Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Rena ämnen och blandningar

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Rena ämnen och blandningar"— Presentationens avskrift:

1 Rena ämnen och blandningar
Ett rent ämne består av ett enda ämne, som kan vara ett grundämne eller en kemisk förening. En blandning består av två eller flera ämnen. I en blandning behåller ämnena sina typiska egenskaper.

2 En blandnings egenskaper beror på vilka ämnen som ingår.
En blandning kan ändra aggregationsform om temperaturen och trycket ändras men den uppför sig då på ett annat sätt än ett rent ämne. En blandnings egenskaper, t.ex. smältpunkt (fryspunkt), kokpunkt och densitet, beror på vilka ämnen som ingår i blandningen och på ämnenas halter, d.v.s hur mycket av vart ämne som ingår. Ett rent ämne har konstanta egenskaper, dess egenskaper ändras inte oavsett hur mycket eller hur lite du har av ämnet.

3 En blandning kan vara homogen eller heterogen.
I en homogen blandning kan man inte urskilja de olika beståndsdelarena. En lösning är en homogen blandning. Socker och vatten är olika ämnen. Om du häller socker i vatten löses sockret och du får en lösning med söt smak. Det söta ämnet socker finns alltså kvar men sockermolekylerna är blandade med vattenmolekylerna. Blandningen är homogen.

4 En heterogen blandning
I en heterogen blandning kan man urskilja beståndsdelarna En salladsdressing gjord av olivolja och vinäger är ett exempel på en heterogen blandning. I Om man blandar olja och vinäger till en salladsdressing och lämnar den åt sig själv så kommer blandningen att dela sig genom att oljan flyter upp och lägger sig ovanpå vinägern. Blandningen är heterogen.

5 Ämnen i en heterogen blandning kan separeras.
Om vi blandar Svavel (S) och Järn (Fe) kommer vi att få en blandning där vi kan se de båda ämnena.

6 Med hjälp av fysikaliska metoder kan man separera ämnen i blandning.
Vi kan skilja järnet och svavlet i Blandningen genom att antingen skaka blandningen i vatten, då lägger sig järnet i botten av prov- röret medan svavlet lägger sig ovanpå vattnet. Eller så kan man använda en magnet för att skilja ämnena åt. (Järn är ju som du vet magnetiskt).

7 Nya ämnen bildas genom kemiska reaktioner.
Om vi fortsätter vårt experiment och värmer (tillför energi) bland- ningen med Svavel och Järn så att den börjar glöda kommer ett nytt ämne att bildas: Järnsulfid. Ämnet Järnsulfid kan man inte separera genom att skaka i vatten. Inte heller kan vi separera ämnena tillbaka med hjälp av en magnet.

8 I en kemisk reaktion bildas ett eller flera nya ämnen.
Utgångsämnena i en kemisk reaktion kallas reaktanter. De bildade ämnena kallas produkter. Järn + Svavel → järnsulfid + energi reaktanter produkt


Ladda ner ppt "Rena ämnen och blandningar"

Liknande presentationer


Google-annonser