Torka dina grönsaker, bär, frukt, svamp, örter, m.m.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Mat från mark och vatten
Advertisements

Det första du bör göra är att rita horisonten
Släng inte mat! Ta hand om den!
HOKUS POKUS I det här avsnittet ska vi lära oss mer om bl a vatten, temperatur, blandningar och lösningar Ord att lära sig: permanent, konservera, Celsius,
Earth hour •Av: Felix, Mihajlo, Filip, Martin och Axel.
Mitt arbete om förändringar av Elias och Elliott.
Syra dina grönsaker
DAGENS MIDDAGSTIPS HÄR HITTAR DU TIPS OCH IDEER PÅ MIDDAGAR LAGADE UTIFRÅN SORTIMENTET SOM FINNS I FJÄLLSTUGANS BUTIK Författare.
Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är en form av energi.  En viss temperatur hos ett ämne.
Under första levnadsåret
Slöjd Presentation! Av: Malte Bergman.
Våren På våren känns solen varmare. Snön smälter bort och dagarna blir längre.
Tid s
Vecka 45 Experiment På måndagen kom Bibbi med en kasse. Vad kan det vara i den? Bibbi hade köpt en maskin som hette moster Hulda. Vad gör man med den ?
Bra mat för dig – som tränar
STUDIEMILJÖ Nu har du kommit till modul 2. Den handlar om din studiemiljö. Hur mycket har du egentligen tänkt på din fysiska studiemiljö? Har du funderat.
Av: Sara, Louise, Moa, Sofija, Marija ♥
Malin Junerfält Mitt Syslöjdsarbete.
Den magiska tråden. Jag har gjort en höst halsduk. Den skulle vara varannan varm färg och varannan kall färg. Jag har bytt färg flera gånger.
GOURMETBURGARE MED GETOST OCH SYDFRANSKA ROSTADE GRÖNSAKER Portioner
Cannelloni med Gourmefärs
VÄLKOMMEN!!!.
Hemtrivsel.
BBQ nuggets med tomat- och mangosallad - 4 portioner 1 pkt Hälsans Kök BBQ nuggets Tomat- och mangosallad 2 mango 5 cm skalad gurka 4 plommontomater 1.
Vi värmer våra pulver.
Hållbar utveckling Hållbar utveckling är hur vi ska kunna fortsätta med att exempelvis få rent vatten utan att det förstör för andra människor på våran.
Smulpaj med äpplen Vad vi behöver: Fyllning: 6 äpplen msk socker
Kostcirkeln del 1 – Potatis och Rotfrukter
Mat och klimat.
Mitt arbete om förändringar Av Frida E och Isabella.
Sesam nuggets med sobanudlar och marinerad ostronskivling 4 portioner 1 pkt Hälsans Kök Sesam nuggets Sobanudlar 1 pkt sobanudlar 1 strimlad morot 1 strimlad.
Mikroorganismer.
Hem- och konsumentkunskap Lektion 3
Mat och hälsa åk 6.
GOURMETBULLAR OCH KORV MED VINÄGERBRÄSERAD KÅL OCH SÖTSTARK SENAP 4 portioner 1 pkt Hälsans Kök Gourmetbullar 1 pkt Hälsans Kök Cocktailkorv 1 dl grönsaksbuljong.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
Mitt arbete om förändringar av Pontus och Matilda
Våga vegetariskt Gång 4. Dagens upplägg 8:00-9:00 Finns det några miljöfördelar med vegetariskt? Fundera i grupp och redovisa kort. Kika på bloggen; vad.
Mitt arbete om förändringar av Klara och Natalie.
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
Burgare med paprikadressing - 4 portioner
Vad gör vi idag? Lek 1 Vad händer idag och varför?
”Havremaskinen”… … en av människan bästa hjälpare.
MAT – OCH MATKULTUR I ASiEN Hkk, Vt-12 E. Segerdorf
Skrivregler & grammatik
Februari 2014 Kristina Yondt arlandagymnastiet
Kiwin har fått sitt namn efter en: Plats Växt 2. Fågel
Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är alltså en form av energi.  En viss temperatur hos ett.
Sojakorv med majs- och bönröra portioner
Använd era kroppar för att göra så många av alfabetets bokstäver som möjligt. Hur många bokstäverna lyckades ni få ihop? IDEFICS aktivitetspromenad.
Biologi Livets former.
Krossa, smälta, riva, garnera
Mitt arbete om förändringar av Ida och Alicia
Äppelpaj med egen vaniljsås. Sid: 268 och sås 269 HKK- boken
Obbola skola – med närhet till skog och hav…
Studiematerial till ”prov”-provet i biologi
Att skriva en beskrivande- och instruerande text
Naturlandskap blir kulturlandskap
Hållbar utveckling Den mesta el vi använder kommer från icke förnybara energikällor, t.ex. olja och kol. Det innebär att tillgången på kol och olja minskar.
Matlagningsmetoder Metoder för hur man lagar mat.
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Recept på bullar, bollar och järpar samt spreads
Kostråd Här följer några kosttips. Kom ihåg att äta varierat, mycket grönsaker som rotfrukter, broccoli och frukt samt lasta i er kolhydrater och proteiner.
Gulaschsoppa och lite konsumentekonomi.
Konserveringsmetoder
Lök Syftet Öka elevernas kunskaper om Rotfrukter & lök - Historia - odling - förvaring - Tillagning - Näringsinnehåll Målet Elever ska ha kännedom.
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Så här sköter du din matta!
Presentationens avskrift:

Torka dina grönsaker, bär, frukt, svamp, örter, m.m.

Konservering Torkning Människan har sedan urminnes tider förvarat livsmedel genom torkning. Torkningen av livsmedel har torkats med hjälp av solens varma strålar och det torkas fortfarande i solen i sydliga länder. Norden torkas mat oftast med hjälp av värmen från vedspisar och andra värmekällor.

Olika sätt att torka Lufttorkning Soltorkning Dehydrator (torkapparat) Microugnstorkning Vedspistorkning Ugnstorkning Frystorkning Infra röd värme Osmotisk torkning (+ salt/socker)

Torkning av grönsaker Torka endast färska, späda, förstklassiga grönsaker. Rengör, ansa, skär, förväll det som ska förvällas och torka dem så snart som möjligt efter skörden. Ju kortare tid mellan skörd och torkning, desto bättre kvalitet. Svamp borstas av, ansas och skäres i bitar. Den sköljes ej. Skär gärna tunna skivor och små bitar innan du fått erfarenhet av torkning. Kort torktid och låg temperatur ger bästa resultatet, men är naturligtvis en svår balansgång. Det är också viktigt att lägga grönsakerna på torkollorna omedelbart efter det man skurit dem. Det finns ingen anledning att använda egna ord för detta, då Eisens är mera märgfulla: «Jag will emedlertid beskrifwa torkningen af sådana saker, som i synnerhet förtjena den, men erindrar å nyo om den wigtiga reglen, at alla wäxter, som icke nödwändigt blifwa bruna, utan skola behålla sin hwita eller gröna färg, måste ingalunda få wissna, utan bringas i hast på den warma ugnen til en snar torkning. Likaledes måste alla, som blifwit förwälda, genast torkas, på det de måtte undwika ruttning.»

