Rent Vatten.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
TRYCK Här får du lära dig: Vad menas med tryck
Advertisements

Fotosyntes Visste du om att växternas gröna blad är livets solfångare? Om ditt svar är ja, då har du kommit en bit lång i det vi kommer att arbeta med.
Absolut renad olja- ett vilkor!
♫ Ljud – akustik ♪ Molekyler i rörelse.
Avloppsinventering Haverö Strömmar
HOKUS POKUS I det här avsnittet ska vi lära oss mer om bl a vatten, temperatur, blandningar och lösningar Ord att lära sig: permanent, konservera, Celsius,
Earth hour •Av: Felix, Mihajlo, Filip, Martin och Axel.
ARBETSMILJÖ och SÄKERHET
Spara el Enkla och konkreta tips på hur du kan banta din elräkning!
Dricksvatten från Mälaren – politiska och tekniska utmaningar Lars Lindblom Josefin Abrahamsson Stockholm Vatten.
Tryck.
Tuvan Tuvan är ett Avloppsreningsverk i Skellefteå.
Hur ni sparar energi! Av Kevin,Ibrahim och Hevzi
Tvätt och rengöring.
Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är en form av energi.  En viss temperatur hos ett ämne.
Water is life! Av Alex H och Alex C.
Små vattenverk Bilderna tagna av Uppsala Miljökontor samt av Christer Johansson. Checklistan för dricksvattenanläggningar kan till stora delar.
Colostomi.
Det svenska kulturarvet
Ekologiskt fotavtryck och miljömärkningar
Vatten Östersund -Info om va-verksamheten -Info om gällande lagstiftning och regelverk -Info om analys av processen (genomlysning) -Info om pågående.
Vatten i naturen Vatten i samhället
Vatten är liv.
Vårt värdefulla vatten - en tillgång eller en belastning?
Av: Sara, Louise, Moa, Sofija, Marija ♥
Vattnets kretslopp.
Lokalt omhändertagande av dagvatten (LOD)
Hållbar utveckling Hållbar utveckling är hur vi ska kunna fortsätta med att exempelvis få rent vatten utan att det förstör för andra människor på våran.
Nora, Wilma, Jonathan och William
Kretslopp Vad är ett kretslopp? Vilka ämnen kan ha ett kretslopp?
Luft. Luft består av en blandning av olika gaser.
Vatten är liv Av: Ludvig Nahnfeldt.
Mat och hälsa åk 6.
Vad händer på en ort om transportförsörjningen uteblir? Hur påverkar det din verksamhet?
En hållbar utveckling tillfredsställer dagens behov
Dricksvatten Vårt viktigaste livsmedel Välfärd för 4 öre per liter!
Processoptimering av mindre vattenverk Mia Bondelind Olof Bergstedt, Andreas Lindhe, Nashita Moona, Nuno Moriera.
REKO-möte Fjärrvärme Götene tätort: –Fjärrvärmenät –Köp av färdig värme från Vattenfall Hällekis samhälle: –Fjärrvärmenät –Produktion av fjärrvärme.
Vattnets kretslopp Vattnets kretslopp drivs av solens värmeenergi. Vatten avdunstar från öppna vattenytor, men också från mark och växter. När det avdunstade.
Hjärtat och blodet Blå grupp.
Matsmältningssystemet
Klimatförändringarna
Mål: Människans organsystem, organens namn, placering och funktion.
Johanna Olausson, Norrängsskolan, Huskvarna –
Jordens Vatten.
Johan Karlsson, Pilängskolan, Lomma –
Blodet … och transporterna I vilka delar av kroppen finns det blod?
Reningsprocessen av avloppsvatten
Att hålla sig ren och fräsch
Vad är UNICEF? Kämpar för barn världen över
Copyright 2011, Sebastian Manberg.  Det finns olika sorters vatten.  Vatten från kran  Vatten från bergskällan (Loka) copyright 2011, Sebastian Manberg.
Energiformer & omvandlingar
Ett exempel är den reaktion som vi tittat på under labbarna:
Vattenmiljö Vattenmiljön i Sverige Vattenmiljön i Skellefteå Vattenverket Abborren SIWI Vattenmyndigheterna Myndigheten Bottenviken Svenskt vatten Copyright.
Mineraler Gödning Kvävets kretslopp.
Vårt färskvatten I Sverige får vi färskvatten på två olika sätt. Antingen genom att pumpa upp grundvatten ur marken eller genom att man använder sjövatten.
Vatten En förutsättning för liv Vad ska vi behandla? Vattenfördelning Vattnets kretslopp Vattenverk Hoten mot Östersjön.
Vattenrening.
Veckans fördjupning handlar om något väldigt viktigt. Vet du vad
Vattenrening.
VA-utbyggnad i Horna.
Vattenrening.
Guide till kontroll av dricksvattenanläggningar framtagen 2015, uppdaterad Användarhänvisning Detta material är tänkt att fungera som guide.
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
Varifrån kommer kranvattnet?
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
Varifrån kommer kranvattnet?
Reningsverk.
En vanlig kemisk reaktion är när ett eller flera kemiska grundämnen eller ämnen, (reaktanter), reagerar med varandra på något sätt, eller med enskilda.
Välkomna önskar Thorbjörn Johansson
Presentationens avskrift:

