Förebyggande miljöarbete - Giftfri Miljö Uppströmsarbetet helt avgörande Renare avloppsvatten till reningsverken är en förutsättning för ett hållbart.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
1.Begränsad klimatpåverkan – MYCKET SVÅRT ATT NÅ •De globala utsläppen av växthusgaser måste minska med 50–70 -procent till år 2050 jämfört med 1990, och.
Advertisements

EU mål 3 mål 9 mål 3 mål 6 finansiella instrument 3 finansiella instrument 6 finansiella instrument 3 finansiella instrument.
Länsstyrelsens uppdrag transporter och miljö
Kort om miljön och vår konsumtion
Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram med Nya skånska klimatmål Tommy Persson Miljöstrategiska enheten Miljöavdelningen
Når vi miljökvalitetsmålen till 2020*?
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
Regionala miljömålsdagen 8 juni 2011 Lars Nyberg.
Hur hantera komplexa frågor?
DEFINITIONER AV DE 16 SVENSKA MILJÖKVALITETSMÅLEN
Dricksvatten Vårt viktigaste livsmedel Välfärd för 4 öre per liter!
Susanne Eriksson och Lennart Höglind Lagstiftning, miljömål etc Avloppsreningsverk.
Miljömål och klimatstrategi
Västra Götalandsregionens handlingsprogram för energi
Landstingets miljöarbete
Uthållig kommun – ett verktyg för att nå målen 22% av landets kommuner 100% av länets kommuner Kalmar nationellt pilotlän.
”Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade.
Hållbar utveckling Hållbar utveckling är hur vi ska kunna fortsätta med att exempelvis få rent vatten utan att det förstör för andra människor på våran.
Anpassning – brett arbete som spänner över hela samhället Länsstyrelserna regionalt ledarskap –Samordna arbetet på regional nivå med anpassning till ett.
”Ett hållbart Blekinge” – Hur ska vi nå miljömålen?
Miljödepartementet Regeringens arbete för att nå miljökvalitetsmålen Anders Flanking Statssekreterare, Miljödepartementet.
Sigtunastiftelsen 17 maj 2006
1 Regional bild av vatten- och avloppssituationen i omvandlingsområden Bernhard Jaldemark Andreas Egbäck Martin Bunn Länsstyrelsen i Jönköpings län.
Förebyggande miljöarbete - Giftfri Miljö Uppströmsarbetet helt avgörande Renare avloppsvatten till reningsverken är en förutsättning för ett hållbart samhälle.
1. Begränsad klimatpåverkan
miljömål.se Miljömålens syfte: - Strukturerat miljöarbete
Dricksvatten Vårt viktigaste livsmedel Välfärd för 4 öre per liter!
Miljöarbete i Eslövs kommun – miljöåtgärder 2005 Catarina Nilsson Miljö och Samhällsbyggnad 17 november 2005.
Norrstyrelsens styrgrupp för infrastruktur 2009 BILD 1 Infrastruktur i Region Norrland – vision, mål och verksamhetsidé.
Hållbart!. …måste vi ta ansvar för det viktigaste vi har. För att skapa en bättre vardag för de många människorna…
DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET
Fördjupad utvärdering 2015 Fokusområde Hållbar konsumtion
Ulrika Palme, Hållbara urbana VA-system Ulrika Palme Miljösystemanalys, Energi & Miljö Chalmers tekniska högskola.
Tema: Hållbar utveckling
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
Miljömålen Linda Tollemark
Energi ur ett genusperspektiv Ulrika Lundberg. Det övergripande målet är att kvinnor och män skall ha samma makt att forma samhället och sina egna liv.
LH inleder: Välkomna! Syfte med dagen Lst´s roll
Politiskt seminarium …för ett gott liv i en livskraftig kommun Torsås 25 februari 2015.
Susanne Dahlberg, miljöstrateg Miljö- och vattenstrategiska enheten
Klimatsäkra samhället - En utmaning även för vattentjänsterna! 1.
Förebyggande miljöarbete - Giftfri Miljö Uppströmsarbetet helt avgörande Renare avloppsvatten till reningsverken är en förutsättning för ett hållbart samhälle.
Miljömålsberedningen
Miljömålsberedningen Miljömålen – grunden för svensk miljöpolitik.
Hälsa i Miljömålen? Hälsofrågor, en självklar del av miljöarbetet? Området hälsa i den fördjupade utvärderingen av de svenska miljömålen 2007.
”Målet med den regionala tillväxtpolitiken är utvecklingskraft i alla delar av landet med stärkt lokal och regional konkurrenskraft”. PROP. 2013/14:1 UTGIFTSOMRÅDE.
Statsrådsberedningen EU:s strategi för Östersjöregionen - en EU-politik för Östersjöområdet.
Vår Planet Jorden. Vi ska lämna över ett samhälle till nästa generation där de största miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem.
Nya regionala miljömål för Västra Götaland. Miljömålsarbetets styrgrupp (Länsstyrelsen, Skogsstyrelsen och VGR) har beslutat att vi behöver regionalisera.
Styrmedel för att stimulera till energieffektiv konsumtion Detta är förstasidan av en presentation Vår vision: Ett hållbart energisystem Anita Aspegren.
Giftfri miljö Strategi för Stockholms län Helen Barda.
Hållbar utveckling av skogen. Tekniska lösningar inom skogsbruk  Vilka tekniska lösningar har man gjort inom skogsbruket?  Exempel på lösningar som.
Miljöarbete Skarpnäcks förskolor 2012 Pilotprojekt: giftfri inredning 2013 Nämndmål: 2. giftfria varor och byggnader 5. miljöeffektiv avfallshantering,
Regeringsuppdrag fosfor – konsekvenser för slamanvändning i Sverige VAS-rådet 13 februari Regeringsuppdrag fosfor – konsekvenser för slamanvändning i Sverige.
Avloppshantering i Stockholms län – ett vägval i strategin för Ingen övergödning Vas-rådet den 13 februari 2014.
Vatten En förutsättning för liv Vad ska vi behandla? Vattenfördelning Vattnets kretslopp Vattenverk Hoten mot Östersjön.
Slammet som resurs – Käppalas arbete för att sluta Kretsloppet Cecilia Bertholds.
Välkommen till Miljöombudsträff Den 31 maj 2016 kl
Miljö Ekonomiska Sociala
Förutsättningar invånare ca 900 anställda Pendlarkommun.
Hållbar VA-plan Åland VA-utredare David Ståhlman.
Tillsammans. För en hållbar livsmiljö.
Klimatpolicy Laxå kommun
Miljömålen består av tre slags mål
Energiförsörjningen och miljön
Nytt uppdrag sedan årsskiftet
Miljömålen består av tre slags mål
Reningsverk.
Miljömålen nu och framåt!
Miljö och social hållbarhet i upphandling
Presentationens avskrift:

Förebyggande miljöarbete - Giftfri Miljö Uppströmsarbetet helt avgörande Renare avloppsvatten till reningsverken är en förutsättning för ett hållbart samhälle Mängden oönskade ämnen som kommer till reningsverken måste minska Ett avgörande steg är att i kommunen tar ett politiskt beslut att ansluta sig till REVAQ-certifieringen. Kommunen behöver anordna studiebesök vid reningsverken och infokampanjer för hushållen i sina upptagningsområden. Mängden oönskade ämnen som kommer till reningsverken måste minska. Den ökande användningen av kemikalier och andra för miljön farliga ämnen innebär stora utmaningar för oss som jobbar med vattenförsörjningen i Sverige. För att säkerställa ett säkert dricksvatten framöver måste vi se till att inte smutsa ner våra sjöar, vattendrag eller vårt grundvatten med farliga kemikalier. Farliga ämnen måste förbjudas så att de inte kan komma ut i vattenmiljön. Renare avloppsvatten till reningsverken är en förutsättning för ett hållbart samhälle. Med renare avloppsvatten får vi renare sjöar, vattendrag och hav. Sverige behöver minska mängden oönskade ämnen som idag kommer till reningsverken. Upprioritera vattentjänstfrågorna. Ett viktigt steg är att ansluta sina reningsverk sig till REVAQ-certifieringen. De viktigaste insatserna för att minska oönskade ämnen i slam och vatten är riktade insatser för att minska utsläppen av farliga föroreningar till reningsverken från trafiken, hushållen och industrin. Många krafter behöver till för att arbeta med att minska flödet av farliga ämnen till reningsverken, det kallar vi vårt uppströmsarbete. Uppströmsarbetet inom ramen för vårt certifieringssystem REVAQ skapar förutsättningar för ett hållbart samhälle där renare avloppsvatten är en nödvändighet. Minska mängden oönskade ämnen som idag kommer till reningsverken genom att arbeta systematiskt och långsiktigt med anslutna verksamheter, trafikdagvatten och lakvatten.   Anordna studiebesök och infokampanjer för hushållen i sina upptagningsområden.

