HOKUS POKUS I det här avsnittet ska vi lära oss mer om bl a vatten, temperatur, blandningar och lösningar Ord att lära sig: permanent, konservera, Celsius,

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
KLIMAT.
Advertisements

Atomer, molekyler och kemiska reaktioner
Fotosyntes Visste du om att växternas gröna blad är livets solfångare? Om ditt svar är ja, då har du kommit en bit lång i det vi kommer att arbeta med.
Kolets kretslopp Det finns kol i nästan allting som vi äter och dricker. Kol är en viktig byggsten i allt levande och eftersom allt levande föds, växer,
Atomer och kemiska reaktioner
Kemi.
Värmelära.
Mitt arbete om förändringar av Elias och Elliott.
Syror och baser Syror och baser.
Atomer Det finns lite över hundra olika sorters atomer. Av dessa atomer kan det bildas nästan hur många ämnen som helst.
De tre aggregationsformerna
Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är en form av energi.  En viss temperatur hos ett ämne.
Planet Earth - Jorden - Men 2/3 av ytan är faktiskt vatten! Vattnet är och luften är grunden för livet på jorden.
Värme och väder del 2.
Mitt arbete om förändringar av Markus och Vilgot
Meteorologi Läran om vädret.
Det vanligaste ämnet på jorden. Du kan inte leva utan vatten
Vatten.
Det vanligaste ämnet på jorden. Du kan inte leva utan vatten
Fysik Materia Rosita Järsäter, Bålbro skola, Rimbo –
Rena ämnen och blandningar
Kemirepetition år 7.
Vattnets kretslopp.
Ämnen har egenskaper Lukt surt beskt Smak sött salt.
Kemi.
Vi värmer våra pulver.
VATTEN.
Meteorologi Läran om vädret Göran Stenman och Thomas Mesumbe.
Fysik Materia Del 2.
Värme och väder del 1.
Mitt arbete om förändringar Av Frida E och Isabella.
Ämnenas smådelar Ingenting försvinner.
Luft. Luft består av en blandning av olika gaser.
Grundläggande kemi För att kunna skilja på olika ämnen så talar man om ämnens olika egenskaper. Till exempel syrgas och kvävgas. Dessa båda gaser är osynliga.
Mitt arbete om förändringar av Pontus och Matilda
Mitt arbete om förändringar av Klara och Natalie.
Johan Karlsson, Pilängskolan, Lomma –
Fysikaliska förändringar och Kemiska förändringar
Kemi - Materia Begrepp inom Kemin.
Kemins grunder.
Marie Roslund, Rusksele skola, Rusksele –
Sammanfattning Ämnenas beståndsdelar Fast, flytande och gas
Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är alltså en form av energi.  En viss temperatur hos ett.
Jordens energibalans.
KEMI Vad är det egentligen?.
Ämnen och vatten.
Mitt arbete om förändringar av Ida och Alicia
Meteorologi Vad bli det för väder?.
Jordens, djurens och människans utveckling
Grundkemi åk 7B Gulbhar.
»Ämnen har egenskaper Lukt Smak surt beskt salt sött.
Värme Vad är egentligen värme, när blir du varm? Allting runt omkring oss består av molekyler som hänger ihop. Molekylerna i ett material står aldrig helt.
Gasolbrännare.
KEMI Blandningar, lösningar och aggregationsformer
Meteorologi Väder är en kombination av lufttryck, temperatur, luftfuktighet, molnighet, nederbörd och vind.
Löslighet och lösningsmedel. Lösning En blandning där ämnena som ingår har delats upp i små bitar att vi inte kan se dem. En lösning är klar och genomskinlig,
Ämnen har egenskaper Lukt surt beskt Smak sött salt.
Syns inte men finns ändå
Blandningar och lösningar
Luft och Vatten.
Marie Roslund, Rusksele skola, Rusksele –
Vår jord Geografi åk 4.
Meteorologi Läran om vädret
- Luften är en blandning av gaser
Kolets kretslopp Kol är ett grundämne med det kemiska tecknet C i det periodiska systemet. Det finns kol i nästan allting som man äter och dricker. Kol.
Vad kan du om kemi?.
Separation av ämnen Sedimentering och dekantering Filtrering
Kemi – första terminen.
Meteorologi Läran om vädret Göran Stenman och Thomas Mesumbe.
Presentationens avskrift:

