Utredningen om inrättande av en ny myndighet för hälso- och vårdinfrastruktur Kerstin Andres 2013-11-05.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vad är eHälsa? Nationell strategi för tillgänglig och säker information inom vård och omsorg sedan Sedan 2010 är socialtjänsten med fullt ut. Vision:
Advertisements

Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Projekt Infrastruktur 2.0
Medvetna invånare och pålästa patienter
Strategi för ökad och säker cykling Delredovisning 1 april
Nordiska Kommunala Chefsrevisorskonferensen augusti 2012
AU Digital samverkan LO Process
Sedan den 1 juni 2013 har den nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvaret för tillsyn av hälso- och sjukvård, socialtjänst och.
Våra farhågor 1.Adressen blir också fortsättningsvis ett misch-masch där uppdraget riktas till den professionella organisationen medan ansvaret för brister.
Nationell strategi för eHälsa och Socialstyrelsens roll
Kammarkollegiets upphandlingsstöd Birgitta Nelson ,
Kulturpolitik Västra Götaland
Övergripande inriktning för samhällsskydd och beredskap
Nationellt ramverk för patientsäkerhetsarbete
Genomförandeplan för Dalarnas län inom området barn och vuxna med funktionsnedsättning (LSS) 2013 – april 2014.
Att få rätt saker att hända
Ehälsokommitténs diskussionspromemoria ”Nästa fas i e-hälsoarbetet”
Samordning för Psykisk (o)hälsa
Slutbetänkande – Rätt information på rätt plats i rätt tid
Patientmaktsutredningen
Välkomna till en dag om eArkiv
”Vägen mot e-samhället”
Personal i omsorg och vård för äldre undersköterskor och vårdbiträden Utgör 85 procent av personalen i omsorg och vård för äldre 4,4 procent av.
Lantmäteriets informationsförsäljning
Behovet av nationell satsning på IT-stöd Barns behov i centrum (BBIC)
Utveckling av lokal service i samverkan SE MEDBORGARNA - för bättre offentlig service.
Samtal om eventuell förhandling om överenskommelse för 2015
Ambition och ansvar SOU 2006:100
Assistanskommittén – bred översyn av personlig assistans för vissa personer med funktionshinder.
Landstingsfullmäktiges program för mål, uppföljning och insyn för verksamhet som utförs av privata vårdgivare Syfte med programmet är att lyfta frågorna.
Nationell Samverkansgrupp för Kunskapsstyrning-NSK
Regionstyrelsen
Regional utvecklingsstrategi – RUS – antogs 2010 Mobilisering och kraftsamling Regionala prioriteringar En riktningsgivare med vision, mål och strategier.
Luleå Luleå eLäkekonst Hur kan IT förändra vården? Nils Schönström Center för eHälsa i samverkan Luleå.
Strategiska perspektiv på verksamheten
Förenkla för företagen Företagsträffar Hösten , 9 och 11 november, Malmö.
Krav på privata aktörer i välfärden SOU 2015:7
Nationellt samarbete eHälsa HSU Generell titel 2 remisser från SKL Den första presenterades 14 mars. Regionstyrelsen beslutade 27 mars. Remissen.
Digitalisering för bättre välfärd
Om HSA och HSA-ansvarigs roll
Region Skåne Dialogmöte privata vårdgivare
Frågor och svar Svensk e-legitimation VästKom
Informationssäkerhet + arkiv = sant? Johan Andersson, Mälardalens högskola
Regeringsuppdraget Nationell informationsstruktur för vård och omsorg Monica Winge Socialstyrelsen.
Rickard Broddvall, eHälsomyndigheten Tove Gemzell, Inspektionen för vård och omsorg Verksamhets- och utförardomän – ett samordningsarbete.
Ett steg vidare för evidensbaserad praktik till nytta för brukare och patienter Fjärde steget i reformen av myndigheter Samlad, effektiv och behovsanpassad.
Vitalis 2016 Rådet för statlig styrning med kunskap.
Ekonomiska styrningen Styrningen långsiktig och strategisk Flexiblare – skilda förutsättningar Årliga återrapporteringskrav – mindre omfattning.
Samordnad utveckling för god och nära vård
Miljötillsyn och sanktioner - en tillsyn präglad av ansvar, respekt och enkelhet (SOU 2017:63) Kerstin hälsar välkomna.
Konkurrensverkets upphandlingstillsyn 2016
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Fokus i fördjupad utvärdering av miljömålen 2015
Välkommen!. Välkommen! Erika Ericsson, eHälsomyndigheten 25 april kl Nuläget för arbetet med gemensamma standarder – eHälsomyndighetens uppdrag.
Gävleborgs kommuner och Älvkarleby kommun i samverkan
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
Omställningen av hälso- och sjukvården
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Vägledningsdokument för Vuxna Psykiatri Missbruk
Effektiv, trygg och säker utskrivning
Regionalt utvecklingsarbete EBP inom verksamhetsområdet stöd till individer med funktionsnedsättning
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Introduktion till processen för balanserad styrning
Göteborgs Stads väg till e-samhället – HPL 2017 CSG Augusti 2016
Gnosjö kommuns styrmodell
Ny Nära Vård Södra Dalarna
Samordnad utveckling för god och nära vård
Ingrid Petersson, Generaldirektör Formas
Framtagande av Regional utvecklingsstrategi Uppsala län
Presentationens avskrift:

Utredningen om inrättande av en ny myndighet för hälso- och vårdinfrastruktur Kerstin Andres 2013-11-05

Kommitténs uppgifter Omvandla Apotekens Service AB till en myndighet – bemanning, verksamhetsmål, genomgång av befintlig verksamhet m.m. Myndighetens framtida uppdrag – vilka uppgifter ska verksamheten utökas med och vilken roll ska myndigheten spela

Delrapport 2 Instruktion och regleringsbrev Genomlysning av bolaget – ekonomiska – legala och organisatoriska aspekter http://www.sou.gov.se/inframyndighet

KPMG:s genomlysning adresserar två huvudfrågeställningar Analys avseende överlåtelsen Analys av Apotekens Service AB avseende organisation och styrning givet krav på myndigheten och dess framtida uppdrag

KPMG:s genomlysning - analys avseende överlåtelsen Övergången från bolag till myndighet – en överlåtelse Övergången från Apotekens Service AB som bolagsform till myndighet sker genom en överlåtelse – för detta ändamål tecknas ett verksamhetsöverlåtelseavtal som tecknas mellan bolaget och (direkt eller indirekt) myndigheten Myndighetens förvärv av hela eller delar av verksamheten i bolaget ska genomföras på affärsmässiga villkor.

Legal genomlysning Omfattande arbete att samla in och sortera information Över 1 300 avtal Vid genomgången fokuseras på överlåtbarhet, avtalslängd, upphandlat enligt LOU, syfte, ersättning och tvistelösning

KPMG:s genomlysning - analys avseende organisation och styrning KPMG:s uppdrag utgår från Apotekens Service idag men kan i framtiden utvecklas till nationell samordning av IT- och IT-infrastruktur inom vård och omsorgssektorn Fastställt i nuläget Ej fastställt i nuläget Deluppdrag Ansvara för infrastruktur och informationsdatabaser som idag hanteras av Apotekens Service Myndigheten ska ansvara för samhällsnyttig infrastruktur och informationsdatabaser som ska vara tillgängliga för alla apotek på likvärdiga och icke-diskriminerande villkor. Sammanställa och tillhandahålla statistik Myndigheten ska även ansvara för att sammanställa och tillhandahålla nationell läkemedelsstatistik som i dag ligger på Apotekens Service Aktiebolag. Utgöra nationell samordnare av IT och IT-infrastrukturtjänster inom vård och omsorg Utgöra nationellt samordnande myndighet för IT-, drift- och infrastrukturfrågor för vård och omsorg …för att myndigheten skall kunna ta sig an ett utvidgat uppdrag som nationell samordnare ställs nya krav, bland annat på strategisk kompetens, organisation och processer.

