Bildspel om växter Artkunskap.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Klimatzoner #1.
Advertisements

Det första du bör göra är att rita horisonten
REGNSKOG ¤ Regnskogen ligger i den tropiska zonen
@ Karins skogshästhage.
Ständigt gröna växter regerar
Öland Ölands landsvapen ska föreställa en kronhjort. Öland har kronhjorten som landsvapen för att man tog dit kronhjortar till den kungliga jakten.De hade.
VÄXTER Fröväxter.
Naturtyper, väder och klimat
Våren På våren känns solen varmare. Snön smälter bort och dagarna blir längre.
Skötselkrav betesmark/slåtteräng
Klimatzoner.
Sverige är fantastiskt Del 1
Vad kan ni se i eran naturruta. Vad kan ni se i eran naturruta.
Livets former Djur.
Klimat- och vegetationszoner
Fälthare• VAD TITTAR NI PÅ?.
KLIMAT.
Latin idag Botanik.
Humlans förskola öppnades någon gång på 70 talet. Fyra avdelningar som hette: Granen, Enen, Tallen och Kotten. Det har varit fritids, späd och syskon avdelningar.
Linné delade in djuren och växterna
Grävling Grävlingens spår liknar en mycket, mycket liten människofot.
♥ Brunbjörnar ♥ Härjedalens landskapsdjur är björn. Brunbjörnar är fredliga om man låter dem vara i fred.
Marken och skogen.
Biomer Naturtyper.
Lär dig mer om svampar Nu kan man börja skörda effekterna av regnen som kom under första hälften av augusti. Många rapporter om karljohan kommer från mellansverige.
Världens skogar Ungefär en tredjedel av jordens landyta är täckt av skog. Skogar som är viktiga på många sätt. De ingår t.ex. i vattnets och kolets kretslopp.
Skogen Tävlingen.
Av: Elina Räv.
Mullvad Mullvaden är ett djur som inte tycker om människor. Mullvaden är perfekt anpassad till ett liv under marken i gångar.
Klimat- och vegetationszoner
Skogens växter.
Klimatzoner OCH VEGETATIONSZONER
Ekologi- Äta och ätas Ekologi - läran om hur organismer samspelar och påverkar varandra. Ekosystem – organismerna som lever i ett speciellt område. Kan.
Det finns två olika slags Skogar. Lövskogar Barrskogar.
Brunjord - Lövskog Förna Mull.
Cecilia Akselsson, Lunds universitet Gunilla Pihl Karlsson, IVL
Presentation om hösten
Jordytan förändras.
Norra Europa.
Naturlandskap blir kulturlandskap
Akvatiska och terrestra system
Klimat- och vegetationszoner
Biologi - Livets former.
NATUREN PÅ VINTERN Hur gör djuren för att klara vintern?
NO - biologi Vi har gjort ett arbete och här är det Läs den gärna PS. Nästan alla bilder har vi hittat på Google med licensen: Som får användas och ändras.
Adaptiv förvaltning modebegrepp för lärande system.
FRÅGESPORT KRING SVERIGE Begrepp och förklaringar.
Bevarandemål – Ädellövskog Flerskiktad ädellövskog bestående av främst bok med inslag av ek, hassel och tall. Antalet grova träd bör vara cirka 20 per.
Mid-latitude deciduous forest Foto: Mats & Pontus.
Halvöken En powerpointpresentation av Ricky och Mikaela.
Vid sjön. Sötvatten Inte salt vatten Sjövatten kallas sötvatten.
Jordyta/Jordskorpa, Yttre- och inre mantel, Yttre- och inre kärna. Jorden - Vulkaner.
3. En stenöken eller en grönskande oas Finns det växter i en stad? Var? Hurudana växter? – På överraskande ställen – Skall tåla värme och kunna bli på.
Sveriges natur Geografi åk 4.
Naturresurs; Skogen Geografi åk 4.
Skogen som ekossystem.
Vad finns det för anledning till att det regnar och snöar?
På den här bilden, marken (vattnet) stannar där linjen är
Svampar Ett bildspel där du kan lära dig några vanliga svampar
SKOGEN Vad händer med ett dött djur i skogen?
De vanligaste träden Marika Pihlaja-aho.
Svampar Svampar är närmare släkt med djur än med växter
Naturlandskap blir kulturlandskap
Rymden, träd, fåglar och svampar
Materialkunskap Åk 9 Karlsängskolan.
Viggen veckobrev v. 4 Pedagoger: Mia, Jossan och Linda
Östra Europa Puls Geografi Europa.
Arktis.
Skogskollo sommaren 2018 Tjejer som börjar årskurs 5 och 6 till hösten (födda -06 och -07) Uppleva och lära sig mer om skogen Prova nya saker Träffa nya.
Fakta om rådjur Storlek: kilo, cm hög, vårt minsta hjortdjur Funnits: år i Skandinavien Äter: Bärris och ljung under vintern. Även sälg,
Presentationens avskrift:

Bildspel om växter Artkunskap

Latinskt namn: Picea Abies Svenskt namn: Gran Växtplats: Den finns i stort sett i hela Sverige men det kan dock förekomma skillnader mellan träden på olika platser.

