Hav i balans samt levande kust och skärgård Hur når vi målet?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Åtgärdsprogram och Miljökvalitetsnormer
Advertisements

1.Begränsad klimatpåverkan – MYCKET SVÅRT ATT NÅ •De globala utsläppen av växthusgaser måste minska med 50–70 -procent till år 2050 jämfört med 1990, och.
Förebyggande miljöarbete - Giftfri Miljö Uppströmsarbetet helt avgörande Renare avloppsvatten till reningsverken är en förutsättning för ett hållbart.
MKB Miljökonsekvensbeskrivning
Teckenförklaring JA: Miljökvalitetsmålet nås med i dag beslutade styrmedel och med åtgärder genomförda före NÄRA: Miljökvalitetsmålet är nära att.
Länsstyrelsens uppdrag transporter och miljö
Kort om miljön och vår konsumtion
ETAPPMÅL – STEG PÅ VÄGEN. Skiss miljömålen ETAPPMÅL – STEG PÅ VÄGEN •Steg på vägen att nå generationsmålet samt ett eller flera miljökvalitetsmål •Kopplade.
Når vi miljökvalitetsmålen till 2020*?
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
Nyheter från Länsstyrelsen •Miljötillståndet i Skåne, Bosjökloster 5 dec. •Ny organisation för Länsstyrelsens miljömålsuppföljning •Vägledningar, 3 st.
DEFINITIONER AV DE 16 SVENSKA MILJÖKVALITETSMÅLEN
Sveriges lantbruksuniversitet Fortlöpande miljöanalys Historik FoMa 1992: ”Långsiktig uppföljning av naturresursernas tillstånd” (anslagsframställningen)
Varuinformationsblad
Avrinningsområdesvisa
Miljömål och klimatstrategi
Levande skogar.
Människan eller naturen i centrum?.  Syftet med rapporten är att klargöra avsikten med de nationella miljökvalitetsmålen och belysa möjligheterna och.
Värdering av förbättringar i kustmiljön. Bygger på studien Östberg, K., Håkansson, C., Hasselström, L. & Bostedt, G. (2011). Benefit Transfer for Environmental.
1. Begränsad klimatpåverkan
”Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade.
”Ett hållbart Blekinge” – Hur ska vi nå miljömålen?
Sigtunastiftelsen 17 maj 2006
1 Regional bild av vatten- och avloppssituationen i omvandlingsområden Bernhard Jaldemark Andreas Egbäck Martin Bunn Länsstyrelsen i Jönköpings län.
Förebyggande miljöarbete - Giftfri Miljö Uppströmsarbetet helt avgörande Renare avloppsvatten till reningsverken är en förutsättning för ett hållbart samhälle.
1. Begränsad klimatpåverkan
1. Begränsad klimatpåverkan
effekter på marin miljö
Vem ansvarar för miljön?
Översyn av det utvidgade strandskyddet Västra Götalands län.
DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET
LEVANDE SJÖAR OCH VATTENDRAG
LEVANDE SJÖAR OCH VATTENDRAG
Miljömålen och förorenade områden
Naturvårdsverket | Swedish Environmental Protection Agency 1/9 Naturvårdsverkets utgångspunkter för efterbehandling av förorenade områden.
Miljömålen – regional dialog Amanda Palmstierna miljömålsamordnare.
Miljömål: Levande sjöar och vattendrag
Vattenförsörjningsplaner
Miljökvalitetsmålet Giftfri miljö - målmanual för uppföljning
Nyttan med den svenska livsmedelsprodutionen
MILJÖKVALITETSMÅL OCH PRECISERINGAR De sexton miljökvalitetsmålen och det miljötillstånd som ska nås förtydligas genom ett antal preciseringar.
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
Åtgärdsprogram för miljömålen Anna Bredberg och Åsa Eklund Öberg Miljömålssamordnare/Energi- och klimatstrateg.
Parallellt seminarium Ett rikt växt- och djurliv – introduktion  Vad har hänt hittills & vad händer härnäst?  Vad är miljömålet Ett rikt.
Miljömålen Linda Tollemark
1 Landskapskarakterisering för vindkraft. 2 Finansieras av Boverket och med regionala projektmedel Helhetssyn på landskapet Projektet syftar till att…
Risker med förorenade områden i länet
Myllrande Våtmarker.
LH inleder: Välkomna! Syfte med dagen Lst´s roll
Kerstin Lundin-Segerlund Miljömålsarbete i Norrbotten Jörgen Naalisvaara ”Norrlandsmöte”, Umeå 19 oktober 2011.
Susanne Dahlberg, miljöstrateg Miljö- och vattenstrategiska enheten Företagsträffar hösten 2011.
Fördjupad utvärdering 2015 Nuläge, vad händer framöver, regionala inspel Ann Wahlström Naturvårdsverket 10 december 2014.
Hälsa i Miljömålen? Hälsofrågor, en självklar del av miljöarbetet? Området hälsa i den fördjupade utvärderingen av de svenska miljömålen 2007.
Johan Niss, naturskyddsenheten
Nya regionala miljömål för Västra Götaland. Miljömålsarbetets styrgrupp (Länsstyrelsen, Skogsstyrelsen och VGR) har beslutat att vi behöver regionalisera.
LEVANDE SKOGAR Om skogsindustrins arbete med biologisk mångfald.
Anette Björlin Beredningssekretariatet för vattenförvaltning Miljöanalysenheten Länsstyrelsen i Stockholms län.
Trafikens betydelse för att nå miljömålen Fredrik Holm RUS/Länsstyrelsen i Värmland.
Miljö- och energidepartementet Miljö- och energidepartementet informerar 15 september 2016 Magnus Bergström.
Miljömål och klimatstrategi
Inrätta tätortsnära, kommunala naturreservat!
Farliga kemiska ämnen till vattenmiljön
Miljö Ekonomiska Sociala
Bidrag för sanering av förorenade områden för att bygga bostäder
Ekologi: Östersjön.
Miljömålen består av tre slags mål
Energiförsörjningen och miljön
Miljömålen består av tre slags mål
Lokala åtgärdsprogram för vatten
Miljömålen nu och framåt!
Presentationens avskrift:

Hav i balans samt levande kust och skärgård Hur når vi målet? Agnes Janson Vattensektionen, Miljöavdelningen Länsstyrelsen i Skåne län

Målet: ”Västerhavet och Östersjön skall ha en långsiktigt hållbar produktionsförmåga och den biologiska mångfalden skall bevaras. Kust och skärgård skall ha en hög grad av biologisk mångfald, upplevelsevärden samt natur- och kulturvärden. Näringar, rekreation och annat nyttjande av hav, kust och skärgård skall bedrivas så att en hållbar utveckling främjas. Särskilt värdefulla områden skall skyddas mot ingrepp och andra störningar”

Delmålen Fler skyddade marina områden Strategi för hur kustens och skärgårdens kulturarv och odlingslandskap kan bevaras och brukas. Åtgärdsprogram för hotade marina arter. Färre bifångster av marina däggdjur, sjöfåglar och oönskade fiskarter. Uttaget av fisk, inklusive bifångster av ungfisk, ska vara högst motsvarande återväxten, så att fiskbestånden kan fortleva och, om så är nödvändigt, återhämta sig. Inget buller från båttrafik inom särskilt känsliga och utpekade skärgårds- och kustområden. Inga utsläpp av olja och kemikalier från fartyg.

KOMMUNVÄGLEDNING Hav i balans samt levande kust och skärgård Steg 1 Ge en bakgrund Steg 2 Beskriv tillståndet i kommunen Steg 3 Undersök drivkrafter och påverkan Steg 4 Peka ut åtgärder

KOMMUNVÄGLEDNING Steg 1 & 2 Beskriv grundproblemen tidigare och idag Vetenskapliga fakta om miljön Knyt tillståndet till effekter

KOMMUNVÄGLEDNING Steg 3 & 4 Beskriv vad som orsakat miljöproblemen eller tillståndet Vad kan du göra åt det?

