LÄTTA VAPEN – STORA HOT ___________________________.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Frågor som vi brottats med
Advertisements

Rätt jobb eller jobb snabbt? AEA:s opinionsundersökning 2013.
Geografi Henrik Carlsson.
SCB i Almedalen 2012 Statistikens betydelse för samhället
Människorna i världen Var bor det flest människor?
Konstruktivismens syn på krig och konfliktorsaker
AB HANDELNS UTREDNINGSINSTITUT RAPPORT TILL ALCOHOL UPDATE 2009 SVENSKARNAS ATTITYDER TILL GRÄNSHANDEL MED ALKOHOL.
BEFOLKNING Johannes Olsson, Annan, Övriga skolor –
Mellankrigstiden.
Internationella relationer: Stater & FN
Hinduism - Indiens religion -
Befolkningsgeografi För cirka år sedan fanns de första människorna av arten Homo sapiens, de levde i Östafrika. Idag lever över 6,5 miljarder människor,
Feminism Grundläggande antaganden:
Vuxna barn som vårdar och hjälper sjuka föräldrar
Nationalitet, etnicitet, klass & kön
Jul klappar och övriga julutgifter Ingela Gabrielsson, Privatekonom Nordea
Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet.
Levnadsvillkor och resursfördelning
Kvinnorna utgör 51% av jordens befolkning utför 66% av allt arbete får 10% av inkomsterna äger 1% av egendomen - Diakonias jämställdhetspolicy.
Lagar och regler på arbetsmarknaden.
FN - Förenta nationerna
Eskilstuna Zonta-klubb
Jämställdhet i hemmet! Pappan jobbar. Mamman är hemma med barnen.
Hälsan är inte jämt fördelad Välden är ojämlik Hälsan har inte fördelats jämt i världen. Det finns skillnader också inom Europa och de nordiska.
Ett tema om befolkningen i världen
Ränta och inflation Företagen Ränta Konsumenter
Ränta och inflation Företagen Konsumenter Ränta
■ Kvinnokommissionen ■ Kvinnokommittén ■ UN Women –sammanslagning av fyra jämställdhetsorganisationer inom FN, from 1 jan 2011 FN:S HÖGKVARTER I NEW YORK.
PortugalEngland Vin80120 Kläde10090 Antal timmar som går åt för att producera en enhet av varan. England har en ABSOLUT FÖRDEL att tillverka kläde. Handel.
Skogsbarometern är en årlig rapport om det ekonomiska läget i familjeskogsbruket 750 skogsägare har av Sifo intervjuats under september månad och undersökningen.
Den äldsta tiden i människans Historia f. Kr f. Kr
Svensk Handels indikator på optimismen och framtidsförväntningarna bland handelns företag Handelsbarometern Svenskt Tenn, Stockholm Foto: Björn Mattisson.
De fem viktigaste fackliga frågeområdena var Anställningstrygghet 2.Löner 3.Skydd mot inkomstförlust 4.Arbetsmiljö 5.Jämställdhet.
Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet.
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Kina ett U-land? Enorm ekonomisk utveckling, risk att man ser ner på Kina som en kommunistisk diktatur. Stora problem... Men samtidigt måste vi inse att.
Civila samhället och kärnvapennedrustning – vilken roll spelar vi och vilket ansvar har vi?
STs arbetsmiljörapport i samarbete med SCB Seminarium Torbjörn Carlsson.
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Ekonomiska system Viktiga begrepp
BNP  Bruttonationalprodukt  Samlade värdet av alla varor och tjänster som produceras i ett land under ett år BNI  Bruttonationalinkomst  Värdet av.
Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet.
Funktionsnedsättning innebär dubbel utsatthet i det offentliga rummet – och begränsar därmed tillgängligheten Några exempel: En utvecklingsstörd kvinna.
Krigsoffer eller fredsaktör - vem spelar rollen och spelar det någon roll? FN resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet.
Etik och moral Vad är rätt och fel?.
Genus Manligt & kvinnligt.
Samhällskunskap C & Geografi B, 2011/2012
Kalla kriget! Vad hände sedan?
Demografi - Befolkningsutveckling
BÖNEDAG FÖR MÄNNISKOHANDELNS OFFER. dags att ändra på att mer än 30 miljoner människor lever i slaveri.
Utsatta EU-medborgare i Trollhättan. Dagens regelverk är utformade utifrån grundtanken med fri rörlighet och att de personer som kommer hit förutsätts.
Tema: Folkmord Du kommer att få skriva en uppsats om ett specifikt folkmord Arbetet med folkmord kommer att pågå både under samhällskunskapen och Historieundervisningen.
Välfärdens finansiering 1. Hur ska det gå för Christina? 2.
Välfärdens finansiering 1. Hur ska det gå för Christina? 2.
Arbetsmarknadspolitiska insatser för kvinnor och män Hur effektiva är programinsatser utifrån ett könsperspektiv? Christer Gerdes.
UTJÄMNINGEN 2013 Kvinnors ekonomiska rättigheter i Sydostasien.
GLOBALISERINGEN. VAD INNEBÄR GLOBALISERINGEN?  En av orsakerna bakom förändringar i dagens samhälle (men som hållit på länge)  Är den process som innebär.
BARNÄKTENSKAP VARANNAN SEKUND GIFTS EN FLICKA BORTBabalu Garg, 15 år, (till höger) fick stöd av vännen Pryanka Garg, 16 år, (till vänster) när hon vägrade.
Ett tema om befolkningen i världen
Roger Mideklev, Vibyskolan, Sollentuna –
Hur levde man under medeltiden
Här lär vi oss om 1900 talet. Århundradet som ligger oss närmst!
Geografi Henrik Carlsson.
Skyddsfaktorer Riskfaktorer Livsvillkor Levnadsvanor Hälsa Ekonomiska konsekvenser Vårdkontakter Jämställdhet Jämlikhet Skyddsfaktorer Riskfaktorer.
HANDEL I VÄRLDEN.
Produktion, handel och transport
Jämställdhet.
Export och import.
Frihandel.
utrikespolitik inför valet 2014 Hans Linde 13 mars
Presentationens avskrift:

LÄTTA VAPEN – STORA HOT ___________________________

Vad är lätta vapen? Lätta vapen kan hanteras av en eller ett fåtal personer. Inom kategorin lätta vapen ryms allt från mindre pistoler och revolvrar till mer avancerade granatgevär som den svensktillverkade Carl Gustaf.

Hur används lätta vapen? De mest använda vapnen i världens konflikter idag är de som kallas lätta vapen och handeldvapen. Det är också dessa vapen som är vanligast i så kallad fredstid, vid till exempel mord, mordförsök, hot och rån. Lätta vapen finns världen över men tillverkas, importeras, exporteras, säljs och köps framförallt av män. Ändå har de en oproportionerlig inverkan på kvinnors liv.

Vapen på slagfältet och i hemmet - hur vapen drabbar kvinnor och män olika Lätta vapen används för att döda och hota kvinnor, samt för att underlätta våldtäkt eller hindra kvinnor från att undkomma ett våldsamt förhållande. Kvinnor löper inte störst risk att utsättas för vapenrelaterat våld på gatan eller på slagfältet, utan i sina egna hem. Förövaren är oftast en make eller på annat sätt närstående person.

Hur vanliga är lätta vapen? Det finns ungefär 900 miljoner lätta vapen i världen, och varje år tillverkas ca. 8 miljoner nya som exporteras. Vapenhandelsindustrin tros omfatta cirka 1000 olika företag från 100 olika länder och en omsättning på hundratals miljarder kronor.

Internationell reglering • Handlingsplan för att stoppa den illegala spridningen av lätta vapen: PoA • PoA och genus? ”Kvinnorochbarn” • Reglering av legala vapen? • Det civila samhället

Kvinnor, fred och säkerhet • Säkerhetsrådets resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet. • Hinder för kvinnors deltagande

Var hamnar vapnen när en konflikt är över? När en konflikt är över finns vapnen fortfarande kvar. De återanvänds och byter ägare. De kan också hamna i den illegala handeln. För att motverka detta så har man i post-konflikt länder startat DDR-processer (Disarmament, Demobilization and Reintegration) för att bland annat samla in vapen som blivit kvar efter en konflikt.

