmodellering, kulturkartering och maringeologin. Programmet blir en naturlig fortsättning av arbetet med den nya högupplösta höjdmodell som Lantmäteriet haft i uppdrag att ta fram över Sverige. Arbetet bör ske i samarbete mellan i första hand SjöV, SGU och Lantmäteriet. Det inkluderar bl.a. länsvis laserskanning av djupförhållanden med kompletterande fartygsmätningar av grunda vattenområden (se metodstudie som Sjöfartsverket och SGU tagit fram på uppdrag av MSB). Ansvar: Sjöfartsverket (kopplar till delmål 4C)

10 Rådets handlingsplan 2017 - Samverkan för utvecklad samordning
Samverkan inom samhällsbyggnadsområdet Skapa en samlad bild i geodatarådet av pågående utveckling och samverkan inom samhällsbyggnadsområdet. Ansvar: Lantmäteriet (kopplar till delmål 4B och 4E) Samverkan kring samordningen geodata – miljödata Hitta former för att stärka samverkan mellan geodatarådet och samordningen på miljödataområdet. Ansvar: Naturvårdsverket (kopplar till delmål 4B och 4E) Samverkan kring produktion och produktionsplanering Utveckla arbetsformer för samarbete kring planering och genomförande av nationell produktion av geodata. Ansvar: SGU (kopplar till delmål 4B och 4E)

11 Genomförandet av geodatarådets handlingsplan
1) Basdata i nationella infrastrukturen SGU 2) Utvecklat beslutsunderlag för öppna geodata LM 3) Basdata som inte bör öppnas LM 4) Gemensam baskartetjänst LM 5) Strategifördjupning - Skogsdata SKS 6) Strategifördjupning – Krisberedskap och blåljus MSB 7) Strategifördjupning – Grön infrastruktur NV 8) Strategifördjupning – Kust och strandzoner SjöV 9) Bild - Samhällsbyggnadsområdet LM 10) Samordning geodata - miljödata NV 11) Samverkan produktionsplanering SGU Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov = Redovisning av direktiv eller delredovisning = Slutredovisning av del Rådsmöte Rådsmöte 2017 Rådsmöte Rådsmöte = Slutredovisning Möte LM-SGU-SjöV På Näringsdepartementet = Rådsmöte eller annat viktigt möte I I = Extern information = Arbetet startar I I I


Ladda ner ppt "Geodatarådets handlingsplan för Nationell Geodatastrategi"

Liknande presentationer


Google-annonser