Hitta ett preventivmedel som passar just Dig!

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Frågor som vi brottats med
Advertisements

Att tänka på då man har en muntlig presentation med ppt
Könssjukdomar … är sjukdomar som främst smittar vid sexuella kontakter (Sexuellt överförbara sjukdomar)
Behandlingsfas 1, hjälpmedel
Tips och råd som hjälper dig läsa, lära och plugga
Medelåldern för kvinnor
Barnanpassad utredning
Patientenkät sommaren -13
ARBETSMILJÖ och SÄKERHET
Solanderskolan presenterar
Passar din mediciner ihop?
Videokonsultation med medborgare
Barnkonventionen Rätt att utvecklas som person
Att skriva en artikel.
Den uppsats ni är på väg att skriva skall en vacker dag presenteras muntligt. I betygskriterierna för Svenska C står det att eleven, skall använda sig.
Könsorganen Puberteten Menstruation Befruktning Preventivmedel
Könssjukdomar - är sjukdomar som smittar. - och de smittar oftast vid någon form av sex.
ERGONOMI Vad är det?.
Information till vårdnadshavare
Puberteten Inträffar inte vid samma ålder för alla och oftast senare för pojkar än för flickor. Startar när en körtel under hjärnan sätter i gång äggstockarnas.
Menstruation och preventivmedel
Ungdomsmottagningarnas roll Barbro NilssonBILD 1 Ungdomsmottagningsverksamheten övergripande mål och innehåll Att främja fysisk och psykisk hälsa,
Preventivmedel.
Puberteten Inträffar inte vid samma ålder för alla och oftast senare för pojkar än för flickor. Startar när en körtel under hjärnan sätter i gång äggstockarnas.
Klamydiatest på nätet Laboratoriemedicinska länskliniken, Örebro Hösten 2010 Projekt ”Klamydiatest på nätet” drar igång Krav på säker IT-lösning = Mina.
Workshop inför Projektet
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Mark Särskilt boende.
SEX och relationer Del 2. SEX och relationer Del 2.
Ibland finns det gånger då man nog önskar att man inte blev fotograferad… ☻
Manual: Att skapa ett nytt forum och att kommentera i forumet. (Tryck på F5 för att se PP-presentationen)
Att rita en instruktion
Vem är du?.
Att sälja Lions Quest-kurser till skolor /14.
Personligt 2012 En undersökning bland eleverna i skolår 7, 9
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Könssjukdomar … är sjukdomar som främst smittar vid sexuella kontakter (Sexuellt överförbara sjukdomar)
Sociala och kulturella fenomen Livsstilar och kroppsideal
Känna till och ha provat metoder och verktyg för processledning
Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten – brukarmedverkan vid brukarundersökningar inom LSS • • SKAPAD.
Sex- både kropp och känsla
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Anställningsintervjun
Kognitiv psykologi Tänk på en situation när det gick riktigt bra för dig. Varför gick det bra? Tänk på en situation när det gick riktigt dåligt för dig.
är sjukdomar som smittar. och de smittar oftast vid någon form av sex.
Dina rättigheter Du har rättigheter som ung i Sverige!
Spara kvittot! När du handlar en vara av ett företag/butik har du alltid rätt att få ett kvitto. Erbjuder ett företag/butik inte ut kvitto riskerar man.
Könssjukdomar … är sjukdomar som främst smittar vid sexuella kontakter (Sexuellt överförbara sjukdomar)
Könssjukdomar Sjukdomar som överförs vid sexuellt umgänge.
Vi arbetar aktivt med patientsäkerhet i hälso- och sjukvården inom Landstinget i Jönköpings län Bland annat genom satsningen Säker vård – alla gånger.
är sjukdomar som smittar. och de smittar oftast vid någon form av sex.
Könssjukdomar … är sjukdomar som främst smittar vid sexuella kontakter (Sexuellt överförbara sjukdomar)
Jobbansökan När du ska söka ett jobb är det viktigt att fundera över på vilket sätt du matchar de kvalifikationer som efterfrågas i platsannonsen. Skriv.
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
Sjukdomar och besvär.
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
Vaccination mot influensa
Kärlek, sex och samlevnad. Puberteten Puberteten är något som alla går igenom. Det är en period då människan utvecklas från barn till vuxen. Puberteten.
För att bli klok behöver man erfarenhet För att få erfarenhet behöver man göra dumheter.
* Fysisk utveckling – Kroppen förändras och mognar * Psykisk utveckling - Mental förändring och mognad * Könsmognad.
SJUKDOMAR & ABORT. SEXUELLT ÖVERFÖRBARA SJUKDOMAR (STI / STD) Herpes Skabb HIV/AIDS Klamydia Gonorré HPV Hepatit Kondylom Flatlöss Myskoplasma Syfilis.
Sex och samlevnad.
Mensutmaningen.se MENS a.
Mats Ericsson Smittskyddsläkare Region Uppsala
Presentationens avskrift:

Hitta ett preventivmedel som passar just Dig!