Rent Vatten

Var finns vattnet Ytvatten är det vatten som finns i våra sjöar och rinnande vattendrag Grundvatten är det vatten som finns i marken och berggrunden. Grundvatten uppstår då regn- och ytvatten filtreras genom jordlager eller strömmar in i sprickor i berggrunden och tas upp ur grävda eller borrade brunnar. Dagvatten är regn- och smältvatten som rinner på marken, i ledningar eller via diken till sjöar och vattendrag.

Dricksvatten Kallvattnet vi får hem i våra kranar klassas som livsmedel. Kraven på vattenkvaliteten bestäms av Livsmedelsverket och bygger på EU-direktivet om dricksvatten. I Lessebo kommun finns fem vattenverk. Lessebo tar sitt vatten från Läen, Hovmantorp från Rottnen, Kosta från Djupgöl - ytvatten Skruv och Bergdala har grundvattentäkter. Vattnet renas och kontrolleras noga innan det pumpas ut i ledningarna till kunderna.

Ytvattenverk Vattnet hämtas från sjöarna Först passerar råvattnet ett galler för att avskilja fisk och större föremål som löv och vattenväxter. Därefter genomgår vattnet en kemisk rening genom tillsats av en kemikalie som klumpar ihop och avskiljer lerpartiklar, växtrester och bakterier från vattnet. Sedan följer en mekanisk rening i ett filter där resterna från kemiska reningen filtreras bort i sand- eller kolbäddar. Där avlägsnas även lukt- och smakstörande ämnen samt bakterier. Innan det färdiga dricksvattnet lämnar vattenverket görs en sista pH-justering och vattnet desinficeras med UV- ljus Att rena dricksvattnet tar ca 6 timmar.

Grundvattenverk Ett grundvatten håller ofta en hög kvalitet redan då det tas in i vattenverket Kräver inte samma avancerade reningsprocess som ett ytvatten. Vattnet pumpas upp ur en eller flera brunnar. Först görs en pH-justering för att få fram eventuellt järn och mangan. Många grundvatten innehåller för höga halter av järn eller mangan. Det tar man bort för undvika beläggningar i ledningsnätet. Detta filtreras sedan bort. Innan vattnet pumpas ut till konsumenterna desinficeras det med UV-ljus, för att garantera vattenkvaliteten under transporten.

Ut till konsumenterna

Vattenmagasin Det renade dricksvattnet pumpas till ett vattentorn eller en hydrofor. De ser till att det blir ett jämnt vattentryck i ledningsnätet Fungerar som vattenmagasin (reservoar). Vattenverket producerar lika mycket vatten dygnet runt, men det går åt mest vatten på morgonen och på kvällen. När det används lite vatten fyller man upp reservoarerna. När behovet av vatten ökar kan man ta det vatten som "sparats" i dessa. Från vattentornet/hydroforen leds vattnet vidare ut i ledningsnätet.

Vattenledningarna Vattenmagasinet ser till att det är ett bra tryck i ledningarna Detta gör att alla konsumenter får ut sitt vatten även om man bor på första eller tionde våningen

Konsument Ledningarna går från vattentornet och ut till alla konsumenter Varje fastighet har en egen anslutning till det kommunala ledningsnätet som kallas servis. Från servisen är det fastighetsägaren som ansvarar för ledningen. I Sverige har vi lyxen att bara kunna vrida på kranen och ut kommer vatten Vi tänker inte på att rent vatten inte är en självklarhet för alla

Här är fakta om hur mycket vatten som vi används vid några av våra vardagliga sysslor. 1 glas vatten = 2dl 1 portion spagetti =8dl 1 portion köttfärssås =1dl Tvätta händerna i rinnande vatten= 10dl Borsta tänderna i rinnande vatten 20dl Tvätta håret = 200dl Duscha = 500dl Spola toaletten = 60dl Diska = 300dl Tvätta i tvättmaskin 40 grader = 750dl

Undersökning Hur mycket vatten använder DU på en dag? Gissa antal dl! Din uppgift är nu att skriva vattendagbok under en dag i följande helg. Skriv upp allt du gör där du använder vatten och räkna ihop din andel. Ta med dig dagboken till skolan senast tisdag.