Latinskt namn: Pinus silvestris Svenskt namn: Tall trivs på nära nog all slags mark, men som högstammig skog (timmerskog) företrädesvis på varm, torr, mager jordmån, till exempel det på högre belägna ställen i mellersta Skandinavien gärna på grus.

Latinskt namn: Vaccinium Vitis Idaea Svenskt namn: Lingon Vanlig i hela landet och växer oftast på torr och mager mark som hedar och hällmarker, men är även vanlig på annan skogsmark. 

Latinskt namn: Vaccinium myrtillus En av Sveriges vanligaste växter, den påträffas oftast i skogar men växer ända upp på fjällhedarna.

Latinskt namn: Anemone nemorosa Svenskt namn: Vitsippa Finns i nästan hela landet, den är ovanlig i fjälltrakterna och saknas helt allra längst i norr. Den växer i skogs- och hagmarker, gärna i lundar.

Latinskt namn: Hepatica Nobilis Svenskt namn: Blåsippa Vanligast i södra Sverige, de nordligaste förekomsterna finns i sydbranter i Norrland. Den växer mest i lövskogar

Latinskt namn: Taraxacum Vulgaris Svenskt namn: Maskros Kan användas som sallad, både de unga bladen och blomkorgarna är ätbara, de har en lätt besk smak men är näringsrika och vitaminrika.

Latinskt namn: Viola Tricolor Svenskt namn: Styvmorsviol Finns i hela landet, men är vanlig bara i Syd- och Mellansverige. Den växer oftast på berg och torra backar.

Latinskt namn: Konvallaria Majalis Svenskt namn: Liljekonvalj Vanlig i hela landet utom i fjälltrakterna. Den växer i lundar och skogsbackar, helst på mullrik jord.

Latinskt namn: Lathyrus montanus Svenskt namn: Gökärt Vanlig i södra och mellersta Sverige och förekommer sällsynt ända upp i Västerbotten. Den växer i backar och skogar.

Latinskt namn: Ranunkulus acris Svenskt namn: Smörblomma Vanlig i hela landet, ända upp i fjällen. Den växer på frisk eller gärna fuktig mark, som fuktängar, stränder, hagar, fäbodvallar och öppna skogar, men även på fjällhedar. 

Latinskt namn: Corylus avellana Svenskt namn: Hassel Är en värmekrävande sydlig växt och finns i större bestånd endast upp till Bergslagen. Enstaka förekomster finns dock ända upp till Örnsköldsvik. Den kräver god jordmån.

Latinskt namn: Tilia cordata Svenskt namn: Lind Vanlig i södra och mellersta Sverige. Den hör hemma i ädellövskogarnas flora. Artnamnet cordata är från latinets cordatus (hjärtlik, hjärtformig) och syftar på bladformen.

Latinskt namn: Betula pendula Svenskt namn: Vårtbjörk  Finns i hela landet, utom i Lappland och i fjälltrakterna. Den växer på torrare marker, som hagar och backar, mer sällan på fuktig mark.

Latinskt namn: Quercus robur Svenskt namn: Ek Trädet är ett sydligt inslag i den svenska naturen och dess naturliga nordgräns går ungefär vid Dalälven.

Latinskt namn: Fagus sylvatica Svenskt namn: Bok Allmän och skogbildande i sydligaste Sverige, längre norrut i Småland och Västergötland är den mindre allmän och längre norrut är den sällsynt.

Latinskt namn: Juniperus communis Svenskt namn: En Vanlig i hela landet, den växer i skogar, backar, betesmarker och hedar. Är oftast en upprätt buske, men den kan också vara trädformad eller krypande. Barren sitter tre och tre i kransar vilket skiljer den från våra andra vilda barrväxter.

Latinskt namn: Sorbus aucuparia Svenskt namn: Rönn Oftast ett ganska litet träd, den har parbladiga blad med uddblad liksom asken(Fraxinus excelsior), men blommar med vita blommor och får röda frukter på hösten. Barken är slät och grå. 

Latinskt namn: Acer platanoides Svenskt namn: Lönn Är ett ganska stort träd med rundad och tät krona och vackra höstfärger. Blommorna är gulgröna och sitter i upprätta kvastar, de är rika på nektar och har fem kronblad och fem foderblad.

Latinskt namn: Alnus glutinosa Svenskt namn: Klibbal Är ett medelstort träd, med rak genomgående huvudstam och välvd krona. Artnamnet glutinosa betyder klibbig och syftar på de klibbiga unga bladen.