Så fungerar tjejer! På preventivmedel.nu kan du läsa om Menscykeln Ägglossning Flytningar PMS Hormoner Du som är ung har lättare att bli gravid och kan ha oregelbundna ägglossningar. Därför är det extra viktigt för dig att ha ett bra skydd mot graviditet.

Vilka preventivmedel finns idag? P-piller P-piller utan östrogen Minipiller P-ring P-stav P-plåster Hormonspiral Kopparspiral P-spruta Kondom Pessar

På kan du läsa mer utförligt om de olika alternativen och vad som skiljer dem åt.

Ta reda på alternativen innan du bestämmer dig Preventivmedlet som du använder ska inte bara skydda dig mot oönskad graviditet, det ska även passa din livsstil, personlighet och kropp. Det som funkar för din kompis kanske inte funkar för dig. Vilken sort passar dig? Fråga! Testa! Byt om du inte är nöjd!

Kontakta din barnmorska eller gynekolog och be att få prova något annat om du inte mår bra eller inte trivs med ditt preventivmedel. Chansen är stor att det finns ett annat preventivmedel som passar dig bättre.

Tips för att inte glömma sitt preventivmedel Rutin Välj en preventivmetod som passar dig 1 gång per dag, 1 gång per månad eller byte efter 3-5 år Påminnelse via mobilens kalender App med påminnelse

Myter om preventivmedel Det finns en hel del missuppfattningar om p-piller och preventivmedel i största allmänhet. På preventivmedel.nu kan du läsa om de vanligaste myterna som bl a: Det är svårare att bli gravid senare i livet om man använt p-piller. Man går upp i vikt av att använda p-piller. Det är bättre att göra en abort om man blir oönskat gravid än att proppa i sig hormoner varje dag. Man får stå ut med lite biverkningar om man vill använda preventivmedel.

Double Dutch Kör dubbelt för skydd mot både graviditet & sjukdomar Enbart kondom ger inte alltid tillräckligt skydd mot graviditet, framför allt inte om du är ung.

Har du haft sex utan kondom? Klamydia – Sveriges vanligaste könssjukdom (STI = sexuellt överförbar sjukdom) Ger inga symtom 80% märker inte att de är smittade Hemtest för klamydia finns att beställa via klamydiatest.nu Provtagningen är ett urinprov för män och ett enkelt slidprov med bomullspinne för kvinnor. Du tar provet själv enligt instruktionerna och skickar sedan in det för analys.

“Dagen efter piller” = “akut p-piller” -när något gått fel Ett ”akut p-piller” kan tas inom tre dygn (för receptfria piller) efter det oskyddade samlaget. Via din barnmorska kan du få ett receptbelagt ”akut p-piller” som kan tas upp till fem dygn efter det oskyddade samlaget. Ju tidigare man tar tabletten efter det oskyddade samlaget desto bättre effekt får man. ”Akut p-piller” skyddar inte mot sexuellt överförbara infektioner. ”Akut p-piller” kan köpas receptfritt på apotek för alla över 15 år.

När kan du använda ”dagen efter piller” = “akut p-piller”? När du haft oskyddat samlag. Om kondomen inte fungerat som tänkt (glidit av eller gått sönder). När du glömt att ta ditt p-piller i tid. Akut p-piller ska endast användas som en nödlösning och är inte avsedd att ersätta andra preventivmetoder. För ett regelbundet bruk av preventivmedel finns det andra effektivare metoder. Rådgör med din läkare eller barnmorska.

Vad kan barnmorskan hjälpa dig med? All preventivmedelsrådgivning är kostnadsfri Du som är ung kan vända dig till en ungdomsmottagning Barnmorskan frågar om mensen, sjukdomshistoria, ärftlighet för vissa sjukdomar, livsstil och relationer. Beroende på svaren kommer ni tillsammans fram till vilket preventivmedel som passar dig.

Informationen i denna presentation bygger på: 10-18-WOMN-1053535-0053 Box 7125 192 07 Sollentuna 08-5781 35 00