KOMMUNVÄGLEDNING Ett exempel Tillstånd Förhöjda halter av kväve och fosfor i havsvatten Effekt Förändrad artsammansättning. Ökad frekvens av algblomningar. Syrebrist på bottnen. Drivkraft Läckage av näringsämnen och föroreningar från skogs- och jordbruksmark, gödselanläggningar och avlopp. Åtgärd Odling av fångstgrödor, vårplöjning och anläggande av skyddszoner.

Att tänka på Sålla! Vad är mest angeläget för din kommun? Baka ihop ekologiska och ekonomiska värden

Drivkrafter -bedömning och prioritering Allvarlighet Storlek Trend Påverkansmöjlighet Genomförbarhet

Hållbart fiske Information om aktuella fiskeregler, deras bakgrund och syfte. Åtgärder för att stimulera konsumtion av andra fiskslag än torsk som t.ex. sill. Komplettera fisket med inkomster från fisketurism t.ex. turbåtsfiske.

Bifångster Sprida information och uppmuntra fiskarena till att använda sig av mer selektiva fiskeredskap och fiskemetoder. Borttappade garn, s.k. spökgarn letas reda på och tas upp. - Nedbrytbara material - Tydligare märkning av fiskeredskap. - Rutiner för att bärga tappade redskap. Miljömärkning av fisk.

Oljeutsläpp Samarbete för att garantera ett väl fungerade nationellt oljeskadeskydd. Utarbeta regionala planer. Planer för omhändertagande av den olja och det oljehaltigt avfall som samlas upp.

Skydd av kulturhistoriska miljöer Skydd av ålabodar och andra ekonomibyggnader En god hävd bibehålls eller förbättras. Åtgärdsförslag för att skapa förutsättningar för att det småskaliga fisket längs Skånes kuster ska fortleva och utvecklas. Bevarandeinriktade detaljplaner för kustens kulturarv.

Skydd av kust- och skärgårdsområden Utvärdering av befintliga skydd för värdefulla strand- och undervattensområden. Underlag för bedömning av vilka områden i Skåne som kan anses som värdefulla strand- och undervattensområden. Utvärdering av strandskyddets tillämpning. Restriktiv hållning till dumpning av muddermassor, marin täktverksamhet och utfyllnad av kustområden. Användningen av kustvatten redovisas i översiktsplaner.

Skydd av hotade arter Utvärdering av befintligt skydd och skyddsbehov för hotade marina arter. - Restriktioner vid exploatering samt för fisket

Buller Båtrutter och hastighetsbegränsningar ses över och, vid behov, revideras utifrån befintliga och kommande skyddsområden.

Åtgärder under andra miljömål Ingen övergödning - Åtgärder för att minska fosfor- och kväveutsläpp till vatten, såsom odling av fångstgrödor, vårplöjning och anläggande av skyddszoner. - Åtgärder för att minska utsläpp av ämnen med övergödande effekt via avlopp. Åtgärder för att minska utsläpp av ammoniak genom regleringar inom bl.a. djurproduktion och gödselanvändning. Giftfri miljö - Åtgärder för att få mer kunskap om utsläpp och förekomst av särskilt farliga ämnen. - Åtgärder för att minska halterna av bekämpningsmedel i Skånes vatten. - Åtgärder för att identifiera, riskklassa och sanera förorenade områden.

Punkter för kustvattenkontroll i Skåne

Vattendirektivet & miljöövervakning 2006 - Tre program för övervakning ska vara upprättade: Kontrollerande övervakning ger en generell beskrivning av miljötillståndet i våra vatten. Operativ övervakning genomförs i de vatten som inte uppnår god vattenstatus samt i de vatten som riskerar att inte uppnå god vattenstatus. Undersökande övervakning genomförs i undantagsfall, till exempel vid olyckor, eller i vatten där god vattenstatus inte uppnås och där orsaken till det är okänd.

Områdes skydd, hav och kust nationalpark, 1 st (Stenshuvud) Naturreservat, 46 st Kommunalt naturreservat, 1 st (Knähaken) djurskyddsområde. 19 st (sjöfågel och säl) Strandskydd Fredningsområden för fisk. Riksintressen Ramsar- och Natura 2000-områden

Tack