Avloppet är inte gjort för kemikalier Inte vår miljö heller

Fosfor är en begränsad global resurs Efterfråga en kommunal strategi för en hållbar slamanvändning och fosforåterföring God resurshushållning av energi, biogas och näringsämnen vid reningsverken en nödvändighet. De värdefulla restprodukter som produceras vid reningsverken ska användas mer effektivt, främst gäller det biogas och näringsämnen och humus i slam. Vi behöver ha en god resurshushållning av näringsämnen vid reningsverken. Hushållning med fosfor i Sverige är också en global rättvisefråga, redan idag är priset så högt på fosfor att många miljoner bönder i utvecklingsländer inte längre har råd att handla mineralgödselfosfor. Slammet med sina näringsämnen och humusämnen, inte minst fosfor, ska i ökande grad återföras till åkermark. Det kräver att kvaliteten och spårbarheten på slammet höjs. Certifieringssystemet REVAQ är ett viktigt verktyg för att nå detta mål. Arbetet inom ramen för REVAQ innebär att minska flödet av farliga ämnen till reningsverk och samtidigt skapa en hållbar återföring av växtnäring och hantera riskerna på vägen dit. Upprioritera vattentjänstfrågorna. Ett viktigt steg är att ansluta sina reningsverk sig till REVAQ-certifieringen.

Energianvändningen behöver bli mer effektiv Kommunen behöver: Efterfråga och genomföra en energiutredning, gärna tillsammans med avfalls, transport- och fjärrvärmeområdena: Säkerställa energi- och klimateffektivitet i reningsverket Ta vara på biogaspotentialen God resurshushållning av energi, biogas och näringsämnen vid reningsverken en nödvändighet. Reningsverken använder relativt mycket elenergi (ca 1% av Sveriges elanvändning). De flesta reningsverk har en stor potential att använda elenergin mer effektivt. De värdefulla restprodukter som produceras vid reningsverken ska användas mer effektivt, främst gäller det biogas och näringsämnen och humus i slam. Vi behöver ha en god resurshushållning av energi och biogas vid reningsverken. Biogasen kan användas mer effektivt som fordonsgas eller till elproduktion. Investerar i reningsverkens energieffektivitet Ansök och samarbeta med Svenskt Vatten Utveckling för att öka kunskaperna

Minskad övergödning i våra sjöar och hav Klaras god vattenkvalitet i kommunen? Efterfråga en långsiktig VA-planering för kommunen Vilken bedömning har kommunens vatten fått av den regionala vattenmyndigheten – har sjöar, vattendrag och kusten dålig, måttlig eller god vattenkvalitet. Vad behöver göras för att nå till god vattenkvalitet ? Planera långsiktigt med hjälp av er kommunövergripande VA-planering och avsätt tillräckligt mycket pengar för nödvändiga miljöinvesteringar.

Bilden visar – per vattendistrikt - hur stor andel av sjöar, vattendrag och kustzoner som idag har bra vattenkvalitet = klarar god eller hög status (blå+grön färg).