Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Mensutmaningen.se MENS a.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Mensutmaningen.se MENS a."— Presentationens avskrift:

1 Mensutmaningen.se MENS a

2 VAD ÄR MENS? Mens beror på att slemhinnan i livmodern varje månad i samband med ägglossning blir tjockare för att kunna ta emot ett befruktat ägg. Det vanligaste är att det inte sker någon befruktning alls och då gör sig livmodern av med den blodrika slemhinnan. Det sker genom att den drar ihop sig för att sedan stöta ut slemhinnan – mens.

3 ÄGGLEDARE LIVMODER ÄGGSTOCK LIVMODERHALS SLIDA

4 VARJE MÅNAD MOGNAR ETT ÄGG I EN AV ÄGGSTOCKARNA
ÄGGLEDARE LIVMODER ÄGGSTOCK VARJE MÅNAD MOGNAR ETT ÄGG I EN AV ÄGGSTOCKARNA LIVMODERHALS SLIDA

5 VARJE MÅNAD MOGNAR ETT ÄGG I EN AV ÄGGSTOCKARNA

6 LIVMODERN FÖRBEREDS ÄGGLOSSNING
SLEMHINNAN BLIR TJOCKARE FÖR ATT KUNNA TA EMOT ETT BEFRUKTAT ÄGG ÄGGET VÄNTAR PÅ ATT BLI BEFRUKTAT

7 OM ÄGGET INTE BLIR BEFRUKTAT SÅ DÖR DET OCH FÖRSVINNER
OBEFRUKTAT ÄGG OM ÄGGET INTE BLIR BEFRUKTAT SÅ DÖR DET OCH FÖRSVINNER

8 SLEMHINNAN STÖTS UT SLEMHINNAN SOM SKAPATS FÖR ATT SKAPA EN NÄRINGSRIK MILJÖ FÖR ETT BEFRUKTAT ÄGG STÖTS UT. DET ÄR DET SOM ÄR MENS!

9 OCH SEN BÖRJAR DET OM IGEN. DET ÄR DET SOM KALLAS…

10 …MENSCYKELN Menscykeln räknas från första dagen av mensen till första dagen i nästa mens. Den brukar vara runt 28 dagar, men kan variera mellan 25 och 32 dagar. Ägglossningen sker ungefär mitt i menscykeln; 12–16 dagar innan nästa mens. Det är runt ägglossning en befruktning kan ske. De första åren man har mens är menscykeln ofta oregelbunden, vilket kan vara ett stressmoment i sig; att inte veta när mensen ska komma.

11 VISSTE DU ATT… Mensen kommer mellan 10 och 16 års ålder för de flesta…
…och upphör runt 52 års ålder. Den varar 2–10 dagar. Mensen består av i genomsnitt 1 dl blod. Skulle man lägga ihop alla dagar i livet man har mens skulle det bli 8 år!

12 MENSBESVÄR a

13 MENSSMÄRTOR Menssmärtor, eller mensvärk, är ganska vanligt att ha under och strax före mensen. Det gör ont i nedre delen av magen, ryggen och ryggslutet – och kan ibland stråla ut mot ljumskar och lår, oftast är den som värst i början av mensen. Man kan också känna sig yr, kallsvettig och vissa mår illa och blir dåliga i magen. Mensvärken beror främst på att livmodern drar ihop sig för att stöta ut slemhinnan och är inte farlig, även om den gör ont.

14 RIKLIG MENS Vissa blöder mycket när de har mens, vilket gör att de lättare kan få järnbrist. Vid järnbrist minskar kroppens förmåga att ta upp syre och man känner sig trött och orkeslös. Det finns de som har så riklig mens att de besväras av det. Då kan det vara en bra idé att kolla upp det hos en gynekolog eller barnmorska.

15 PMS PMS, eller premenstruellt syndrom, är en samling av olika symptom; ömma bröst, huvudvärk, humörförändringar och att man känner sig svullen i kroppen är några. Det är vanligt och kommer oftast dagarna innan mens. Vissa får många symptom, andra inga eller bara några – och det kan växla från gång till gång hur man mår. PMDS kallas PMS som är extra svår och tung. Cirka tre till fem procent av alla kvinnor som har mens har PMDS.

16 MENS OCH PREVENTIVMEDEL
Många tjejer använder preventivmedel som hormonspiral och p-piller för att inte ha mens eller hålla koll på, och styra, den. Det betyder att man äter p-piller så gott som hela tiden, och blöder kanske fyra gånger om året istället för en gång per månad.

17 Mensutmaningen.se


Ladda ner ppt "Mensutmaningen.se MENS a."

Liknande presentationer


Google-annonser