Fem varför? Fem varför? är ett enkelt och handfast sätt att hitta rotorsaker! Tänk på att: Svaren ska vara relevanta för problemet och inte vara svepande.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Snabbguide och tips.
Advertisements

Plan mot kränkande behandling
MaB: Ekvationssystem Allmänt
Ett utvecklingsprojekt för hela Ulricehamns kommuns nya organisation och dess medarbetare. Projektägare: Ulricehamns kommun Projektperiod: –
BAS+PULS= VITALA PARAMETRAR
Studenter Lär Av Studenter ”SLAS”
ERGONOMI Vad är det?.
Innovativa pengar Det är inte alltid så lätt att lyfta blicken. Men jag har anat mig till att en av de lite större bistånds- och utvecklingsdiskussionerna.
Ledningssystem i sjukvården
Hur låg vi till i början av 2011 med revisionerna?
Studenter Lär Av Studenter ”SLAS” Karim Daho Januari 2007.
Vad det handlar om Malmö stad satsar på att göra Malmö till en trygg och bra stad att leva, bo och arbeta i. Tillsammans med Malmöborna, företag, fastighetsägare,
Föreläsning 4 Kö Implementerad med array Implementerad med länkad lista Djup kontra bredd Bredden först mha kö.
Bakgrund! Piteå kommun skall lägga om strukturen i det befintliga nätverket. Det kommer att gå från tre system som löper paralellt med varandra till ett.
Mer om arv - Polymorfism Kursbok: “Objects First with Java - A Practical Introduction using BlueJ”, David J. Barnes & Michael Kölling Fredric Ragnar
Från idé till projektplan
Date LEDARUTVECKLING Coachning Jan 2010.
Bygg ett argumenterande tal
Bildfabriken kan ställas in på olika sätt - se några exempel
Ekvationssystem - Exempel
”Att skriva recept” En metod för individuell ordination av fysisk aktivitet.
Jag ställer mig upp Jag sitter igen Jag ställer mig upp Jag sitter igen Det är jätte roligt Jag vill sjunga mer.
Stöd till införandet av nationella riktlinjer om sjukdoms- förebyggande metoder Projektledare Iréne Nilsson Carlsson
SIKTA Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Värdighet Delaktighet Möjlighet BARN SOM ANHÖRIGA RHK Emma Broberg.
INTUITION OCH INTENTION. Intentionen arbetar som drömmen. Freud menar att vi bearbetar problemet genom att röra oss i en cirkelrörelse runt problemets.
Kommunikationsplan för ----
Matematik Tavelsjö Fritidshem Våren 2011 Förvandling av tema - rum till affär, där vi tränar pengars rätta värde och att växla pengar upp till 20 kronor.
LEAN Historia. Lean har sina rötter i Japansk industri och det man främst då tänker på är Toyota som på 1930-talet började att tillverka bilar. Andra världskriget.
Förebyggande arbetsmiljöarbete sett ur anläggningsägarens perspektiv
SET Social Emotionell Träning  Birgitta Kimber
Vad är slöserier? Sådant vi gör som inte skapar något värde direkt eller indirekt för dem och det som vi är till för.
MTFD Vårmöte 2016 Umeå – Tips & Tricks MTFD Presentationsmall: tips & tricks Introduktionsbild: (Denna bild tas bort) Denna Mall är framtagen för att underlätta.
 a) Elevsvar 1 (E)  ”Vi blev mer bofasta eftersom vi skulle skörda maten som vi sått var vi tvungna att stanna kvar där eller komma tillbaks.”  Kommentar:
Lars Madej  Talmönster och talföljder  Funktioner.
Låna pengar direkt? Pengar fattas för det mesta kan man tycka. Åtminstone fattas de just då de behövs som mest. Hur många gånger har du fått försaka något,
Tjänsteresa för iKBT Västerbotten. Kontakt 1177.se Kontakt enhet Bedömning Läkare/ psykolog Remittera patient Bedöma/informera/ komma överens med patient.
Operativsystem - Baklås Mats Björkman
Affärsidén En ledstjärna för både kunder och medarbetare.
5-varför, vad är problemet? Varför: Hjälper oss med en enkel metod att hitta grunden till problemet Varför? = Rotorsak.
Fiskbensdiagram. Hjälper gruppen att: –Identifiera –Sortera –Illustrera –Skapa en gemensam bild av olika orsaker till ett problem eller ett tillstånd.
Kontakt: Lina Svarén tel:
Hållbar utveckling Vad ska ni kunna?
Projekt eller uppdrag? Syftet med denna guide är att hjälpa dig strukturera ditt arbete och vägleda dig i valet om uppgiften ska hanteras som ett uppdrag.
Hemblodtryck istället för mätning på vårdcentral
Vad finns i huvudet på granskare?
Från databas till Excel
Vetenskapsprojekt, rubrik
Styrning utan riktade statsbidrag – hur dåligt kan det bli?
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Lisa Fröst Björnsdotter Leg. Psykolog Föräldra- barnhälsan
Dokumentera levnadsvanor i Cosmic
Mål och styrning Läroplansmålen
Dokumentera levnadsvanor i Cosmic
Resultat test Samordnad vårdplanering på distans
Projekt eller uppdrag? Syftet med denna guide är att hjälpa dig strukturera ditt arbete och vägleda dig i valet om uppgiften ska hanteras som ett uppdrag.
Kom igång med dokument-hantering i VIS
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Regionalt cancercentrum Sydöst - platsbesök 30 september 2014
Övning Tid: 40 minuter Problemträdet.
Mer äventyr med Testtorps scoutkår!
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Hur tänker vi på Handelsbanken lösa problemet för investerarna
Repetitionsföreläsning 1: Lite rekursion & problemlösning
Kom igång med dokument-hantering i VIS
Från idé till projektplan
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Kortsiktig /Långsiktig effekt
TIPS Michael Tholander.
Presentationens avskrift:

Fem varför? Fem varför? är ett enkelt och handfast sätt att hitta rotorsaker! Tänk på att: Svaren ska vara relevanta för problemet och inte vara svepande (som ”för lite resurser”) Bara fråga så länge svaren är relevanta. När svaren inte längre ger någon ytterligare information* så backa ett svar, det föregående svaret är ofta rotorsaken! I detta dokument hittar du tre mallar som alla bygger på metoden

Varför? Varför? Varför? Varför? Varför? Problem svar Svar Svar Svar 5 Varför? Är ett enkelt och handfast sätt att hitta rotorsaker! Fråga så länge svaren är relevanta, tex inte går att göra något åt: typ ”regionen har för liten budget”. När de inte är det längre så backa ett svar. Det är rotorsaken Svar Varför? Rotorsak!

exempel Varför? Varför? Varför? Varför? Varför? Patienten kom sent till röntgen Varför? Transportören kunde inte köra patienten på utsatt tid Varför? De var tvungna att hitta en fungerande rullstol exempel Varför? Den ordinarie var utsliten Varför? 5 Varför? Är ett enkelt och handfast sätt att hitta rotorsaker! Fråga så länge svaren är relevanta, tex inte går att göra något åt: typ ”regionen har för liten budget”. När de inte är det längre så backa ett svar. Det är rotorsaken Den hade inte kontrollerats på länge Varför? Personalen visste inte att den behövde kontrolleras

5 Varför? -trädet Naturligtvis kan en ”Varför?-fråga” har flera svar, då grenar sig trädet. Problem 1 2 3 4 5 Rotorsak! Rotorsak! Rotorsak! Rotorsak! Rotorsak! Naturligtvis kan en ”Varför?-fråga” har flera svar, då grenar sig trädet. Ibland räcker det såklart med färre frågor. Rotorsak!

5 Varför? – 3 aspekter Ett problem kan lösas, men kan också förebyggas, undvikas eller åtminstone upptäckas i tid. 5 Varför?-frågor kan ställas i alla dessa tre aspekter, vilket är en bra metod för hitta sett att minska problemen medan man implementerar en långsiktig lösning Varför? # Varför uppstod problemet? Varför upptäcktes inte problemet? Varför förebyggdes inte problemet? 1:a Varför? 2:a Varför? 3:e Varför? 4:e Varför? 5:e Varför? Ett problem kan lösas, men kan också förebyggas, undvikas eller åtminstone upptäckas i tid. Detta är en bra metod för hitta sett att minska problemen medan man implementerar en långsiktig lösning