KPMG:s genomlysning - analys avseende organisation och styrning KPMG har identifierat betydande förändringsbehov inom Apotekens Service AB Förändringsbehov utifrån lagar och regler Förändringsbehov utifrån förmåga att leverera uppdrag Nedan listas ett utdrag ur den handlingsplan som tagits fram för att möta de lag- och regelkrav som ställs på myndigheten. En arbetsordning vilken beskriver myndighetens roller och ansvar, hur ansvaret är delegerat samt hur myndigheten styrs och följs upp behöver tas fram. En registratur inklusive arkiv behöver utformas och bemannas. Rutiner för att klara lagkraven gällande intern styrning och kontroll behöver utarbetas och införas, en internrevisionsfunktion måste bemannas. För att effektivt kunna leverera det framtida uppdraget har fyra huvudsakliga områden lyfts fram Det finns ett stort behov av att öka den strategiska kompetensen inom såväl vård- och hälsosektorn som inom IT- och IT-infrastrukturområdet. Organisationen behöver tydliggöra gränssnitten såväl internt som externt. Organisationen behöver utveckla processer och tillföra kompetenser för att åstadkomma en effektiv verksamhetsstyrning. Slutligen finns ett behov av att se över nuvarande organisationskultur för att ta verksamheten från att vara ett händelseorienterat innovationsinriktat och IT- drivet bolag till att bli en proaktiv affärsmässig myndighet. …förändringsresan behöver påbörjas nu för att myndigheten skall kunna startas 1/1 2014.

Nytt namn på myndigheten Utredningen föreslår att myndigheten ska heta: E-hälsomyndigheten

Utredningens bedömningar kring avgiftsmodellen för apoteken Avgiftsmodellen för apoteksaktörerna bör revideras inför 2015 Fler parter i läkemedelsförsörjningskedjan bör bidra alternativt finansiering över statsbudgeten eller en kombination

Utredningens bedömningar kring läkemedelsstatistik Läkemedelsstatistik kan även fortsättningsvis levereras på samma sätt som idag Befintliga avtal behöver dock justeras

Utredningens bedömningar kring EES En översyn av EES (elektroniskt expertstöd) bör göras skyndsamt där bl.a. statens roll när det gäller drift, förvaltning och utveckling utreds Integration med system som SFINX och SIL är en möjlig lösning

Utredningens bedömningar när det gäller HälsaFörMig Budgeten behöver diskuteras eftersom den är en del av myndighetens anslag HälsaFörMig ska vara en integrerad del av myndigheten Nytt förslag på organisatorisk lösning Behov av ny kompetens i myndigheten Översyn av de legala frågorna

Utredningens bedömning när det gäller läkemedel för djur Överväga reglering av myndighetens ansvar för djurläkemedel när det gäller statistikinsamling och tjänsteutbud Avvakta Läkemedels- och apoteksutredningen

Överföring av viss register-verksamhet från Socialstyrelsen Utredningen föreslår att den nya myndigheten ska ansvara för drift av hälsodata och delar av registerservicen Överflyttning tidigast under halvårsskiftet 2014 Vissa frågor, bl.a. legala, praktiska och tekniska, måste utredas vidare Förädling av data bör Socialstyrelsen även fortsättningsvis ansvara för

I rollen som E-hälsomyndighet ligger Säkerställa en väl fungerande informationsförsörjning mellan olika nivåer och aktörer. Skapa en överblick och samordna de initiativ som drivs av myndigheter, huvudmän, professionella sammanslutningar, företag och andra aktörer inom IT- och IT-infrastrukturområdet inom vård- och omsorgssektorn. Skapa en överblick över kvalitet och säkerhet inom IT- och IT-infrastrukturområdet inom vård- och omsorgssektorn. Bidra till jämlik vård och omsorg genom att säkerställa en enhetlig grundstruktur, vilken landsting, kommuner och andra vårdgivare kan utgå från.

Nationellt samordnande roll på e-hälsoområdet Myndigheten bör ansvara för den statliga samordningen på e-hälsoområdet samt bevaka och följa upp statliga investeringar på området

Nationellt samordnande roll på e-hälsoområdet Samordna och ansvara för infrastrukturen för - Invånartjänster – för ökad delaktighet i vårdprocesser - Beslutsstöd för professionen – för ökad kvaliteten i vård och omsorg - Forskning och uppföljning – för bättre förutsättningar för klinisk forskning och ordnat införande av läkemedel

Kansli på E-hälsomyndigheten Samordna det operativa utvecklingsarbetet Genomföra uppföljning av utvecklings-arbetet för att säkerställa att man uppnår avsedda resultat Återrapportera till regeringen (Socialdepartementet) om arbetets resultat.

Utvecklad verksamhetsförankring Ett rådgivande organ som kan bistå myndigheten att identifiera framtida utvecklingsbehov avseende t ex nationell arkitektur, stöd till vård- och omsorgspersonal och medborgarnära tjänster.

Finansiering av myndigheten Statligt anslag om ca 109 mnkr Särskilda projektmedel Avgifter från apoteksaktörerna Avgifter för statistikförsäljning, godkännande m.m.