Skyddsjakt på älg som skadar skog

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Prövning av vindkraft och kommande regelförändringar
Advertisements

Målstyrning utifrån Lag om skydd mot olyckor
Att bilda älgskötselområde…
LSO på skadeplatsen.
Nya bibliotekslagens betydelse för personer med funktionsnedsättning Niclas Lindberg, generalsekreterare SDK:s jubileumskonferens 2013 Stockholm 29 november.
MKB Miljökonsekvensbeskrivning
Naturvårdsverket | Swedish Environmental Protection Agency
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Ny älgförvaltning En introduktion Sveriges Lantbruksuniversitet.
J U S T I T I E D E P A R T E M E N T E T Insatser för att värna och fördjupa den svenska demokratin.
Maria Björklund - Lena Landén Jonas - Mikael Thörn
Fodersituation för älg i Kalmar län baserat på 2013 års prognos
Miljödepartementet Ett Sverige utan klimatutsläpp – det gröna föregångslandet Bakgrund till regeringsbeslut torsdagen 21 juli 2011.
Viltolyckor…… Regelverk efter inträffad viltolycka
Skogsgödsling En översikt Folke Pettersson.
Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram med Nya skånska klimatmål Tommy Persson Miljöstrategiska enheten Miljöavdelningen
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
Konjunkturer.
Kulturdepartementet Kulturpolitik – regeringens tre prioriteringar Barn och ungas rätt till kultur Vård av kulturarv Förbättrade villkor för kulturskapare.
Lag om skydd mot olyckor
Sedan den 1 juni 2013 har den nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvaret för tillsyn av hälso- och sjukvård, socialtjänst och.
LSO som verktyg i det kommunala säkerhetsarbetet
DEFINITIONER AV DE 16 SVENSKA MILJÖKVALITETSMÅLEN
Försöksverksamhet 2007 Universitetsförvaltningen Uppdragets bakgrund, syfte och mål Avidentifierade ansökningshandlingar.
Information Regeländringar i sjukförsäkringen – hur påverkar det dig som vårdgivare Läkarutlåtande om hälsotillstånd – FK 3200 Dagens möte Hållpunkter.
Nya hastighetsgränser och åtgärdsplanering
Jämställdhetspolitiken Tillväxtverket 26 september
Hot och risker Hur ser då hoten och riskerna ut?
Miljödepartementet Landsbygdsdepartementet Svensk rovdjurspolitik skall bestämmas i Sverige Onsdagen 17 augusti 2011 Andreas Carlgren, Miljöminister Eskil.
Bakgrund och syfte Ska ses i ljuset av tidigare utredningar Organisationers önskan om ett annat och bättre sätt att samverka Regeringen vill erkänna,
Handlingsprogram enligt LSO
Att främja närvaro – för alla elevers rätt till utbildning.
Mål- och resultatstyrning
19 november 2014 Varför SIP ? 19 november
Tillsyn Tillsynarens roll och komptens Villkor för effektiv tillsyn
Bilder för lokal utbildning
Skogsstyrelsens roll och bidrag, samverkan och skogliga underlag i älgförvaltning. 1.
Inriktningsplanering för
Normering, tillsyn, kunskap
Vad händer nu? Älginventerings-metoder! - Klara Skogliga inventerings- metoder!? – Delvis klart IT-plattform!? - Förstudie presenterad Förvaltnings-föreskrifter?
Missbruksuppdraget.
Maria Jansén Länsmuseernas samarbetsråd, Länsstyrelserna och Riksantikvarieämbetet.
Landstingsfullmäktiges program för mål, uppföljning och insyn för verksamhet som utförs av privata vårdgivare Syfte med programmet är att lyfta frågorna.
DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Folkhälsoarbete och arbete med social hållbarhet ur ett regionalt och kommunalt perspektiv Nora
Nya föreskrifter och allmänna råd
SOU 2008:15 LOV att välja – Lag om Valfrihetssystem
Vilka utmaningar står vi inför inom transportsektorn?
Niklas Lundin Näringsdepartementet
Sv Kvalitetsdrivet 2013 Högre kvalitet i högre utbildning eller breddad rekrytering? Eller både och? Aleksandra Sjöstrand.
Infrastrukturplanering
1 Använd gärna denna presentation! Presentationen beskriver arbetet i projektet som arbetar med det kommande landsbygdsprogrammet Presentationen.
Regeringsuppdraget Länsstyrelsernas tillsyn: Granskning av handläggning och dokumentation Granskning av anmälningar Särskild tillsyn av alla HVB Tillsyn.
Länsstyrelsens tillsynsansvar
Enkät genomförd av SCB: Inträdet på arbetsmarknaden Seminarium den 22 oktober 2010.
Risk- och sårbarhet för dricksvattenförsörjning Boden den 9-10 mars 2010 Länsstyrelsen om vattenskyddsområden Malin Andersson Länsstyrelsen i Norrbotten.
Kvalitet i förskola, skola, vuxen- utbildning och skolbarnsomsorg Statens utgångspunkter –Elevernas utveckling mot nationella mål i centrum –Nationell.
Foto: Eskil Birkne Foto: Michael Ekstrand Foto: Foto: Michael Ekstrand.
Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan 1 Den nationella kulturpolitiken - samspel mellan stat, regioner och kommuner Calle Nathanson.
LH inleder: Välkomna! Syfte med dagen Lst´s roll
Susanne Dahlberg, miljöstrateg Miljö- och vattenstrategiska enheten
ÄLGFÖRVALTNING Dalarna
Adaptiv förvaltning modebegrepp för lärande system.
Presentation av Jägareförbundets Värmlands klövviltsgrupp vid konferens för älgförvaltningsgrupperna
Miljötillsyn och sanktioner - en tillsyn präglad av ansvar, respekt och enkelhet (SOU 2017:63) Kerstin hälsar välkomna.
Miljömålen består av tre slags mål
Ny älgpolicy förslag inför stämman 2018
STRATEGI FÖR SVENSK VILTFÖRVALTNING
Miljömålen består av tre slags mål
Fakta om rådjur Storlek: kilo, cm hög, vårt minsta hjortdjur Funnits: år i Skandinavien Äter: Bärris och ljung under vintern. Även sälg,
Presentationens avskrift:

Skyddsjakt på älg som skadar skog Christer Kalén

Disposition Skogsstyrelsens uppgift Betets inverkan och utsikter att nå målen Politiska riktlinjer – betesskador Konkreta problemområden Kommande regeringsuppdrag

Skogsstyrelsens uppgifter Skogsstyrelsen verkar för att landets skogar vårdas och brukas så att de beslutade målen för skogspolitiken uppnås. 1993 (proposition 1992/93:226) 2008 (proposition 2007/08:108) Produktion och miljö – Jämställda mål ”Frihet under ansvar” SVL §1 - exploateringslag

Viltet Källa: Bergström & Danell 2009

Skador på träd Bete på skott / blad, barkgnag, stambrott, tramp och fejningsskador Skottbete är den vanligaste

Jonnie Friberg HOLMEN SKOG AB 2010 Ett tydligt tecken på foderbrist är tallar betas under maj och juni, när viltet normalt skall äta örter och gräs. Bristen på normalt foder tvingar viltet att äta tallskott. Oblansen mellan foderutbud och viltpopulationen är ett faktum. Jonnie Friberg HOLMEN SKOG AB 2010 6 6

Skador på träd Bete på skott / blad, barkgnag, stambrott, tramp och fejningsskador

Skador på träd Bete på skott / blad, barkgnag, stambrott, tramp och fejningsskador

Skador på träd Bete på skott / blad, barkgnag, stambrott, tramp och fejningsskador

Direkta effekter Som ett resultat av riskerna med att idag anlägga tallskog har försäljningen av tallplantor i södra Sverige drastiskt förändrats sedan 1987. Vad säger då vår nationella statistik om felaktig ståndortsanpassning? Här har vi ett problem då det gäller kvantitativ och provytebaserad bevisföring. I varken Skogsstyrelsen ungskogsinventering (Polytax) eller ur Riksskogstaxeringens databaser har vi än så länge inte lyckats fånga upp det som så många andra indikatorer vittnar om. Åtminstone då vi talar om mekanismer. Av de försök till analyser som gjorts på Skogsstyrelsen inbjuder resultaten till mångtydig tolkning. Det är framför allt två processer som försvårar analysen. Det ena är vad markägarens intention med beståndet har varit och det andra är en kohort-effekt. Även om beståndet inledningsvis består av en stor andel tall kan det vara så att gran är det enda som växer ur beteshöjden. 10 10

Indirekt effekt - Omdaning av landskapet 11

Vad tycker politikerna?

