Varför måste jag ha ett långt och jobbigt lösenord? Jo… det är såhär…

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
easyresearch. se/s. asp Varför?
Advertisements

Varför får jag inte välja vilket tema jag vill? Jo… det är såhär…
Sagostig – sagoäventyr På Viaskolan i Nynäshamn ”finns” ett Viatroll.
Snart är sommaren här, plocka blommor och bär.
First Class Arken - Introduktionskurs
Hur ser du på ditt tobaksbruk?
Geografi Henrik Carlsson.
Hur kraft och yta samverkar
Barnanpassad utredning
Spelstrategi.
Bensinpris God dag, Jag har hört, Att bensinpriset kan inom den närmaste framtiden komma upp till Sek 17,00.
Släktskapsregeln för 6a
Två år sen jag gjorde ett bildspel. Förra julen var jag i en process, då jag fick besked att jag inte skulle få ta över vandrarhemmet, vilket gjorde att.
Patient fick fel läkemedel – hjärnskadades
FORTUNA FF – P95 Spelarbarometer. Spelarbarometer – Fråga 1 1.Vilken 1.Vilken är din målsättning med fotboll? 1.Har ingen 2.Träffa kompisar 3.Hålla mig.
Övergången från medeltid till Renässans. Ca år
hej och välkomna EKVATIONER Ta reda på det okända talet.
E-post juni 2013.
BEANS NÖJD KUND INDEX (e-survey undersökning)
Inspirationsdag – Vilka projekt kan vi göra? Det är ju rätt kul att få göra vad man vill.
Publicera användbar information Erik Geijer tydligare.se Internetdagarna
Positiva tecken - de som funderar över olika existentiella frågor har ökat från 20% till 30%. - de som ägnar sig åt korta stunder av kontemplation och.
Välkommen.
Ett utbildningsmaterial från Fairtrade Sverige
Avgiftslista via Internet
Att skriva en artikel.
Hur kom Bibeln till? Torsdagen den 14 januari Kvällens ämne:
Syftet med en personlig handlingsplan
ersätter substantiv ex: personliga, possessiva, reflexiva, relativa
ERGONOMI Vad är det?.
STUDIEMILJÖ Nu har du kommit till modul 2. Den handlar om din studiemiljö. Hur mycket har du egentligen tänkt på din fysiska studiemiljö? Har du funderat.
Vill du lära dig kort division?
Innovativa pengar Det är inte alltid så lätt att lyfta blicken. Men jag har anat mig till att en av de lite större bistånds- och utvecklingsdiskussionerna.
KROPPENS ANPASSNING Akut eller kortvarig
Hoppsan, jag har fått Internet i mobilen! Erik Hörnfeldt från den GLADA mobiloperatören.
En PowerPoint om PowerPoint
Barnens egna ord om sin psykiska ohälsa
Grunderna - Från ett logiskt perspektiv André Bodin, Anders Edholm – 2011.
Vad är du för typ av person?
Workshop inför Projektet
BO OCH LEVA. Jag ska resa ett halvår och tänkte slå två flugor i en smäll – min kompis behöver en lägenhet och jag slipper betala hyra, så jag hyr ut.
Från binära till hexadecimala
VARFÖR IDROTT I SKOLAN ? * Du ska få träna upp din fysiska, psykiska och sociala förmåga * Ämnet ska ge dig kunskaper om en hälsosam livsstil. *
Att leva med osäkerhet Vad berättar våra prognoser och analyser och hur kan ni använda er av dem? Fredrik Ribbing arbetsmarknadsanalytiker.
Music: Nightengale Serenade
Min hälsa Nu och i framtiden!!! Varför skall vi träna/röra på oss?
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten – brukarmedverkan vid brukarundersökningar inom LSS • • SKAPAD.
Livskarriär Din väg mot ett arbete som kommer att göra dig lycklig.
SEO Manager för EPiServer LÅT REDAKTÖRERNA VARA REDAKTÖRER.
De 6 största hoten mot din PC. 1. Datorns skydd är för dåligt Kolla virusskyddet Kör fullständig virusgranskning emellanåt Ha en endast ETT virusskydd.
Förslag till Arbetsrutiner inför ”Nulägeskartläggning” MÅL 1
1. Var förberedd och ha ett tydligt budskap!
Johanna Olausson, Norrängsskolan, Huskvarna –
Disposition till presentation Tredje kraften på besök hos niorna
Logikprogrammering 21/10 Binära träd
Kan du omvandla 80 km/h till m/s?
Att argumentera.
Varför UNIKUM? Genom att arbeta med IUP via Internet och verktyget Unikum vill vi uppnå flera saker: Ökad delaktighet i planeringen från föräldrar och.
ERGONOMI Föreläsning 1 för ÅR
Några exempel från Steve Jobs.
© Anders Broberg, Lena Kallin Westin, 2007 Datastrukturer och algoritmer Föreläsning 14.
Attraktiv Hemtjänst Deluppdrag Införa välfärdsteknologi Max Domaradzki.
glädje-trygghet-kamratskap-nyfikenhet
Vad tycker du? När man diskuterar berättar man vad man tycker om något. När jag tycker något har jag en åsikt. Ett finare ord för att säga något är att.
Huvudsats och bisats– att bygga meningar
Bild 1 EXAMENSARBETET KANSKE STARTEN PÅ DIN NYA KARRIÄR…
Ett tema om befolkningen i världen
Presentationens avskrift:

