Vårdutbildning i stomivård

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Nationella screeningprogram
Advertisements

BAKGRUND OCH VAD KAN GIPSTEKNIKERN BIDRA MED. Historik ………………………………………………….. sid 3 – 11 Seriegipsnig ……………………………………………. sid 12 – 20 Att gipsa patienter.
Allas rätt till toalett
När skall man gå till läkaren?
Delaktighet i ett patientperspektiv. Bakgrund •Resultat patientenkät 2011 –25% kände sig inte delaktiga –25-40% var inte nöjda med information om sjukdom.
Medfödda GI missbildningar och annat krux -som kräver kirurgisk intervention Kirurgseminarium
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Tidig upptäckt av kolorektalcancer i primärvård – Landstinget i Jönköpings län Bakgrund Alltför många patienter med kolorektalcancer får sin diagnos sent.
Colostomi.
Det svenska kulturarvet
NATIONAL FOOD ADMINISTRATION Riskkommunikation - hur nås konsumenterna? Karin Gustafsson Avdelningen för information och nutrition Livsmedelsverket.
Ulf Carlsson/Kir.klin Kal-Oskar
Orsaker Utredning Behandling Går det att förebygga?????
Ämnen har egenskaper Lukt surt beskt Smak sött salt.
SBAR Modell för bättre kommunikation
Patientfall 1 23-årig kvinna med mångåriga bukbesvär. Varierande avföring, buksmärtor och ”svullen” buk. Kompletterande anamnes? Prover, undersökningar?
Huden fungerar som barriär mot:
Mikroorganismer.
Klicka här för att ändra format Klicka här för att ändra format på bakgrundstexten – Nivå två Nivå tre – Nivå fyra » Nivå fem 1 Frågor för god vård i samband.
Min hälsa Nu och i framtiden!!! Varför skall vi träna/röra på oss?
Johanson, Klingberg, Söderlund, Wanderlöf 2007 Hjärtinfarkt - Hur kommer jag vidare?
Hudvård Gastrostomier.
Mat och hälsa åk 6.
Olika folksjukdomar.
Framtagande av informationsbrev inom benign gynekologisk kirurgi - ett patientperspektiv Sofia Widetun T-10 student Kartläggning av patientinformation.
Hud, skelett och muskler
Basala hygienrutiner och klädregler
Johan Karlsson, Pilängskolan, Lomma –
Kriser Vad är en kris? Följande kännetecken brukar användas att definiera en ”normalkris”   Individen upplever att något viktigt behov är starkt hotat.
Kroppen Träning Hälsa och kost Allemansrätten
Hilda Hassler/Anneli Olofsson Maj 2012
Blodet … och transporterna I vilka delar av kroppen finns det blod?
Fysisk aktivitet, kost och hälsa
Vad är liv? Ämnesomsättning (mat och luft) Fortplantning
MATSPJÄLKNINGEN Station 2: Magsäcken Station 1: Munnen
MATSPJÄLKNINGEN.
Förebygg smittspridning med basala hygienrutiner vid såromläggning
Information till Dig som har diabetes,
Ortopedi.
BIOLOGI - Människokroppen
Matlagningsmetoder Metoder för hur man lagar mat.
Den viktiga måltids- ordningen. Vad är regelbunden måltidsordning? Att vi äter på relativt fasta tider Att det inte går för lång tid mellan måltiderna.
Tarmterapi Barn och ungdomar. Vilka har behov av detta?  Missbildningar  Tarmsjukdomar  Trauma/skador  Postoperativt  Friska barn där det ändå inte.
Antisekretorisk faktor ”Mirakelmedel” som lindrar diarré, yrsel och mjölkstockning.
Uroterapi Övre urinvägar Nedre urinvägar. Övre urinvägar; njurar och uretärer  Missbildningar  Syndrom  Infektioner  Trauma  Med mera…
How does it feel to go through scoliosis surgery Adolescents´narrated experiences By Anna-Clara Rullander.
KEMI Blandningar, lösningar och aggregationsformer
Beställningsguide Bricka/1 portion Saffron detaljerad Datum och version nr: 1.
Avföringsproblem hos barn
Äta för att behålla en god hälsa
Ämnen har egenskaper Lukt surt beskt Smak sött salt.
SPORs Användarmöte 17 mars 2017 Några utdata-rapporter
Din säkerhet på sjukhus
Pyoderma.
Tips för det praktiska ledarskapet
Dina bästa förberedelser!
Varför du ska dricka kranvatten...
Kost 1 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Inkontinensvecka – 9.30 Avföringsinkontinens Paus 15 min
Förebyggande arbete för att minska risken för smittspridning
Vitaminer.
Häsokunskap 1 hösten 2008 Emelie Åhlberg.
Riskbedömning blåsdysfunktion (Inkontinens)
Förskrivning av stomihjälpmedel
Laxering/lavemang och stomi
Förskrivning av stomihjälpmedel
Inkontinensvecka – 9.30 Avföringsinkontinens Paus
Presentationens avskrift:

Vårdutbildning i stomivård VT 2019 Birgitta Lindberg Ann-Chatrin Sonesson Stomiterapeut Akademiska sjukhuset

Historik Före 1800-talet, tarmkirurgi var det samma som dödlig utgång Senare delen av 1800-talet, mer omfattande kirurgi pga tillgång till antiseptik och narkosmedel 1930 upptäcktes penicillinet 1952 Bryan Brook, utvecklar en metod för att konstruera stomi. Detta innebär att tarmen everteras

Historik 1954, Dr Bricker utvecklar urostomi 1969, Nils G Kock utvecklar en kontinent ileostomi, Kock reservoar 1957, Elise Sörensen första stomibandaget för engångsbruk 1968, Första stomiterapeuten i Sverige

Historik

Historik

Colostomi Bukens vänstra sida Fast avföring Orsaker till colostomi Colorektalcancer Divertiklar Anal atresi Inkontinens Strålskador Avlastning Olika typer av colostomi Sigmoideostomi Transversostomi Loopsigmoideostomi Looptransversostomi

Ileostomi Bukens högra sida Lös avföring Orsaker till ileostomi Ulcerös Colit Mb Crohn Familjär polypos Avlastning Fistlar Olika typer av ileostomi Endileostomi Loopileostomi Kontinent stomi

Fina stomier

Urostomi Oftast bukens högra sida Tarmludd, ofta stark doft Orsaker till urostomi Urinblåsecancer Neurogena blåsstörningar Strålskador Olika typer av urostomi Kutan uretäroileostomi Kontinent stomi

Urostomi

Alternativ till stomi

Preoperativ stomiinformation Muntlig och skriftlig Utgå från vad patienten redan känner till, var lyhörd Bör vara kortfattad Kost Motion Relationer/anhöriga Förbereder patienten på att vakna med stomi Huvudbudskap=väl fungerande liv!!

Stomimarkering

Stomimarkering

Stomimarkering

Stomimarkering

Postoperativ stomiinformation Hudvård Kost Vardagslivet Psykologiska aspekter Bandage Patientföreningar Utgå från vad patienten är mottaglig till!!

Stomiskötsel Se till att allt finns framme vid byten Använd ljummet vatten och mjuk kompress Viktigt att det blir rent och torrt Massera gärna på plattan, kroppsvärmen gör att det fäster bättre Töm påsen ofta, det minskar belastningen på plattan

Bandageval Endelsbandage Tvådelsbandage Tömbar eller sluten Kolfilter Byts vid behov 1-3 ggr/dag Tvådelsbandage Platta och påse, tömbar eller sluten Plattan byts var tredje dag, påsen vid behov

Kostråd Kostrestriktioner???? Ät allsidigt och regelbundet Tugga maten väl och stressa inte Drick 1.5-2 liter vätska Ileostomipatienterna bör salta extra på maten Ileostomipatienter, lätt dehydrerade