Uppföljning av skogspolitiken (Regeringens skr. 2003/04:39) “Betesskadorna av klövvilt på plant- och ungskog behöver minskas, bl.a. genom att klövviltstammarna hålls på en ur betesskadesynpunkt acceptabel nivå.”

Skogsutredningen Mervärdesskog (SOU 2006:81) “Samhället kan inte acceptera att en önskan om en tät viltstam leder till att betydande virkesvärden förstörs. En bättre balans mellan dessa intressen måste således åstadkommas.”

Skogspropositionen (Prop. 2007/08:108) Kap 6 Ökad produktion av biomassa 6.1 Investering för ökad tillväxt 6.2 Rådgivning för ökad produktion 6.3 Högre tillväxt med förbättrat växtodlingsmaterial 6.4 Skog och vilt i balans 6.5....

Skogspropositionen (Prop. 2007/08:108) Regeringens bedömning: Ytterligare åtgärder bör vidtas för att minska skador av vilt på skog. Regeringen avser att uppdra åt en särskild utredare att se över nuvarande älgförvaltning.

Ur Älgpropositionen (Prop. 2009/10:239) Regeringens bedömning: skapa en älgstam av hög kvalitet i balans med betesresurserna. hänsyn till viktiga allmänna intressen som rovdjur, motverkande av trafikolyckor med älg, skador på skog samt inverkan på övrig biologisk mångfald. samverkan mellan de aktörer som påverkar älgstammen.

Rådande paradigm Skogspolitiken (Prop 2007/08:108): ”Frihet under ansvar” Jaktpolitiken (Prop 1991/92:9): Jägare och markägare ska ta ett större ansvar för att anpassa viltstammarna så att skador kan minska.

Hur långt kommer vi med samverkan och dialog?

Attitydundersökning Källa: Sv. Jakt Nyheter 2010

Frekvens (%) Mindre älg Som idag Mer älg Källa: Sv. Jakt Nyheter 2010

Frekvens (%) Mindre älg Som idag Mer älg Källa: Sv. Jakt Nyheter 2010

JL §7 Om det pga ett viltbestånds storlek finns påtagliga risker för trafikolyckor eller för allvarliga skador av vilt, får den myndighet som regeringen bestämmer besluta om jakt för att förebygga eller minska dessa risker.

Var går gränsen för påtaglig risk?

Skyddsjakt på enskilds initiativ

Skyddsjakt efter älg (prop 2009/10:239) Regeringens bedömning: Ansökningar om skyddsjakt bör handläggas skyndsamt av länsstyrelsen. Naturvårdsverket bör tillsammans med Skogsstyrelsen få i uppdrag att ta fram riktlinjer för handläggningen av ansökningar om skyddsjakt.

Vad ska markägaren tåla?

Betesskador- vad ska markägaren tåla? 10% Betesskador 5%

Betesskador- vad är en tolerabel skadenivå? 2% Betesskador

Dubbla budskap från samhället??? 10% Betesskador 5% 2% Visst verkar det förvirrande om man samhället ena stunden menar att markägaren ska tåla 5% betesskador och i nästa att skadorna inte ska vara högre än 2%? Vi ska inte dra för stora växlar på detta resonemang av två orsaker. Det ena är att Naturvårdsverkets ståndpunkt kommer från en enskild handläggare och därmed inte klart om det är naturvårdsverkets officiella linje. Det andra är att 2% skador gäller som ett medeltal över ett större område. Inom detta område kan skadorna vara högre. 31

Hur vägs olika intressen in? Viltolyckor Skogsskador Jordbruksskador Biologisk mångfald Äganderätten Mat till rovdjur Älgstammens kvalitet Rekreation Turism Rättviseaspekter

Riktlinjer Enhetlighet Kriterier Regionalisering Flexibilitet Flyttat ansvar

Besiktning/inventering Metodik Vad ska ingå? Vem betalar?

§ 28 Jaktförordningen

Sammanfattning Samordning av jakt- och skogspolitiken Skogsskador behöver minska Allmänna intressen Kommande regeringsuppdrag