Tuvan Tuvan är ett Avloppsreningsverk i Skellefteå.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kolets kretslopp Det finns kol i nästan allting som vi äter och dricker. Kol är en viktig byggsten i allt levande och eftersom allt levande föds, växer,
Advertisements

Avloppsinventering Haverö Strömmar
HOKUS POKUS I det här avsnittet ska vi lära oss mer om bl a vatten, temperatur, blandningar och lösningar Ord att lära sig: permanent, konservera, Celsius,
De tre aggregationsformerna
Rent Vatten.
Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är en form av energi.  En viss temperatur hos ett ämne.
Slöjd Presentation! Av: Malte Bergman.
Jordens och livets utveckling, Del 1, från Big Bang – första livet
Det vanligaste ämnet på jorden. Du kan inte leva utan vatten
VATTEN Livets källa.
Det vanligaste ämnet på jorden. Du kan inte leva utan vatten
Energi Energi är partiklar som rör sig. Ju högre fart, desto mer energi. Energi är också värme. Ju högre värme, desto mer energi. I en atombomb finns mycket.
MILJÖ.
Av Loke BOB IS GOIN TO SPACE.
Biogas Biogas är bra för miljön. Om Biogas Biogas kommer från olika material. T.ex sopor och består huvudsakligen av metan.
En Resa i Universum.
Energikällor.
Hållbar utveckling Hållbar utveckling är hur vi ska kunna fortsätta med att exempelvis få rent vatten utan att det förstör för andra människor på våran.
VATTEN.
Fysik Materia Del 2.
Värme och väder del 1.
Ämnenas smådelar Ingenting försvinner.
Luft. Luft består av en blandning av olika gaser.
Grundläggande kemi För att kunna skilja på olika ämnen så talar man om ämnens olika egenskaper. Till exempel syrgas och kvävgas. Dessa båda gaser är osynliga.
Vatten är liv Av: Ludvig Nahnfeldt.
Snart går Luleås bussar på biogas
Syvab - Himmerfjärdsverket
Kraft och tryck Sid
3 % sötvatten 1/5 finns i Bajkalsjön Amazonasfloden 600 mil lång
Det finns ett spel som heter bonka bäver.
Hjärta & lungor.
Försurningen Stor fråga under 1970-talet och 1980-talet
Reningsprocessen av avloppsvatten
Hur långt åker man på en koskit?
Så bedömer du ditt avlopp
Flyta eller sjunka? Det är det som är frågan!
Brännare, fanta/ölburk med lite vatten i, vattenbad vid sidan om Vi värmer Fantaburken tills vattnet börjar koka, sedan vänder vi den hastigt ner i ett.
Kemi - Materia Begrepp inom Kemin.
Sammanfattning Ämnenas beståndsdelar Fast, flytande och gas
Kolets kretslopp.
Kvävets kretslopp.
Ämnen och vatten.
Begreppen – flyta - sjunka
Vår livsmiljö Vatten s. 127 – 158 i kemiboken.
Mineraler Gödning Kvävets kretslopp.
BIOLOGI - Människokroppen
Hållbar utveckling Den mesta el vi använder kommer från icke förnybara energikällor, t.ex. olja och kol. Det innebär att tillgången på kol och olja minskar.
Vårt färskvatten I Sverige får vi färskvatten på två olika sätt. Antingen genom att pumpa upp grundvatten ur marken eller genom att man använder sjövatten.
KEMI – luft och vatten LUFT OCH VATTEN KE år 7 Mälarhöjdens skola.
Av: William, 8E. Biobränslen Bränslen har funnits länge, men har påverkat miljön på ett dåligt sätt, dessa kallas Fossila Bränslen. Endast nyligen har.
Vattenrening.
Miljö kemi.
LUFT OCH VATTEN KE år 7 Källängens skola KEMI – luft och vatten
Syns inte men finns ändå
Vattenrening.
Vår jord Geografi åk 4.
- Luften är en blandning av gaser
Vattenrening.
Kolets kretslopp Kol är ett grundämne med det kemiska tecknet C i det periodiska systemet. Det finns kol i nästan allting som man äter och dricker. Kol.
Vad kan du om kemi?.
Vad kan du om vatten?.
Separation av ämnen Sedimentering och dekantering Filtrering
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
Varifrån kommer kranvattnet?
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
Varifrån kommer kranvattnet?
Pannor s
Reningsverk.
En vanlig kemisk reaktion är när ett eller flera kemiska grundämnen eller ämnen, (reaktanter), reagerar med varandra på något sätt, eller med enskilda.
Presentationens avskrift:

Tuvan Tuvan är ett Avloppsreningsverk i Skellefteå.

Reningen steg för steg Det hela börjar i avloppsledningen, det finns cirka 780 km avloppsledningar i Skellefteå.

Avloppspumpar Avloppsvattnet pumpas med hjälp av pumpar till reningsverket via ett ledningsnät. Väl där så tas vattnet emot av ett rensgaller.

Rensgaller Rensgallret fångar upp föremål som är större än 3mm. Renset som blir kvar övergår till en container för grovrens. Där tvättas det och skickas sedan till förbränning. Spillvattnet flyter vidare till sandfånget.

Sandfång Här avskiljs tyngre partiklar genom att allt som är tyngre än vatten sjunker till botten. Spillvatten som är kvar leds till försedimenteringen.

Försedimentering Innan vattnet kommer till försedimenteringen så tillsätts ett ämne som gör att smuts och partiklar klumpar ihop sig och antingen sjunker eller flyter upp till ytan. En skrapa för sedan dessa till en egen ränna. Vattnet fortsätter till Biosteget.

Biosteg Här äts urinet och avföringen upp av miljoner mikroorganismer. För att dessa ska trivas så tillsätts syre av stora syrepumpar. De rensar vattnet från fosfor som kan få t.ex sjöar att växa igen. När det är klara så åker vattnet vidare till eftersedimenteringen

Slamförtjockare Här så sjunker slam till botten och pumpas vidare till rötkammaren.

Rötkammare Rötkammaren är helt syrefri och cirka 38 grader varmt. Här stannar slammet i cirka 18 dygn för att röta. Mikroorganismer bearbetar slammet och ren metangas bildas. Även kallad biogas, gasen går vidare till biogasanläggningen för rening till bränsle. Slammet åker vidare till en slamavvattnare

Silo för torrslam Efter avvattningen ser slammet ut som jord och innehåller väldigt mycket näringsämnen. De kan nyttjas som jordförbättringsmedel eller material till byggmarknaden.