Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Pyoderma.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Pyoderma."— Presentationens avskrift:

1 Pyoderma

2 Pyoderma

3 Fistelbandagering

4 Fistelbandagering

5 Fistelbandagering

6 Normal stomi

7 Lunch!!

8 Hälso- och sjukvårdsvadelningen 2015-09-17
Sven-Arne Åsman Tfn E-post Beställning av stomimaterial till patienter som vårdas utanför sjukhuset För 2015 gäller I Vårdcentralsuppdraget ingår att beställa och administrera material till ”vårdtunga” patienter, Stomimaterial utgör sådant material. Kostnaden för materialet bekostas av det vårdtunga kontot på landstingets ledningskotor. Från och med 1/ gäller beslutade hälso- och sjukvårdsstyrelsen följande: Akademiska sjukhuset har kostnadsansvaret avseende material för näringsintag och trakeostomi. Vårdcentralspersonalen är beställare av material för näringsintag och trakeostomi. För vidare information, ta del av beslut och rapport. Bilagor: Hälso- och sjukvårdsstyrelsens beslut Rapport, Delstudie två – Vårdtunga patienter och vårdtungt material

9 Utskrivning via Cosmic

10 Pascal – APO-dos

11 Egenvårdsblankett

12 Patientfall 1, Ileostomi
Annika Karlsson 25 år fick Ulcerös Colit vid 18 års ålder. Hon är ensamstående och studerar juridik vid Uppsala universitet. Hon har haft ganska mycket problem av sin sjukdom med skov ett par tre gånger per år. Nu är hon inneliggande på medicinkliniken där hon hamnat pga ett par veckors anamnes på buksmärtor, feber och frekventa blodiga diarréer. Genomodlad utan att hitta något infektiöst. Genomgår sedermera en coloskopi som visar total ulcerös colit grad fyra. Erhåller konservativ behandling i form av fasta, parenteral nutrition och steroider intravenöst. Trots detta ingen förbättring och patienten anmäls till akut operation. Patienten har inte stomimarkerats inför operationen.

13 Patientfall 1, Ileostomi
Opereras med colectomi och endileostomi. Flyttas postoperativt till kirurgkliniken för fortsatt vård. Stomin har fin färg och form, ca 30 mm och är ca 1 cm hög. Efter ca en vecka börjar patienten återhämta sig och det börjar bli dags för stomiträning inför hemgång. När patienten sitter upp ser vi att stomin inte är optimalt placerad utan sitter nära ett veck. Beräkna och skriv ut lämpligt stomimaterial för de närmaste 4 veckorna.

14 Patientfall 1, Ileostomi
4-6 veckor återkommer patienten till mottagningen för läkarbesök Patienten är välmående och har återhämtat sig väl. Stomibandageringen har fungerat väl, men hon tycker att det känns som om det luktar ibland. Vi träffar patienten och får veta att man planerar att operera patienten med bäckenreservoar om 3-6 månader. Nytt stomimaterial behöver förskrivas, några förändringar??

15 Patientfall 2, Colostomi
65-årig kvinna som för tre år sedan strålades för en analcancer. Gått på regelbundna kontroller för detta och nu har det upptäckts ett recidiv som är verifierat med biopsi. Patienten medicinerar mot hypertoni men är frisk för övrigt. Hon är nybliven pensionär och bor tillsammans med make i villa strax utanför Uppsala. Patienten planeras för och genomgår abdominal rektumamputation. Innan operationen träffar vi patienten för stomiinformation och stomimarkering. Flyttas postoperativt till kirurgkliniken för fortsatt vård. Stomin har fin färg och form, ca 45 mm och är ca 3 cm hög.

16 Patientfall 2, Colostomi
Patienten har stomitränat på avdelningen och börjar nu bli hemgångsklar. Patienten har provat endelspåsar och det har fungerat väl. Hon har fortfarande lös avföring och stomin är svullen. Den svullnar av successivt och efter ca 6-8 veckor brukar den ha fått sin normala storlek. Skriv ut och beräkna lämpligt stomimaterial under de första 4 veckorna

17 Patientfall 2, Colostomi
4-6 veckor återkommer patienten till mottagningen för läkarbesök. Patienten är välmående och har återhämtat sig väl. Stomibandageringen har fungerat väl. Avföringen är nu fast och stomin har svullnat av. Nytt stomimaterial behöver förskrivas, några förändringar??


Ladda ner ppt "Pyoderma."

Liknande presentationer


Google-annonser