Varför måste jag ha ett långt och jobbigt lösenord? Jo… det är såhär…

Aja baja nr 1: korta lösenord  Brute force (råstyrka)  Testar kombinationer enligt kända tecken: osv…  En modern PC kan testa kombinationer per sekund! Ett 10 tecken långt lösenord med enbart gemener kan hackas på en dag.  Brute force (råstyrka)  Testar kombinationer enligt kända tecken: osv…  En modern PC kan testa kombinationer per sekund! Ett 10 tecken långt lösenord med enbart gemener kan hackas på en dag. Suck.. Jag får väl använda mig av längre lösenord då…

Aja baja nr 2: endast bokstäver  Ett lösenord som t.ex. qwerty (förutom att det är ett av de vanligaste lösenorden i världen), är lätt för datorn att testa sig fram till.  Lösenordet är 6 tecken långt. I det här fallet är det enbart gemener.  Det ger oss tänkbara kombinationer att testa. Tänk på föregående bild. En vanlig PC kan testa kombinationer per sekund.  … Strax under 4 minuter för min lilla laptop med andra ord.  Ökar vi på med siffror och specialtecken, ökar antalet tänkbara kombinationer i lösenordet från 594 miljoner till drygt 208 miljarder ( 20 timmar )…. Det räcker ju inte!  Ett lösenord som t.ex. qwerty (förutom att det är ett av de vanligaste lösenorden i världen), är lätt för datorn att testa sig fram till.  Lösenordet är 6 tecken långt. I det här fallet är det enbart gemener.  Det ger oss tänkbara kombinationer att testa. Tänk på föregående bild. En vanlig PC kan testa kombinationer per sekund.  … Strax under 4 minuter för min lilla laptop med andra ord.  Ökar vi på med siffror och specialtecken, ökar antalet tänkbara kombinationer i lösenordet från 594 miljoner till drygt 208 miljarder ( 20 timmar )…. Det räcker ju inte!

Aja baja nr 3: ord  Tänk på föregående exempel… En dator testar alternativ utifrån en lista med kända tecken, som den testar i tur och ordning:  gemener: abcdefghijklmnopqrstuvwxyzåäö  versaler: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÅÄÖ  siffror:  specialtecken:  Tänk på föregående exempel… En dator testar alternativ utifrån en lista med kända tecken, som den testar i tur och ordning:  gemener: abcdefghijklmnopqrstuvwxyzåäö  versaler: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÅÄÖ  siffror:  specialtecken:

Detta verkar ju bra. Specialtecken, versal, siffra och 15 tecken! !sommar5Blommor Hackaren kör igång sin matching, som inkluderar en ordlista utöver listorna av tecken.. Eftersom lösenordet innehåller ord, översätts det i princip till ett lösenord på 4 tecken (likvärdigt med t.ex. abcd ): ! | sommar | 5 | Blommor

Hur ska jag göra då?  Tips: ersättningsmetoden Använd dig av ord, men ersätt bokstäver. Föregående exempel !sommar5Blommor kan istället bli !s0mmar58l0mm0r. Inga matchningar i ordlistor.  Tips: variation Variera gemener och versaler. !s0mMAR58l0mM0R blir oerhört svårt för en programvara att gissa, och vi är uppe i 157 miljarder år för en vanlig PC att gissa ditt lösenord.  Tips: ersättningsmetoden Använd dig av ord, men ersätt bokstäver. Föregående exempel !sommar5Blommor kan istället bli !s0mmar58l0mm0r. Inga matchningar i ordlistor.  Tips: variation Variera gemener och versaler. !s0mMAR58l0mM0R blir oerhört svårt för en programvara att gissa, och vi är uppe i 157 miljarder år för en vanlig PC att gissa ditt lösenord.

Det verkar jobbigt. Kan inte ni hjälpa mig istället?  Självklart gör vi vad vi kan. Men om vi alla hjälps åt kan vi sova gott om nätterna.  Tekniken kan bara göra så mycket. Det är en ständig katt och råtta-lek och kriminella hittar nya vägar att kringgå tekniska hinder.  Därför är det så viktigt att ni använder starka lösenord (och därför tvingar vi er till det)  Självklart gör vi vad vi kan. Men om vi alla hjälps åt kan vi sova gott om nätterna.  Tekniken kan bara göra så mycket. Det är en ständig katt och råtta-lek och kriminella hittar nya vägar att kringgå tekniska hinder.  Därför är det så viktigt att ni använder starka lösenord (och därför tvingar vi er till det)