Storyline Storyline är en pedagogisk metod och ett pedagogiskt förhållningssätt som ursprungligen utvecklades i Skottland 1965 fick Skottland en ny läroplan.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Pedagogisk planering Åk 7 - 9
Advertisements

Frågor som vi brottats med
Beskriver vad eleven ska försöka uppnå
ÅsaMia Alteryd EQverkstan
Att hålla lektion i ämnet Idrott & Hälsa
18 maj 2009 Esbjörn Hellström, Lund
Solanderskolan presenterar
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Handlingsplan för matematikutveckling
Närvaro!!.
”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade
Storyline - ett spännande arbetssätt där en berättelse går som en röd tråd genom temat och fungerar som bas för undervisningen. ”Storyline är ett förhållningssätt.
Tema: Uppfinning Av Thomas Mesumbe.
Pedagogisk dokumentation i det systematiska kvalitetsarbetet
Kursplan Kunskapskrav Bedömning Läroplan Skola 2011, K-dag 28 mars.
Historia/SO En resa bakåt i tiden med dagens verktyg.
Utveckling av Kapellbacken 2013/2014
Pedagogisk dokumentation
Självvärdering 13 november 2013 Henrik Svensson.
Syftet med en personlig handlingsplan
Att hålla en presentation
Läroplansträff Välkomna!.
Läroplansarbete Träff med Ö-team Mål med dagen Öka förståelsen för det arbete vi gör med rektorer/förskolechefer och läroplanspiloter Öka.
Kunskaper Mål: Öka eleverna läs- och skrivförmåga Elever som lätt når kunskapskraven som minst ska uppnås upplever att de får ledning och stimulans att.
Vi undersöker kraft och rörelse
TYSKA STEG 3 Fem arbetsområden: 1. Reisen und Schule in Deutschland
? Gymnasiearbetet Hur kan biblioteket hjälpa dig
Att gå från magkänsla till faktabaserad utveckling Stöd för förskolor och skolor som vill ordna analysgrupp Metoden har utvecklats och prövats i Eu-projektet.
Ordkunskap Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.
Välkomna hit! Film – på vilket sätt är bedömning en (liten) del av all vår verksamhet? Kursplanens uppbyggnad. Skillnad strävansmål / uppnåendemål? Kunskapssynen.
Läroplansträff Välkomna!.
Entreprenörskap Initiativ Problemlösning Samarbetsförmåga Handling
Björkgren.  De uppsatta målen för undervisningen bör vara i samklang med arbetsmetoderna och utvärderingen  Utvärdering handlar i grunden.
Utmaningar i arbetet med BfL
Att följa lärande Kap 3 Dylan Williams
Presentation av storyline som en läs- och skrivutvecklande metod i skolan av Marie Magnusson. Denna skrift är en liten del i vårt gemensamma visonsarbete.
Religionskunskap 1, 50 p. Religionskunskap 1, 50 p.
Barnens bild av Sigtuna, Sigtunas bild av barnen Avdelning: År:
KVALITETSREDOVISNING En dokumentation över kvalitetsarbete.
Läroplansträff Välkomna!.
Filosofi 1.
Samhällsvetenskapligt arbetssätt
SCHOOL OF HUMAN SCIENCES Värdepedagogiskt forskningsfält på HiK Utgår från den del av den pedagogiska praktiken som leder till att barn och unga utvecklar.
Välkomna hit! Film – på vilket sätt är bedömning en (liten) del av all vår verksamhet? Kursplanens uppbyggnad. Skillnad strävansmål / uppnåendemål? Kunskapssynen.
Vilka är vi? GR Utbildning Pedagogiskt Centrum Sandra Svensson.
Caroline Hansson, Pilbäckskolan
Analysförmåga Jämföra: Likheter och skillnader, för- och nackdelar
LYSSNA TALA LÄSA SKRIVA SpråkUtvecklande Arbetssätt i teknik Linda Lindkvist
Hur får vi Sigbox att bli en helhet? BFL, SUA, IKT.
SET Social Emotionell Träning  Birgitta Kimber
Systematisk problemlösning enligt EPA-modellen -MÖJLIGHETER OCH UTMANINGAR.
När du tar en gammal sak och ger den ett nytt användningsområde När du tar en trasig sak, kompletterar med nytt material och gör om prylen När du använder.
Vem ska rädda världen? Exempel på undervisning för hållbar utveckling
Välkomna till styrd helpdesk
Välkommen till svenska 1
Ny termin – nya möjligheter. Sista rycket i grundskolan.
Rädda klassrummet.
Tillgänglighet i praktiken Våga Visa
Att skriva en resonerande text
Riskbedömning vid förändring i verksamheten
Sociologi Introduktion.
Nationella proven i svenska
Resonerande text Använd din elevbok!
SVERIGES CHEFSORGANISATION
Lön och verksamhet BILD 2: Introduktion forts.
Vad vi behöver när vi kunskapar
Utgångspunkter Barn vet något när de kommer till skolan.
Rädda klassrummet SLÖJD.
Dag Justin Vilket intryck får du av En? Justin? Rhiannon?
Tips för bättre kommunikation
Presentationens avskrift:

Storyline Storyline är en pedagogisk metod och ett pedagogiskt förhållningssätt som ursprungligen utvecklades i Skottland 1965 fick Skottland en ny läroplan som krävde att lärarna skulle arbeta ämnesövergripande. Lärarna begärde hjälp från lärarutbildningen och en ämnesövergripande metod utvecklades i samarbete med verksamma lärare. Steve Bell – en av grundarna

Berättelse Metoden bygger på att lärare och elever tillsammans skapar en berättelse i klassrummet. Utifrån kursplanernas mål skriver lärarna ramberättelsen. Eleverna fyller den sedan med liv genom att skapa berättelsens karaktärer och iscensätta händelser.

Karaktärer Eleverna lever sig in i berättelsen genom karaktärerna. Detta gör eleverna motiverade och de får en djupare förståelse för ämnesområdet då de lär sig i ett sammanhang. Det blir naturligt att integrera olika ämnen för att göra berättelsen realistisk och karaktärerna levande.

Förförståelse Elevernas bild av verkligheten - deras förförståelse - är alltid utgångspunkten i storyline. Man börjar med att skapa modeller och bilder av verkligheten för att locka fram elevernas hypoteser. Genom dessa praktiska övningar lyfter man fram hur eleverna tror att saker och ting förhåller sig.

Nyckelfrågor För att få eleverna att fundera kring olika företeelser ställer läraren öppna nyckelfrågor. Exempel på sådana nyckelfrågor kan vara: Hur tror ni att en fiskebåt ser ut? Vad tror ni att man behöver för att kunna driva en tidning? Hur tror ni att man byggde hus på stenåldern?

Hypoteser och teorier Syftet med de öppna nyckelfrågorna är att eleverna ska fundera över hur de tror att saker och ting förhåller sig. De ställer upp hypoteser och teorier och föreslår möjliga lösningar. Elevernas lösningar presenteras för övriga i klassen i form av modeller, skisser, ritningar mm. Det eleverna presenterar diskuteras i klassen och eleverna får möjlighet att pröva sina argument. Slutligen jämförs elevernas förklaringar med verkligheten.

Fris Frisen är exponeringen av allt eleverna gör; karaktärer, redskap, personbeskrivningar, modeller av hus, annonser, maskiner, dikter, ordlistor mm som sätts upp på väggarna eller exponeras på bord. Det är klassens gemensamma utgångspunkt, diskussionsunderlag, presentationsunderlag och mycket viktig för att ge berättelsen liv.

Variation och struktur Inom storyline lägger man stor vikt vid att aktiviteterna i klassrummet ska varieras så att alla elever oavsett styrkor och svagheter ska komma till sin rätt. Man poängterar också vikten av att alla elever måste få känna att de lyckas. Därför ger man alltid eleverna en stödjande struktur för arbetet innan det påbörjas. Elevernas arbeten Lärarens struktur

Trafikkontoret i Göteborg har tagit fram tre storylines där trafik integreras med andra ämnen. Dessa finns att ladda ner från vår hemsida.