HOKUS POKUS I det här avsnittet ska vi lära oss mer om bl a vatten, temperatur, blandningar och lösningar Ord att lära sig: permanent, konservera, Celsius, aggregationsformer, fast, flytande, gas, smälta, avdunsta/förångas, kondenseras, stelna, vattnets kretslopp, blandning, lösning, lösningsmedel, sila, sedimentera, filtrera, kromatografi, destillation, kemisk reaktion

Förändring eller konservering Många saker och ämnen kan genomgå förändringar. Om en förändring inte går tillbaka till det som var, har förändringen konserverats. Den har blivit permanent. Exempel på förändringar som konserverats är när du permanentat håret – lockarna stannar kvar när man tillverkar en permanentmagnet – magnetismen stannar kvar år efter år.

Varmt och kallt Temperatur mäts med hjälp av en termometer. I Sverige och många andra länder mäter man temperaturen i grader Celsius (˚C). I t ex USA mäter man temperaturen i grader Farenheit (˚F). Det var forskaren Anders Celsius som föreslog att man skulle utgå från vattnets fryspunkt (0 ˚C) och kokpunkt (100 ˚C). När något är varmt, t ex luft eller vatten, stiger det uppåt. När något är kallt sjunker det neråt.

Ämnen i olika former Alla ämnen kan finnas i tre olika aggregationsformer: - gasform - flytande form - fast form. Om vi tar vatten som exempel så finns det i formerna vattenånga, vatten och is.

Övergången mellan formerna Det finns olika ord för när ett ämne övergår mellan olika former. Från fast form till flytande form (is→vatten): smälta. Från flytande form till gasform (vatten→vattenånga): avdunsta/förångas. Från gasform till flytande form (vattenånga→vatten): kondenseras. Från vätska till fast form (vatten→is): stelna.

Vattnets kretslopp Vattnet som finns på jorden är det samma som bildades när jorden skapades, inget vatten försvinner eller kommer till. Det är viktigt att lära sig hur vattnets kretslopp går runt. I kretsloppet renas vattnet men det förorenas också lätt. 1. Solen värmer vattnet i hav och sjöar. Det förångas och stiger uppåt. 2. Uppe i himlen kyls vattenångan av och vattenångan kondenseras till små vattendroppar och bildar moln. 3. När vattendropparna blir för stora faller de ner som nederbörd. 4. Tillbaka på jorden rinner det tillbaka ut i hav och sjöar.

Blandning När man gör en fruktsallad kan man se alla frukterna, även om bitarna är små. Eller om du rör ihop mjöl och ris. Man har gjort en blandning. I en blandning kan man ofta se de olika delarna/ingredienserna. Man kan skilja de olika ämnena åt genom att t ex sila, sedimentera eller filtrera.

Lösningar och lösningsmedel När man blandar vatten och salt eller ägg och socker ser man inte de olika delarna. Man har gjort en lösning. I en lösning kan man inte se de olika delarna/ingredienserna. Man kan skilja de olika ämnena åt genom att t ex kromatografi och destillation (att låta lösningsmedlet avdunsta). Ämnen som man kan lösa andra ämnen i kallas lösningsmedel. Exempel på lösningsmedel är vatten, bensin eller lacknafta.

Kemisk reaktion När två eller flera ämnen blandas och reagerar med varandra bildas det ibland ett eller flera nya ämnen, ämnen som inte fanns där från början. Det har skett en kemisk reaktion. Exempel på det kan du se när du bakar – om du tillsätter bakpulver till smeten blidas koldioxid och om du tillsätter jäst blidas koldioxid och alkohol.