Välkommen till föräldramöte åk 4-6

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
om företaget där du gör din praktik!
Advertisements

I detta bildspel reflekterar kollegor i olika ämnen tillsammans över språkliga handlingar i klassrummet. Underlag till diskussionen är den uppgift som.
Kunskapskrav för godtagbara kunskaper i slutet av årskurs 3 – Svenska
Tips och råd som hjälper dig läsa, lära och plugga
Tanken Verkligheten Medvetet Databank Output Beteende INPUT Omedvetet
Att träna Läsförståelse
Välkommen Jag heter Bettan Källgren och arbetar här på Stodeneskolan som lärare i special-pedagogik. Jag har utbildat mig ”extra” i bl a Läsmetodik, alltså.
Att utveckla barns förståelse med hjälp av återberättande
Del 4 Anteckna och planera
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Komplement Bornholmsmodell för förskolan
Att läsa och studera.
Informationssökning & Källkritik
HÖRA LÄSA MÅL KURS C SKRIVA PRATA.
Krönika av latinets Chronika= tid (årskrönika)
ATT VARA EN DUKTIG LÄSARE
Reportage Något som bärs eller förs tillbaka!
Riktad skrivning Hur tyckte att boken Alex Dogboy verkade utifrån det du hittills läst och fått veta? Motivera ditt svar. Skriv tills jag säger stopp,
SVENSKA.
Vad är läsförståelse? Vilka olika faktorer påverkar möjligheten att förstå det man läser? Vad är lässtrategier? Vilka strategier använder sig en god läsare.
Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det nionde skolåret
Riktad skrivning Vad kommer du ihåg för några läsförståelsese- medhjälpare ? Vad minns du om dem? Skriv tills jag säger stopp, sen läser ni upp vad ni.
En stund att dela ditt barns vardag
Vad tycker du om att läsa?
Hur gör du för att förstå en text?
Lässtrategier Att använda lässtrategier innebär att få mentala verktyg för att förstå en text. Lässtrategier är riktade handlingar som utförs medvetet.
Studieteknik och inlärning
©Else-Britt Hellström
Stadsbidrag Läsa-skriva-räkna.
Lässtrategier Att läsa på olika sätt.
Spågumman Spågumman kollar på bilder, bildtexter, baksidan av en bok, rubriker och vad det är för typ av text. Hon kan på så vis få en bra uppfattning.
Vad måste jag kunna? SFI kurs C.
Diskussionstillfälle 4
Del 4 Anteckna och planera
om företaget där du gör din praktik!
Utveckla skrivandet.
Lässtrategier. 1. Före läsningen- strategier 1.1 Sätt upp mål med läsningen.
Vad måste jag kunna? SFI kurs D.
Exempel på skriftligt omdöme
Strategier för läsförståelse
LYSSNA TALA LÄSA SKRIVA SpråkUtvecklande Arbetssätt i teknik Linda Lindkvist
STUDIETEKNIK.
Analys/bakgrund Problembild Mål/syfte Ansvar Tid Utvärdering
- Hon läser så bra, snabbt och med flyt. - Nu läser han kapitelböcker själv, så nu behöver vi inte högläsa längre. Vad är egentligen läsning?
Uttala de flesta svenska språkljuden Bokstävernas namn och ljud (stora och små). Ordbilder på vanligt förekommande korta ord t.ex. jag, och, kan. Läsa.
”The single most important activity for building the knowledge required for eventual success in reading is reading aloud to children.” National Academy.
Elever läser. Luke och Freebody Kodknäckande praktiken – förstå samband mellan talade ljud och skrivna symboler. Textdeltagande – semantisk förståelse,
Genrer Krönika 1 Carmen Winding, Bäckaskolan 7-10 sär, Gnosjö –
Konsten att läsa en text En guide till textläsningen i kursen Svenska 3 och Svenska som andraspråk 3.
Du ska inom arbetsområdet lära dig att Tolka och förenkla uttryck med bokstäver Lösa enkla ekvationer Upptäcka och använda mönster och samband Skriva och.
Reportage.
Krönika Vad? Hur? Varför?.
4 processer att behärska:
Konsten att läsa skönlitteratur
Att skriva en resonerande text
Föräldramöte Tomtebogård
STUDIETEKNIK.
Novellanalys.
Vecka 39 Onsdag den 27:e september 2017 Dagens namnsdag Dagmar Rigmor.
Hur gör vi när vi läser?.
LÄSSTRATEGIER på högstadiet.
Måndag den 22 januari 2018.
Måndag den 5 februari 2018.
Vad tycker du om boken Stjärnlösa nätter?
Kursplan för svenskundervisning för invandrare
Föräldramöte åk 2 Välkomna.
Lässtrategi Titta på rubrik och bilder.
Studieverkstaden Akademiskt skrivande Presentationsteknik Studieteknik
Inför NP Svenska Våren 2019.
Presentationens avskrift:

Välkommen till föräldramöte åk 4-6 ”Många tror att när ett barn väl har knäckt läskoden då kommer resten av sig själv, men det stämmer inte. Det är först då som den riktigt stora utmaningen börjar, att förstå det man läser.” Monika Reichenberg

”God läsförståelse är nyckeln till framgång i de flesta av skolans ämnen och grunden för ett livslångt lärande och ett aktivt liv som samhällsmedborgare” Monika Reichenberg

5 strategier som vi tränar aktivt. En god läsare: Stannar upp när hon inte förstår. (DETEKTIVEN) Funderar över vad som kommer att hända härnäst. (SPÅGUMMAN) Aktiverar sina förkunskaper. (SPÅGUMMAN) Är aktiv och i interaktion med texten. (KONSTNÄREN, REPORTERN) Är ofta känslomässigt engagerad. (KONSTNÄREN, REPORTERN) Är medveten om att olika textgenrer kräver olika strategier. (SPÅGUMMAN) Sammanfattar det viktigaste i texten. (COWBOYEN) Generaliserar och drar slutsatser. (REPORTERN, COWBOYEN) Tolkar underliggande budskap. (REPORTERN) 5 strategier som vi tränar aktivt.

Spågumman (innan men även under läsning) ”Ställa in hjärnan” Titta på: Bilder Bildtexter Rubriker Underrubriker Vad vet jag om detta ämne sen tidigare? Vad tror jag att detta är för texttyp/ bok? Vad kommer hända?

Detektiven (under läsning) Att reda ut oklarheter Läs om ordet. Läs om meningen. Läs om stycket. Läs vidare i texter. Härleda ordet, liknar det ett ord jag kan på svenska eller ett annat språk? Sammansatta ord, ex vattenhink. Vad kan jag om det här ämnet sen tidigare? Vad för sorts ord är det? Verb, substantiv eller adjektiv? Slå upp i en ordbok.

Reportern (under och efter läsning) Ställa frågor till texten på tre olika nivåer: Frågor på raden. Frågor mellan raderna. Frågor bortom raderna. Målet är att bli medveten om att frågorna finns i huvudet under läsningen!

Konstnären (under läsning) Att skapa inre bilder av det lästa med hjälp av våra 5 sinnen: Syn, hörsel, smak, lukt och känsel. Vilken känsla berättar texten om? Gör att läsaren är i kontakt med texten och får en bild, en film i huvudet under läsningen.

Cowboyen (under och efter läsning) Sammanfattar det viktigaste i texten. Vad är det betydelsebärande i texten? Sållar bort det oviktiga. Studieteknik Faktatexter

Vad kan du som förälder göra? Vara en läsande förebild Uppmuntra till all slags läsning Läsa högt Prata om den lästa texten Ta reda på vad ditt barn vill läsa om Se till att barnet har ett lånekort Besöka biblioteket, låna böcker är gratis Vara en boksponsor Ge möjlighet till en lässtund ofta, läsning är avslappnande