När är en konflikt över? Det råder olika uppfattningar om när en konflikt anses vara över. Ny forskning visar att ett tydligt karaktärsdrag i så kallade post- konfliktsituationer är en hög närvaro av sexualiserat våld. Detta påstående avslöjar att det sexualiserade våldet inte anses vara en del av konflikten, utan något som kan pågå samtidigt som det råder fred. Kan man verkligen säga att det råder fred om kvinnor ständigt lever under hot av sexualiserat våld både i och utanför hemmet? Vem är det egentligen fred för?

Lätta vapen skapar osäkerhet och förevigar fattigdom Våldet som uppstår med hjälp av lätta vapen har enorma sociala och ekonomiska kostnader. Lätta vapen innebär också stora hinder för länders möjligheter att ta sig ur fattigdom. Ett försämrat säkerhetsläge förhindrar fredsbevarande insatser, biståndsorganisationers arbete och människors möjligheter att leva ett värdigt liv.

Krig utan konflikt: Latinamerika I Latinamerika bor cirka 15 procent av jordens befolkning och ändå sker 42 procent av världens skjutvapenrelaterade mord i dessa länder. Trots detta pågår det endast en väpnad konflikt i regionen, i Colombia, där det numera är större risk att dö av en kula än i trafiken. Den utspridda knarkhandeln har också lätt till en ökad militarisering i regionen som leder till ett ökat flöde av vapen. Att leva i dagens Latinamerika är alltså lika farligt som att leva under en väpnad konflikt, och ändå kallar man det för fred.

Krig utan konflikt? Ciudad Juarez • Sedan 1993 har 400 kvinnor mördats och 4000 ”försvunnit” • Arbetsmigration för att jobba på fabrik – Unga kvinnor som billig arbetskraft • Arbetslöshet, droger och våld

Femicidios: ”Kvinnomord” Ciudad Juarez i norra Mexiko har som konsekvens av den allt mer utbredda droghandeln kommit att bli en krigszon. Antalet mord på kvinnor har ökat så lavinartat att staden har fått ökennamnet ”mördade kvinnors huvudstad”. Det utbredda våldet mot kvinnor tros bland annat bero på att de fabriker som är de största arbetsgivarna i staden föredrar att anställa unga kvinnor, samtidigt som allt fler män blir arbetslösa, vilket rubbar den traditionella samhällsstrukturen där männens roll anses vara att försörja familjen.

Kvinnomord i Sverige I Sverige skjuts i genomsnitt fyra kvinnor ihjäl varje år. Förövaren i dessa fall är en närstående, oftast en släkting eller partner. Lätta vapen ligger bakom ca. 20 procent av alla kvinnomord i Sverige och det är omöjligt att säga hur ofta de används för att hota.

Våld och könsroller För att ge mening åt de som skickas ut i krig har stater förlitat sig på myten om en uppdelning mellan det privata och det offentliga, mellan det feminina som behöver beskyddas och det maskulina som modigt försvarar. Männen ges rollen att försvara nationen och de svaga medan kvinnorna får rollen att omhänderta hemmet. De sociala konstruktioner som finns kring kön, det som kallas för genus, sätter press på både kvinnor och män att passa in i en roll. Det gör också att kvinnor och män påverkas olika av våld och krig.

Slutsats Vapen leder till dödligt våld, våldtäkt och hot om våld. Det är absolut nödvändigt att den våldskultur som tillåter närvaro av vapen förändras. Nedrustning av alla vapenkategorier, från massförstörelsevapen till pistoler och gevär, måste sättas högst på den säkerhetspolitiska dagordningen om världen ska uppnå de högt ställda målen om fred och säkerhet för alla.