Så tycker SPFs medlemmar

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Inför valet 2014 Rapport från SPFs Seniorpanel 21 oktober – 1 november 2013.
Advertisements

Idéer för ett bredare entreprenörskap
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013
HSB - Panelundersökning 4. Sammanfattning •HSB har startat en webbpanel genom vilken HSB önskar kartlägga medlemmars och förtroendevaldas åsikter kring.
Kärnkraftsopinionen november 2006 T Analysgruppen vid KSU:Hans Ehdwall Synovate Temo: Arne Modig, John Almering Datum:
Väljarnas syn på välfärden Utmaningar, möjligheter, konfliktområden
Äldre i välfärden.
Samhällsekonomi 2.
Svenskarnas shoppingmotiv – förnuft eller glädje? Ingela Gabrielsson, privatekonom 1.
Från teori till praktik
RöttBlått. Socialdemokraternas politik för fler och trygga jobb. Moderaternas politik för sänkt a-kassa och lägre löner. Vi vill: •Att alla som kan och.
HSB - Panelundersökning 2
Äldrepolitik Äldreomsorg.
Dagens och framtidens seniorer och deras framtidsförväntningar
Välkommen till Filbyters politikerdag den 17/3. Rättvis skatt Sverige är det enda land i världen som beskattar pensionärer högre än löntagare ( Från Socialdemokraternas.
Oväntade utgifter – något att räkna med Ingela Gabrielsson, privatekonom
Vad är SPF? Sveriges Pensionärsförbund, SPF är en politiskt och religiöst obunden medlemsorganisation för personer berättigade till pension, oavsett ålder.
© 2013 ANTROP Resan genom äldrevården och äldreomsorgen i Uppsala län Hur kan vi göra den bättre?
Rättvis skatt Sverige är det enda land i världen som beskattar pensionärer högre än löntagare ( Från Socialdemokraternas partiprogram) Per Ahnlund.
Pensionsplanering dröm och verklighet Ingela Gabrielsson, Privatekonom Nordea
Svenska palliativregistret Anita Ottosson.
Seniorbarometern Skandia Sv Informationsklass: Öppen 2 Bakgrund och metod Bakgrund Syfte Målgrupp Metod I Seniorbarometern har Skandia låtit intervjua.
En femtedel av livet….
Nordeas boendebarometer- förväntningar och attityder Ingela Gabrielsson, Privatekonom Nordea
Förbundsnytt.
Veteranen – en pigg 70-åring Årets tidskrift 2010
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Resultat för Hemtjänst Centrum (minst 7 svarande) Hemtjänst.
Demokrati och hur Sverige styrs
V AD ÄR DET FÖR SAKER SOM VÅRA POLITIKER BEHÖVER BRY SIG OM …
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014
Rösta på oss! reklam broschyrer posters tidningen intervjuer
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Resultat för Karlskrona Hemtjänst.
Studerande 2012 – ekonomi, boende och framtidsval Ingela Gabrielsson Privatekonom.
Privat pensionssparande. Spara själv? Ska det verkligen behövas?
Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet Besöks- och leveransadress: Fiskartorpsvägen 15A, Stockholm Telefon växel: E-post:
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Resultat för Hammarö Särskilt boende.
RöttBlått. Socialdemokraternas politik för fler och trygga jobb. Moderaternas politik för sänkt a-kassa och lägre löner. Vi vill: Att alla som kan och.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Novus Unga om vården Vårdförbundet Lina Lidell 1718.
Partisekreterare Tomas Tobé Sverigedagen den 7 mars 2015.
Novus Opinion Allmänheten om vinster i välfärden 21 maj 2010 David Ahlin.
STs arbetsmiljörapport i samarbete med SCB Seminarium Torbjörn Carlsson.
SPFs valaktiviteter 2013/2014 Start med gemensamt utspel tillsammans med de andra pensionärsorganisationerna: Öka representationen av äldre på nomineringslistor.
STs Arbetsmiljörapport 2010
Omnibuss KPA Pension. 2 Hur skulle du reagera om du fick veta att dina pensionspengar placeras i företag som producerar pornografi? Med pensionspengar.
INFLYTANDE VALFRIHET LIVSKVALITET. Vad är SPF Seniorerna?  SPF Seniorerna är en politiskt och religiöst obunden medlemsorganisation för personer berättigade.
Blått Rött. Med stöd av övriga högerpakten vill de: Pressa ned lönerna genom att sänka ersättningen till arbetslösa till under 65 procent efter 300 dagar.
Ökade arbetsmarknadspolitiska satsningar
Vad skiljer partierna åt?
Varumärket SPF, Sveriges Pensionärsförbund. Varumärket är allt vi gör Varumärket är inte samma sak som en logotype, grafisk profil, slogan Varumärket.
VÅRD- OCH OMSORGSUTBILDNING PÅ GYMNASIAL NIVÅ (RIKET)
Verksamhetsplan Styrdokument * Kongressbeslut - Mål och riktlinjer - FAFO-utredningen - Rambudget * Verksamhetsplan * Övriga beslut.
Ålderismprogrammet - nulägesrapport september 2013 Ålderism är en av de djupare strukturerna i samhället Naturligt att nedvärdera äldre och att i olika.
SÅ GÖR VI EN VERKSAMHETPLAN- UTIFRÅN SPF SENIORERNAS MÅL OCH RIKTLINJER 2.
SÅ GÖR VI EN VERKSAMHETPLAN- UTIFRÅN SPF SENIORERNAS MÅL OCH RIKTLINJER 1.
Tillsammans för ett rikare seniorliv!. SPF Seniorerna har en viktig roll genom påverkansarbete som ökar inflytande, valfriheten och livskvaliteten för.
Ålderdom utan fattigdom Om äldrefattigdom och kvinnors låga pensioner.
Välfärdens finansiering 1. Hur ska det gå för Christina? 2.
Undersökning om svenskarnas inställning till digitalisering i välfärden Genomförd av TNS Sifo våren 2016 på uppdrag av Sveriges Kommuner och Landsting.
Välfärdens finansiering 1. Hur ska det gå för Christina? 2.
Nordeas boendebarometer- om bostadspriser, boräntor och boendeekonomi
Toivo Sjörén Mikaela Ekblad
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Invånarnas inställning till digitalisering i välfärden Undersökning genomförd av KANTARSIFO på uppdrag av Sveriges kommuner och landsting våren 2018.
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Välkommen till TCO-landet!
INFLYTANDE VALFRIHET LIVSKVALITET 3 Vad är SPF Seniorerna? SPF Seniorerna är en partipolitiskt och religiöst obunden medlemsorganisation för personer.
Stat , Landsting och Kommun
Presentationens avskrift:

