MODUL 1: ATT VARA SAMHÄLLSMEDBORGARE, YTTRANDE- OCH INFORMATIONSFRIHET, TILLGÅNG TILL INFORMATION, DET DEMOKRATISKA SAMTALET OCH LIVSLÅNGT LÄRANDE.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Planering, genomförande av undervisning och bedömning enligt Lgr 11
Advertisements

Centrala innehåll och kunskapskrav
Från Vasatid till Vasalopp Lpp Historia åk 5, Vasatiden
Examensmål SA SA Kreativ? Aktiv? Nyfiken?.
Välkomna till information kring betyg och bedömning
Hur arbetar vi… …på Slöingeskolan?
Ulla Wiklund Musiker/kompositör Rytmiklärare Kungl. Musikhögskolan
Föräldramöten VT-14 Tema: Betyg.
Kön, genus och jämställdhet Lokal pedagogisk planering Sh åk 9
Lgr11 Ny läroplan, inklusive nya kursplaner
Bakgrund till Lgr 11?.
Ulla Wiklund 2013/Reflektum AB
”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade
Processtödjare 16/
Geografi År 1-2 År 3-4 År 5 År 6 Kartan: Känner till närmiljön
Årskurs 8 Entréskolan vt 2013
Det största sen VHS Det digitala klassrumet. Vad säger läroplanen? kan använda informationsteknik som ett verktyg för kunskapssökande och lärande.
Apptips med koppling till läroplanerna
Summering av brainstorm 2
Historia/SO En resa bakåt i tiden med dagens verktyg.
Modeller.
Utveckling av Kapellbacken 2013/2014
Att inte tro på allt vi läser och ser…
Lokal pedagogisk planering
Logga in i Fronter och klicka på:  Rum  Alla rum  Biblioteket  Projektarbetet En plats att börja på Här hittar du massor av råd och tips – följ länkarna!
Kursplaner och ämnesplaner- exemplet historia
Inför provet.. Här får du lite hjälp med vad du ska träna på och vad du kan ha med på din stödlapp. Provet är till för att mäta dina kunskaper om hur Sverige.
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
Samhällsvetenskapsprogrammet (SA)
Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det nionde skolåret
TYSKA STEG 3 Fem arbetsområden: 1. Reisen und Schule in Deutschland
Sökrummet. ”På så sätt ska undervisningen bidra till att eleverna utvecklar ett kritiskt tänkande kring sina egna resultat, andras argument och olika.
- fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner
LGR
Kunskapskrav och matriser
Köpmansgatan / lv 115 Förankring i läroplanen Utifrån det centrala innehållet för; Samhällskunskap -Individers och gruppers möjligheter att påverka.
Samhällskunskap 1a1 Kursens: mål innehåll kunskapskrav samhällsfrågor
Samhällsvetenskapsprogrammet (SA)
The Big 5 ANALYSFÖRMÅGA KOMMUNIKATIV FÖRMÅGA METAKOGNITIV FÖRMÅGA
Förstå, jämföra och föreslå åtgärder Centrala ord och begrepp
Upplägget av delkursen massmedia:
Marknadsföring och försäljning
Stumfilm åk 7.
Årskurs 9 Entréskolan vt 2013
ÅRSKURS 5.
ÅRSKURS 4.
Sexualitet, lust, relationer och sexuella hälsa
Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll
Lgr 11 - fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner.
Massmedia.
Välkomna till musiken! Solsången Hur långt har ni kommit med er rap? Hur kan vi arbeta med texterna? Kan man sätta ihop texterna med varandra? Träna på.
MIK och digital delaktighet Göteborg 9 september 2015 Örjan Hellström, Kerstin Wockatz,
Skollagen (2010:800) I 2 kap. 36 § skollagen, som började tillämpas 1 juli 2011, står det att eleverna i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan, sameskolan,
Flyktingfrågan.
Engelbrektskolans fritidshem Blå, Gul, Grön, Grå & Röd avdelning Årskurs F- 6.
Skolverket och den digitala skolan?  Forskningen om den digitala skolan  Hur påverkas resultaten?  Hur kan ämnesundervisningen bli bättre med hjälp.
Metod i samhällsvetenskap s Ur centralt innehåll och kunskapskrav  Tillämpning av samhällsvetenskapliga begrepp, teorier, modeller och metoder.
Problemlösning Matematik II åk / Pia Eriksson.
Lära för livet!.
Psykologi Introduktion.
Förändrad kunskapssyn Olika tekniker
Sociologi Introduktion.
Ungdomskulturer 100 p Introduktion.
Språk och kommunikation Skapande och estetiska uttrycksformer
IBSE Viktiga punkter i IBSE
Samhällskunskap år 6 Catha Glaas, Thomas Smith
Samhällskunskap år 6 Catha Glaas, Thomas Smith
Geografi / samhällskunskap
Reklam eller redaktionellt budskap?
Hur skapar vi förutsättningar för digitalisering i förskolans undervisning? Mona Hansen fsk chef Öster 1, Örebro Kommun skolledarkonferens.
Presentationens avskrift:

MODUL 1: ATT VARA SAMHÄLLSMEDBORGARE, YTTRANDE- OCH INFORMATIONSFRIHET, TILLGÅNG TILL INFORMATION, DET DEMOKRATISKA SAMTALET OCH LIVSLÅNGT LÄRANDE MODUL 2: ATT FÖRSTÅ NYHETER, MEDIER OCH INFORMATIONSETIK MODUL 3: REPRESENTATION I MEDIER OCH INFORMATION MODUL 4: SPRÅKEN I MEDIER OCH INFORMATION MODUL 5: REKLAM MODUL 6: NYA OCH TRADITIONELLA MEDIER MODUL 7: INTERNET – MÖJLIGHETER OCH UTMANINGAR MODUL 8: INFORMATIONS- OCH BIBLIOTEKSKUNNIGHET MODUL 9: KOMMUNIKATION, MIK OCH LÄRANDE – EN SAMMANFATTANDE MODUL Kompletterande moduler: MODUL 10: PUBLIK MODUL 11: MEDIER, TEKNOLOGI OCH DEN GLOBALA BYN

Kursplan samhällskunskap: Demokrati Skolans läroplan bygger på FN:s deklaration om mänskliga rättigheter Kursplan samhällskunskap: Undervisningen i ämnet samhällskunskap ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om hur individen och samhället påverkar varandra. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla en helhetssyn på samhällsfrågor och samhällsstrukturer. I en sådan helhetssyn är sociala, ekonomiska, miljömässiga, rättsliga, mediala och politiska aspekter centrala.

Samhällskunskap Centralt innehåll årskurs 4-6 Rättigheter och rättsskipning Samhällets behov av lagstiftning, några olika lagar och påföljder samt kriminalitet och dess konsekvenser för individen, familjen och samhället. De mänskliga rättigheterna, deras innebörd och betydelse, inklusive barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen. Beslutsfattande och politiska idéer Vad demokrati är och hur demokratiska beslut fattas. Det lokala beslutsfattandet, till exempel i elevråd och föreningar. Hur individer och grupper kan påverka beslut. Politiska val och partier i Sverige. Riksdagen och regeringen och deras olika uppdrag. Politiska skiljelinjer i aktuella politiska frågor som har betydelse för eleven.

Källkritik Historia: Genom undervisningen i ämnet historia ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att: [...] kritiskt granska, tolka och värdera källor som grund för att skapa historisk kunskap, Svenska: Vidare ska undervisningen bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om hur man söker och kritiskt värderar information från olika källor.

Informationssökning och källkritik Svenska Centralt innehåll: Informationssökning och källkritik åk 1-3 Informationssökning i böcker, tidskrifter och på webbsidor för barn Källkritik, hur texters avsändare påverkar innehållet åk 4-6 Informationssökning i några olika medier och källor, till exempel i uppslagsböcker, genom intervjuer och via sökmotorer på Internet. Hur man jämför källor och prövar deras tillförlitlighet med ett källkritiskt förhållningssätt. åk 7-9 Informationssökning på bibliotek och på Internet, i böcker och massmedier samt genom intervjuer. Hur man sovrar i en stor informationsmängd och prövar källors tillförlitlighet med ett källkritiskt förhållningssätt.

Samhällskunskap Centralt innehåll åk. 1-3 Att undersöka verkligheten Metoder för att söka information från olika källor: intervjuer, observationer och mätningar. Hur man kan värdera och bearbeta källor och information. Centralt innehåll åk. 4-6 Information och kommunikation Informationsspridning, reklam och opinionsbildning i olika medier. Hur sexualitet och könsroller framställs i medier och populärkultur. Hur man urskiljer budskap, avsändare och syfte i olika medier med ett källkritiskt förhållningssätt.

Reklam och propaganda Samhällskunskap Information och kommunikation Informationsspridning, reklam och opinionsbildning i olika medier. Hur sexualitet och könsroller framställs i medier och populärkultur. Bild Bildanalys åk 4-6 Reklam- och nyhetsbilder, hur de är utformade och förmedlar budskap. åk 7-9 Bilder som behandlar frågor om identitet, sexualitet, etnicitet och maktrelationer och hur dessa perspektiv kan utformas och framställas. Massmediebilders budskap och påverkan och hur de kan tolkas och kritiskt granskas.

Svenska: LÄSA - TALA - SKRIVA Engelska Gymnasiet - kurs 6: Reception: Hur språk, bilder och ljud används för att påverka till exempel i politiska tal och reklam.

Skapa och analysera media Bildämnet centralt innehåll: Bildframställning [...] Fotografering och filmande samt redigering i datorprogram. Bildanalys [...] Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap. åk 7-9: Musikalisk gestaltning där olika uttrycksformer kombineras. [...] Digitala verktyg för musikskapande, inspelning och bearbetning. [...]Hur musik används i olika medier, till exempel i film och datorspel.

www.filmpedagogerna.se info@filmpedagogerna.se

Glöm inte! www.todaysmeet.com/mikdagen