Några ord om förvällning: Rotsaker som torkats utan förvällning har efter några månader seg konsistens, höaktig smak och doft samt gråaktig färg. Jag har gjort försök med både ångblanchering och förvällning i saltat och osaltat vatten. Förvällning i saltat vatten har alltid gett de bästa sultaten. Tabellerna om förvällning gäller således alltid förvällning i saltat vatten Räkna tiden från det vattnet åter kokar upp. Skumma vid behov. Skaka insatsen eller rör om i grönsakerna ibland, så förvälles de jämnare och snabbare. Man får träna upp sin känsla för när förvällningen är klar. Tiden är dels beroende av bitarnas storlek och dels av hur hårda cellvävnaderna är. Bitarna ska börja mjukna, men inte bli kokta. De måste behålla sin spänst. I tabellerna står vilka grönsaker som bör förvällas, de ungefärliga förvällningstiderna och i vilka former man kan skära. Tillbehör: En stor kastrull med lock. En kastrullinsats för ångkokning eller en salladsslunga. Hålslev eller vanlig slev. Vattenmängden bor vara så stor att vattnet snabbt kokar upp igen då grönsakerna lagts i. Insatsen ska vara varm då grönsakerna läggs i den, så kyls inte vattnet ner så mycket. Saltet gör att vattnet ej drar ut så mycket mineralämnen ur grönsakerna. En lämplig vattenmängd är 4 liter. Tillsätt 1 struken matsked salt per liter vatten. Koka upp. Lägg 1/2-1 liter skurna grönsaker i insatsen och sänk ner den i vattnet.

Torkningstider ISTA OCH UNGEFÄR TORKTID: Svampar skärs i skivor och torkas i 40°C i 5-6 timmar, tillagning blötlägs i 10-15 minuter. All form av lök skivas och torkas i35-45°C i ca 5 timmar, tillagning blötlägs i 10-15 minuter. Spenat och alger torkas i 35°C i ca 3-4 timmar. Riv sönder blaten och ta bort grova nerver. Låt koka i 5-10 minuter. Gurka, paprika, squash och tomat skärs i tunna skivor elelr sprimlor och torkas i 50°C i 6-10 timmar. Går att mixa ner till pulver och blanda till kryddor Rotfrukter, bönor och ärter torkas i 40-50°C i 4-5 timmar. Vid tillagning koka i 2-5 minuter. Äpplen doppas i saltat vatten någon sekunde (uppkokt och svalnat 1 tsk salt och 1 liter vatten) Skärs i skivor eller klyftor och torkas på torkollor, tråd eller pinnar, ringäpllen skär man bort kärnhuset och torkas på pinne, torkas på 3-4 dygn. Päron torkas i klyftor eller skivor i 50°C i ca 5-6 timmar. Citrusfrukter som apelsin och citron torkas helst i torkaparat eller skivas och trä upp på snöre och torka ovanför element eller vedspis, torkas p några dygn. Körsbär torkas helst urkärnade och i ugn 40-50°C i ca 5 timmar. Blåbär, lingon och vinbär torkas i ugn 40-50°C i ca 15 timmar. Jordgubbar, smultron, hallon och plommon torkas halverade i 50°C i 8-9 timmar. Nypon halveras, kärnorna kan vara kvar, torka i 50°C i 6-8 timmar.

Frystorkning Frystorkning är ett sätt att befria en produkt från vatten. Materialet nedfryses till låg temperatur (−5 °C till −50 °C), varefter den bildade isen avlägsnas genom sublimation i lågt vakuum. Frystorkning används inom läkemedelsindustri där det finns råvaror som inte tål den höga värmen vid vanlig torkning. Ordet frystorkning har förekommit i svenskt språkbruk sedan 1957.[1] Metoden har även använts för matvaror, som därigenom fått stor lagringsduglighet. Frystorkad mat (ibland kallad vakuumtorkad) fanns allmänt i livsmedelsbutiker i slutet på 1900-talet, men fick efter hand mindre omfattning. Därefter blev det en vara i butiker för sport och fritid, där kunderna är intresserade även av den låga vikten, med tanke på vad man måste bära med sig vid fjällfärder och liknande. En följd av det minskade kundunderlaget är att frystorkad mat blivit tämligen dyr. Frystorkning används även vid konservering av arkeologiskt trä, i samband med impregnering med polyetylenglykol. (PEG)

Nyttiga länkar Infra röd värme http://www.sik.se/archive/dokument/SIK.pdf Frystorkning http://www.foodandnutrition.lth.se/fileadmin/foodnutrition/Utbildning/BLT010/Delprov0403/Frystorkning_gr_A.pdf http://web.abo.fi/fak/tkf/at/Kurser/AppTeII/Seminarierarbeten%202012/Torkning.pdf Evira www.evira.fi