Så tycker SPFs medlemmar För distrikten under februari 2014 Stina Nordström och Stickan Carlsson

Seniorpanelen – så tycker Sveriges seniorer Vi på SPF har vänt oss till ett urval av våra cirka 270 000 medlemmar – Seniorpanelen – för att ta reda på vad svenska seniorer prioriterar inför valet 2014 Totalt var det 2 076 personer som fullföljde undersökningen som pågick mellan den 21 oktober och 1 november 2013

Vilka är de viktigaste valfrågorna? Panelen fick gradera de tre frågor de ansåg vara viktigast Sjukvård, skola/utbildning och äldreomsorg är de viktigaste valfrågorna Fick flest förstahandsval Äldreomsorg har det bredaste engagemanget Fick flest val totalt

Vad tycker seniorerna i sakfrågorna?

Äldreomsorg Vinster i välfärden delar 37 procent är positivt inställda till att privata företag ska få bedriva äldrevård mot 35 procent som är negativa Övermedicinering – tydliga regler för uppföljning efterfrågas 70 procent är positivt inställda till att införa obligatorisk genomgång av patienters läkemedelsanvändning minst en gång i kvartalet för personer över 65 år. Stöd för vård av anhörig är en självklarhet även för pensionärer 3 av 4 är positivt inställda till att ersättning till den som vårdar en anhörig i hemmet ska kunna betalas ut även till vårdgivare som är pensionärer.

Pensionsfrågor Nej till pensionärsskatten Bromsen ska bort Nio av tio i instämmer i påståendet att skatt på arbete och skatt på pension bör vara lika Bromsen ska bort Åtta av tio är positivt inställda till att ta bort bromsen i pensionssystemet PPM-systemet starkt ifrågasatt 55 procent är positivt inställda till att avveckla PPM-systemet

Arbetsmarknadsfrågor Delade meningar om höjd pensionsålder 26 procent är positiva och 36 procent är negativa till höjd pensionsålder Män är generellt något mer positiva än kvinnor till en höjning av pensionsåldern Äldre ska ha rätt att arbeta Sex av tio vill att äldre ska ha rätt att arbeta kvar så länge de vill på arbetsmarknaden Försiktigt positiva till föräldradagar åt mor- och farföräldrar Nästan hälften är positiva till att föräldrar ska kunna överlåta föräldradagar till mor- och farföräldrar Osäkerheten är dock stor då en tredjedel svarade vet ej eller varken eller.

Så tycker SPF - SPFs Tio punkter för allas rätt till valfrihet, trygghet, rättvisa och inflytande

Valfrihet Gärna pensionering men först ett rejält arbetsliv Äldre bör ha rätt att arbeta kvar så länge de vill på arbetsmarknaden Hemma är där jag hänger min hatt Bygg bostäder av olika typ och med olika upplåtelseformer, inklusive trygghetsboenden Vid 90 ska alla få välja Valfrihetsgaranti vid fyllda 90 år: Bo kvar hemma med eller utan stöd eller flytta till ett bra äldreboende utan krav på biståndsbeslut

Trygghet Fel att backa in i livets spurt Ändra pensionssystemet så att pensionen inte kan sänkas per automatik. Jämlik vård och omsorg i hela landet En lag, en huvudman och avveckla landstingen Fem piller är fler än fyra tabletter Sjukvården måste minst en gång per år gå igenom läkemedelsanvändningen för patienter som fyllt 75 år

Rättvisa Pension är uppskjuten lön I nöd och lust Skatt på pension och inkomst från arbete ska vara lika I nöd och lust Även pensionärer som vårdar en anhörig i hemmet bör få ersättning

Inflytande Var fjärde seniorernas Den råd lyder är vis Fler äldre behövs i politiken Den råd lyder är vis Lagstifta om pensionärsråd i alla kommuner, landsting och regioner

Att diskutera Vilket av manifestets delar är viktiga för ditt distrikt? Kan man hitta lokala historier, personer som kan illustrera? Hur för man ut manifestet till medlemmarna i föreningarna? Hur kan man använda det politiska läget för att skapa synlighet för frågor som rör äldre? Ni har påverkat partierna- hur motivera väljarna att kryssa en senior?

Våra talespersoner Margareta Gärdestad Expert på pensioner och skatter för äldre samt talesperson i pensionsfrågor Karl Erik Olsson Ordförande SPF och talesperson i arbetsmarknadsfrågor Gösta Bucht Professor i geriatrik och talesperson för SPF i äldreomsorgsfrågor